Semalam punya lah semangat nak berblogging tapi internet kong. Actually, memang dari pagi ada problem..tapi ingatkan malam ok lah. Rupanya tak jugak. Bila tanya housemate, dia kata internet dia ok je...hah????Penatlah godek network set up, cabut n cucuk internet cabel sampai nak terputus dari 10.45pm-12.30....hampeh. So, tido jelah..internet punya pasal, terus takde mood nak writing my proposal huhuhu. Alhamdulillah, dah ok bila tukar new cabel tadi...saja je nak membazir duit ku...aud13~RM39.
So...disebabkan maleh nak transfer gambar dari camera, den pun nyelongkar apa yg ada lam lappy ni je....Here's my kueh talam labu,
...sumbangan pada our club to introduce our Malaysian food to other students last 2 weeks. Tak tau nak masak apa, kebetulan ada labu sikit...maka carilah resipi kat internet hehehe. First time mengukus kuih hehehe...
Den ambik resepi dari rumah hanieliza dan Mat gebu. Timo kasih banyak lah kek diaorang ni coz share this recipe. As usual den suka menokok tambah, mengubahsuai resepi, n menggabung resipi. Nasihat den, ikut jo la resepi asal..jangan la tergedik2 ubahsuai...melainkan portion/kuantiti eh jo.
Atas kesilapan diri sendiri...bahagian tengah warna kuning tu kureng masak.
Ingatkan bila letak adunan putih dan kukus lama sikit, dia akan masak...rupanya tak jugak...mendap pulak huhuhu. Dahlah buek sikit jo, nak memotong cari bahagian yang ok pun susah...Maklumlah nak bagi kat orang, mestilah bagi part yg ok. Tapi mendap mendap pun..habih gak. Rupanya klu kita masukkan kuih ni dalam fridge, bahagian lembik tu jadi keras jugak hehehe...
Psst..maso hari tulah..yg kawan den menegur den berisi tuh. So atas keinsafan dan keseganan ditegur gitu, mako den malam tu den makan ayam bakar n rakan-rakannya....ala-ala menu sihat...baru perasan macam tak masak pulak ayam tuh...tapi habis jo den ngapppp...
Maklumlah...duo hari sobolum tu yo yo den makan nasi banyak +melantak pajeri nenas.
Yolah, ingatkan haritu ado stok perencah tu. Bila nak masak penat lah selongkar kabinet dapur sampailah ke rak dalam bilik tak jumpo pun..yg ado perencah asam pedas ngan rendang je. Memang terkilan sangat..tu yang that weekend I went to buy this pajeri sauce hehehe...Tu yang makan tak hingat tu.
Ya Allah.....sodap2 nye lah....huhuhu.....ghajin boto ekau memasak ye cik fairy....:)
ReplyDeleteSalam Fairy,
ReplyDeleteMendap2 pun pandai gak buat. Seumur hidup akak tak pernah lagi buat kuih talam. Makan memang selalu, hehehe
kaklia...bukan rajin, memang kono masak sobab teringin..lagipun cooking as therapy :)
ReplyDeletekak aidah,
tulah kak..kat sini kalau teringin reti tak reti kena buat gak...tu yg banyak first time hehehe