Tuesday, July 31, 2012

Head damage

Semalam aku tak pi uni. Dok pulun modify chapter 1 and 2 of my thesis at home. Tapi tak siap jugak. So pagi tadi harus sambung lagi terutamanya nak tambah figure for chapter 1 dan explain about the properties of one of the structure. At about 12pm, I am done with it. So, perlulah kemas barang nak pi uni. Tapi macam mana nak sambung buat the subsequent chapter, kalau reference semua berterabur....my already damaged head mulalah rasa berat, stress lah tu....Ok, take a deep breath................Meja dah penuh. So, kita susun semula the related reference according to certain criteria on the floor.


Hah! macam tu la...Bila dah article dah tersusun, hati rasa lapang, fikiran pun tenang :)......
Maka, boleh ambil mana2 article yang perlu untuk meneruskan perjuangan di ofis pulak.

Bila, sampai ofis, kalut print Chapter 1 and 2 dan hantar pada spv. Legaa............Dah boleh concentrate kat chapter 3 dan nanti try juga siapkan last project. Kesian pulak spv, tak larat jalan coz jatuh terjelepuk di tangga...

Ya Allah permudahkanlah urusan PhDku....

Sunday, July 29, 2012

Semput dan Ladies nite out

Hari khamis 26/7 aku tak pi uni. Dok pulun writing. Takut untuk makan pedas, maka untuk menu selepas berbuka aku buat balsamic vinegar chicken.


Aku teringin nak makan lemon rosemary chicken, tapi lemon takde. Luckily teringat menu junior masterchef, so guna je lah apa yang ada dan ubahsuai la sikit dari recipe http://www.taste.com.au/recipes/24207/balsamic+chicken+bake. Sedap, cukup masam dan manisnya.

Actually, pagi khamis tu my housemate ajak pi tgk footy  jumaat malam, 7.30pm. Aku malas la, selain tak minat sukan dan tak faham apa pun pasal footy, tak elok la keluar malam2 bulan Ramadhan kan. Lagipun kalau aku pi uni on friday aku ingat nak berbuka dan solat Tarawih di Islamic Centre. Yang peliknya kali ni memang my housemate asyiklah dok pujuk. Selalu cakap sekali tak mau, depa faham. Tiba-tiba kanda datang, dia pun nak join mereka ni. Aku tetap tak mau pergi. Tapi akhirnya aku termakan pujukan memandangkan ini lah kali pertama dalam hidup aku nak masuk stadium, stadium Oz pulak tukan hehehhe.....Tetiba depa cakap  nak gak buat makan2 sebelum pergi. Depa tau kami berbuka lebih kurang 5.12pm, so depa plan nak buat makan2 around 5.30pm. Pulak dah...aku nak masak apa pulak ni....Dah la busy.

Anyway, malam tu aku pulun writing. Tak boleh nak stop. Alih2 4am baru aku tido. I kept on tossing and turning,  alarm clock pun berbunyi. Maka, bangunlah sahur 4.50am. Nearly 7am aku tido dan bangun 9am. Huhu tido 2 jam je. My plan for that day was to visit my friend who will go back to Malaysia for good, submit two chapters to my spv and go to city to buy something for our dinner that nite. Tak kuasa aku nak masak.

Unfortunately, my friend still didn't clear her house. So, I helped her to throw the rubbish as well as disposed tv, tv rack, small table and book rack to the recycle shed. Semputlah kami berdua. Aku sortkan juga barang2 makanan peninggalannya yang eloklah aku ambil dari buang. But it too much for me. So I better gave it to sorang adik ni. Patutlah my friend tak siap packing, rupanya bz buat surat hehehhe...

Then, aku pi school, dia pun ikut nak tumpang print. boleh gak dia tolong angkat barang-barang tu ke opis aku hehhehe. Then, dia kalut nak uruskan banyak benda selain nak shopping last minute. Kebetulan kawan yang lain pulak dok sms dan ym pasal elaun kami. Pening......Ye adikku, tak payah suggest, memang akak nak call pun our sponsor. Bayangkan operator dah sambung pada 4 ext..satu pun tak angkat. Then I called that ext, pun tak dapat jugak grrrrrrrrrr.......

Bila start nak sambung my work before submitting to my spv. Rupanya aku tak copy pun the file from my lappy to my thumbdrive huhuhu....Tak larat dan rasanya tak sempat nak balik rumah. Pasrah je la. Mesti ada hikmahnya. Maka, aku plan nak pinjam buku library. Bila aku check online, buku yg aku nak, dah orang pinjam pulak. So, aku pun surf je la cari any latest article related to my work in case nak update my literature review.

The driver would pick up my friend to airport at around 3.45pm. So, the first adik and me planned to see her at 3.20pm. And of course I planned to go to city around 4pm. You know what happened ? Instead of waiting at her home, I met her at the road side. She wanted to check her email about her shipment. Bila pi library and checked, the shipping agent requested her to send the payment slip, and the copy of her pasport and IC urgently. Pulak dah. Masa tu dah pukul 3.30pm. Kawan tu macam tak boleh fikir. So, I offered to pay for her online. Dia bayar cash la kat aku. Unfortunately she didn't have the soft copy of her IC. Since my school just nearby the library I offered to copy her IC. She worried that I can't make it and she would get on the flight without her IC. I have to reassured her as well as joking that if not, I'll post her IC hehhehe. Bila nak copy, printer pulak buat hal. So kena pi guna printer kat mailing room pulak. Bila my friend tanya, baru aku perasan aku pi copy her IC. Aiyoo...why la aku tak scan dan email terus dari that printer. Dush...dush!!!!!Ni mesti aku dah umpama walking zombie kerana tak cukup tidur dan kepenatan.  Anyway, at 3.40pm, three of us walked to her house. From far, I could see that the driver is waiting for her. Maka, kalutlah kami. Luckily the driver very understanding. In that ..situation, she seem to forget to shake my hand and hug me huhuhu. I wanted to do that, but she just quickly got in the car. Again, I can feel tears in my eyes to see my friend leaving. Quite embarassing moment when that adik saw my falling tears...

Anyway, my friend left the key to me and asked me to drop it at the uni office. So adik and me went back to her house and clear the things. Oh my god, instead of two bags that I have sorted earlier for that adik, she also left her pail/bucket full of cleaning stuff. That adik seems to want all of that but not comfortable to bring to his office. Since I only share with another person and she is still in her home country, so I offered my office to put that things. tapi adik ni ingatkan nak just tinggalkan barang then kami blah. Rupanya, dia nak sort pulak barang tu, layankan je la....Ada juga barang yg dia tak mau, tak masak katanya. Sudah rupa store instead of ofis hehhehe..

 (update gambar on 31/7)

 So he will pick it up one plastic bag/ pail per day. Pasrah je la that I would have dinner with my housemate without me contribute anything.

Then, kami pi uni office to drop the key. Nak drop kat mana? Drop form box adalah, bukan drop key huhuhu. Tanya staf kat situ, kena pi bahagian accomodation. Ada student pulak. Bila student dah blah, aku bagi je la kunci tu kat staf accomodation and beritahu that my friend asked me to drop it there. Dia suruh tunggu two second coz her friend still on the phone. Lama la pulak...So, aku suruh adik tu pi masjid dulu, kesian pulak dia nak berbuka. Macamlah aku tak berbuka kan huhuhu. Then, kena bagitau pulak the other staff sekali lagi...grrr.....Masa tu dah 4.40pm. Bila aku tengok dia keluarkan form, aku dah mula cuak...kata drop je, takkan kena isi form pulak. hehhe luckily dia hanya jot down my friend's house number. 

Actually masa aku dok menunggu tuh, aku terpandangkan cafe yang berdekatan. It gave me idea to buy something from there for the gathering dinner. Bila masuk cafe tu, pulak dah tak tahu nak beli apa selain mahal. So, I decided to buy a slice of passion fruit cheese cake-AUd5.80 and a reduced price sponge rolled-Aud3.50...jadilah. Luckily sekejap je tunggu bas, bas pun sampai. Masa tuh dah 4.50pm. Bila dok tunggu dalam bas pulak, aku tgk ada someone vey familiar berlari-lari kejar bas ni. Yelah kot bas ni dah nak gerak kan. Rupanya kanda hehehe. ingatkan aku yg lambat. Dia pun sama.

Bila sampai rumah around 5.15pm, of courselah dah masuk waktu berbuka. Si housemate german sibuk cooking apple pancake. Kat atas meja dah ada nachos and salsa made by philipine housemate. Ada pulak rakan si American housemate. It supposed to be our house gathering, camno pulak ada org lain ni. So, aku naik bilik berbuka dengan kurma n air je la. Bila turun, depa tak ready lagi. Kanda sibuk perhangat kuah kacang. The night before dia dah goreng tahu dan tempeh dan rebus kentang. so, aku solat dulu. Then, aku dok try figure out camnalah nak scan dari my printer ni. Memang sejak my lappy buat hal, printer ni pun macam bengong. Nak tumpang scan my philipino hmate dia bz chatting.

Then time to eat. Dimulakan dengan tempeh dan rakan2 with kuah kacang masakan kanda, then nachos and salsa, then butter seafood prepared by philipino, pancake by german, fruits by american, cakes by me and finally nuts by iranian hmate...terkejut perut hahhaha. But all in small portion. My german hmate loved that cheesecake vey much heehhe......Sambil makan the friend of american housemate explained about the game a lil bit.

At around 7pm, off we went to stadium to watch the 7.30pm game. Wah! my fisrt experience in stadium.

Not that bad hehehe. Definitely many people but not too crowded. We bought the unreserved standing ticket for students, so we have to sit on the ground.

 Just imagine sitting on the grass in the cold winter nite. Luckily the american's friend brought mats and blankets.
 Walaupun pakai beanies dan jacket tebal n blankets, the chill still pinning our skin...Kejap je dah berair hidung. We really enjoyed the game walaupun it kinda a wild game...udah rupa wrestling pulak hahhaha.

Yang rambut kembang panjang, nasiblah kena tarik rambut...rasanya tak boleh tarik, mungkin referee tak nampak.

Balik rumah kelaparan hehehe. Lawak je my german hosumate terlupa yg dia letak pancake dalam pinggan dalam oven to keep it warm. Dia lupa nak keluarkan. Luckily nothing happen, pancake at the lowest rack rentung hahhaha....So aku share with kanda makan pancake which now turn to crispy biscuit sambil tgk bridget jones diary 2. Tapi macam tak puas. Aku pi bantai makan nasi at 11pm...ko boleh?

Lepas solat, aku try scan tak boleh jugak. Entah macam mana terpikir nak check scan icon dalam control panel. Ternampak ada preview scan. Alhamdulillah, boleh rupanya.....Mana cek tau kena click2 kat lappy. Rasanya dulu tekan je button scan kat printer, maka there would be pop up window kat lappy. Whateverlah.... dah berjaya pun scan. Maka aku pun transfer the money to shipping agent. And later at 1am aku pun berjaya sent the required documents to the shipping agents..Alhamdulillah...dah boleh tido dan rehat :)

What a bz day huh...full of activities.



Wednesday, July 25, 2012

Bila makcik kuih jatuh sakit :(

Entri ini sudah lama dalam draft. Hanya dikemaskini dengan apa yang berlaku baru-baru ini.

Kuihhhhhhhhhhhhhhh.................kuihhhhhhhhhhhhhhh
Siapa nak beli kuihhhhhhhhhhhhhhhh
Macam-macam ada..............

Ada kuih puteri ayu

 Ada kuih bakar......ada apam gula melaka



Ada karipap dengan kelim fail :(...
eh karipap senyum jugak hahhaha


Itulah makcik masak semua ni untuk berbuka sampai pengsan tau........
Opsssssssssssssssssssssssssssss
Sorry, makcik tipu ;)
Makcik memang sakit, tidaklah sampai pengsan. Kalau tidak silap, makcik mula sakit perut tengahari semalam-24/7/2012. Tapi sakit yang boleh diabaikan jika kita tidak terlalu berfikir mengenainya. Makcik sebenarnya tak larat nak pi uni, tapi kasihan pulak dengan kawan makcik yang tengah busy dan seperti memerlukan pertolongan. Maka makcik pergi rumah kawan membawa segulung palette wrap yang berat dan membuat demonstrasi cara-cara nak balut kotak. Sebelum balut perlu labelkan kotak. Yang tu dia tak sempat pergi print so makcik tolong juga dia tulis. Sehelai je la hehhe. Semput makcik walaupun setakat nak balut satu kotak je. Agak kecil hati juga bila tiba-tiba kawan makcik cakap dia mungkin tak balut kotaknya. Pulak tu dia pi ubahsuai file excel yang makcik dah pulun buatkan di hari yang makcik terpaksa berbuka dengan maggi. Pulak tu ntah apa dia bega2 sehingga shipping cost meningkat dua kali ganda. Malah, dia tambah kotak tanpa memberitahu shipping agent walaupun dah banyak kali makcik ingatkan. Lagi haru dia kata makcik silap masa senaraikan jumlah kotak tempohari. Sedih pun ada juga, bila dia macam nak makcik keluar dari rumah dia secepat mungkin.Tapi makcik tak boleh marahkan dan salahkan dia, dia pun tengah blur, serabut selain kesuntukan masa. Then, makcik pergi opis dan menaip apa yang patut. Lebihkurang pukul 4.45pm makcik bersiap-siap untuk pergi berbuka di Islamic Centre (IC). Memang perlu ambil wudhuk at my school. Kalau di IC tiada tempat wudhuk wanita, maka perlu ambil wudhuk di toilet yang agak "mengerikan". Malangnya, tak sampai lima minit perjalanan ke IC, makcik perlu ambil wudhuk semula huhuhu. Luckily boleh stop di bussiness school. Dah pakai berlapis-lapis, kena bukalah kan. Whatever it is makcik selamat berbuka di IC dengan tamar dan yogurt masam. Selepas solat maghrib kami dihidangkan dengan nasi arab nih.


Disertakan dengan kuah seperti rasa kuah dal. Walaupun portion yang dihidangkan jauh lebih sedikit berbanding portion yg tahun lepas,


makcik tetap tidak mampu menghabiskan makanan tersebut. Sakit perut makcik semakin menjadi-jadi. Malah hasrat makcik untuk solat Isyak dan bertarawih terpaksa dibatalkan. Makcik perlu kembali ke school dan naik ke tingkat 3 untuk menghantar telekung. Semasa menunggu bas untuk pulang ke rumah., sakit perut sudah tak tertahan lagi, rasa mual sekejap datang sekejap pergi dan kaki terasa lemah sekali. Dalam kedinginan winter, muka makcik mula berpeluh. Bas yang ditunggu tidak kunjung tiba. Khuatir makcik termuntah atau pengsan di situ atau dalam bas, maka makcik kembali semula ke school dan berehat sebentar. Setelah selamat mengeluarkan isi perut, barulah makcik menunggu bas semula. Bila sampai dirumah, makcik terus baring atas katil dan tidak boleh bangun lansung. Memang rasa nak menangis menahan sakit. Hanya pada 2.15am, sakit itu mula redha. Tidak tahu apa punca sebenar. Mungkin juga angin kerana makcik minum susu soya semasa berbuka pada hari Isnin atau makcik berbuka dan bersahur lauk bercili sepanjang 5 hari Ramadhan. Rasa sakit itu sama seperti kejadian makcik pengsan seorang diri dalam bilik hujung tahun lepas/awal tahun ini. Anyway, pagi ini makcik dah ok dan no chilies for the time being.  So, for my sahur I had the leftover food from IC.

 Ok, berbalik pada kuih tu...hanya kuih puteri ayu itu, makcik buat pada bulan puasa. Buat selepas berbuka pada 21/7. Resipi ambil dari http://resepiraidah.blogspot.com.au/2009/10/kuih-puteri-ayu.html. Makcik tiada ovalete, so rasa seriau jugak bila menengok rupanya selepas dikukus sebegini


 Memanglah teksturnya tak fluffy


But well...beggar can't be chooser. My German housemate said it delicious and she wanted the recipe. Me and kanda had trouble to translate it to english. We just agreed to name it as Malaysian steamed muffin hehhehe. Yang lawaknya, semasa Makcik sibuk prepare nak buat kuih ni, kanda tanya nak buat apa, I cakaplah puteri ayu, dia kata tak pernah dengar. But once she ate this kuih, she said that that was her favourite kuih during her childhood time only that she didn't eat the coconut shredded hehhehe.....

Karipap tu makcik buat bulan lepas. Yang anggun dan tak senyum dah jamu kawan-kawan semasa aktiviti ke Sydney pada 23/6. I memang suka recipe dari inti keledek dari Yatimemories(susahnya nak cari link semula, tak larat nak belek satu-satu di blog) dan doh dari Tun Telani. Rasanya kawan-kawan pun suka, tu yang makan lepas satu satu :). So lebihan karipap yang tersengih-sengih tu la makcik goreng pada 18/7. Kuih bakar dan apam makcik buat pada 12/7 untuk satu aktiviti bersama rakyat jelata pada 13/7. Recipe from http://www.myresipi.com/top/detail/2375 and http://www.myresipi.com/top/detail/4153. Kuih bakar makcik dah biasa buat. Kuih apam first time la buat. First time juga makcik guna yis. Tapi makcik pelik kenapalah adunan tak naik berkali-kali ganda. So, bila makcik google and lihat video diinternet, makcik dah jadi risau kot2 yis tu dah mati. Tapi makcik kukus je la. Tak kuasa nak buat lagi. Lagipun dah pukul 11pm kot. Alhamdulillah gebu


 Lebihan kelapa tulah makcik buat topping puteri ayu hehehhe. Tapikan makcik yang penat bakar, makcik yang penat kukus seorang diri, ada orang yang mengaku dia yang buat sekali. Ada adik tu suruh orang tu rasa, katanya ''rare ni". Tapi orang tu kata "kami yang buat". Maka terkejutlah makcik, selain bengang. Dia lansung tak terlibat dalam proses penyediaan mahupun pembakaran dan pengukusan. Ya, memang makcik guna santan dia, tapi dia yang tak benarkan makcik pi keluar ke kedai. Banyak makcik bebel kat bawah ni. Tapi betterlah makcik encrypt supaya tak mengurangkan pahala puasa kita semua...
Show encrypted text

Semasa megemaskini entri ni...Makcik dapat sms dari kakak makcik.
"A suka sangat diaorang balik. Mlm tadi mereka main bunga api. A sejak balik dari kem motivasi di SMAP Labu,dah rajin ulangkaji n tiap2 hari dia baca Yassin. Pagi tadi D bagun sahur. Dia makan sikit je"

Once I finished reading it, I can feel tears in my eyes :(...Sebak kerana adik yang di Terengganu balik ke kampung dan dapat bersama-sama berbuka bersama keluarga. Anak buah yang perempuan yang berusia 5 tahun sudah mula berpuasa. Dan yang paling sebak bila membaca mengenai satu-satunya anak saudara lelaki saya yang bakal menghadapi UPSR pada bulan SEptember nanti. Dia berpuasa penuh 30 hari ketika pertama kali berpuasa pada usia 5 tahun. Teringat kejadian pada tahun lepas, ketika aku tak sabar-sabar nak makan roti nan. Aku cakap dengan dia, aku nak makan dulu before solat maghrib takut teringat-ingat ketika solat. Tau apa dia cakap? Kalau orang kuat iman tak macam tuh. Gulppp...siapa patut nasihat siapa ya? Bila call dia, selalu dia jawab endah tak endah terutama bila tanya mengenai keputusan ujian. Last month, kami ada cakap dengan dia kalau dia tak dapat 5A kami nak suruh dia kerja cari duit sendiri, takpun hantar kat sekolah pondok dan kena masak sendiri. Ya Allah, berilah petunjuk kepada anak-anak saudaraku supaya menjadi anak-anak yang soleh, menghormati orang tua, lapangkan dada mereka, terangkanlah hati mereka dan berilah mereka kemudahan, kecerdikan dan kepandaian. Amiin.


Sunday, July 22, 2012

Why muslim fast? Korang boleh jawab?

You all berbuka apa semalam? Berbuka di mana?
 I broke my fast with grapes, rice and catfish with sambal membukit.


Nikmat sungguh makan ikan keli. Letak satu gambar lagi la ya


Lepas tu panas perut la hahhaha. I think I bought this catfish 3 months ago at Asian groceries stores. When I started to clean the fish at about 4pm, my new Iranian housemate barulah tergedik2 nak vakum and mop the floor. So, perlulah beri laluan. When I just finished season the fish at aound 4.30pm, my American housemate pun sibuk turun ke dapur memotong2 sayur. Alamak, segannya nak menggoreng ikan depan dia plus nak menyambal. So, I warned her for any strong smell. When I started to cook that sambal...she just push her breadmaker away from the stove hehhee. Takut percikan minyaklah tuh. While I was about to open the door to let any odour out, I saw she is opening the window...Hehehe tak tahanlah tu. Then, my German housemate came to the kitchen, of course to prepare her dinner. I apologized to her in case of any strong smell. She said that she didn't smell anything bad, in fact the aroma of my cooking made her feel hungry that she wanted to prepare her food too :). She also asked me to stop apologizing.You see, the different between my American and German housemate :). It is not about culture or from where you are, but it is about who you are. Luckily my American housemate didn't show her disgust looking at my oily fish. My German housemate asked me when should I break my fast on that day. She seems to know that we have to fast from dawn to sunset :). 

Anyway, Alhamdulillah exactly at 5.09pm I done with my cooking and later broke my fast :). I ate in my room and not joining them eating in the living room while watching tv. The reason is of course because I wanted to take the photos of my food, plus I am not comfortable eating my favourite food in front of them and can catch from the corner of my eyes that they are watching me. Yeap, believe me, it happened before.

When I came down to wash my plate, my german housemate came to the kitchen. She asked many questions such as is there any special food during fasting, can we drink water, can the children broke their fast. I know they think it kinda a torture to children. So, we have to give good explanation to them. I remember when kanda told me that the American said that she doesn't understand why people don't want to eat. So, kanda said that she never heard of people die due to fasting, but she do heard that people die due to over eating. Clever answer hehehhe. The most tricky question by German housemate is Why Muslim Fasting? Is there any particular reason?. A simple question but yet terkial-kial aku nak menjawab selain tak reti nak explain in english. She seems not to satisfied with my answer and said so it is nothing to do with God. So, ada jugak aku beritahu that fasting is one of the five pillars in Islam. Well I know, I should explain more. For example the following website got good explanation about it.


She said that she will ask many questions during this entire month of Ramadhan.  I definitely welcome her to ask any question. I better be prepared to avoid any misunderstanding. I also said that it is better she ask kanda too since she knows more. But she said that kanda is "So, convincing". I got what she means which is Kanda try to convince people but sometimes condemn their religion if they have any to support her talk about Islam. Of course Kanda got good intention but again the way she convey it may cause that people to put a distant from us. The good thing is she knows a lot and can explain better  to those are interested and also argue very well with those who tried to condemn our religion.

Kesimpulannya, bila kita serumah dengan rakan dari pelbagai negara, memang kita tak lari dari pelbagai soalan mengenai Islam dari mereka. Sama ada mereka benar-benar berminat dan ingin tahu atau sengaja berhujah dan menidakkan kebesaran Islam, itu kita tak perlu tahu. Apa yang penting, ia membuatkan kita sedar betapa jahilnya  diri kita. Secara tidak lansung, ia membuatkan kita terus belajar dan lebih dekat dengan Allah, selain menyampaikan kebenaran.

Saturday, July 21, 2012

Berbuka puasa dengan maggi :(

Salam Ramadhan. Selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan.

Semoga Ramadhan kali ini penuh barakah. 
Mohon ampun atas silap dan salah. 

Entah kenapa, terus terang saya katakan ketibaan Ramadhan kali ini, kurang dirasai. Pada hari khamis. 19 Julai 2012, lebih kurang 6pm-30 min sebelum waktu Isyak rakan menghantar mesej menyatakan bahawa Syeikh di masjid telah memaklum tarikh berpuasa di sini jatuh pada hari Jumaat. Rasa seperti terpinga-pinga sahaja. Mungkin ketika itu saya sedang serabut dan masih berada di office. Seperti lirik lagu ManBai
Selangkah demi selangkah
Setahun pun sudah berlalu
 Masa yang pantas berlalu...
Sehingga tak terasa 
ku berada di bulan Ramadhan semula
 
 Dan seperti hari pertama Ramadhan pada tahun lepas, saya berbuka puasa dengan maggi.


Cuma kali ini bukan maggi expired hehehe. Oh silap, sebenarnya saya berada di rumah rakan dan kami berbuka puasa dengan kurma, gajus dan milo. Terlewat beberapa minit dari waktu berbuka 5.09pm. Hanya lebih kurang 7.30pm saya dengan tidak malunya meminta pada tuan rumah untuk makan maggi hehehe.

Memang saya sangat sibuk dengan pelbagai urusan pada hari pertama Ramadhan ini. Saya pada mulanya berjanji dengan rakan untuk menemaninya untuk membeli kotak pada lebihkurang 9.30 pagi di suatu kawasan perindustrian dan semestinya kami perlu berjalan kaki 1km ke sana. Disebabkan dia perlu menguruskan sesuatu pada pagi itu, maka saya jangkakan urusan pembelian kotak dibatalkan. Pada pukul 9.30 pagi saya sangat terkejut apabila dia memberitahu dia sudah pun berada di city. Maka dengan kalutnya saya pun bersiap. Bila saya menghubungi rakan sekali lagi saya  terkejut apabila dia meminta saya berjumpanya di Reject shop di city, instead of  dia menaiki bas dari city dan saya menunggu bas tersebut di bus stop berhampiran rumah saya. Maka, off I went to city and it took me aroud 12 minutes to be there. There was Friday market selling lots of stuff such as antique stuff, handmade soap, knitted beanies/begs, fresh bread, fruits and vegetables. I couldn't help but stop there and enjoy looking at the beautiful stuff. I almost buy baby cap and booties for my friend who is soon to expect her bundle of joy.

When, I checked my phone, I was really shocked to see a message from my friend stated that she is waiting for the bus. So I ran like mad to catch the bus and unfortunately I missed it just for a few second. In my breathless condition, I didn't know whether I am angry or upset with my friend's sudden decision. I tried to call her but she couldn't be reached. I sent her a message stating that I missed the bus, so she has to wait for me at the bus stop nearby the Industrial estate. Then she called me and she sound confused. You know what? She was actually still in Reject shop waiting for me hehehe. That message that I just received was sent early in the morning while she was about to get on the bus to city that morning. Unfortunately I received it nearly 2 hours after that. What a story huh....So I met her nerby Reject shop and we asked the staff in RS in case they sell boxes. Yes, they do. Anyway we decided to go to Pack and Send, the shipping company to make several enquiries incuding get the estimation for my friend's things. I just asked for quotation for 2 removal cartons which weight around 20kg and 2 book boxes which weight around 15kg. Do you want to know the cost for economy  shipping from here to Malaysia. AUD641 !!!! Yup!!!! I am not kidding. Ridiculous rite? The shipping cost is far more expensive from the stuff to be shipped.............So, I asked my friend to call this Malaysian based shipping agent.  Even though they have several cases previously and we condemned them...but yeah..we have no choice. Beggar can't be chooser. When my friend called the agent and quoted 2 more boxes, we found out that the shipping rate is half from the one from Pack n send. The agent asked her to send all the details to him immediately if she want to ship it urgently next week. BUt of course we have to estimate the total of her boxes including the dimension.

First, we went back to Reject shop to buy the large packing boxes. Unfortunately, their small boxes are not in good proportion. Undefined shape rather than like cuboid or cubus hehehhe. We only found one good one only. It's all right, my friend can come here later. That first few boxes is important to do mock up packing so that we can estimate the total boxes needed.  Then we went to uni. I was really busy with my application and need to fill in certain forms, print it, scan and send it via email. The problem is our school just got new printer. So most of us still figure out how to use it. For example, when I checked at the printer's touch screen display, there is an error while sending my documents. There is no Cancel icon at the touch screen. One lecturer tried to help me but she can't find the Cancel icon either. So, it seemed a lucky guess when I select my name and touch the STOP button. Something new to both of us hehehe.

When I went down the stairs to get the printed documet, I was so suprised and a bit furios to see my friend there. She didn't even tell me she want to come, after all I was really busy. She wanted to print and scan her form in my school since due to certain reason she didn't want to go to her school anymore. So, I have to figure out how to use the printer to scan and directly email the scanned document. I couldn't find my email address at the printer's display, only the lecturers' name.  But I just wonder why my friend said that in her school, normally the admin staff who key in/register the student's email address. It made me feel a bit piss off thinking that she actually want me to go to my school's admin office just for her sake. But..whatever, after all I need to scan and email my documents too later. Anyway, after quite sometime, we figured it out hehehe.

When she left, I manage to settle my documents and at 3.01pm I send it via email to the officer in charge. Alhamdulillah...so then it is the time to focus on my writing. Oh yeah, my friend have to come again to scan and email her passport. And around 4pm, I went to her home to help in estimating the total number of boxes needed. It just that I have the experienced of packing and shipping certain stuff home, that's why I can help. Otherwise I am also clueless hehehe. I planned to stay there for a while and catch the 4.30pm bus to get home at break my fasting at 5.09pm. First, I showed her how to properly pack her microwave oven. Since she has thrown away the foam, I just fold her clothes to store it in the empty space in the microwave oven's box. The purpose it to secure the oven as well as to make it stay in the middle. The funny thing is when we moved the box, we heard something moving. Only then she realized that she forgot to take the plate out hahhaa...It's all rite, she can take everything out and repacking letter. Since she got lots of stainless steel pot and pans, I showed her how to wrap one of it using buble wrap.

 Looking at her other stuff, I think she need to take out all her stuff in the cupboard too, so we can sort it out and estimate the total boxes needed. And of course we need more time to do that and that explained why I have to break my fasting with the above mentioned food :). It it better for me to list down the size and the number of boxes needed as well as to number it and figure out which item goes to which box. So not only we can estimate the total number of boxes needed as well as how many more to buy. We also have to measure the dimension of the boxes that she has bought. I tell you it was not an easy task measuring the boxes and the suitcases using the ruler.  After Isyak prayer, i still busy remeasuring the dimension of the boxes/suitcase just to make sure and followed by keying in the total number of boxes/suitcases in Microsoft excel to estimate the total cubic dimension as well as the shipping rate. That's the details that the agent wanted. After having my instant noodle, I help her washing the dirty dishes that may have been there for few days or more. Yeap, I understand that and actually it is not a big deal if we stay alone and got so many things to do and to think. And finally, at around 8.50pm I left her house. When I walked to the roadside, I saw the bus to my accommodation just arrived and again I have to run like mad thinking that it will leave any second. Then, after nearly 5 minutes on the bus and still catching my breath, I just wonder why the bus driver still outside the bus...grrrrrrrrrr. When I reached home, I joined kanda watching the movie and later stir fried bean sprout for my sahur. Well, that's the end of my first day of Ramadhan..

This morning, I just reheated bean sprout and the leftover kerutub for my sahur on the second day of Ramadhan at 5.10am.



My Philipino housemate joined me eating early in the morning since she can't  sleep since 3am. At first I thought kanda has had her sahur, then only I realized that I haven't heard any sound from kitchen since I actually cannot properly sleep since 2.30am. So, I went up and knocked her door. But she didn't open the door. While I was about to sit on the dining chair table, I heard a sound from her room upstairs. Luckily she wake up even though she only got 10 minutes to reheat her food, to eat and drink hehehhe.........Eh!!!..how I end up writing in English hahhaha...

Thursday, July 19, 2012

You are DEAD!

Kisah pada Hari Selasa tanggal 16 Julai 2012 ini akan terpahat sebagai salah satu insiden yang menakutkan selama saya berada di bumi kangaroo ini.  Ketika saya sedang berposing bersama rakan di Mall pada waktu senja lebih kurang 5.15pm, tiba-tiba datang seorang pemuda OZ bertopi mendekati kami. Kami sangkakan lelaki tersebut hanya ingin berlawak dengan menyertai kami bergambar. Tetapi dia terus menuju ke depan rakan saya sambil mengeluarkan kata-kata yang kami sukar fahami. Saya dan rakan sangat terkejut dan saling berpandangan. Terdetik di hati saya dia seorang pembenci muslim. Dia memang berani dan nekad mengganggu kami walhal rakan lelaki kawan saya berada hanya 3 meter dari kami.

Tiba-tiba dia beralih kepada saya. Ketika itulah rakan saya perlahan-lahan dapat melepaskan diri dan hanya tinggal saya seorang diri yang terpaksa berhadapan dengan lelaki itu.  Saya tidak faham butir kata-katanya. Saya sangkakan dia akan berlalu pergi, sebaliknya dia semakin merapati saya dan mukanya hanya sejengkal dari saya. Saya cuba mengelak dan mengundur ke belakang. Saat itu saya terfikir apa akan terjadi jika tiba-tiba dia menghunus pisau ke badan saya. Tiba-tiba saya mendengar dia menyebut "You know what am I saying". Saya hanya berdiam diri, takut tersilap memberi jawapan. Entah kenapa, saya tiada kekuatan untuk melarikan diri. Akhirnya saya faham apa yang dia cuba nyatakan. Dengan pandangan mata yang tajam dan nada yang sangat menakutkan, dia menyebut  "You know what I'm saying. YOU ARE DEAD". Apabila melihat saya terkejut, dia mengulangi "YOU ARE DEAD" sambil berlalu pergi. At that instant, it's hard to describe how relief am I even though my heart was pounding really fast and I was shaking tremendously. ALHAMDULILLAH SAYA SELAMAT.

I told my spv about that incident this afternoon. Actually she have experienced similar incident 7 years ago while she was walking alone in winter night. There was a middle age man who said very disturbing word to her "You want my co*% in your pussy?". She didn't run away but she walked really fast to put a distant from that man. What she said was so true, in cold winter night, certain people will drink alcohol to get warm. If they got drunk, we will never know how violent they can be.

I am more open to my spv recently. I went to see her yesterday to discuss about my study problems as well as telling her that I'll meet my friend to celebrate her graduation after the meeting. When I am about to leave she said "You are cute today, you want to get photos with friends?". As a result I felt cute the whole afternoon hehehe..........But then, that perasan cute thingy disappeared the moment I got a call from my friend stating that she got really big problem. I couldn't believe that this really happening to my friend :(, even though I have suspected something long time ago. She got so many problems, one after another and this was the latest. O Allah, please grant her ease in her journey. Even though I was really busy and have to prepare something, my heart didn't allow me to ask her to leave my office when she really need someone to talk to. We had a talk from 1.40pm until 3.51pm. I was really frustrated when I can't help my friend, the only thing that I can do was only as listener. Due to certain circumstances, it is better for me to encrypt my conversation here.

Actually I told my spv about my friend's problem too today and how I feel blessed and grateful having her as my spv who are really helpful and supportive instead of letting me sinking alone. Then my spv replied that it was not about her as spv, but it is about me as student. How well a student can do their work? See, as I said to my friend the other day, It's all about us. When we blamed someone for something, people will ask what did we do to make that someone acted like that? Have we ever try to get thing better? Have we meet their requirement? I have no intention to talk bad things about others, but I hope that we can learn a lot from all these things. Bak kata Prof.Muhaya "Hasil kehidupan kita adalah pilihan kita dengan izin Allah".

Salam Ramadhan.............

Monday, July 16, 2012

Kawe demam pantai timur

Saya sangat mengantuk, so layan je la entri basi from the draft.

When Negeri Sembilanese cooked east coast dish in land down under.


Wah, kali ni ada solok lada tuh. Nasi kerabu in the house again :) on Wednesday, 27 June. That nite, Kanda asked me "Sedap sangat ke?". So I just replied that I like this dish, makanan fevret kononnya. Dia kata kahwin je la dengan orang Kelantan. Habis dah tiada Kelantanese yang masuk merisik kan ;)).......Lgipun, susoh nok kelik rayo, jale jem ;)). Apara, kalau kita suka sesuatu cuisine tuh, apahal nak kahwin dengan orang negri asal cuisine tuh. Nasib baik aku tak suka lamington, if not kenalah kahwin dgn orang OZ hehehe. Kanda pelik bila aku makan dengan daging kunyit yang aku terlupa nak goreng daging tu terlebih dahulu. Dia kata biasa dia beli kat pasar malam bangi takde pun. Entahlah, aku pernah je pi Pasar malam Penang, Perak, Bangi dan kawasan Sepang. Ada je daging kunyit tuh...Mana pulak aku dapat idea nak makan dengan daging kunyit kalau aku tak nampak kat pasar malam hahaha. Agak-agaknya tahun berapalah my kanda pi pasar malam bangi tuh?

Sekali lagi ada comment from my so called judge ;) :

"Thank a lot for nasi kerabu..Mkan dgn F lps maghrib td kt opis..mmg menjadi nasi kerabu nogori kali kedua..Mmg lengkap dgn solok dan daging goreng  sayur lg!! F suka solok lada dan kerisik ikan tue!!!bagi saya kuah kuning dan sambal tue yg sodapp dan menyengat!!! appearance nasi hijau trut memberi klainan...kedua2 juri berpuashati dgn prestasi kli ini.."

Dan ini pulak comment from my Philipines housemate



My mode is ...KEMBANG dan boleh TERBANG di awangan hahhaha. Bukanlah kita suka dipuji whatsoever, so rajin nak masak-masak. It just that I feel happy when I can share with my family or friends the food that I like or have been craving for quite sometime and they enjoy it too plus they wanna share it with their loves one too......See, how from sharing one dish we can spread happiness.......

Masa dok merasa lebihan kuah rebus solok lada tuh, e...eh macam rasa kuah laksam pulak hehhee.........Maka, keesokan harinya terjadilah laksam suka hati.


Sanang baitu. Hanya tambahkan santan dan serbuk lada hitam ke dalam lebihan inti solok lada. Tapi takde tepung beras, nak call kanda minta ihsan sedikit tepung beras takut pulak. Maka bancuh 3 sudu tepung jagung dan 1 sudu tepung ubi, kukuslah dalam loyang dan dapatlah 2 gulungan kecil. Hahha...jernih je rupanya sebelum digulung, rasanya umpama makan tepung sagu hahhaha. Tapi sedap je aku telan laksam suka hatiku. Yang penting kuahnya kan ;), cuma terasa pulak serdak kelapa hehehe. Yelah nak buat filling solok ladakan kena letak kelapa parut. I pi letak kelapa kering hehhee.........Hah lebihan sambal belacan tu la aku makan dengan masak lemak harituh.

I used this recipe for nasi kerabu and this recipe for solok lada.Of course with slight modification with whatever ingredient I have.

Nasi kerabu perantau
source : yani@myresipi.com

Nasi
  • 4 cwn beras-my rice cooker only fit for 3 cups only hehhee........
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
  • 2-3 titik pewarna kuning-I used green color
  • 2-3 helai daun limau purut(optional)
  • 1 btg serai-diketuk(optional)-I didn't use this 
Sambal tumis santan
  • 5-10 biji lada kering
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
  • 200ml/ 1/2 tin santan pekat
  • 2 btg serai-I used one only
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan-substitute with 2tbsp oyster sauce and 1tsp shrimp paste
  • garam dan gula melaka 
Cara
  1. blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
  2. Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
Sambal ikan 
  • 1 ekor ikan kembung saiz besar-I used mackerel in can
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
  • 1 batang serai
  • 1cm halia
Cara
  1. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
  2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
  3. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
  4. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
  5. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
  6. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
Kerabu
Kobis/Taugeh/Timun etc

Solok lada
Source : http://www.myresipi.com/top/detail/5473
 
Bahan-bahan ( 5-8 biji -bergantung saiz cili )
  • 5-8 biji cili hijau
  • 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • 3-4 biji bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
  2. Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
  5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan

Sambal lada
 Source : http://resipicitarasawan.blogspot.com.au/2010/09/nasi-kerabu-biru-sambal-tumis-sambal.html


50g cili padi
100gm cili merah
5 biji limau kasturi-I used limau nipis
1 tbsp cuka
gula garam
belacan-I added

cara-kisar lumat

Friday, July 13, 2012

Terliur?



Harini aku kepenatan dan sakit belakang.
Selain serabut, mental block...tak boleh fikir........tapi tetiba teringin nak makan sambal belacan mangga dari lebihan mangga di atas

Wednesday, July 11, 2012

Telegraphic transfer vs overseas ATM withdrawal :Part2

One of the keyword to my blog yesterday was telegraphic transfer. So, once again I wanna share with you guys the entry that I actually prepared last week.

Based on bank currency converter, I found that overseas ATM withdrawal for Maybank card holder is more expensive even though faster with less transaction fee. Please refer the example in the following table.



Maybank
NAB

Currency Notes
(Buy AUD frm bank)
Telegraphic Transfer
Currency Notes
(ATM Withdrawal using Maybank card)
Rate  on 03/07/2012
AUD1=RM3.2280
AUD1=RM3.1990
AUD 1= RM 3.6751
RM 1= AUD 0.2721
To Convert
RM    4601.88
RM    4601.88
RM    4601.88
Will receive
AUD 1425.61
AUD 1438.54
AUD 1252.17
Conversion loss
AUD 12.93
AUD  0
AUD 186.37
Total transaction fee from Part 1

AUD  13.12
AUD  6.74

Please note that normally there is a difference between the bank currency converter and the converter taken from internet. For example the rate from several sources in the internet on 03/07/2012 is

      a) AUD 1=RM 3.2309  or RM 1= AUD 0.309509
      b) AUD 1=RM 3.2351  or RM 1= AUD 0.3091

Hopefully this info is useful for those who are traveling abroad.

My schedule is really packed today. Lot of things to do such as writing thesis, do a favor for a friend to pay her fee at uni office(nanti dia ganti balik la..less than aud100, bukan aud1000 heheh), meeting friend who will go back to Malaysia huhuhu, collecting stuff, printing, submitting draft, labeling, packing and the list goes on........I'll reply any comment from previous entries later :), I am really sorry for that.

Sunday, July 8, 2012

Ada apa dalam beg?

 

Hmm.......camna nak jawab?
Ada baju la :)


Ada apa dalam baju?
 Apa ek?
Ada baju kekanak ribena lah


Ada apa dalam baju kekanak?
Hmm....ada tea towel la......

 Ada apa dalam tea towel?
Ada teh susu kurang manis la..
E...eh silap...merapu sudah...
Ada pensil case ...

Ada apa dalam pencil case?
La tak habis lagi ke....penat tau!!!!!
Ada coin purse la pulak
Ada apa dalam coin purse?
La nak tanya jugak ke?
Mestilah silver dan gold coin...
E..eh bukan...bukan....
Memang silver dan gold....
Oh..ada fridge magnet..


dan lagi fridge magnet

Ada apa dalam fridge magnet?
Hang gilos ke apa????
Mana leh letak isi dalam fridge magnet tuh.

Silap soalan ek?
Ok...Ada free gift?
Ada..ada....tapak kaki.
Hah????
Bukan..bukan, bukan penyepak.
Percayalah....
Tauke tu punya kedekut dia bagi keychain tapak kaki je :P

 Shopping ek?
Tak makan ke?
Makanlah...
Kita teringin ini
 Kita makan ini...

di sini :).............


 Tak nampak ek...kita tunjuk dari depan ;)


Selain makan nasi, kita juga makan angin  :)

Nampak ini


dan ini
 dan ini.........


Saya suka semua gambar ini




Oklah nak mengemas tongkang pecah or reban ayam nih.....