Wednesday, July 19, 2017

Tak faham

Memang tak faham
Kalau orang yg tak faham turut beri komen
Yang tak pernah ambil peduli pun kecoh
Yang bukan ahli pun nak tunjuk hebat berhari-hari
Seperti biasa hanya dia sahajalah hebat dalam semua
ANGKUH!!!
Lagi tak faham
Bila mereka turut menyalahkan
Ya...masing2 dengan pendapat masing2
Nak tunjuk jaguh jangan sampai menghina

Keliru pula
Bimbang jadinya
Hari ini kita dengar pendapat pakar
Ok...yang disalahkan itu tak salah
Cuma perlu penambaikan penyampaian, penerangan dan pelaksanaan.
Perlu ingat apa yg nak disampaikan itu untuk siapa?
Si penyampai atau penerima?
Gayanya untuk penyampai ....
Hmmm....
Ok...bukan salah yg di atas
Cuma penyampai perlu berhati2 membezakan
Bagaimana pula dengan apa yg dirujuknya?
Itukah masalahnya???
Dan terbongkarlah sesuatu...
Baru ku tahu siapa antara penyedianya...
Panas punggungkah kak?
Lain kali jangan curi customer saya
Eh!!! Ke situ pulak 😅😅😅



Saturday, July 15, 2017

Syukur apa yg ada

Selama ni rumah jiran kiri memang tak berpenghuni. Walaupun rasa takut dari segi keselamatan tapi aku rasa lebih privacy. Tapi ketika bulan puasa I dapat tahu dah ada pemilik baru. Alamak! Terus rasa tak seronok. Lagi rasa tak seronok bila 2 minggu lepas katanya nak pasang something between our house. I am ok as long as tak blok my view n make my house dark.

I ada berangan to buy that house since it got large area. Tapi owner pernah cakap tak mau jual. But once it up on the advertisment I have already got something else. Memang tak mampu lah. Memang bukan rezeki I. So bersyukur dengan apa yg ada...

Tadi dapat tau rupanya this man got this house at low price. Terkilannya lahai.....Tapi kena sedar diri. I tak mampu dan tiada ilmu in bidding house auction.....Again...be grateful with what I have and enjoy it 😀....


Wednesday, July 12, 2017

Duta Domino Pizza

Jumaat lepas dah order pizza+drummet


Semalam order pizza yg sama + spageti pula.
Kerapkan membelinya...
Boleh jadi duta domino lah kan 😂😂😂
Kena up sikitlah kan
Selalu dapat free kaya bread tu je...
Konon beli pizza utk tenaga stay up siapkan kerja.
Tapi pi terbang ke korea pula 😁.

Akibatnya hari ini pi ofis kalutlah...
Perlu siapkan bhn penilaian utk mesyuarat petang
11am -appointment with customer
Hmm...kalau tak mau beri kerjasama
Pesan byk kali
Gertak pun ada
Buat kita macam tunggul
Dah la sakit kapla
Better tinggalkan je

Pi beli food
Hampir sampai kereta
Tiba2 lori ais parking sebelah
Aku parking senget
Driver parking lurus
Camna i nk keluar
Yg hangin
Dah nampak I
Tetap nak parking situ
Dah cakap nak keluar
Buat tak tahu terus buka pintu lori
Kalau dia minta maaf I ok
Ni tak 😠😠😠
I hamunlah
"Saya nak keluar, cepatlah"
Katanya nak cepatlah ni
Tapi kena tunggu dia keluarkan ais yg cair
Astaghfirullah...sabar...sabar...
Ambil masa pula dalam kedai
Bila keluar buat tak tahu
Ku hamun
Dah la tak minta maaf. Kurang ajar!!!
Guess what dia sahaja berlengah untuk keluar parking
Sabarrrr.....
Guess what luckily I perasan...
Dia pi kedai seterusnya
Saja parking tengah jalan
YA TENGAH JALAN
How la I nak lalu kan
Dah la kalut
Luckily I parking dekat dengan lorong lain
Undurlah...then masuk lorong tu
😂😂😂😂
Konon nak kenakan I kan
Niat jahat memang tak jadilah
Dapat dosa selain maki 😁

Balik ke gua lunch+sambung bhn penilaian
2pm kembali ke ofis
Dan berjuanglah menyiapkan bahan
3pm maka bermesyuarat walaupun lewat
After meeting, modify bahan
Then siapkan progress report for special room
Sedar2 dah nearly 6.50pm
So cepat2 balik ya....

Ok now nak rehat
Sambil tengok Biniku Ninja
Sat gi nak sambung kerja yg tertangguh


Dia orang berduit....

****Semalam 11 julai******
Ketika sesi lawatan dan perbincangan
barulah nampak segala yg tersembunyi
atau baru muncul
atau baru perasan
atau baru teringat

Rancang A
Mungkin jadi C+B1+B2
Budget RM2K untuk C
Tapi untuk B1 pun dah cecah RM3.5K 😭
Macam mana nak buat C
kalau B1 n B2 tak selesai

Pi cari yg di atas
Tapi tiada
Tinggalah pesanan
Jumpa pihak pengurusan
Minta no yg boleh dihubungi
Katanya mungkin tiada masalah
Orang BERDUIT
Perlu bincang
Siapa tanggung?
Dipesan jangan timbulkan nak kongsi

Bila dihubungi
Katanya informlah pengurusan
Dulu pun dia begitu

****Hari ini 12 julai*****
Jumpa pengurusan lagi
Ku khabarkan ada yg cadangkan buat aduan
Tapi tanyanya sudahkah atasan dihubungi...
Hmm...aduan itu cadangan atasanlah..
Ok faham...
Aduan sahaja
Tindakan sendiri
Tanggungan sendiri
Bila tak mau beri kerjasama
Baru mereka main peranan 😰

Ku hubungi yg diatas
Lampirkan semua
Tau apa katanya
Soalan dan Bebelan ....
Apa respon pengurusan?
Itu akibat kerja tak diawasi
Pengurusan perlu cadangkan
apa yg patut dibuat
Bila ku balas
Pengurusan kata tanggungwab kami
Dia senyap 😰

Semoga hatinya dilembutkan
Semoga ada jalan
Semoga urusanku dipermudahkan
Ya Aziz Ya Jabbar Ya Mutakabbir....
Ya Razak Ya Fatah Ya Wahab

****Update 13 julai*****

Late last nite yg di atas respon
I pulak patut report pd seller
Tak berkesan pi newspaper
Perlu proaktif bla2....

Since haritu dia kata pernah buat
So I tanya apa respon dan tindakan seller
Tau apa dia cakap
Tak cuba tak tau
😠😠😠😠😠

Beginilah ya orang berduit
Orang senior
Sepatutnya semakin kaya semakin ada hati
Semakin senior semakin ada toleransi

Bertabahlah duhai hati
Kita ikut cara dia...
Ok pemaju ...
Ko tunggu aku datang
Walaupun aku tahu apa jawapannya
Takpe nanti ku tunjuk pada si atas ni

Aku masih berharap
Aku masih berdoa
Supaya dia faham dan boleh bertoleransi





Monday, July 10, 2017

Lempeng hangit Cekodok rentung

Well that were my brekky during weekend....
Propa je lebih ek 😄😄😄
Not that bad lah 😁😁😁

Lempeng pisang -banana pancake on saturday


Cekodok pisang-banana fritters on sunday



Banyak nak cerita.... laterlah.
Yang penting I am happy it was a productive sunday 😄.

Now dah 1.10am,  oklah nak zzzzz.
But how...mata segar bugar 😅😅😅



Tuesday, July 4, 2017

Dear friend ...

What a surprise !!!
When the time comes who are we to deny that
Yes...I admit I cried to hear about your good news
Not because I am sad that you will leave me alone
I am grateful that your efforts are fruitful and your prayers are answered...Alhamdulillah
This news
....remind me about the greatness of Allah
....give me hope
....inspire me to keep on believing, making effort and praying....


Sunday, July 2, 2017

Menu raya ke -7

Semalam lunch and dinner with sambal hitam dan telur


RINGKAS TAPI MENYELERAKAN!!!!

Semalam plan macam-macam. Tapi hmm....faham-faham je lah.

Adab beraya

Bila IG Post Chef Wan menjadi viral
Ramai yg beri respon
Ramai juga yg buat FB post
Ada yang setuju
Ada yang sebaliknya dan sentap 😅😅😅

Aku memang sangat setuju dengan chef wan
Jagalah adab ketika beraya

Luckily pengalaman aku biasa je 😁
Bila datang konvoi raya
"Rumah ko ni tak mau cat ke"
"Nampak berisi sekarang ya"
"Ko bila nak kahwin...memilih sangat"
"Mano daging eh...kerisek yo ni ha"
Eh ada juga yg pi alihkan perabut kami semata2 nak bergambar 😰😰

Bila datang bebudak beraya
1. Makan berterabur atas meja tu biasa, tapi yg tak tahan buang kuih bawah meja
2. Kalau dah kuih dalam balang dah habis, minta tuan rumah isi berulang kali
3. Bila tuan rumah jemput ke meja makan, pi sepahkan ruang tamu
4. Bila gaduh adik beradik, pi bergusti dalam rumah orang
5. Bila tuan rumah dah beri duit raya, simpan teruslah. Janganlah pi buka depan tuan rumah atau pi buang sampul depan pintu atau di halaman
Dan banyak lagi....

Pengalaman orang lain memang macam2...
Lagilah teruk...
Memang tak sangka ada tetamu gitu
Tapi memang urut dada bila baca komen yg sentap pasal anak2 😅😅
"Biasalah budak2...dah tegur dah bantai pun buat jugak"
"Dulu tu perangai ko baik sangatkah"
"Ko tiada anak ko mana tau"
"Budak cerdiklah tu...Kalau budak tu senyap je mesti sesuatu"
"Tak maulah marah2 anak...nanti hilang mood raya"
"kalau tak suka org datang beraya tutup pintu tutup pagar"
"Letak banner depan rumah ...dilarang masuk bla-bla...."
"Kunci je lah sekut raya dalam lemari sampai raya haji"
"Tuan rumahlah kena simpan barang elok2"
" tuan rumahlah yang kena tegur anak-anak kami"
"Perlu beri ruang kpd anak2 untuk explore"

Amboi hanginkah 😅😅😅
Terasa pedasnya cili tukah?

Worse...
Ada ibu bapa yg doakan orang yg setuju dgn pendapat chef wan agar dapat anak hiperaktif 😠😠
Hmm...kalau dah parents sendiri EGO tidak boleh ditegur  dan mendoakan yg bukan2 untuk orang yg menegur, no wonderlah mereka bermasalah nak tegur anak masing2....

I am sure sekarang dah ramai ada autism/hyperactive awareness...
Takkanlah tuan rumah melenting kalau dah tahu ada anak2 istimewa gitu...
The issue now is we are talking about how parents deal with ill behaved normal kid while beraya!!!

Macam2 kan....
Yes kids just being kids
TAPI
Sebelum menuding jari kepada tuan rumah dan nak mereka FAHAM
Sebelum menuduh tuan rumah tak ikhlas dan berpura-pura
Tanya diri kita dulu sebagai IBU BAPA....
Apakah kita FAHAM dan TAHU tanggungjawab sebagai ibubapa?
Apakah yg TELAH KITA BUAT?

###Sebelum pi bertandang
Adakah kita KENAL anak kita?
Adakah kita telah PESAN dan beri PERINGATAN kpd anak2 sebelum pi bertandang?

###Semasa bertandang
Adakah kita PANTAU anak2?
Adakah kita PEKA dengan tindakan anak2?
Bila anak2 buat perangai
Adakah telah DITEGUR dan DITEGAH?
Bila anak2 terus buat perangai
Adakah kita beri pelbagai alasan untuk membiarkannya?
Bila teguran pun tak jalan
Adakah kita dah CUBA KAWAL mereka?
Adakah kita dah CUBA URUS mereka?
Apakah kita pernah fikir bagaimana nak mengatasinya?
Adakah kita pernah usaha supaya perkara yg sama tidak berulang lagi?
Bila anak-anak ambil hak orang
Adakah DIPULANGKAN?
Bila anak-anak pecahkan/rosakkan barang orang
Adakah dah MINTA MAAF?
Dah BAYAR GANTI RUGI?
Bahagiakah hidup jika orang TAK MAAFKAN, TAK HALALKAN dan TAK REDHA????

Ya cakap memang senang
Tak lalui tak tahu
Tapi jangan lupa anak tu tanggungjawab ibu bapa
Amanah yg perlu dijaga sebaiknya
Ya masing-masing ada cara sendiri
Tapi Sayang biar bertempat
Supaya tidak merosakkan hubungan dengan pihak lain
Agar tidak menyesal pada masa hadapan
Agar tidak disoal kemudian nanti

Ringkasnya,
BILA KITA PI BERTANDANG
Silalah jaga tindakan/kata2 masing2
Selain didik anak masing-masing sebaiknya
Pendidikan bermula dari rumah....
Ya rumah kita, bukan rumah orang lain tau
Kita yg corakkan kain putih itu
Melentur buluh biarlah dari rebungnya
Jangan tunggu jadi lemang
BILA KITA TERIMA TETAMU
Layanlah mereka sebaiknya
Jika perlu tegur, tegurlah dengan diplomasi
SAMA-SAMALAH KITA AMBIL IKHTIBAR DAN SALING BERPESAN
#PeaceNoWar




Saturday, July 1, 2017

Gery biscuit for raya?

Pernahlah dengar pasal biskut ni.
Akhirnya hari Rabu lepas terjumpa 😀.



Sedap juga.
Tiba2 teringat crackers+cheese dip in woolies land down under.
😅😅😅....sorrylah I cannot move on from my life there. The mixture of fun and painful 4 years of my life 😢😍.

You all masih berayakah?
Masih di kampung?

I went back to my home on thursday. I could not stay longer in my hometown since I just lazed around doing nothing except sleeping, eating and FB/IG 😅😅 regardless of my long list of things to do. Starting from assessing proposal and report, preparing for customers evaluation, checking documents for customer's temporary exchange, transfering data for my substitute, up to travel claim etc.

While I was taking bath suddenly I felt deep in my heart that I dont want to go. Even my mum said she wish that I can stay in kampung till saturday. But I have to be strong...lots of work to be done.

Once arrived here, I went for groceries shopping. Cari juga bekas kuih berdulang tapi sold out. Luckily I remember that I bought Avon food container that still unopened in my office 😅. Oklah tuh.

Balik rumah menghadaplah cheezy wedges and this


Then marathon tonton recorded My sassy girl and Queen of 7 days. So tang mana konon nak kemas rumah dan buat kerja ??? Setakat basuh towel je 😂😂😂.

Hmm ...hari jumaat barulah nak kemas dapur sikit, kemas upstairs, basuh baju dan bersihkan porch. Well...guess what? Petang I tanam pokok rambutan you 😅😅😅...gula batu. Harap tak kena timbus dengan batu kerikil macam last time 😅😅😅. Macam busy ek....idok le...busy marathon Hero seorang cinderella. Tiba2 rasa bosan menontonnya. Selain terbaring due to migraine ...patutlah pun my twin muncul petang tu.

Around 4pm kot ada org press the door bell. Alamak ada tetamukah? How? Nak keep quietkah? Rumah sepah and nothing to serve. Rupanya ada road construction worker minta air. I kan baru balik. Manalah ada stok air. Lagipun biasanya I masak air bila perlu je. Lainlah kalau ada filter. Bila pi dapur I campurkanlah air dalam jug kettle and water container. Cukuplah kot utk sebotol 1.5liter. Tapi bila I tinjau the construction worker has left. Rasa bersalah pulak 😰😰.

Pagi ni I had this for breakfast.


When I was looking at the front of my house,  I notice my neighbor planted mango tree in front of my house not in front of their house..hmmm...why they wanna block my view not theirs??? Then, I kemas downstairs, check customers's proposal  and bleach my old telekung. Now, I having a rest while watching Dia Semanis Honey the musical.


Monday, June 12, 2017

Menu Ramadhan Minggu 2

Sepanjang seminggu membeli saja.
Sekali je masak tupun setakat sup telur 😅😅😅.

*****Isnin...5 jun 2017


Gulai nangka+keli sambal
#Misinonasi

****Selasa
Nasi kerabu...

***Rabu


Leftover+sambal hitam


Nasi lemak mahal ....
Then pi mkn rojak sikit...then kepok sira...
Seriously 😱😱😱😱

****khamis
Rojak semalam

****Jumaat
Nasi kerabu lagi 😁😁😁

****Sabtu


Ayam kicap pedas+veges


Menu pasar malam sambal petai+rendang limpa
Nasi putih habis, luckily ada leftover nasi kerabu 😅😅😅
Tu kedekut or nak jimat 😂😂😂
Perlu ingat !!!jangan membazir.

****Ahad

Lauk semalam+sup telur and sayur

Weekend ni entah apa2 je walaupun keroje byk
Sabtu setakat hand washing je
Ahad setakat machine washing, kemas dapur n sapu luar dalam je.
Harini sepatut produktif tapi hmmm......

Semalam entah apa hangin
Tetiba petang exercise 😅
No moreh
Psst even today ambil garcinia pills
#Misi50kg
#sebelumPuasaDahTurunKe56.5kgDari58kg
#semalamTimbang55kg






Telebih semangat atau tamak...

Hmm...tak tahulah nak bengang or nak gelak.

Newbie
Tapi tak sabar nak kemudahan dll
Nak bilik n nak printer from us
Desak nak bahan juga from my colleague
Selamba guna peralatan office tanpa tegur org sekeliling 😰😰
Kami yg lama pun lambat dapat 😅😅😅

Newbie
Tapi tak sabar nak ada customer
Baguslah bersemangat
Tapi berilah laluan kepada yg lama
Mereka pun kurang customer, malah tiada lansung

Newbie
Tapi tak sabar nak buat kerja luar
Baguslah
Carilah pengalaman
Tapi cubalah sesuaikan diri dulu

Newbie
Tapi baru sampai dah nak pi sana sini
Baguslah untuk pembangunan kerjaya
Tapi utamakan yg hakiki dulu.
Dan jangan tipu konon dah lama register
Padahal dlm website register esok 😂😂😂

Newbie
Berani tak masuk meeting
Hal penting tu...even yg lama pun pening
Mana rasa tanggungjawab dan hormat

Pelik
No common sense
Dah waktu rehat still nak discuss

Musykil
Not a single word of thank you for choosing her
Bukan mengungkit or mengharap
Tapi adab















Saturday, June 10, 2017

once you started...

My customer's family came to my office yesterday.
I never expect this....
We did not know what actually happened to him...
What lead him to to ignore his main intention here...
Two weeks ago his ex mentor called me just to confirmed whatever she heard from his friend.

Whatever it is I really pity his father ...he willing to come here all the way from johor and he really hope that his son can help him and will be the bread winner for the family as the first son.
They could not contact him
However finally they managed to meet him by the help of his friend.
They even tricked him to come and see me 😅😅😅.

He wont say anything in front of his cousin.
But later he came alone and talked with me.
I want to know WHY????
Hmmm....too focus on something else but forgot his main intention here.
Feel embarrased about something to do with humiliation issue in front of his colleague but he admitted he wont blaim anyone coz it all started from him.
Scared issue...hmmm....
Finally commnication problem with his colleague...
I can listen but I will never believe anything without any proof...

Anyway...
I could not make his cousin words out of mind
So I need to share with you guys...
"Once you started something you should complete it"
Yes...i am totally agree...

Saturday, June 3, 2017

Why muslim fasting?

I am pretty sure most of us have been asked this question?
While I was in land down under sometimes it took me a while to give the answer. Sometimes I just stated the benefit of fasting instead of answering the question.

Today I came across the best answer in the facebook ...one path network.
Yes to gain taqwa....


Friday, June 2, 2017

GERAM N NAK NANGIS

HELLO!!!!
ANAK ORANG TU
SERIOUSLY ...UNIVERSITY STUDENT???
Bakal penjaga keselamatan negara huh?
Masuk universiti menimba ilmu atau belajar jadi pembunuh?

Murahnya nyawa berbanding laptop ek....
Whateverlah la punca or ceritanya...perlukah sampai bertindak kejam, menyiksa dan dibiarkan sakit menderita hampir seminggu?
Membuli atau MEMBUNUH???
Mana sifat kemanusian?

Semoga dicucuri rahmat ke atas roh arwah dan semoga keluarganya sabar, kuat dan redha.

Kepada si pembuli semoga mendapat balasan yg setimpal dan korang takkan lupa wajah arwah ni sampai bila2....


Tulah mendidih je rasa....
Saya pasti satu Malaysia marah dan sedih.

Ni masa rehat di tempat kerja dok baca pasal ni, tiba2 adalah orang tu tanya benda yg tak perlu pasal kerja. Tiba2 rasa nak meletop....boleh jadi pendera kot 😅😅😅....lagi2 time kembar datang.

 Sesikit nak tanya. Common sense kot. Kalau junior yg jenis attention seeker idoklah heran. Ni senior... pernah pegang jawatan pun. Takkan tak boleh fikir antara panduan dan keperluan. Tu belum lagi yg lain2 tuh...dah diberi info dalam emel dan whatsapp lagi mau tanya. Nak tanya pun direct to person in charge le. Ni sikit2 masuk group. Satu nampak ler memang malas membaca, dua apa niat sebenar ko hah? Kenapa korang je gini ya. Yg lagi 30 orang tu ok je....

Dari marah dan geram tetiba i rasa lawak.
Ada gak orang macam ni ya 😂😂😂😂.....

Biasalah kerja kan...
sometimes sesama kita ok.
Sometimes sesama kita ko.





Thursday, June 1, 2017

what menu for breaking fast n moreh?

#Menu on Tuesday




Nasi campur lauk ikan asam pedas+kerabu pucuk paku. Tengok tu ada air katira.. Seronok dapat bubur free. Dua tempat pula yg sedekah 😀.....Alhamdulillah. Semoga mereka terus dimurahkan rezeki

#Menu for Wednesday


Nasi campur ikan sambal dan pajeri nenas. My favourite pajeri nenas tuh. Sama macam Dato Vida pulak ... Tak caya tengok ig dia 😂😂😂.

So plan utk hari ini kita berbuka dengan leftover rice+leftover pajeri nenas+telur mata 😁.

You see belanja boleh jimat 3 hari ni
Nasi dan lauk.... RM10.90 (beli terus utk 3 hari)
Kuih day 1.............RM1.20
Air day 1................RM3.00
Kuih day 2.............RM2.00
TOTAL..................RM16.10  

Oklah tu purata belanja sehari RM5.37.
Kalau no kuih and air beli...lagilah jimat 😂😂.
Lagilah kurang kalori ......
Hebat bukan... bak kata Jasmin Hamid 😍😍😍.

Oklah...jom siap pi keroje...




Goosebump and haywire

Suppose last nite tonton goosebump
Alih2  goosebump tonton I 😂😂😂
Whatever it is, I feel a bit relief after my haywire day...
Memang after solat terawih memang doa sungguh2 supaya diberi ketenangan

I don't know what is happening to me. Sepatutnya bila bulan puasa, jiwa dan fikiran tenang dan I lebih bersabar tetapi yang berlaku sebaliknya...Di tambah pulak dengan sakit kepala. Apa yg di dalam jelas terpancar di luaran.

Tadi my ex customer tegur kenapa mukaku lain
Tadi my colleague tegur cara berjalan yg tak larat
Tadi my staf bersembang katanya aku nampak stress.
Bila tengok cermin...
Memang teruk pun....panda eye beg, muka kusam dan muram....erk....pipi jatuh 😭😭😭

Entahlah
Macam2 fikir
Macam2 yg dirisaukan
Tapi kerja tak siap juga 😅
Bila nak buat awal malam dah mengantuk
Takpun tak larat
Takpun tak nampak
Takpun notebook buat hal

Entahlah
Macam2 yg tak puas hati

Isnin
Bila customer tidak dapat yg sepatutnya
Tapi pelik mereka yg terlibat tu tak ambil ikhtibarkah
Yang terkini makin teruk pula dari awal
Fikir positif ...
I dah sampaikan kepada pengurusan
Jangan stress
I kan dah usahakan perjuangkan hak mereka

Bila customer yg baik dengan kita
Cuba nak gunakan dan push kita
Tapi kita ada integriti
Fikir positif
Dia cuba minta tolong
Tak nak jangan buat
Tak boleh cadang spesifik, kita hanya sampaikan in general

Bila kita cuti pun ada yg mencari
Mereka yg buat kerja last minute kita yg tanggung akibat
Masalahnya bila kita dah buat hebahan haritu
Semua senyap
Kena buat hebahan lagi
Fikir positif...
Kalut2 pun Alhamdulillah ada yg respon
Ada juga yg bertanya progres personally
Ya Malu juga kalau kami tak beri kerjasama

Selasa
Bila kita sampaikan dalam mesyuarat
Supaya sebarang info dan lantikan perlu maklumkan
Itu untuk elak sebarang ketidak adilan
Tapi second boss jeling2 boss
Bila ternampak,, apa ko rasa?
Salahkah?
Demanding sangatkah?
Dah la katanya golongan kami takde empati
Cara interaksi pun ada masalah 😅
Sebelum tu pun katanya berkira
Huish ..jgn fikirlah
Dont judge....

Bila jumlah customer tak pasti
Bagaimanalah nak susun tugas colleague supaya adil?
Ya tunggu je la...
Tapi perlu maklumkan awal supaya mereka bersedia untuk sebarang kemungkinan

Rabu
Bila jumlah customer tak pasti
Bagaimanalah my staff boleh buat agihan customer dengan jumlah tak pasti tu...
Bukankah buang masa??
Bukankah masa tu sepatutnya boleh buat kerja lain
Banyak yg tertangguh
Lepas tu nak balik cepat
Pelik gak bukan staf baru
Fikir positif...
Takpe sikit hari je lagi nak lalui semua ini
Dalam 10 kerja mgkin 2/3 kali dia buat hal
Cuba fikir 8/7 kerja yg ok

Bila sepatutnya I yg buat something
Lagi2 as a satisfaction di hujung tugas I
Tapi dicadangkan orang lain buat
Ada rasa terkilan
Rasa diketepikan
Rasa yg disampaikan tu tak cukup
Tak seimbang
Fikir positif...
Elok juga kurang kerja
Bagus juga bila ada sisi lain yg I tak pernah sentuh
After all It is time to let go
Sooner I will be back as audience as well
So better get ready 😀

Bila kita dah hantar emsil dan whatsapp
Penerangan sistematik dan terperinci
Ada panduan pengiraan lagi
Tiba2 ada yg tanya bagaimana
Tak faham atau malas baca??
And dont be surprise
This came from highly educated people

Bila kita dah beri peringatan
Jika ada apa2 terus hubungi pihak yg sepatutnya
Tapi twtap nak bising2 dalam group
Tak faham atau lupa?
Or ada agenda lain?

Bila my staff tiba2 amnesia
Semasa mesyuarat unit kami tak maklumkan sebarang isu
Bila mesyuarat dengan boss baru nak kecoh
Pulak tu datang mesyuarat walaupun tak diundang
Fikir positif...
dia lupa 😂😂😂

Eh...jomlah sahur 😀


Tuesday, May 23, 2017

Bila tiba masanya...

Rasanya dah 2 bulan my notebook buat hal. Dan semalam paling teruk. Kalau skrin tak jadi putih, it was blinking frequently. So, how I gonna do my work??? Anyway...sebagaimana manusia, setiap sesuatu mesti ada hayat. So, the same goes to my notebook after 8 years ....

Therefore, off I went to the computer shop this afternoon. Last week I could not decide which brand to choose. Today, I determined to buy Lenovo after asking my friends and have a look at their laptop. But, suddenly I opted for HP 😅😅😅. Whatever it is, I feel grateful ...After nearly a year postponing my plan, finally today I paid the deposit for the new lappy.

Once done, I went to see my lawyer.  Finally, that was our last meeting...Alhamdulillah. Then I made a replacement for my bank islam card as well. You see...how many birds that I kill with one stone 😉😉😉.

Later, I tried to complete whatever in the things to do list for the day...for example meeting report and new staff appointment....

Later in the evening...within 30 minutes I cooked massk kicap tenggiri and sup telur tertumpah garam terkurang air for my iftar...



For iftar yesterday I just had lady's finger + leftover sambal sardin .....


For these two days I was trying not to buy soft drinks. However currently I am addicted to air asam boi lemon or limau kasturi. Nyaman je ditekak 😍😍😍.




Sunday, May 21, 2017

Jumpa macam-macam

Rasanya minggu ni sangat tak aktif dan produktif. Memang tak larat especially semalam. Hari ini konon nak buat macam2 tapi hmm....camtu jugak. Konon nak lipat baju. Tapi lipat sikit pi dapur pula. Basuh pinggan sikit teringat peti sejuk. Hah! Oklah bersihkan peti sejuk dulu. Ternampaklah pulak rak sebelah. Ok kemas juga. Barulah sambung basuh pinggan dan bersihkan stove and table top. Tapi hangin je tengok tahi cicak sana sini 😠😠😠. Then sambung lipat kain sambil tengok Melodi. Then melepak dan melepek depan tv 😅😅😅. Oklah tu kan ada juga perkembangan jugalah 😅😅😅. Sat gi menyapu downstairs, jemur kain dan kemas upstair pulak ya....

Masa mengemas jumpa macam2. Bekas ikea yg tak pernah dibuka plastik dan diguna, bekas almond yg jatuh terbalik belakang tumbler. Mug kitkat yg tak pernah dikeluarkan dari kotak. Hah! Yg ini saja gandingkan dengan kitkat tray 😍😍😍


Nihah beli mahal2 tapi lupa nak makan.


Tapi pelik dua2 dah berubah warna. Tapi yg protein drink tu expiry datenya 2018....



So, lepas ni kena fikir sebelum beli. Hmm...doktor kliniklah ni. I yg bendul mengikut je 😅😅😅.

Dah nak puasa ni eloklah review my lifestyle and time management. Luckily all recorded kdrama yg I suka dah habis tengok....Greatest love dah habis tengok masa cuti 2 minggu lepas. Great wives hari khamis lepas kot...But how la...tiba2 esok malam ada Hati Seorang Cinderalla ek...








Ketam???

So funny watching a tv program this afternoon
Someone who had slapped somebody else
But now he is talking about adab sopan
And people should think before taking action
Worse...he arrogantly said he did not regret about his action...

Wednesday, May 17, 2017

Tak faham

Saya tak faham
Bila orang tak faham2
Walaupun dah diingatkan banyak kali
Perlukah semua benda masuk dalam group whatsapp
Menggangu ketenangan pihak yg tak berkaitan
Apa tujuannya?
Nak aibkan orang tertentukah
Jika ada masalah ruang
Hubungilah staf yg uruskan
Jika ada masalah kunci
Hubungilah unit yg simpan master keys
Jika ada masalah dengan program tertentu hubungilah penyelaras

Saya tak faham
Bila orang tak faham2
Walaupun dah diingatkan banyak kali
Bila perlukan sesuatu
Perlulah melalui pihak yg sepatutnya
Ni tak
Sampai pihak sepatutnya jadi keliru
Ko ingat dia tunggul

Saya tak faham
Adakalanya kita perlu teman nak meluahkan
Or nak share something interesting or terrible
Tapi dia tak respon
Takpun sepatah perkataan je
Kita cuba fahamkan
Mungkin dia sibuk
Kalau dia perlukan kita
Bila2 masa kita layan je
Awal pagi
Dah malam....
Kecuali waktu kerjalah



Sunday, May 14, 2017

Croissant for brekky

Bolehlah tahan croissantnya


Lupa pulak brand apa.
Apapun definitely I prefer freshly baked croissant at Quality Hotel 😍😍.

Semalam brekky ni...


Setakat itupun nak tunjuk ek 😛😛
Kering rentung frankfutternya 😂😂.
Apa taknya defrost dalam microwave dan grilled on pan...

Dah dua hari ni memang tak aktiflah
Banyak buang masa.
Gossip terbaru pun tahu 😂😂.
Senyum je la tengok kipas susah mati bergaduh
Takut pun ada dengan obses mereka
Moral of the story ....
Tak tahu hujung pangkal jgn cepat kecoh
Jangan aibkan orang
Kenapa keluarkan hashtag yg mengundang kontroversi dan sakit hati
Kalau ko ada masalah dengan orang tu janganlah libatkan famili dan fizikalnya
Tang mana profesionalnya.
Eh...macam biased pulak 😅😅😅

Perlu berubahlah
Perlu bijak urus masa
Perlu buat jadual
Perlu disiplin

Malulah pada orang yg berkeluarga dan ramai anak
Kerjaya cemerlang,
program berkaitan kerja sana sini,
pegang jawatan
Pejabat kemas dan bersih
Rumah terjaga
Ada bisnes
Rumah sana sini
Tapi
ada masa terlibat dengan program amal dan sosial
Menyertai sukan
Sempat balik kampung
Sempat jenguk anak di asrama
Sempat melancong

Aku?????

Sendiri mau ingat dan fikir?
Sabtu pagi just beri makluman to customer and arahan kerja to colleague via whatsapp.
Then entah apa yg I buat.
Kemas dapur pun tak habis
Dah 7am baru terhegeh keluar cari susu tp takde.
Tiba2 melencong pi thai restaurant
Dah malam baru terhegeh monitor customer progress. Hantar whatsapp tak reply pun 😠.

Pagi ni konon nak start early morning.
Tapi dah pukul 11 baru keluar dan bersihkan porch.
Oklah nak pi handwashing jap.
Sesilap tengok melodi 😉😉😉😉





Saturday, May 13, 2017

Bangi Central Part 1

Yeay akhirnya tercapai hasrat nak makan butter prawn last weekend


We had this kam heong chicken as well.


Where?
At this chinese muslim restaurant.


Full house even though it was nearly 3pm.

These dimsum are so good.



Love it....
I am sure I will come again 😋


Friday, May 12, 2017

Lift

Tengahari tadi cari air, tapi machine tak hairan my money.
Dengan kehausan dan muka ketat melangkah longlai ke lift
Tika menunggu lift muncullah 2 orang di sebelahku
Ku toleh ku pandang mukanya ku cuba senyum
Tiada reaksi dari dia
Masuk lift kecohlah dia
Eh....I invisible kah?

Hmm...bila ku keluar
Aku terfikir hmm...sombongnya
Teringat keluhan second boss
Yg mereka ni tak macam kita dulu
Kena tegur sikap mereka
Memang pun jenis selamba
Info penting tak maklumkan
Salah tak minta maaf
Rasa mereka hebat
Berani menjawab
Baiklah....
Teringat lagi kisah...
Golongan ini berani juga sound boss mereka 😱😱
Golongon ini juga pun pernah dapat peringatan akibat tindakan tak jaga nama

Malam ni ku dengar
Si dia telah membebankan my colleague kerana kecuaiannya...
Geram pulak mendengarnya ....




Nonstop n nak meletop

Seriously penatlah
Asyiklah out station
From 28 april to 4th may
Kena pergi macam2 tempat
Yang waze bawa ke ceruk mana
Pusing keliling memang tak hairan
Yang susah nak cari parking tak perlu cakaplah
Tempat yg ada kawalan keselamatan ketat pun ada
Kereta kena parking luar
Dah tu guano aku nak jln jauh dan mendaki bukit
Dalam keadaan panas, debu dan lecak?

Bila balik ofis definitely piling of work
And appointment, meeting, workshop definitely not included....
Dalam semput...
Tiba2 semalam dapat info kena pi outstation lagi 😭😭😭
Perlu cari peserta lain juga
I memang tak suka keluarkan arahan
Lagi2 last minutes
Habis ko ingat orang suka?
Dah inform ada info yg tak diketahui pun ada yg tanya juga
Ada gak konon ada aktiviti lain
Dah lama approve
Ko tak dapat pi ko cari pengganti
Ko tak dapat cari pengganti ko boleh pula suruh boss assign sesape
Cantik muka ko...
Senang cerita ko siapkan kerja awal

My trainee dah la takde rasa tanggungjawab dengan diri sendiri
Biar je...tak kisah je....
Akibatnya rugi masa dan duit
Banyak kali nasihat dan pesan
Banyak kali tolong dan habiskan masa untuk dia
Tapi tak berubah
Dah ku hamun last monday
Pulak semua kerja perlu terangkan betul2
Tiada common sense
Perlu buat demo
Perlu tunggu dia buat satu sampel
Kena pantau
Jika tak buat semua tu...akibatnya kena ulang byk kali
Habis tu bila kerja aku nak siap
Suppose them membantu kami
Bukan menyusahkan...
Kerja mudah je tapi tak boleh fikir
Yang terbaru ...ada pihak beri dokumen yg dimasukkan dalam banyak envelope yg tertera nama banyak companies. Tapi tiada nama penerima. So di suruh tulis nama penerima di bahagian ATAS alamat. Aku cakap dan aku tunjuk.
Alamat tak lengkap semak dan baiki.
Guess what ???
Petang tadi ada envelopes yg dipulangkan
Kenapa???
Kerana alamat tak lengkap
Guess what apa aku nampak???
Nama penerima di bawah alamat
Dengan tulis entah apa2
Senget benget 😠😠😠😠
Aduhai malulah kami pada companies tu
You see why I bebel even benda kecik?
Benda kecik pun dia tak boleh fikir dan buat
Even aku dah cakap dan tunjuk
Belum lagi kerja yg aku tak tunjuk 😭😭😭
Ni baru satu contoh
Belum lagi yg lain
Perangai gini rasa2 ada orang nak terima kerja?
Kalau dapat pun, silap haribulan tak sampai seminggu dah kena terminate....
What is happening to our younger generation?
The sad truth 😰😰😰😰






Monday, May 8, 2017

Hati Sayu....

Pagi tadi sampai ofis around 9.30am
Tapi hati macam tak tenang
Fikiran adakala buntu
Adakala fikir macam2
Kerja tertangguh dan yg mendatang

Apa yg penting
Dahulukan yg perlu segera
Apa yg patut ditandatangan
Apa yg patut disahkan
Senaraikan semua yg perlu dibuat

Pi mesyuarat tp kurang fokus
Balik ofis semak minit mesyuarat unit kami
Rasa nak hangin je
Ni minit mesyuarat atau laporan perbualan

Di kala serabut
Ada pihak yg perlu bantuan kami
Tapi demand itu ini
Asyiklah datang mengganggu
Senang ada kabel besar
Arah itu ini
Tak faham2 terang byk kali
Baguslah aniaya kami
Kerah kami
Ambil masa kami
Tapi yg dapat nama hanya ko
Tapi yg dapat mata hanya ko

Bila balik rumah
Seperti ada sesuatu yg terbuku di hati
Bila rehat
Tontonlah Saimdang
Episod akhir.....



Perpisahan yg sukar
Bergugurlah air mata
Berselang seli....
Antara tragisnya kisah mereka
Dan kisah diri sendiri.....

Apapun rasa lega
Bila dapat melepaskan
Sesuatu yg tak diketahui
Yg bikin hati sayu.....
Fikiran kosong ....

Kerana itulah aku kurang suka ke mana2
Atau beramai2
Masa di sana hingar berborak
Atau hanya jadi pemerhati
Masa di sana seronok bagai nak rak
Atau rasa terpinggir
Apapun yg berlaku
Bila balik mesti rasa ITU datang

Apapun hidup perlu diteruskan
Syukur dengan apa yg ada
Dan nikmatilah....






Sementara belum tetap

Ya kita minta jadi wakil je
Buat sementara waktu sahaja
Mohon sampaikan dalam mesyuarat
Masalah berlarutan yg menimpa customer

Tapi rupa2nya dia pi bincang dgn officer yg tak berkaitan terlebih dahulu
Hmm konon tak nak keruh keadaan
Konon macam nak blaim dan tuju pd orang tertentu
Apa ko ingat tujuan aku macam tu?
I nak pastikan semua pihak tahu masalah customer
I nak tahu apa status terkini
I nak tahu apa tindakan pihak sepatutnya
I ikut saluran yg betul
I ikut hierarki aduan
Dah org yg sepatutnya tak kisah dan slow
Maka, kita ikut saluran seterusnya

Tulah...
Belum pegang jawatan tetap lagi
Pun dah tak ikut arahan kita
Rasa hebat dari kita
Rasa kita ni teruk sangat
Kalau pegang jawatan nanti tak tahulah
We will see ....



Sunday, May 7, 2017

Pulut ketam for brekky

Semalam menikmati pulut kuning+kari ketam jumaat for brekky 😅


Pulut dan rendang daging+kerang tu sebenarnya cooked by actress you.



You all boleh beli dari dia atau agen di tempat masing-masing ya.



Friday, May 5, 2017

Jering in the house 😂😂

Belek2 gambar
Terjumpa gambar di cuti keputeraan YDP Agong


Tengok tu ada jering, ada kacang botor dan telur kicap
Nasi tu leftover nasi arab 😅😅😅

Entah apa angin malam tu pi masak walaupun dah lewat
Entah apa angin siang tu pi ofis mengemas 😅😅😅
Tapi sebelum tu pi mamak dulu





Didiklah dan jalankan tanggungjawab

Orang kata buat apalah benda kecik nak heboh
Habih tu benda kecik pun susah nak ikutkah?

Orang kata biarlah mereka nak berseronok
Ya faham itu hak mereka
Tapi takkan nak dibiarkan sejak awal tak ikut peraturan
Tak hormat orang lain
Membelakangkan pihak yg terlibat
Akhirnya berterusan begitu
Biarlah dibenci sekarang kerana menegur
Daripada disoal apa peranan kita kelak?
Kenapa tak dididik?

Orang minta macam2 info dari kita by today
Kita walaupun di luar kawasan berusaha menghubungi sana sini
Alih2 kata untuk simpanan 😠😠😠
Apa?????
Haritu tak ramai wakil kami
Habih tu kenapa haritu tak cari?
Awat tak promosi?
Setakat forward emel je huh...
Kasihan pada yg layak
Kasihan pada yg beri kerjasama
Kasihan mereka yg berharap


Thursday, May 4, 2017

Halangan berbuat baik 4.0

Siapa yg tak mahu berbuat baik?
Siapa yang tak mahu membantu orang yg memerlukan?
Siapa yang tidak kasihan?

Adakalanya kita pun agak terdesak
Bukan tak mampu
Bukan tiada sumber lain
Cuma yg mudah digapai itu tiba2 terhad
Tiba2 banyak yg perlu dibayar
Di kala itulah perlu balik kampung
Di kala itulah ada yg perlu dibaiki
Di kala itulah ada yg perlu dibeli
Sabtu lepas ada yg nak pinjam bayar sewa rumah
Hari ini ada yg memerlukan untuk balik menziarah orang sakit

Pilihan kita
Nak beri atau tak?
Jika beri, takut tak cukup yg tinggal
Jika tak beri, kasihan

Fikiran kita
Mereka berkata benar atau bohong?

Terlintas juga di hati
Betulkah seperti dikata rakan sekerja?
Masih terngiang2 senyum dan tawa mereka
Masih terasa pedihnya hati dibuat begitu
Adakah saya mudah jatuh simpati?
Adakah saya mudah percaya kata2 org?
Atau senang cerita saya mudah ditipu?

Fikir kali kedua
Kita bantu kerana Allah
Kerana kita memang nak bantu
Kita puas dapat ringankan beban orang
Kita seronok untuk gembirakan orang
Tak perlu risau cukup tak cukup
Cubalah menguruskan sumber yg ada sebaiknya
Perlu percaya pada rezekiNya
Dalam sibuk buat kira2...tiba2 ada rezeki yg datang misalnya passive income....
Nikmat yg manakah nak kita dustakan
Dan jika mereka menipu biarlah mereka tanggung akibatnya
Kita cuma perlu berhati2...




Monday, April 24, 2017

My weekend

Should I say lazy Saturday
No exercise and house chores in the morning?
Anyway at nearly noon
I attended two events
The first event for our customer
The second event for future generation

I just dropped by a few minutes at the first even
What a wonderful remark by my second boss when she mentioned about my sacrification in attending the event knowing that my customer was not there.
Well...I came as a support...

I spent most of the time at the second event
It was very interesting events with many new knowledge and ideas.

Yes...
I went to both events all by myself
Alone....
If no one bother about me
So why I should bother about that?
Why I should make it as an obstacle?
Why should I feel sad or dissapointed?
Just go and enjoy it...

Later I had my favourite lasagna for lunch


Then, I had laksa for dinner....Nampak tu kepingan isi ikan


Definitely I had to take all these for my allergy.


On sunday off I went for brisk walking
Enjoy the view and the fresh morning air 😍😍

I had the leftover laksa for lunch
And leftover fritters during tea time...


Makan beria, tang exercise berat vontot
😂😂😂😂







Sunday, April 23, 2017

Halangan berbuat baik 3.0

Hari jumaat ada yg mengadu
Sudahlah mereka terdesak
Pihak yg menguruskan sangat cerewet
Susah sangatkah
Dokumenkan dah cukup
Tak kisahlah sumber berbeza
Cuba jelah majukan
Usahakanlah

Wakil kami pula bila pengadu maklumkan
Katanya ikut je lah
How ????
The documents are not with them
In their situation how they gonna get it
What????
Itu bukan masalahnya?
Semua dokumen lama you simpan
Hello!!!
You tak faham situasi merekakah???
Mereka ni amanah utk you.
Tanggungjawab you.
You are paid to look after them.
So kalau dah wakil kami buat camtu
What else can I do?
Cakap/buat lebih nanti dikata menyibuk kerja orang
Jika belakangkan dia dikata tak ikut tertib pula

Hari ini I dapat aduan lagi
Salinan mesej pihak yg menguruskan
Yalah tu you all sedaya upaya uruskan?
But why when you was attending a training you just ignore the problem without deligating it to others?
Then, your boss did the same on the second week?

When I forward the message to pembantu wakil
Katanya tak tahu nak cakap apa

You see .... semua lepas tangan
Even though, this is not my responsiblity
I have done my best
So to those who suppose to settle this
If something happen to them, all of you should be responsible!!!!








Membazir

Adakalanya niat kita baik
Sumbangan kecil untuk yg memerlukan
Tapi tiba2 ada halangan
Misalnya tidak sihat dan perlu ambil cuti
Hari seterusnya terlupa dan terlepas pandang...
Akhirnya telah melebihi tarikh....
Jadilah pembaziran...😭😭😭😭


Saturday, April 22, 2017

Marah tanda sayang

Kerja takkan habis
Semalam kalut update justification projek baru
Minta my trainees buat ringkasan
Then discussion with my trainee's supervisor
Jadi tourist guide

During lunch hour
Sambung lagi dengan projek baru
Appointment with my customers around 3.30pm to 6pm 😱😱😱
Fenin ....😭😭😭😭
Tapi kena layan dulu customer from other unit
Hmm...they didnt see their main purpose to come here
Ada juga yg datang nk beri justifikasi lewat
long list of excuses....
Mengharapkan mereka orang sakit boleh mati
Yg pasti masalah sikap kan....
Semua buat I 😠😠😠😠

Tapi yg buat I terkejut...
My customer cakap at the end of discussion
Marah tanda sayang 😁😁😙

Thursday, April 20, 2017

Terpinggir 3.0

Tak tahulah nak gelak
Atau nak nangis
Bila fikir I selalu terpinggir

Last month I attend an event
Even I was of the main guest
Tapi terpinggir
The organiser
did not greet me
Or even bother me
I felt like I disturb their function
I yg terhegeh pergi ke mereka
The people who sat with me
Alhamdulillah most of them were ok
But this one senior
Made a complaint and synical remark about her workload etc

This week
I attend a program
to produce something that we are lack of
I am the one who propose that we should do something to overcome that prob
But not a single word about that came from the chairman
Yes!!! No credit at all
This program was group activities
But I was left out
Alone....
Yes...at first I just do my other work
Due to urgent matter.
I was my fault not to join them at the beginning
But the people who suppose to be in my group could not be bothered about me
They didnt ask me to join them
When I asked the organizer...
Then only someone wanted to work with me
But then she left  me alone for quite long time
The most hurtful
People at who shared table with me
Treated me like I am not exist there
They really good and excell in their work
But they prefer to work together among the good people
Could not be bothered about others who may need help and guidance
Where is that together we excell principle?
Yes...they only invited the people who they think is good?
But this people has already excel in their own work as well?
What is that?
Someone arrogantly said it is not about member chemistry it is about be available when other members need them.....
Hmm...buatlah
It your rights...
If one day you are asked why do not want to help others....then just answer it ....

As for me
I must try to think positive
Yes I was really sad
I was in tears
I feel humiliated
But no one understand
People who were not in my shoes blaimed I am negative...
They are not me...
Maybe they never had any difficulty like me
Maybe they never be at the bottom
So to whom that I should turn to?
ONLY ALLAH....
O...ALLAH PLS LET ME SEE THE GOODNESS IN EVERYTHING THAT HAPPENED ME
PLS GIVE ME PATIENT AND STRENGH......





Sunday, April 16, 2017

acah2 #nonasi 3.0

Semalam timbang berat I turun sekilo you.
Dari 57.5kg ke 56.5kg ...hasil dari 5 hari tanpa nasi 😅.
Menu Isnin dan selasa, tgk previous post ya.
Menu lunch Rabu ikan bakar n sayur ler
Menu lunch khamis tak roti coklat je...tak sempat keluar lunch, tapi malam ikan bakar lagi


Menu lunch jumaat vegetarian lasagnia.
Tu baru acah2 nonasi tanpa jaga sangat calorie intake and without exercise...
Cuba kalau buat both...mau pakai kebaya raya ni 😂😂😂
Takpelah angan2...
Harap jadi kenyataan 😍😍😍



Thursday, April 13, 2017

Acah2 #nonasi 2.0

Tulah membebel lagi
Konon nak puasa
Alih2 pi teguk air 😅😅😅

Hari selasa meneruskan misi nonasi
Sarapan pagi choc milk+biscuit

Lunch with vegies+egg


Tapi balik petang hujan lebat...
Sedapnya menikmati 😂😂😂


Maka, mission #nonasi #jomkurus total failure....