Sunday, August 29, 2010

cookies...first attempt

First time in my life baking cookies. I baked these Milk cookies last nite

Terliur tengok di blog K.Nor and the recipe taken from Merpati66 Myr. TQVM K.Nor and Merpati66. Susah jugak bila tak ikut resipi sangat sebab buat separuh dari adunan, dan letak susu 5 sudu dan 2 sudu marjerin.. sesuka hati je kan. Mungkin kurang susu dan terlebih marjerin, so adunan macam lembik je..pi tambah tepung jagung lagi. Bila dah bakar, hairan jugak kenapa tak melt in the mouth semasa tengah panas. Bila dah sejuk...ayo yo..tak boleh nak gigit...keras giler hahaha. So, next time..ikut je la resipi asal, jangan lak pandai2 nak ubah sukatan tau, takpun ikutlah saranan K.Nor bakar sikit dulu...jangan pi bantai terus bakar semua ;). Takpe ni first attempt, nanti buat betul2 tau !!!

For iftar yesterday, I had sambal sardin...

tapi kurang pedas pulak gara-gara tangan gatal masukkan semua sos sardin tuh. Then, I was so bored last nite after baking the cookies..malas nak tengok lagi serial dramas in TV3, takut addicted. At last pi tengok cerekarama telapak syurga..ok jugak Norish tu berlakon...makcik yang 'kaki lelaki'.....Actually jumaat malam pi marathon tengok cerita epilog syurga cinta episod 1-12 sampai pukul 3 pagi. Lepas tu padanlah muka tak bangun sahur. Then, I continued watching this series from 12.30pm to 2.30pm yesterday. Lepas tu, biasalah aktiviti hari sabtu, mendobi lah....

Remember that in my last entry I wrote that I have to meet my spv on Friday. Tetiba cancel pulak, padahal punyalah aku kalut menyiapkan bahan and to show her my work. It's oklah. Jangan marah2 hehehe. So, after asar I went to city to buy groceries. Tetiba teringat about my craving for Indian food. So here is the indian food for aud7/medium container. Nampak ke tu mana sayur, mana ayam, mana lamb hahaha....

Ha...nilah dia the other portion of the indian food :)....mixed veggies curries, butter chicken and rogan josh lamb

Friday, August 27, 2010

What???? Masak lemak lagi .....

Hehehe...jangan fikir aku rajin sangat nak masak ya. Since I arrived home 15 minutes before breaking my fast last nite, so I just added the canned pineapple chunks in spicy coconut milk, leftover of masak lemak cili api terung with ikan masin from last sunday to become masak lemak cili api nenas with ikan masin.

And to go along with it is left over sambal ikan bilis (anchovies in spicy sauce/chillies paste), which I cooked last tuesday to eat with pita bread for sahur. Yalah, dah buka dengan maggi curry kan, so kenalah masak my fevret sambal for sahur :).....

Actually, I was craving for indian food such as curries and chicken tandori yesterday afternoon and planned to buy it in the city. However, I couldn't do so due to the very busy and hectic day ....well, I am the one who cari penyakit...serve me right huh. I was busy went round the world in 20 countries yesterday just to get the special limited edition red t-shirt hahaha...Only after zohor, I started with my work and I have to run the program for several choices of parameters. Some of it took just only a few second to plot the graph whereas some of it took more than 10minutes...what a long wait huh!!! But, I didn't just sitting there and daydreaming waiting for the result. I still have to prepare the table for that result and write the explanation and discussion for that result too using Latex. In fact, I'm not only struggling with the code for the program but also the code for writing in latex too. So due to these constraints, whenever there is an error it's hard to trace it and of course if I used the wrong code I have to surf the internet to find the solution...

Actually while reading the newly found literature to enhance the writing of the introduction for my second paper, I found something that I should try with my work on wednesday. Alhamdulillah, it produced quite similar result with the previous literature which I may say that my result is in good agreement with previous works :) eventhough I employ different approach. Not only that, I still have to send the latest manuscript of my first paper to pakcik, my x-spv in Adelaide. Since there was lots of things to do, I ended up going home late and just arrived home 10 minutes before iftar. So, within that 10 minutes time I managed to prepare and cook paprik ayam and telur dadar.

Have you ever wonder why pakcik still interested with my work eventhough he just left me here without asking me to join him there ??? Well, it might be due to this email which I received last tuesday.

We are happy to tell you that we have accepted your article for publication

in Journal of Phys.................

Alhamdulillah, I'm over the moon and of course on cloud nine tu :). I just so happy, I sent email to my spvs in the afternoon and later called my father but he didn't answer his phone...tertinggal lagi kat tempat kerja lah tu. So, I called my mum....suprisingly my buah hati pengarang jantung pisang, my anje, the one and only my 10 years old nephew answered the phone.

Me : Tak sekolah ke?
Nephew: Demam
Me : Hah! Demam lagi. Puasa tak?
Nephew: Tak
Me: Tak cukup puasa tak boleh raya, tak dapat duit raya
Nephew: Apa pulak, boleh ganti puasa la...
Me:....ek eleh budak ni (dalam hati saja la). Alif uzur macam mama ke? (sambil gelak-gelak)
Nephew : Mana ada....

On wednesday nite, I called him at around 8.35pm Malaysia and kinda suprised when his mum answered the call and told me that he was asleep, so early huh. Apparently he already felt nauseous on Sunday. On monday his body temperature was high and his father brought him to the clinic and his body temperature has already reached 40 degrees. You know what, he was still fasting that day that the doctor asked him to break his fast. What a tough boy. I still remember he started fasting while he was 5 years old and yes completed for 30 days. No kidding...puasa penuh tuh. In fact he still wanna fasting and go to school on wednesday. Unfortunately, his body temperature still high and he vomitted after sahur. The funny thing is regardless of his condition, he's the one who wakes his mother up to prepare for sahur and he really membebel/nagging just like his grandma when his mother takes time to open her eyes hahaha. Thinking about him yesterday morning and last nite makes me wanna cry. Well, actually I can feel tears in my eyes. How I miss him. Hope he's getting better and get well soon. Just wonder why he often get sick this year...other than his tuttttt.. kena gigit tungau hahaha. I think I should bring him for medical check up end of this year. Apsal aku pulak yang terlebih risau compared to his parents..hmmmm.

Sedih tau, I missed my sahur of pita bread with cheese and tomatoes this morning.


I need to finish my work before noon as I'll have the discussion with my spv this afternoon.
Tup ! Tup!..It's already friday, time flies so fast huh. Have a pleasant weekend...:)....

Monday, August 23, 2010

Masak lomak cili api terung dan ikan masin

Sebiji terung bulat boleh dimasak pelbagai menu. Last week, dah selamat buat grilled egg plant. So I cooked masak lemak cili api terung with ikan masin yesterday. Walaupun aku guna ikan masin yang kurang sesuai, tapi bantai je la....
So, tinggal lagi separuh terung tu. Nanti nak masak apa pulak ya..kena juga habiskan cepat sebelum ia bertukar warna dan rupa hehehe.

Masak lemak ini, sangatlah sepadan dengan pasangannya which is masak kicap black fish.

Macam besar je ekor ikan ni, padahal kecik je. Mungkin pasal letak dalam piring and crop this photo. Rajin sangatkah atau selera makan besar teringin makan macam-macam. Ikan dua ketul pun boleh masak dua jenis, seketul masak ikan 3 rasa for saturday dan lagi seketul for this masak kicap. The combination of masak lomak cili api together with masak kicap ikan, gara-gara terliur melihat menu mamarazi kak lia lah. Nampaknya mode rajin kaklia masih wujud. Baru je berbalas sms dengan kaklia yang sedang sibuk memasak tuh. Aku pi mengacau pulak, sorry ek kaklia....

But, kalau setakat masak dua lauk tu considered masak banyak ke? Musykil jugak aku, bila my housemate cakap aku masak banyak. Lainlah kalau aku masak lebih dari tiga lauk. Kalau nak kata aku masak dalam big portion tak juga sebab ikan tu seketul saja, terung tu pulak lebih kurang 1o keping potongan kecil saja. In fact, kuah tu kalau banyak lebih, boleh tambah lagi terung atau benda lain. Whatever...., yang penting aku tak membazir duit, masa dan tenaga. Nak kata aku buang masa, tidak jugak sebab masa untuk prepare bahan-bahan dan masak termasuklah mengemas dapur, membasuh dan mengelap apa yang patut, tak sampai pun 45 minit. Apalah sangat tenaga yang dicurahkan setakat nak masak lauk simple begini, yang penting aku rasa seronok semasa memasak dan juga merasa puas bila melihat hidangan di atas meja :) dan semestinya sewaktu makan lah hehehe...

Semalam, beria-ia aku type things to do kan. Sesudahnya plan no.4 tak buat pun. Yalah, dah pukul 10.30 malam baru nak buat plan no.2 and 3. Tidur pukul 1 am la. Whatever it is rasa tenang sangat bila tengok baju dah berlipat dan bilik dah bersih...cuma bab kemas kertas yang berselerak atas dan bawah meja tu payoh sikit ;)..

For today, still proceed with no.2 and no.3..code pun ada silap. Sebab tulah bila compare tedious and simple method, I didn't get the same result. Serabutlah....at last at 5pm baru turun to cook this kacang goreng kicap with suhun and reheat the masak lemak ikan masin, leftover from yesterday. I found this recipe at Mama Hawa blog. TQVM Hawa for sharing the recipe for this simple and yummy dish :). However I didn't put potato, faham2 sajalah ya..malas la...

Tonight, I started my iftar with dates and a slice of kiwi fruit.

Oklah, nak tengok apa halnya dengan my code tuh...

Sunday, August 22, 2010

Antara nasi goreng kampong dan pizza

Selalu macam ini tau, plan to eat something but end up eating something else instead. Itulah yang terjadi pada nasi goreng kampongku, yang ditinggalkan gara-gara tiba-tiba teringin nak makan pita pizza pulak last friday. I thought I'm the first person who made pizza using pita bread, yalah, last time I used tortilla as pizza base. But, when I surfed the internet just now..bersepah resipi...akukah yang ketinggalan zaman hahaha....My version of this easy and simple pizza: just spread the bolognese sauce over wholemeal pita, then sprinkle cheese and toppings, followed by the sauce and cheese again, then cook/bake the pizza in oven until the cheese has melted ....yummy!!! suka sangat banyak sos dan terasa kekejuannya heheheh...

Tapi sebelum itu, dimulakan dengan makan manisan ni, baklava..sedap!!!!. But can't eat too much of this dish due to the very sweet taste. Boleh kena diabetes wo.....I bought it at turkish stall at friday market in the city.

Actually, nasi goreng kampung itu aku masak selepas berbuka on thursday, just as preparation in case I come home late on friday. Takut tak sempat nak masak sebab haritu aku hanya berbuka dengan pecal leftover from the day before. Tetiba ada sosej pulak kan...

Untuk sahur yesterday morning , terkulat-kulat aku nak menghabiskan nasi goreng itu, takut lama sangat tak sedap pulak. Jimat jugakkan, satu pot nasi untuk makan seminggu, tak habis buat nasi gorenglah. Sekarang ini memang mission to clear all the leftover food in the fridge. So last nite, I broke the fast with nasi arab leftover from tuesday with ikan 3 rasa.

But, I only managed to eat half of the fish. Since the nasi arab seems dry, I added half of spoon of margarine to make it moist ...hahaha..how can I reduce my weight???? But wait!!!......our Indo housemate gave us something...

What is that ????
Yes..yummy chicken....But NO, you are wrong !!! These are bean curd or tofu yang dah direbus for few hours dengan bumbunya dan kicap sehingga kering kuahnya, dan digoreng. So, complicated huh...but the taste was superb. Enak banget bila dicicip...

After having heavy meal for iftar last nite, even though terkulat-kulat, I still managed to eat 2 slices pizzas, cheese and vegetarian pizza respectively...kunyah perlahan lah. Apalah sangat eating 2 pieces pizza compared to a Malaysian guy who managed to mencekik eat 7-8 slices pizzas...huh..what a big appetite even though he claimed that he broke his fast with dates only.

Actually, we had pizza nite as a welcoming party and briefing about DOs and Don'ts for new residents in our accommodation. We have to provide the song from our country too. Hish..apalah berparti dengan lagu-lagu di bulan puasa ni kan. Don't worry bukannya parti nyanyi/menari and mabuk. Since we are staying in multicultural communities, kena juga tunjuk muka, tambahan the accommodation manager pun datang..senang aku nak bodek minta upgrade our facilities hehehe. At first thought, best jugak kan letak lagu raya...but it's too early rite. I'm kind of regret for not providing the Malaysia Truly Asia song as my friend has suggested. The funny thing was when she suggested to me to provide Bunga Tanjung song hahaha...so classic, sempat jugaklah layan lagu2 lama Sharifah Aini di youtube tadi. Entah zaman bila la lagu ini kan


Merdu suara dia kan. Most of the resident had provided the video clip yang memaparkan budaya dan keindahan negara mereka. Baru tau Iran sangat cantikkkkkkkk. So, can you guess what song that I provide?????. I chose 6 songs, so can you guess one of the song correctly ? Another Malaysian has provided Balik Kampung song...aiyooo..cannotlah, jiwa sangat sensitip at this time lah. Luckily, kami balik awal or else..mau banjir. What a time waste...searching, listening and choosing suitable song when I just noticed last nite that actually I didn't send the email contain the youtube link for the songs that I chose to the party organizer. I thought I have already clicked the send button and in fact checked the sent folder. Well, apparently the email that I saw in the sent folder was my reply to the organizer about my attendance to the party. Hmm..harap dia tak fikirlah Malaysian resident here sukar nak bagi kerjasama for small request like this.

And for sahur this morning, I ate the other half of the ikan 3 rasa, leftover from last nite with pita bread..not really match huh. Telan saja lah heheheh....

...............my work.................................................................................

Monday:
Apa ya, tak ingatlah...surf internet and sort articles kot.
Call AI bank, tapi ditendang macam bola from one department to another department after making 6 long distance calls. Sedih dan sakit hati sangat with their service and tak larat nak kena tendang buat sekian kali, terus kata it's better if I just terminate the card. So, penatlah buat karangan to cancel the card. Lama betul tidak menulis formal letter. E..eh this is supposed to be the space for my work la.

Tuesday:
Morning to noon : Sort all articles to suitable files in my house
Afternoon: go to uni and run the program
Nite: Iftar and tarawih at uni

Wednesday
Search for and read related articles.
Try to understand the basic dimension of the structure again but getting more confuse.
Search for side chain and calculate the number of atoms
Call celcom, to extend my prepaid number for 2 years. But, of course I have to top up RM30 credit once in 6 months. Better than I have to top up every month even though I do not make any call from this number.

Thursday:
1. Discussion with my spv
a) Show my result for unparallel configuration. I told her that I found an article stating that for this structure it should lay flat and not tilt. She just said that they use different interface...but I may mention this difference in my paper.
b) She has asked me to compare my work with others. In order to do that, I have to model their complex structure. But it turn out to be so complicated. However she gave me several suggestion that make me sesak nafaslah....so tedious and difficult.
c)I told her that I become confuse with the dimension of the structure and also about my other result which is not similar to others. She also wonder about this matter. So, I just asked her help if she can check my calculation, programming and parameter that I used. Luckily she agreed.
d) Are you ok? Are you bored? If you don't want to proceed with this, it's ok. You can proceed with the third project...that is what my spv said at the end of the meeting.

2. Check all the parameter that I used both from the literature and excel file.

3. Try to compare my numerical and analytical result for the first configuration and got weird and unlogical result for analytical expression.


Friday:
1. Morning-noon and after iftar:
Try to compare my numerical and analytical result for the second configuration.
Still got weird result for certain parameter.

2. Midnite:
Study new structure and list all possible interaction........

Saturday:
Election day...hahaha, macam aku yg nak mengundikan
Sangat bengang due to internet connection problem on Friday nite and yesterday morning.
Washing day...
Pizza nite..mananya my work..opps....

Sunday:
1. Send ucapan for Salam Aidilfitri, BH...harap-harap keluarlah.
Things to do today
2. Write codes for the new structure.
3. Compare both the analytical and numerical result with the literature.
4. Proceed with the writing for the third work.

Thursday, August 19, 2010

Kisah orang perempuan

Kalau semuanya salah, apa yang betul pulak ia...



Moral of the story:
Sukar untuk memuaskan hati orang lain, yang penting jangan sibuk hal orang lain...

Beruntungnya jadi wanita, yang penting jagalah diri kita sebaiknya..:)

Wednesday, August 18, 2010

Pecal sempoi dan lepat tak berdaun, nasi arab pun ada

For iftar tonight, I made this simple pecal and please don't laugh at my rentung=burnt tempe tau !!!!
I wonder why it took so long to upload all these pictures...tu yang tiba-tiba tadi ter publish this post...hmmm..whateverlah :). Walaupun tiada pucuk ubi, taugeh kacang hijau dan daun cekur tetap rasa "pecal"nya with these carrot, lebanese cucumber, frozen long beans, potato and tempeh. Actually, I didn't make the peanut sauce by myself....bumbu pecel kan ada hehehe....
Since I have only one ripe banana, so I made mini lepat pisang and definitely without banana leaves but still got the taste of lepat using aluminium foil hahaha....
Next time I should add more sugar, because these lepat are not sweet enough maybe due to more flour than mashed banana. Luckily I put dessicated coconut that can balance the taste. Tapi yang kelakarnya dah berbuka dengan pecal dan lepat pisang, tak sampai 2 jam dah lapar semula. Itulah, sukar hidup tanpa nasi ni :)....

Actually last night, I had iftar and performed tarawih prayer in the so called prayer room/cabin in uni. Chet...kawan lelaki kami sungguh keji kejam...depa dok cakap kami pi sana sebab malas masak. Hish!!! ini boleh mendatangkan marah ni...mahu saja aku buat tayangan balas all my foodies sepanjang ramadhan in my Fb yang hidup segan mati tak mahu tu hahaha. Pulak tu before that ada adik lelaki tu kata kami tak puasa sebab berjalan laju saja ke sana. Ini mesti dia nampak aku punya botol air in the side pocket of my bag. Apa-apa je la....Punyalah banyak nasi arab (nasi beriani kot) ni dengan dua ketul daging/tulang kambing. Saya hanya larat makan sikit saja, lagipun susah sikit nak makan tanpa kuah walaupun nasinya sedap juga. So, lebihan tu saya bawa baliklah....
Lebihan pun, still nampak banyak kan...memang boleh dimakan oleh 2-3 orang rasanya hehehe. Tapi yang warna coklat tuh bukan dapat masa iftar tau, that is my leftover serunding ikan la. What a new experience sembahyang berimamkan pak Arab, patutlah JK masjid di Kuala Lumpur dan Putrajaya menghabiskan puluhan ribu ringgit mengundang mereka. Bila tengok minah Arab ni, cara sembahyang mereka lain sikit kan...agaknya macam tulah mereka kata bila tengok kita sembahyang tambahan dengan telekung putih tuh. Takpelah yang penting niat kita kan. Teringat pulak kata minah Arab tu pada saya ..."hope Allah will accept your prayer, insya-allah...Come again sister..."...Insya allah...

Semalam saya pergi uni lambat juga, lebih kurang 3pm setelah penat sort all articles into suitable files. While waiting for the bus to uni, saya sempat mengambil gambar this unique light green flower
and this lonely maybe lost seagull...tetiba rasa nak balik kampung!!!!!! Relevankah ????

Oklah, I have to read the newly found related article to my work, find several polymer structures and calculate their number of atoms and proceed with my writing. Actually, I begin to feel stress...ok, take a deep breath...semoga dilapangkan dada dan dipermudahkan urusan..amin.

Monday, August 16, 2010

Dendeng berlado and grilled egg plant

Actually at first, I planned to cook terung rebus berlado, tiba-tiba teringin nak makan daging dendeng berlado pulak semalam. Saya guna resipi mesra.net dan sajionline. Terimakasih banyak ya kepada penyumbang resipi nih. Saya gabung kedua-dua resipi nih dan ubahsuai sikit. Saya perap sekejap daging tuh dengan halia dan kunyit, then terus goreng. Kelakar je dok tunggu lama daging tu jadi hitam...luckily angkat cepat...kalau tak mau nyer rentung. Tetiba je nampak sikit sangat daging tuh hehehe..yelah dah mengecut dan garing giler. Itupun kira dah rentung coz my housemate senyum bila makan daging tuh tanpa sambal...dia kata better tambah air. Hmm..camno nak tambah air kat daging goreng tu kak oi... Aku puas hati je coz rasanya sesedap kat restauran nasi padang kat Nilai tuh, in fact mine tak sekeras daging kat situ. Untuk bahan tumis saya guna resipi kedua tapi tambah bawang putih. So, here's my version of dendeng berlado with grilled egg plant/brinjal...For the eggplant I just used salt and basil as seasoning...
Jangan pulak ketawakan cili I yang buntang2 (kasar) tu ya. Segan pulak nak berketang ketung kat dapur. Takut ganggu my housemates and my neighbours, selain dari alasan malas lah hehehe. Nak kuah, saya makanlah dengan gulai tolo leftover from saturday. Psst...I found another recipe for dendeng berlado here while typing this entry. Macam pelik pulak, tiba-tiba rajin pulak masak2 di bulan ramadhan nikan...

So for moreh...I had sago berjagung again and these cherries...

so sweet..kojap jo dah hilang hehehe. I bought these cherries last saturday..beli sikit je coz masih mahal sangat aud14/kg. Tulah masa pi Paddys market haritu eksen tak mau beli..yolah, tak teringin kan.

For iftar today, I just had the same menu. Hish..penat mengarang ayat to terminate my AmIslamic Bank card due to their unsatisfactory service and the cost burden to not so important customer like me...:(.

Sunday, August 15, 2010

Tolo gulai lomak cili api dongan samba gesek.....

Jangan golak lak nengok masak lomak cili api tolo tuh...hancur tolo putih eh....Plan asal nak lotak noneh=nenas lah, tapi cam maleh nak bukak tin tuh...Kalaulah ado belimbing buluh yang den dah lamo ngidam tuh kan best huhuhu....Apa2 pun den bersyukur bonar lah masih dapek makan macam2 ni..:). Ni menu berbuka semalam

Sodap bona dimakan dongan sambal gesek...sampai terlupo lah nak lotak asam limau kek samba tuh....Sambal gesek ni sepatutnya dimakan waktu sahur semalam...tapi nan ado...kan tak bangun sahur. Teringat pulak, masa kekecik dulu mak ada gak suruh buat sambal gesek ni bila takde belacan, tapi abah tak suka kalau aku yang buat hehehe..tak kena pada tekak abahlah tuh.

Yang lauk ayam goreng kunyit dan nasi tuh rasanya masak hari isnin lepas...alhamdulillah tak sakit perutlah.

Yang kelakarnya pulak pagi tadi, konon nak sahur dengan biskut cap ping pong ngan milo je, tetiba bila turun tengok my housemate bersahur dengan nasi dan sambal salmonnya...cam sodap la pulak. Maka, aku pun makan jugaklah nasi dengan gulai telur dan sambal gesek tu hehehe.

Harini, memang penat sort all my articles and my calculation works since early this year. Tulah kalau sort dari awal kan senang. Rasanya dulu memang dah sort..ntah camna boleh sepah semula...hish..serabut betul la. Tulah kalut jugak lah harini, mana nak basuh baju..mana nak vacuum cleaning our house..my duty la....Dahlah vacuum cleaner kami yang besar cam robot dan berat 10kg tuh rosak. Dah report pun, accomodation unit buat tak tahu..malah they didn't even reply my email....Last nite, my indo hmate n me..saja godek2 vakum tuh...selama ni mmg tak pernah bukak pun. Tak reti pun..bila bukak, nampak cam ok je. Pelik jugak..mana pi semua sampah n debu...sekali kami angkat macam span tuh...hah ko...seplastik sampah penuh dengan muatan vakum tuh...So, bila dah dibersihkan ingat vakum tu oklah kan..hmm..hampeh!!!!

Teringat kata2 my indo housemate tuh.."asyik kita aja kan..dulu peti ais". Ha ah baru notice, vakum rosak, takde sape nak report kat uni accomodation..haku jugak...walaupun orang yang last guna vakum dah tahu haritu. Yang dok menggodek dan bersihkan vakum tuh..kami berdua jugak. Dulu..peti sejuk pun sama..aku jugak yang defrost kan...if not..alamak jadi air batulah dalam freezer tuh, sampai ruang nak simpan pun kecik. Luckily lepas tu, my indo housemate ni tolong gak aku angkut airbatu ..e..eh yg sri lankan hmate pun ada tolong buang air batu tu keluar...sampai baldi aku retaklah jugak...Water tap kat toilet atas pecah dan water tap kat sinki bawah susah nak tutup pun aku jugak buat. Opss... hah yg tu my malaysian hmate ada buat report dulu kot, then baru aku. Dia malas nak report pasal vakum tuh coz katanya asyik dia je yg buat report. Habih aku ni???? Yg sorang lagi tuh pepaham je la hehehe...Tulah kenkadang aku ok je...tapi kenkadang bengang jugak kalau asyik2 aku je yang buat, lainlah kalau aku tinggal sorang dalam rumah kan. Kalau orang lain berkira kenapa aku tak boleh berkira....Sabarlah kan...kerja kena ikhlas..Isk..isk haku ni..bulan puasa pun nak mengomel n membebel jugak ke...Teringat masa zaman undergrad dulu...kalau dah buka puasa takpe complaint n meluahkan perasaan cam ni...ntah kami ikut siapa lah kan..ish..ish...

Saturday, August 14, 2010

Sago berjagung

Semalam plan nak balik awal dan pi beli barang. Tetiba my friend datang opis...tak sampai hati la nak cakap nak balik awal. Akibatnya, kurang 10min waktu berberbuka puasa baru aku sampai rumah. Teringin pulak nak makan benda berkuah yang panas...apalagi nak cepat, masak maggi tomyam lah.... Macam sedih je makan maggi sensorang dalam bilik...Apa-apa pun bersyukur dengan rezeki ini. Walaupun mee segera ni tak bagus untuk kesihatan tambahan di bulan puasa ini, tapi kena perabihkan jugak coz baru perasan ada beberapa bungkus yang expired bulan ni. So, nak tak nak...kena gak perabihkan before the expiry date. Takkan nak buang....sayangkan.

So, lebihkurang 7.30 pm...aku pi masaklah sagu. Teringin nak makan desertkan. Alhamdulillah ada sikit lagi santan serbuk tuh. Didihkan je la santan tuh ngan air+jagung sekali+gula. Disebabkan malas nak masak gula melaka....tak bolehlah kata ni sago gula melaka..nak kata bubur sago berjagung pun warna kuahnya putih pulak...So letak jelah namanya sago berjagung hehehe...

Macam besar bagak pulak sago tukan....Kasi pecahkan sikit la.....macam ini...

Actuallykan sambil masak sago tuh, aku pi buat sambal gesek untuk makan sahur pagi tadi. Tapi memandangkan aku terjaga pukul 5.11am, maka sempat teguk air je la huhuhu....Habis, subuh pukul 5.13am kan.

Semalam masa tunggu bas nak pi uni aku sempat capture gambar bunga yang tak diketahui namanya ini....
Oklah...nak kemas bilik. Malu je semalam housemate masuk bilik I..tapi bilik sepah ya amat. Kesian kat dia bila ada orang cakap dia tak tahu bahasa inggeris. Habih, kalau tak tahu takkan lah dia sampai sini dan mampu bertahan sampai setahun kan. Aku yang dengar pun rasa bengang sampai nak menangis coz tak sangka ada orang sampai hati hina dia macam tuh. Dia pun cakap dia ramai kawan2 OZ yg memang bahasa utamanya english lahkan, tapi tak pernah pun cakap camtu dengan dia. Dia suruh aku pi nasihat orang yang telah buat dia sedih tuh. Aku pun tak tahu la...tak pasal2 aku kena smash nanti kan. Kebetulan, kawan yg datang kat opis pun kata orang tu cakap dia lembap..aduhhh. Tadi baru ada mood bukak fb, ada status kawan yang rasanya merujuk kepada sesorang itu yang berbunyi lebihkurang somebody pi sebar cerita ngan academicians yang kerja kawan kami banyak flaws etc walaupun sebenarnya kerja dia yang not up to standard tapi melibatkan orang lain pulakkan...Kesian kan orang macam ni, takut makin ramai yang jauhkan diri walaupun dia dah perasan tidak ramai orang yang mahu mengajaknya kemana-mana. Ntahlah...kami pun bukannya sempurna. Harapan kami di bulan Ramadhan ini supaya terbuka hatinya untuk berubah...menjaga perasaan dan menghormati orang lain, tidak memandang rendah dan hina pada orang lain dan semoga kami diberi kesabaran dan kekuatan berdepan dengan orang sebegini dan dijauhkan kami dari bersikap sedemikian...amin.....

Apa-apa jelah kan...kemas bilik jelah, so sampai pukul 1.30am aku dah sort articles nak masukkan dalam file. Tu yg susah nak bangun sahur tuh. Harini kena sambung lagilah. Ingat lepas zuhur nak pi beli barang+buah. Kalau lah ada buah kurma kan best....Tapikan..korang tengoklah ni ya



Amacam ada gelak guling-guling tak...hampeh boto kan...

Thursday, August 12, 2010

Sambil berbuka sambil berblogging....

Pagi tadi alhamdulillah boleh juga bangun sahur...Perabihkan nasi ayam semalam. Lepas subuh apalagi...ZZZZZZZZ. Sedar-sedar dah pukul 9.15am. Kalut bersiap coz nak tolong my friend berpindah ke uni accomodation which is nearby our uni. It's better for her eventhough it is kind of bedsitter which is a small unit serves as a bedroom and a living room with own bathroom and kitchen. So she can do anything she likes without sharing with anybody compared to the previous unit where she has to share the house with guys and of course she was not comfortable and couldn't stand with the bathroom cleanliness and lots of mysterious fallen hair on the kitchen wall and hood too..hehehe should I said flying hair. No..she didn't lie..she showed it to me this morning...hahaha I can't imagine what if that 'hair' fall into their chicken curry or soup or pasta ....

By 11am everything is settled, so I went to my office and tried to finish doing the correction for my paper except the alignment for the caption of the table. Don't know how to adjust it in Latex...poneklah eden surf dalam internet..but still can't find the solution. I couldn't find my spv today, I planned to discuss with her about pakcik's corrections and suggestions. I think she has moved to my friend's room without telling me because my friend said that she moved to my spv's room yesterday...Poninglak den ni ha...Camnolah depa tukar bilik kan..

For iftar..I had nasi lemak to break my fast....bikin perut senak and ketat lah.

Today pun berbuka dalam bilik, coz my housemate yang dah balik awal tak kuar2 bilik pun. Oh! How I miss breakfasting with my family huhuhu.....So, sambil berbuka sensorang dalam bilik sambil meninjau blog rakan2 la...nak tengok apa menu you all harini :)...

Wednesday, August 11, 2010

Dugaan...malam pertama Ramadhan...

Sorrylah..tajuk macam gempak je kan. Tapi bila baca blog ni benda remeh je :)..sowi....
Last nite..actually kami tak sure whether harini start puasa ke tidak. Ntah kenapa this year macam serba tak tahu je. Biasanya ada yang email bagitau bila start puasa. Kawan kat Tasmania awal2 lagi cakap depa puasa hari khamis. Yelah, bila surf internet...ada statement kata insya allah hari rabu start puasa. Bila tanya kawan, pun kata rabu..tapi dia pun tak sure juga coz dia tanya dari kawan dia jugak. Then, alhamdulillah di confirmkan oleh kawan kami yang lain. Pelik juga ya kat OZ ni, satu negara tapi hari start puasa tak sama pulak mengikut negeri. Bila baca blog Lemon Grass, kat Perth , western Australia start puasa hari khamis. So, aku buat conclusion bahawa New South Wales lah start puasa hari rabu=harinilah. Tapi harini baru tau bahawa walaupun dalam negeri yang sama iaitu New South Wales tapi still tak sama jugak coz Sydney and New Castle start puasa hari khamis jugak. Takpelah kita ikut kawasan masing-masinglah kan. Kawan aku siap buat lawak tuh, kawasan kami guna teropong david jones...kawasan lain guna teropong Reject shop hehehe....

Pulak tu, walaupun haritu beria-ia kata tak sabar-sabar nak puasa ntah kenapa..macam kurang feel pulak malam pertama Ramadhan ni... Tak baik kan cakap camtu. Tetiba bila kawan forward lagu nasyid ni...sayu lah pulak...



So touching...I can feel something deep inside my heart huhuhu...Memang terasa kedatangan Ramadhan ni. Kawan cakap jangan feeling lebih dengar nasyid nih, nak feeling pi tarawih lah...ok ok....Hanya Allah yang tahu betapa banyak kalinya dugaan nak bertarawih ni. Kalau tadi dugaan tarikh sebenar berpuasakan...walaupun dua2 dugaan ini remeh sangat...Bayangkan lah 2 kali ambil wudhuk nak Sembahyang Isyak, 2-3 kali berwudhuk nak mula bertarawih and sekali lagi for rakaat ke-5. Kalau ikutkan macam malas dah. Tak larat nak turun naik tangga banyak kali dengan tergigil-gigil berwudhuk dengan air sojuk...Bila fikir balik, betapa ruginya terlepas fadhilat malam pertama Ramadhan atas alasan yang remeh temeh ni kan....So, next time...watch out and be careful with what you eat ya..:). Apa2 pun alhamdulillah...tercapai juga hasrat nak bertarawih ni :)..

So, for sahur at 4.45 am dengan bersemangatnya nak sahur nasi+ayam goreng kunyit...tetiba cam takde selera pulak. Layan je lah milo+biskut gula. Padanlah muka pukul 11 pagi memang perut meragamlah..terasa kosongnya perut...

Kebetulan tadi dah dapat email dari pakcik untuk buat pembetulan for my second paper. Banyak ek lak nak kono boto kan. So, ingat nak berbuka kat opis je. Tetiba pukul 4.50pm rasa nak balik. Kalut lah...nak kejar waktu berbuka 5.23pm. Terlambat sikit je lah...nak berbuka with nasi ayam nih...

Yang ni confirmlah bukan den yang buek kan :)...Oklah nak suruh my machine pi basuh baju lah...Korang bestlah kan boleh beli kat Bazar Ramadhan...jeles tau !!!! Selamat berbuka....

Tuesday, August 10, 2010

Isk..isk...makan tak hingat....nak puasa dah ni kan

Ha korang..ingat I tak reti ke masak pelbagai juadah yang sodap dengan hiasan menarik lagikan...

Tengok tuh, ada sambal udang petai, ayam goreng berempah, lamb black pepper, gulai nangka, ikan bakar, beef skewed dan ulam+sambal belacan. Walaupun petai dan nangka tuh dalam tin punya..memang meletup lah. Start masak dari pukul 7 pagi lagi hari ahad lepas lah.....

Huish penat sungguh tau....bukan penat masak ya...tapi penat makan dan penat berjalanlah hehehe...Kenapa penat berjalan?????? Penat berjalan coz nak pi makan ni kenalah pi rumah kawan kami. Kenapa kat rumah kawan kami??? Sebab dialah yang masak semua ini. Maka dengan sebab itulah kami kepenatan memakan semua ini hahahha...Punyalah ketat dan senak perut sampaikan daging cucuk tuh I tak makan pun huhuhu.............Maka kok sesape yang berhajat nak boifren atau bakal menantu lelaki yang pandai masak semua ni, silalah contact saya ya....Nilah adik lelaki yg I cakap yang baik hati dan murah hati tuh...pandai pulak masak tukan...Kalahlah masterchef tuh.....But he also the one who failed to identify my serunding mackerel tuh....hehhee. Tak ingat ke...alahai..the one yg mintak resipi marble cheese brownies tuh...Haiya..ini adik telah meletakkan standard yg tinggi untuk gathering kami. Jenuhlah kakak2 nyer ni nanti nak masak apa untuk depa pulak...Agak2 kalau masak lempeng pisang, adik tu boleh telan tak. Dah aku ni tu je boleh masak, yelah haritu kan aku dah buat lempeng pisang for dinner, and today aku buat gak lempeng pisang for breakfast lah....

Pergi dan balik rumah adik tu we have to pass thru botanical garden, nilah gambar yg sempat di capture...
Oklah kengkawan Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak, semoga amalan kita diterima Allah..amin. Tak sabarnya lah nak puasa ni kan :)

Sunday, August 8, 2010

Adik cuma tanya je ibu.....

Renung-renungkanlah


(credit to yang upload this video...)

Sayunya......

Shopping sakan di Sydney....

Setelah sekian lama tak pi Sydney and for stress relief maka semalam aku shopping dengan dasyatnye lah. Tengok tu..hasil shoping tuh....memang shopping spree for stress therapy kan ;)

Mimpi jolah kak jah ooi....Tu, plastik yang memang dah ado kek bilik ni sojak zaman bilo tah, sumbeklah ngan plastik lain kasi kembung hahaha....Ni sobona eh yang den boli
.
.
.
.
.
.
.
.

La, pi beli tu je????? Ek..ele....Kat Malaysia bersepah. Den tau kat Malaysia bersepah, tapi totap kono boli ngan duit kan :p....Lainlah boleh kutip kek topi jalan kan....
Ok what..bukan senang nak dapat biskut cream cracker hup seng tuh kek sini.
Beli kek IGA, Market city Sydney...aud2.20~RM6.60. Oklah berbanding beli kat tempat kami kat sini aud3.50 la....banyak na beza. Pulak tu selalu takde stok. Haritu mintak famili pos..tapi hancuq la....
Nilah biskut kegemaran masa zaman sekolah berasrama dulu....

Jangan lupo lak biskut lemon Khong Guan tuh, minum pulak ngan Kopi Hang Tuah...
perhhhhh....nikmat!!!!!!!!!!!!!! Biskut gula pun dap gak tau ...:))



Haiyaa...wa baru perasan, apsal takde brand biskut..Siti Manis ka, Acik Milah ka, Abe Ujang ka, Lebai Leman ka??? Luckily ada brand pes..Mak Siti, Brahim yek....Tetiba teringat kuah rojak Makcik Bee yg boleh dibeli kat R&R Tapah tu............

As usual aku suka lah melalut dulukan.........sorrilah yek. Kita cakap pasal shopping kan tadi....
Ntah, tak tahu nak beli apa...Lagipun aku cakap nak survey barang dulu. Bak kata2 yg selalu diwar-warkan dalam media, beli hanya barang2 yang diperlukan, bukan mengikut hawa nafsu. Huish..kalau ikut kehendak tuh...banyak boleh dibeli, tambahan pulak bila tengok banyak yg turun harga macam dari aud39 jadi aud15. Tapi bila fikir balik..aku nak beli pasal perlu atau pasal cantik/murah. Kalau dah pekenan sangat n materialnya bagus..tapi kalau kita dah ada legging hitam yang kualitinya kureng tapi masih elok lagi, buat apa nak beli baru kan. Kalau baju stripes tuh cantik with reasonable price..kena pikir semula, bukankah ko dah ada lima baju stripes. Memanglah material, warna n saiz stripes berbeza...tapi bila posing2 bergambar..nampak berbelang je kan. Lagipun memang dua tahun kebelakangan ini..it just a trend. Lepas ni masih stripes trend ka ???? Pi Paddy's market, nak cari buah+sayur pun aku fenin n suffocated ...tak suka tempat ramai orang. E...ada durian tau. Nak gak beli, tapi takut kalau beli kena halau dari train hahaha....Tapi takde buah lain yg aku pekenan...musim cherry ni, harga antara aud 7-aud12/kilo. Tapi tak teringin pulak nak beli..kalau free makan je lakan hehehe. Apsal pulak la..cili merah dia tak segar.....so, tak beli buah atau sayur pun akhirnya...Tapi sempat pi mencari benda yg dah lama menjadi idaman nih...ni kawan aku punya pasallah kan. Pi buat tayangan apa yg dia makan kat sydney...beef steak

Hah kau, mencungap acik nak ngabihkan. Kena berhenti jap..then sambung balik. Musykil betul bila nengok kawan kami yg kurus itew, boleh licinkan pinggan dia..tatkala hidangan aku masih separuh lagi. Kelakarlah dia tu, dedulu kami selalu kata, dia ada belaan hahaha..yelah badan kurus, tapi makan banyak n kerap....Hish...lepas ni better aku kuar sorang tak mau stress bila orang kena tunggu kita perabih makanan. Atau kena cari small portion dish. Lagipun aku selalu blur bila ikut orang, coz malas nak pikir ikut arah mana...hehehe mesti depa bengang. Bila aku sorang ok je..tau je arah mana nak tuju. Kalau silap, tanyalah orangkan..macam tak biasa pulak hehhee....Oklah...nak nak pi bersiram ni, sebentar lagikan nak pi makan2...

Saturday, August 7, 2010

Ee..........rumah angah ada antu....

Petang semalam kan beria-ia aku tengok jalan2 cari makan. Macam2 ada..gulai tempoyak ikan, asam pedas, gulai kawah, petai goreng berlado, pasemboq, mee rebus, mee kolok le...Memang terliur gila la tengok semua food tuh...tambah pulak tengok cara Serina makan. Tapi bila malam aku hanya mampu buat lempeng pisang je niha...campur sikit dengan kelapa kering...

Sesuka hati aku je kan..orang buat sarapan pagi atau makan petang, aku pi buat dinner pulak.

Pagi semalam kan dapat email dari pakcik....
thanks very much for the paper, which I will read very
carefully on the flight to Beijing and try to get corrections to you asap.

Best wishes, J.

Tetiba 12 jam lepas tu..pukul 8.30 malam tuh...tiba pulak yang ini
I have a lot of suggestions for you, but no scanner here. Will send to you
asap. Cheers, J


Alamak somput den dah ni.....
Dear pakcik,
timo kasih lah sudi check paper den tuh.
janganlah suggest n ubah bebanyak.
Harituh dokek sebulan den nak menulih eh..
walaupun setakat 4-5 pages..
Pages lain tu banyak ngan calculation n references jo tau.
Tapi pakcik tau tak yang kojo kiro mengiro
n develop n run program tu since tahun lopeh....
Yang ado dopan mato ni pun tak terbuek lagi...
takdo ideo lagi niha huhuhu...
Pakcik,
den heranlah..dah pakcik tinggalkan den kek sini,
poie pindah kek G-8 uni,
sikit pun tak ajak den ikut pindah,
apahal pulak masih nak tengok
kojo den yo...den dah lah lamo merajuk tau.....

Stress dah ni...hish kena pi kuar lah ni...:))

Psst..kami dapat housemate baru..ingatkan dari sri lanka lagi, rupanya dari Latvia..cute orangnya..petite la...Tau ke latvia kat mana ? Bila kawan tanya aku cakap kat Republic czech kot..ntah2 yugoslavia..hahaha sesuka hati je kan. Rupanya sebelah Rusia n lithuania..alah seberang laut tu Sweden....

Eh..rupanya dah terkuar dari tajuk asal entri kan..hehehe..sowi....

Baru2 ni tengok gambar2 lama....Tetiba teringat kisah dolu2....
Dulu tahun 2005/2006 kot, aku kena pindah rumah at new housing area yang dekat ngan hutan belantara....
Sementara nak tunggu ketibaan housemate, aku mintaklah kakak teman dan terpaksalah pontengkan anak buah aku dari taska. First nite tuh aku dah baca yassin and doa lah. Tapi susah gak nak tido. Esoknya bangun ada jejak-jejak ini kat belakang rumah...

Hmm..not small cat...but I think BIGGGGG CATTTT....hutan kan.
(Psst..sesapa yg tau pasal animal or verterinar ni..silalah bagi komen ya..jejak apakah itu.
Bila tengok balik..macam tapak kasut pulak kan hmm...)

Tambahan pulak bila terserempak dengan contractor yg masih sibuk buat kerja kat kawasan berdekatan, dia tanya ok ke tinggal situ. Dia cakap takde apa2 kan..but the way he said that..mesti ada apa2 yang dia tau n cuba sembunyi dari aku huwaaaaaaaaaa.....Rasanya tak mustahil coz rasanya last two years..my neighbour ada bagitau..yg the other neighbour ada nampak yg berwarna hitam yg pantas berlari itu kat belukar depan umah we all.....Harap takkan serempak la ek. Sebab tu bila gardening aku mmg sentiasa tutup pagar, manalah tau kok dia nak say hello to me....Bila gardening kat luar pagar, selalu gak aku tertoleh2 kat belukar tuh.

Bila dah berani sikit, kakak aku pun balik kg...coz mak pun dah bising my anak buah hati pengarang jantung pisang tu dah lama tak sekolahkan. So, bila sekali lagi aku ajak depa teman aku....ada ke patut si kecik tu cakap macam tajuk di atas tu...siap cakap kat bawah tangga tuh. Chet...bertuah punya budak, tak sayang mulut tuh. Patutlah dia macam tak suka masa teman aku harituh...asyik ngegada n merengek je.

So, bila aku balik kat umah tu sensorang, aku mula la seram. Tambahan pulak, lepas tuh tengok ulangan tayangan rancangan Linda Onn...kebetulan dia pi jemput uncle seekers..tak guna betulla uncle tuh...dia pi cakap, biasanya hantu kat bawah tangga jugak...Alamak den yg penakut lagi lah penakut tambahan bila tengok bawah tangga tuh. Sebab tu pastikan yang den naik ke upstairs before pukul 12 malam..If possible, sebelum pukul 10pm. Tapi tulah kenkadang kusyuk buat kerja tau2 dah lebih pukul 12 malam...alamak...so scary nak naik atas. So, bila kat tangga tuh...aku naik sambil badan sandar kat dinding...

Bukan apa kalau terus naik, aku cam rasa ada benda kejar aku....Sambil naik tuh, sambil baca apa2 yg patut. Pernah gak aku cakap " aku tak kacau ko, jangan kacau aku...." . Dahlah selalu terkejut dengan imej sendiri dalam cermin besar tuh. Rasanya dulu, pernah gak aku terbalikkan atau tutup cermin tuh. Masa tuh sedih gak, apsal susah nak cari housemate. Rasanya pasal depa tak suka kawasan baru, pasal takut jugaklah tuh. Lagipun jauh dari tempat lain. Tapi aku takde pilihan huhuhu. Aku cuba elakkan nengok cerita2 seram ni..apa ninyang rapik ke apatah, semua aku tak tengok. Tapi rasanya kalau cerita apa tuh yg ada pontianak Zarina an julie=Anjoulie lavucah tuh aku tengok gak. Kekasih ku seru layan jugak...walaupun lepas tu selalu terbayang sesuatu kat siling. Tu pun pasal dah letak tv dalam bilik, lepas tu tido selubung lah...sampai sesak nafas. Selalu gak, bila aku sedang sembahyang isyak hampir/dah larut malam...tetiba rasa bulu roma tegak semacam je. Punyalah penakutkan...Bukan apa dulu, pernah baca forum/ sesi soal jawab..jika kita rasa sesuatu tuh, betullah ada benda tuh. Aduh...lagilah aku takut kan. Padahal tengah sembahyang tuh, nampak sangat tak khusyuk...Ya Allah lindungilah hamba mu ini dari gangguan syaitan...

Heheheh..teringat pulak perdebatan Dr. Fadzillah kamsah ngan uncle seekers...Uncle seekers dengan excited n tegar ngan prinsip ngan kewujudan 'h...u' n and siap cakap ada dlm quran..tapi Fadzilah dengan senyuman berkata dalam quran tak sebut pun pasal keujudan 'h..u'..yg ada hanya jin, iblis lah....Logo acik....

Kawan tanya gak...kat oz tak takut ke. Aku cakap so far kat oz tak terpikir lah makhluk gitu-gitu...Yelah mana ada cerita tang cik pont..k ke, cik pol...g ka...etc la kan. Ada yg buat lawak, yelah kat sini dracula ada lah..chet!!! Baru-baru ni...pi toilet bawah dah larut malam, keluar dari bilik air terkejut gila nampak cam benda besar sangat depan aku..rupa-rupanya kain batikku kat ampaian heheheh. Hah ko, padan muka aku cakap besar kan...Oklah aku nak pi teman kawan pi beli souvenir utk dia balik raya nih..aku survey le...

Friday, August 6, 2010

Masak bebanyak ni, nak masukkan gambar dalam facebook ke

Apa yang korang rasa bila orang tanya soalan tuh plus dengan mimik muka yg macam jealous/tak puas hati?

Positively thinking..orang tu tanya coz betul2 ikhlas nak tau....dah memang mimik muka dia camtuh..ye ke?

Tapi kalau aku sakit hati.....

Halo, aku masak banyak...aku guna duit kau ko, aku guna barang kau ke???

Aku masak banyak...ko peduli apa? Ko pun boleh rasa jugakkan.

Aku masak banyak..coz aku nak share ngan kengkawan, bukan kedekut+berkira cam ko.
(hehehe...yang ni rasanya tak tergamak nak cakap kat dia no matter how sakit ati I am...
Bukan apa dedulu aku memang suka buat something yg simple macam puding cocktail, kek batik, puding/agar2 roti to share with adik2 opis...Malas nak masak pi beli je goreng pisang +cendol. Seronok makan ngan adik2 nih. Depa pun tak banyak complaint. Walaupun tak sedap, depa habiskan jugak. Terharu acik tau. La ni agak tak larat n malas nak buat. So, bila ter rajin untuk membuatnya ..sedih gak coz orang macam tak puas hati kita membuatnya. Padahal kita buat coz teringin, n better buat lebih then boleh share dengan orang lain . Kalau share gambar dalam fb pun..ikut mood je)


Kalau aku nak masukkan dalam fb pun...apsal pulak ko nak kisah?
Aku masukkan dalam fb pun bukan untuk show off and dapat pujian kengkawan...
I just wanna share my life here with my family and friends....sebab tu dah banyak kali cakap nak bersara dari fb..coz people tend to misinterpret our intention and not to mention gossiping our fb status.
That's y I like blogging more..I am free to write and put everything I want...Tak suka orang tak baca hehehe....
Tapi kalau ko rasa ko jeles, ko pun masaklah...then masukkan gambar bebanyak dalam fb.
Kalau ko sakit hati dengan my foodies photos, janganlah bukak my fb wall..aku pun tak publish the update of my foodies photos....Only those people yang bukak my album je yg tau my foodies photos.
Lagi senang, ko buang jelah aku from your friend list....tak kuasa lak aku nak mem'private'kan my foodies photos just for your sake...

Lantak pi la kan dengan orang camtuh, tak payah nak sakit hati...Aku memang camni sensitip sangat. Bebenda kecik pun nak terasa and nak complaint. Bukan apa, aku tak suka simpan/pendam dalam hati. Bila dah luah dalam blog ni..aku rasa lega dah and hilang la rasa sakit ati tuh hehehe...So, bila jumpa orang tuh..aku ok je lah...

Actually kan, selain dari pulut serunding semalam tuh, hari Rabu malam tuh aku buat this marble cheese brownies. Actually dah salin resipi dari rumah As NZ. Tapi memula tuh tak jumpa pulak resipi yang disalin tuh. So, bila browse internet type marble cheese brownies..terus keluar fotopages Rinchan..wah siap ngan gambar step by step too..bagus..bagus. At last jumpa gak resipi As tuh...agaknya di ambil dari rumah Mat gebu coz ada catatan Mat gebu. Bila dah siap bakar, nak tunggu sejuk..aku pun naik atas..saja surf internet lagi. Saja singgah rumah Mat gebu nengok pelbagai kek dia yang menarik tuh...Sukalah, tengok antic dining ware yg Mat guna tuh....His superb food photos are in the class of his own...La, aku nak cerita apa nih sebenarnya..Ha pasal asal resipi cheese brownies kan..SO, TQVM to Rinchan, Mat Gebu n As NZ...Luckily la depa ni ada icon search recipes..sonanglah acik nak track Url brownies nih. Amat lah berbeza kan my brownies ngan their brownies

Adunan coklat for the top lining tu banyak lagi..so terus je la buat lattice ni. Lagipun rasanya memang tak reti nak buat corak cam depa buat tuh...tangan dah menggigil n jantung berdegup laju n dada berdebar gara2 terlebih caffein dari coke la. Actually kan, as usual aku derhaka pada resipi gara2 takde soda bikarbonat. Patutnya guna jelah raising flour saje kan. Aku tertambah pulak si baking powder hahaha....Tu yang macam2 comment aku dapat, my indonesian housemate kata brownies tu bantat, tapi dia tambah..orang tak kisah, yg penting sedap, 'kakak' cakap brownies memang tekstur dia camtuh...aku mana tau. Malas pulak nak surf internet...Tapi tak puas hati pun...sorang adikku hantar mesej begini...

best giler la brownies & serunding daging tue... sehingga menjilat jari!!
Nanti sy nak resepi brownies tue yek....
Send kan yek biler2 free..
Bleh la cuba2 nnti....
Dh confirm sedap nie, mmg tidak teragak2 nak mencuba...

yolah adik...akak send resipi brownies rinchan kek ko yo....Jangan lupo hantar kek akak pulak.
Hari Ahad ni adik ni buek makan2 nasi campur kek umah dio..we have to pay aud5...tak sabar nak poie makan ni. Malu pulak ngan adik lelaki yg pandai masak ni. Akak ni tak ponah pun jomput orang datang umah..Hahaha..pinggan ngan goleh pun tak cukup, itulah alasanku hahaha.

Oklah dah lapar giler ni...makan je la kerak/korek2 pulut serunding semalam

Thursday, August 5, 2010

Pulut kuningku pahit lak pulak...

Pepagi buta tadi, aku dah menghasilkan...pulut kuning+serunding ikan+telur dadar.
Memang pahit pun pulut kuning tuh coz terlebih kunyit...masin pun ya jugak.


Serunding ikan=mackerel pun masin. Telur dadar pun masin jugak. My Indonesian kata, nak kawin lah tu...hmm...amin :). Sejak beli garam baru ni dah tak reti nak main campak2 je. Guna resipi As NZ ..TQVM AS :). ..cuma malas nak gulung. Tapi as usual suka derhaka, tu yg kureng pueh hati tuh..padanlah muka kan. Pahit dan masin pun, dah tinggal kerak je la tu...Actually buat ni pun pasal teringat kat sorang adik tu haritu dia accident. Tapi tak berkesempatan nak melawat dia dan bagi something kat dia. So, sebelum puasa ni better la saya tunaikan hasrat tu. Dah alang kepalang buat untuk dia, boleh gak bagi kat kawan2 lain, masuk je dalam plastik kecik2 tu..dah rupa nasi berkat/bekal kenduri pun ada hehehe....Yang kelakarnya..ada dua orang kata tuh serunding daging..halo adik..itu ikan la...

Oklah..aku ngantuklah ni..baru pukul 9.15pm...mesti gara2 terlebih makan+makan pulut....ZZZZZZZZZZZ

Tuesday, August 3, 2010

Fenin ada....bigggggg smile pun ada

Tadi bila dah habis breakfast, aku takleh tahan nengok si avocado yg lagi separuh sebagai penghias tuh..tetiba aku ngap camtu ja. Yelah rasa lemak-lemak gitukan...For lunch I had that spicy sambal ikan la. Then, I can't resist having the vanilla choc ice cream and enjoy every bites of it regardless the cold and rainy day. And for dinner, I had this apatah...frankfurt+avocado+strawberry...

Semalam, makan nasi tomato yang Yummmyyyyyyy !!!!. Takkan I buat pulak kan....
Bila dah kekenyangan, tetiba.................

Fenin coz ...I got these emails yesterday from my x-co who now is my main spv :


The first email....
Please see attached file, which is a template to reply to a Journal.Highlighted in red are places for you to put in. After you finish it, let me have a look. Thanks
Alamak !!! Banyak nak buat ni...biaq dulu la sampai dapat correction dari x-main. Tak payah buat kerja dua kali. Better cari bahan and write intro for the new paper.

The second email.....
I read the second paper and left the changes under your door. J might come in on Wed so you should make these changes and give him a copy on Wed.

Aduhai..dah mulo somput nih....

Fenin Fenin coz I got this email today from my x-main spv who moved to Adelaide

please find attached some typos for the paper. There are quite a few, so don't rush and I will look at it again if you like. Try to send the corrections sometime today, and I will read again on the flight home late tonight (from Adelaide to NSW).

Nyesal pulak bukak email uni pukul 12.40pm...Dahla pakcik hantar pukul 8.30 pg tadi. Takpe lah dah dia kata don't rush...so apalagi aku take my time la. Banyak wo...kena kasi baiki

Tetiba terus rasa nak pitam when I received another email from him at 5.30pm.
I am sitting in Adelaide Airport! How are the corrections going??
La..pakcik tadi ekau kobaan flight ko lewat malam...Huhuhu...tak suka tau, cakap putar belit.

Finally at 6.10 pm

Thanks Fey, will read on the way home. Cheers, J

Logo bona acik...tapi dup dap nunggu esok nak jumpo pakcik tercinto niha. I miss you pakcik, can't wait to see you tomorrow....chet...mimpi lah...
Lagi lah dup dap nak nyiapkan kojo dari 2 email terawal tuh.


Whatever it is....biiiiiiiiiiiiiiggg smile for his words
you should be very happy with this. It will be a big part of your thesis in
a Category A* journal, so you have done very well!!!
In fact, I still remember what my-co said last week

You should be happy with your first paper. You are doing well. Your second paper, we can send to common journal...(hehehe tau la result pelik kan). You should write the 3rd paper...(extend her work la) and we can try to send it to better journal. Then, you should extend that project and work on other structures too. Opps..with 2 conference papers too. After that you can start with your thesis writing....You still can do something else if you have more time. Enjoy !!!!!

Umpama mimpi lak, bila dia cakap camni...rasa nak melompat bila dia sebut the last word tuh ...
Kira macam I'm over the moon la sekejap ...
Alhamdulillah...Thank you Allah..... 
Umpama hujan dan ribut petir
sewaktu ku mendengar berita
pakcik akan pindah ke Adelaide.

Rupa-rupanya Allah nak munculkan pelangi....

Betapa bersyukur dan terharunya hamba mu ini.

Terima kasih mak dan abah atas doa untuk
kemudahan anakmu ini
Namun, aku tidak boleh alpa...
perjalananku masih jauh lagi....



Aku berkorban, sampai aku yang terkorban

Kenapa ya?
Bila kita simpati pada seseorang yang mungkin terpaksa ditinggalkan,
maka kita dengan rela hati mengikut telunjuk dia mengubah perancangan awal kita demi dia.
Tetapi bila kita dengan tetiba tidak berupaya mengikut perancangan baru tersebut,
seseorang itu tidaklah pula mahu untuk mengubah perancangan baru tersebut dengan alasan dia telah mengaturkannya dengan semua pihak yang terlibat.
Aku pasrah...tidak sanggup aku menyusahkan dia mengatur semula demi aku. Siapalah aku.......
Tapi, terdetik di hatiku adakah itu bererti seseorang itu memang benar-benar tidak peduli tanpa kehadiran aku.
Aku menghubungi antara pihak yang terlibat untuk memohon maaf kerana tidak dapat menyertai perancangan baru, pihak tersebut sangat bertimbang rasa dan sanggup mengubah perancangan baru tersebut walaupun telah ku khabarkan pada pihak tersebut, tidak perlulah berbuat demikian hanya kerana aku...Alhamdulillah masih ada pihak yang masih mengingati aku. Namun, jauh di sudut hati....sekarang aku lebih kenal siapa teman sejati dan aku perlulah berhati-hati supaya tidak hampir terbakar diri lagi...

JANGAN BERDUKACITA DAN JANGAN PEDULIKAN APA ORANG BUAT
-Dr. 'Aidh~La Tahzan-

Hmm....baik aku layan makan benda niha...Wholemeal bread+avocado spread+cheese.

I was drooling when I saw my roomate enjoying this food for her brekkie during my trip to Adelaide last 2 weeks. Interested? Make sure you choose the ripe one :)...