Sunday, March 26, 2017

My weekend foodies

Hari jumaat
Memang macam2...
Banyak keroje
Tapi tak boleh gerak due to technical problem

After lunch hour I pelik where is my trainee
Katanya lunch hour...
Giler apa dah 2.15pm...lunch hour apanyer
Tengok phone
Eh jumaatkah 😱😱😱
Terus I tak respon mesej kerana malu 😁😅

Petang tu tak larat nk stay di ofis
Kita poie pokan
Beli barang
Bayar bil
Beli kfc slider box
Bila sekali sekala dikongsi
Rasa terharu sangat bila yg mendoakan murah rezeki

For saturday brekky I had this kfc zinger slider


For lunch I had the leftover nasi tomato


For sunday brekky I had leftover laksa


For dinner I had this roti john meleleh melimpah 😅😅


Blacklist

Hmmm...
Pelik...
Mampu travel secara konsisten bertahun-tahun
Tapi tak mampu bayar pinjaman

Pelik...
Bila dah tersekat sebab blacklist
Tiba2 mampu pulak bayar banyak pula

Pelik..
Viralkan bila syarikat penerbangan tiada usaha nak tolong...
Yang korang tiada usaha nak bayar tu apahal?

Pelik...
Bukankah tu kira hutang?
Hutang perlu dibayar....
Bukankah ko dah sign borang perjanjian?
Sanggup mungkir perjanjian demi nak berseronok...

Pelik...
Tak fikir apa keutamaan?
Antara tanggungjawab dan keseronokan

Pelik...
Ko boleh risau ko punya kerugian
Ko boleh fikir ko punya komitmen lain
Tak fikirkah akibat dari kelewatan bayaran?
Tak fikir ke hak orang lain pula?

Pelik...
Ko kata orang tak faham
Lenkali jangan byk bunyi
Apa sebenarnya nak dikongsi?
Menuding jari ke pihak lain akibat kesilapan sendiri?

Jangan haraplah nak dapat simpati
Maki itu pasti
Opppss.....



Halangan berbuat baik ...

Semalam selepas maghrib
Saya teringat seseorang
Sudah lama dia tak menghubungi saya
Apa khabar dia?
Mungkin hidupnya dah stabil

Perlukah saya hubunginya?
Hmm...keluarga sendiri pun saya jarang hubungi
Perlukah saya terus transfer duit tanpa dia minta?
Hmm...keluarga sendiri  pun saya tidak transfer duit, diberi hanya bila saya balik/ziarah...
Bukankah dia ada 4 anak bujang berusia 18-22 tahun?
Apa yg mereka buat?
Mereka semuanya bukan menyambung pengajian pun....

Banyaknya saya fikir
Macam2 yg difikirkan
Susahnya nak buat baikkan

Tiba-tiba dalam pukul 9.40pm
Saya terima sms
"Boleh tak nk mintak duit sikit?...singgit pun dah takde. Nak buat beli lauk esok dan lain-lain tu."

Ko rasa ?
Apa aku rasa ?
Sedih?
Rasa bersalah?
Rasa berdosa????



Friday, March 24, 2017

Amanah Allah

Pada minggu ini saya belajar sesuatu
Hasil dari pemerhatian orang disekililing
Dan juga perbualan
Bagaimana reaksi mereka?

Apabila rakan mendapat lantikan besar di dalam
Katanya AMANAH ALLAH

Apabila rakan mendapat lantikan kecil diluar
Dia bersyukur dan berterima kasih atas kepercayaan
Katanya AMANAH dan tanggungjawab itu akan dilaksanakan sebaiknya

Apabila rakan bercerita ingin meletak jawatan
Meminta pendapat orang atasan
Rasa tak sesuai
Rasa kerdil
Pesan si atasan...
Anggap ia sebagai jawatan
Sebagai sumbangan

Jelas dua yg di atas menerimanya dgn baik
Mereka bersyukur
Dan anggapnya sebagai Amanah
Dan akan berusaha sebaiknya

Bila reflek diri
Aku rasa terkejut dengang lantikan
Rasa bengang...kenapa saya?
Rasa beban....
Maka, tidak hairanlah rasa tertekan

Harapnya selepas ini
Saya akan melihat kebaikan dalam sesuatu yg mendatang
Seperti kata2 rakan2 lain sebelum ini
Di kala dia dalam dilema
Untuk terima atau tolak
Pesanan ayahnya
Anggaplah ia untuk pembangunan kerjaya
Ya betul...
Sampai bila kami nak statik sahaja
Dengan adanya jawatan itu
Kami lebih bertanggungjawab
Perlu berusaha untuk mengambiltahu
Berjumpa dan kenal lebih ramai orang
Sedikit sebanyak mendidik diri supaya lebih yakin
Dan cekap berfikir menyelesaikan sesuatu.

Thursday, March 23, 2017

Avocado and breadstix

I really love avocado
It is not tasty but I like the creamy and buttery taste
I bought it for RM5 each at Night Market
This was what I had for brekky yesterday


Leftover Domino Pizza's breadstix and mashed avocado

Or just eat it with strawberry and nutella


Yummy.....

Or with mango and promeganate


Wednesday, March 22, 2017

Terpinggir 2.0

Bersabarlah duhai hati
Bila rakan2 memohon
Cadangan mereka ditolak
Bila kita berusaha nak dapatkan untuk mereka
Walaupun malu tapi kita tebalkan muka
Walaupun ramai tak setuju kita beri justifikasi
Walaupun ramai kata ada risiko berulang
Akhirnya dapat juga
Alhamdulillah

Bersabarlah duhai hati
Jika setelah kita penat berusaha
Akhirnya kita dilupakan
Tidak di bawa berbincang untuk memilih

Bersabarlah duhai hati
Bila kita mohon nak bawa orang tambahan
Sebab kita tahu takkan ramai
Katanya tak boleh
Bila kita dah sampai
Katanya boleh pula sebab tak ramai orang
Bila kehadiran kita dibiarkan
Bila tiba waktu puncak kita terus dipinggirkan
Walhal kita atasan mereka
Bila banyak lebihan
Katanya tak boleh sebab ada yg belum datang
Walhal lagi 5 minit waktu tamat
Walhal kita pun ada juga buat sesuatu....
Bunyinya memang macam mengungkit
Tapi bukan sekali ini berlaku
Banyak kali?
Kerap kali

Bersabarlah duhai hati
Janganlah sensitif sangat.....


Sunday, March 19, 2017

Malu besar

Pagi pi brisk walk
Tangkap2 gambar
Masukkan hp in my pocket
Tiba2 dapat call dari boss
Awkard moment when I asked him "ada apa?"
OMG..... I am the one who called him accidently
Tertekanlah tu...
Video call pulak tu 😭😭😭
Macam nak tunjuk dgn boss yg I pi exercise ek 😁
Malu besar ....
Lagi2 bila nak off call dengar boss gelak2

Balik brekky with this as a starter 😁




The sad truth

It is so sad to know that when the so called profesional anonymously bashing, attacking and humiliating other profesional publicly.

It is so annoying to see muslims accusing others on something without asking personally or discussing through proper channel in this fast moving hi-tech 21st century.

If they are really sincere and have good intention why they are not doing it profesionally and ethically?

They are doing it anonymously to secure their job, but have they ever thought that due to their act it will ruin other people reputation, career, families, colleagues, company etc?

If their accusation is true than that people should admit their mistake and stop with whatever they are doing currenly.
But what if their accusation is false???

Life is a cycle...
Allah is fair to all of his slaves
What you did you will get it back
What goes around comes around
If you ruin other people life due to your rushing act
It may happens to you as well...
If it is not you...it may happen to your family




Friday, March 17, 2017

Hadap sekali tiga

Hari ahad lepas teringin gorpis
Dah sampai gerai ada cekodok
So ambil dua2

Dah pusing2
terjumpa pula keria gula melaka yg lama diidamkan
So ambil juga


Lepas tu kecoh pulak makin merendang kan 😁

Rasa nak nangis...

Semalam kecoh2 ada yg tak faham
Request itu ini

Pagi tadi lagi teruk
Ada yg tak tahu lansung

Maka, I pun berusahalah
minta bantuan pihak yg berkaitan untuk beri penerangan lanjut

Petang tadi masuk mesyuarat orang besar
Disindir2 pula...dalam senyuman dan kelembutan
Them dah sampaikan
Sepatutnya tugas kami/wakil yg buat hebahan
Tapi masih berharap bantuan mereka
Habih tu dah penyampaian korang tak jelas
Camnolah kami nak buat hebahan
Dah maklumat yg korang beri orang tak faham
Camnolah kami nak bergerak dan guna

Seriously memang rasa nak nangis
Semalam tak tahan dengar rakan sekerja bising2
Harini pihak berkaitan menyindir2 pulak

Seriously memang rasa nak nangis
Kita nak mudahkan rakan sekerja yg perlu bantuan
Tapi pihak yg patut membantu  mengungkit2 dan complaint pulak..walhal tu tanggungjawab.

Seriously memang rasa nak nangis
No matter how many times I have conveyed the message either via whatsapp or email
And yet there are certain people could not be bothered to check it and blaiming us for mot telling them
And even worse  the so called staf representative supports them
We should not angry with this type of people who are too lazy to browse old messages/emails
It is their nature...
We should keep on giving them info
WOW GREAT !!!
LET US KEEP ON PAMPER THEM
AND YES...GIVE THEM A BIG SMILE OKAY !!!



Thursday, March 16, 2017

...err human

Other people or us
We are just the same
....err human
Sometime we do make mistake

That people....
They felt it was so burdening
They have asked the unit in charge
Then they asked us to confirm it by contacting that unit
We checked the latest memo by that unit
We checked our announcement regarding that memo
It just the same 😅😅😅
So they actually did not understand that something
So why did they instruct other people and seems like accuse them for giving misleading info?
Burdening huh???
They forgot that they suggested that something while they were in that unit 😅😅
They are chasing for appreciation and yet burdening others and themselves.

That people...
We have informed if they need any help they can let us know
No one give any response
But out of sudden now they are chirping after a week

That people ....
They knew you are on leave
We told them if anything we will check or give response once we were back in office
But they kept on sending us private message or via whatsapp group or other wa group 😠😠
Is it so hard to understand and get the message?

That people...
They prefer to send message to one person via whatsapp group
Not once but so many times
What are their intention?
Attention seeker?
To show they are the busiest people on earth?





Tuesday, March 14, 2017

Craving satisfied

Yeay...
Finally I got my craving on farm fresh dates milk satisfied...
Telah lama ku cari
Jumpa hari Ahad lepas
Ada rasa macam cendol terlebih gula merah 😅😅😅

Sedap di makan bersama rolled oat


Sedap juga di minum begitu sahaja
Pagi tadi ambil segelas susu kurma for brekky
Menjelang 11am I am still full
Biasanya kalau dah brekky around 8am, mesti lapar around 10am...
So susu ni memang mengenyangkan


Bila orang tak suka...

Last time while I was in dilemma to accept or not
Suddenly I heard that I was actually the second choice
The first choice acted fastly
secretly met the boss knowing that she was the popular choice as well as the boss choice to be promoted
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then when I asked people to make a guess
None of them mention my name
Yes..I know I am not qualified

Then somebody said while selecting me the top people kinda doubt about my ability because I was still not good in my previous post.
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then I met a collegue from another unit
He wonder why I got that post
Yes..I know I am not qualified

Early this year
Without plan I had lunch with the first choice
She reminiscated the meeting with the boss that is she got the offer she will it turn down.
Even though it is just few months left, I am still feel so low...

Today
After teasing someone who may replace me,
My PA said that he told her ...the boss has already given him hints to take over
Again...I feel so low
The boss can't wait to kick me out
Even though I had planned with my kwn sekapal to meet the boss to discuss about replacement thingy by the end of this month
Suddenly I cant wait any longer
I called the boss PA to met him ...he is around
But my teman sekapal is not around
So I have to wait till friday....

Is it ego or honour ???
Entahlah...
The most upsetting when I wanna share my feeling with my close friend...she asked me to think positive
How???
Easier said than done...
So who else I wanna turn to
I am totally alone 😭😭😭....




Sunday, March 12, 2017

Tak tanya tak tahu

Last friday I had the opportunity to talk with my senior colleague regarding my customer who prefered to work with her. I explained to her if she took my customer I will not have any senior customer this year. In addition to make this thing worse my other senior customer just applied to quit that morning due to her other commitment. Since this customer from another different level, how would I gain any experience if never got a chance to deal with this type of customer. Alhamdulillah she understood my problem and willing to co-operate. However, she kept on highlighting that she should be the leader. It is ok...as long as I can get involve and get the opportunity to learn. Anyway...I learnt something....
Never give up
Fight for our right
Instead of feeling miserable
No harm in asking

So stop about work....
Eh!!! Tak boleh stopp
Nak buat around 9pm, mata tak nampak
So rehat dan tidur dulu.
Then pulun buat kerja from 1-3am
Punyalah malas...sambil baring 😅😅😅
This morning pun susun kerja tu

Anyway...Let us see what is for brekky this morning


Gigih tu buat half boiled egg 😅😅😅

Dah kenyang pi bersihkan dapur
Buang sawang

Then, Handwashing....
Next I had break by watching k-drama and having this 😍😍😍


Ok....dah2 lah tu
Pi nyapu dan sambung buat kerja opis ya 😉😉😉




Saturday, March 11, 2017

Hidup tanpa belacan

Hilang satu nikmat bila sekarang tidak boleh makan belacan 😭😭😭.
Makan ulam tanpa belacan masih ok, tetapi tidak umpph

Tu menu semalam. Tapi rasanya sambal ikan tu ada belacan coz after makan rasa semacam dan menambah kesan yg ada. Apapun syukur masih boleh makan yg lain dan mampu untuk membeli makanan.

Lately, kerja di office sangat memenatkan. Byk kejar deadline, byk isu dan byk meeting with colleagues and appointment with customers. Terganggu pula dengan kekerapan migraine dan sakit tengkuk dan bahu. Konon nk sambung kerja di rumah...Hmmm pengsan awal 😅😅.

Hari Isnin after meeting with new big boss, I lari kejap for massage during lunch hour. Semua keras 😱😱. The whole body....dari bahu ke kepala, ke lengan, peha hingga ke bawah....Sakit giler urut. Selalu tak gitu.

Hari Selasa perlu bertugas tempat lain. Penat sangat. Berkejar ambil dokumen,  then pusing sana sini, turun naik tangga...dah settle kena hantar pula. Then ada pula org timbulkan isu...dah suruh semak bahan tak mau. Satu lagi lain kali datanglah meeting untuk tahu perkembangan. Jangan asyik dok menyalak dan melayan adu domba si pemalas. Susahlah kalau mentor sama naik dengan si mentee. Orang buat sesuatu untuk kebaikan bukan untuk membebankan. I bukan hadap nk uruskan tugas. Sebab kesiankan collegue maka I sanggup pikul. Patutlah hangin je rupanya Peod kan 😅😅😅.

Malam, mcm pelik tiba2 dihubungi seseorang yg mcm tak layan I sebelum ini....katanya if I need any help I can let her know. Hmm.... Owh....ada udang sebalik batu. It is the other way round actually. She is the one who need my help and fikir I terlibat. Ke overseas for free kan sape tak mau 😅😅😅.

Hari Rabu teringin sangat nak makan roti titab....sedap je nampak dalam TV. Takpe kita buat versi segera for brekky....


Pi office ada meeting to settle the issue....Penat nak soal jawab. Sometimes kena bertegas. Lantakla nak kata aku rude and keras kepala. Yang aku nampak sebenarnya sebelum ini  the kepochi tak ambil tahu dan semasa perbincangan tak nak buat kerja lebih dan berkira. Jangan sibuk nak tanya bila mula kalau sebelum ni semua dah setuju. Jangan kata susah nak kumpul semua if ko tak tanya mereka dan tak tahu apa aku dah buat. Walhal orang2 tu boleh je 😅😅. Ye idea ko suruh asing2 tu pun salah satu solution awal yg aku cadangkan pada mereka 😅😅😅.  Eh! alih2 korang yang overkan...macam2 plan pulak 😑😅😅. Apapun syukur dah settle.. sometimes kena juga jaga hati mereka ni kan. One day I will be in their place as well 😅😅😅....

Hari khamis rezeki murah ada yg belanja. Petang belanja my customers pulak. For me I just ordered spageti and that whatever chicken for dinner....


Tu pun actually tak boleh ambil...ada kesannya jugak. I had beef burger for dinner last night pun ada kesannya. Dah tua ni...antibodi kurang kot 😅.....



Sunday, March 5, 2017

Sarapan pagi ahad

Wah! Jagung bakar dan lepat pisang for brekky


Sambil membaca latest gossip on home wrecker who used to have #saynotohomewrecker hashtag ...
Kagum dengan kipas susah mati
- tuduh mangsa buat fitnah
- yg menyalahkan mangsa tak pandai menjaga pasangan
- mangsa mengaibkan pasangan
- malah mcm ada bunyi...jika itu jodohnya
- ....itu takdirnya.
- sunnah kahwin janda.
Habih tu masa kesayangan kononnya jadi mangsa dan pernah mengaibkan dan meroyan tu, awat tak kata gitukan....Opss kesayangan never done anything wrong 😉😜😜😜
Donia...owh Donia ...

Udah ler tu...
Apa yg dapat dgn baca gossipkan
Pi kemas rumah, bersihkan dapur dan sawang yg keriangan tu ....
Psst...tu kerja setimbun pun perlu buat

Thursday, March 2, 2017

Rebutan atau rampasan

Malam tadi dan pagi tadi, I prepared untuk appointment with my senior customer.
Baca her proposal, google itu ini, call sana sini....

The moment she was apoligising, I smelt something fishy and suspected something....
Yes...just like a nightmare when she said she prefer to work with my senior colleague.
No matter how I tried to be cool about that I definitely I could not hide my frustation

Pelik la my colleague ni
Apa lagi yg dia nak????
Apalagi nak kejar?
Dah senior kan
Dah nak retire pun
Gaji dekat RM20k kot
Last time complain ...
customers dah ramai tak boleh cope
Konon byk projects....
Sangat busy
Now kenapa nak rampas customer I
Pulak tu tak mau ada co worker
Yelah dia x cakap....
Bila customer cakap tak mau pening
I know it actually came from her
I ni baru first time nak dpt customer higher level
Kalau tak mula dan diberi peluang sampai bila I nak timba pengalaman?
Nanti dia juga yg pertikai kredibiliti kami
Yang nak dengki tu apsal
Haritu pun i dah rasa lain
Bila this customer cakap she asked her to ensure about my qualification  😠😠😠

Inikah balasan dosa yg I buat?
😭😭😭😫😫
O...Allah please forgive my sins ....



Wednesday, March 1, 2017

Makcik goutkah?

Meh keep track on what I eat...
Tengahari semalam makan nasi goreng kampung dan telur
Malam tadi makan lauk kari daging
Nak pi kerja pagi tadi sakit lutut kiri
Tengahari tadi makan lauk ayam goreng dan terung
Duduk bersila
Bila bangun berjalan
Lutut makin sakit
Balik senja tadi
Pergelangan kaki kiri sakit
Dinner tadi makan cheezy omelete and leftover chicken drumette


Sekejap tadi bawah siku kiri pula sakit
Then...jejari kanan sakit
Paha kiri pula rasa semacam
Hmm...gout ek???
Makan telur pun gout jugakkah ???
😂😂😂😂...mengarutkan
Kalau bilis dan daging tu logik ler.





Nak cari orang

Memang susah nak deal dengan orang
Tapi I still perlu cari orang baru
Maka petang semalam sesi melihat dan menyemak

Siri pertama jun dulu
Ramai yang mohon
Tapi kurang layak/penuh syarat
Kami perlu tunggu mereka settle everything
Yang kroni colleague pun ada mohon
Hmm...idok le nanti ke mana2 bersama
Buat apa pun bersama....
Tak dengki...tapi buat apa nak galakkan kronisme
Lagipun this kind of pairs dah ramai

Siri kedua nov dulu
Hmm...tak layak lansung tetap nak mohon
Terlebih layak pun ada
Tapi I am sure boss tak suka
Bukan pasal kelayakan
But who they are
Sekali dah masuk
Berjujuk2 lah masuk
Ada yg kepala angin
Ada yg tak peduli apa
Abaikan mereka yg susah nak control
Ada juga colleague cuba mencucuk
Bagus ke apa ke
Sayang ke apa ke
Ko kena fikir siapa dia...yg jenis boss tak suka
Aku pun tak suka
Attitude fail....tak hormat orang
Kalau apa dia buat sama dengan ko buat
Untuk apa ambil dia
Melainkan ko resign 😂😂😂

Siri ke3 last week
Ok...ada perkembangan
Semua layak
Tapi....ada yg sama macam yg dah ada di sini
Ada yg lagi lagi 4 tahun separuh abad
Ada yg aktif di sana, demand lebih di sini
Ada yg dah mohon dulu, hmm...dok mohon lagi

Apapun kena check
Kekosongan
Kesesuaian
Tapi I lupa satu
Why they want to come here?
Luckily, my male colleague asked me that
He volunteered to ask around....
Well...he got something...
Tommorow ya...


Bodoh jika resign

Ya....
Begitulah gosip pagi hari
Di kala aku sibuk nak taip emel
Tiba2 dapat panggilan menggosip

Ya...
Jika ada orang tu dah byk kali jumpa boss
Coz dah tak hingin jawatan itu
Maka boss dan geng sekapalnya terpaksa layan

Ya...
Jangan ingat kami berdua senyap
Kami tak pi jumpa
Kami ok
Tunggu jelah sebulan lagi 😁
We want rotation as well !!!

Ya...
Kami bukan macam orang lain
Berebut2...
Surat sana sini....
Dari awal kami tak hingin
jangankan orang lain, kami pun terkejut
Sebulan stress...
Nak buat surat tak terbuat
Apakah alasan
Tanya situ sinun
Sampai satu masa I stop
I tak larat
Bila tiba masanya
Terpaksa hadap

Ya...
Biarlah kami banyak kerja
Biarlah kami terpaksa ambil EL berkali2
Semata2 nak fokus siapkan kerja
Sound crazy huh...
Biarlah apapun....
Tapi bukan menghadap orang
Bukan mengurus orang
Bukan mengarah orang
Bukan melayan karenah orang
Bukan menerima pelbagai tuduhan orang

Ya...
Kata2 kawan ko tu betul...
Bodohlah resign hanya kerana
SEORANG PUNYA HAL
Selagi boleh bertahan aku cuba bertahan
Kalau ikut hati dah lama resign
Kalau ikut fizikal
dan  emosi hari Rabu lepas pun nak resign 😅