Wednesday, February 17, 2010

Kojo banyak la kak jah

Macam den sorang jo banyak kojo kan. Memang banyak pun, tak sesiap lak tuh. Makin fenin...Nak berblogging pun selain takdo maso, memang cam maleh lak. Siapkan kojo dulu, tu yang ponting. Cam harini kalu ikutkan maleh nak berblogging. Tapi sementara nak tunggu my programming yg tengah running tuh, ok gak menaip entri +upload gambar. Multitasking tuh...Lagipun ok gak blogging ni untuk hilangkan stress dengan meluahkan apa yg terpendam, selain meningkatkan daya ingatan dengan mengingati apa yg aku dah buat/makan. Macam kelakarkan, tapi itulah salah satu cara yg disarankan oleh seseorang to boost my memory.

Last wednesday, suddenly I was craving for bihun goreng. Mana lak nak cari bihun pepagi buta. Kebetulan, petang tu den nampak my indo housemate masak suhun goreng. Ok gak kan, tak terpikir lak. Selalu suhun orang masak sambal jawa/masak lodeh/tumis air je. Terliur lak nengok my housemate masak. Alhamdulillah den memang ada stok suhun, so apo laie maka termasaklah my suhun goreng untuk boka hari khamis

Perasan tak, den kalau masak macam tauke minyak kan. Tak roti2 nak lotak sikit jo minyak eh. Tapi untuk potang tu nak makan apo yo. Pisang ado ni, tapi dah masak na.

Nak masak apo yo. kodok cekodok ko lempeng. Duo2 den teringin., padahal pisang sebijik jo. Raso-raso apo den buek

....


.....

Mako ni la hasil eh....
Buruk makan boto kan. Tapi cam tak cantik la lempeng tuh. Teringatlak dengan segala hiasan masa cari gambar pisang goreng minggu lopeh............dan inilah hasil hiasan den.

Sodap tau makan lempeng ngan aiskrim mint+choc chips. Gulung aiskrim tuh dalam lempeng yang paneh tuh...ish..nikmat nyer.....cuba torai yo. Alamak teringin lak nak makan aiskrim tuh memalam buto ni. Kono habihkan copek, sobab nak defrost our fridge. Jonuh den nak perabih 2 liter aiskrim dalam maso 2 minggu. Haha..baru den tahu kenapo tokak den asyik raso semacam jo.

Hari jumaat lak, teringin nak makan ala2 hot plate yee mee...Apalagi che' pun teruih campak cili serbuk+kicap+sos tiram dan menghasilkan......

Mano lak eh kuah eh kan. Habih disodut dek mee tuh. Series kak jah memang sodap. Cam tak cukup jo, sobab den hanya guna 1/3 je dari sebungkus mee segera.

Hari Senin minggu ni, utk dinner den goreng karipap. Den buek ko??? Hehe...karipap segera lah kak jah oii, den boli kek kodai halal tuha. Disobabkan karipap eh agak hangus penangan melayan kakak ku yg meluahkan perasaan, mako eh...no gambar yo. Hari Selasa semalam, tak sompek lak nak masak boka ke uni. So, den boli jo lah niha..

Apo bondo eh tu ...Turkish dish : oven roasted vegies+feta cheese.

Boleh tahan gak raso eh. Baik untuk kesihatan jika kurang/tanpa cheese hehe. Bosa tuh. Separuh untuk lunch, separuh untuk dinner.

Dah konyang makan, den mengomeh lam komputer. Camno tuh??? hehe..den organize my files lah, kiro menyusun/sort file to suitable folder. Lamo wo..menunjukkan betapa semak belukar nya files in my lappy.

Pagi tadi lak, habih idea nak masak apa. Takkan nak beli makanan kat uni hari2, tak pasal2 tak cukup duit. Nak masak suhun goreng lagi, selongkar kabinet dapur..ada sebungkus je lagi. Baik simpan untuk emergency hehe. Tetiba teringat mee segera cintan tu ada lagi, maka nilah mee goreng mamak den tanpa tahu dan taugeh hehe........

Biasalahkan, den ni amat susah nak menghabiskan sebungkus mee, maka 2/3 den bawak boka. 1/3 mee goreng tuh simpan dulu lam fridge. Dinner lak den teringin nak makan ayam bakar macam yg kak ina kl buek tuh. Ala, yg guna master food marinate tuh. Den guno marinate tu jo, tak lotak bahan lain. Cumo....haha kelakar rupo ayam eh, hehe korang tengok sendirilah....


Tak menyelerakan rupo eh kan. Agak2 kalau den hias ngan kehijauan capsicum atau lettuce, boleh nampak sodap tak. Hmm...rupo tak sodap pun, habih licin gak pinggan den.

La, dari tadi den menunggu my programming tuh...tak habis mengiro lagi tuh. Hish...oklah kak jah den nak turun bawah ni, nak melantak aiskrim tongah malam buto. Ha kan jangan ngengado complain batuk ah, sakit tokak la yo....

6 comments:

  1. kagum tul dengan orang yang pandai masak ni

    saya ni bab masak ni malas

    ReplyDelete
  2. salam...pisang ni ade kurap ker???

    ReplyDelete
  3. Mak hai...jah..ko study kek sano tu...culinary ko..?akakakakkakaka...udah macam chef kan...!!!

    ReplyDelete
  4. salam fairy..ooo dah jumpa ek mister food kat sana...kamu baca tak apa bahan dia..rasanya tak ada yang non halal kan..
    rajin botul kamu masak macam-macam..betul tu..klu satu hari tak berblogging tak best kan..

    ReplyDelete
  5. Salam Fairy.....kan betul apa yg akak kata, whatever yg fairy tulis mesti penghujungnya bercerita pasal makan. Anyway akak enjoy baca N3 yg ditulis fairy. Suhun tu memang sedapkan kalau buat goreng macam tu, lagi lembut dari mee hoon. Ada sekali tu kes adik tersalah beli, nk dibuang sayang so buat je suhun goreng memang sedap.

    ReplyDelete
  6. a kl citizen, sebab tak pndai masak ler..i masak yg simple n letak bahan sesuka hati hehe.

    hisham, hish kat Oz mana ada kurap. In summer, pisang tu mudah mendapat pigmentation atau worse case kanser kulit kot :)..

    daela, huish ko ni..:p, nak makan kenalah masak.

    kak ina, bila baca ok je bahannya. Apa yg memacam je kak..balik2 adik beradik mee+karot+sawi hehe.

    Kak aidah, macam best lak letak cite/gambar makan2. Warna warni makanan kasi ceria hidup yg agak stress hehe.Klu hari2 letak psl keja saya, dikhuatiri saya makin fenin hehe...
    Saya rasa saya memang dah jatuh cinta ngan suhun goreng ni, tapi kena kurengkan minyak hehe..n letak ayam/dagingkan...

    ReplyDelete