Tuesday, May 23, 2017

Bila tiba masanya...

Rasanya dah 2 bulan my notebook buat hal. Dan semalam paling teruk. Kalau skrin tak jadi putih, it was blinking frequently. So, how I gonna do my work??? Anyway...sebagaimana manusia, setiap sesuatu mesti ada hayat. So, the same goes to my notebook after 8 years ....

Therefore, off I went to the computer shop this afternoon. Last week I could not decide which brand to choose. Today, I determined to buy Lenovo after asking my friends and have a look at their laptop. But, suddenly I opted for HP 😅😅😅. Whatever it is, I feel grateful ...After nearly a year postponing my plan, finally today I paid the deposit for the new lappy.

Once done, I went to see my lawyer.  Finally, that was our last meeting...Alhamdulillah. Then I made a replacement for my bank islam card as well. You see...how many birds that I kill with one stone 😉😉😉.

Later, I tried to complete whatever in the things to do list for the day...for example meeting report and new staff appointment....

Later in the evening...within 30 minutes I cooked massk kicap tenggiri and sup telur tertumpah garam terkurang air for my iftar...



For iftar yesterday I just had lady's finger + leftover sambal sardin .....


For these two days I was trying not to buy soft drinks. However currently I am addicted to air asam boi lemon or limau kasturi. Nyaman je ditekak 😍😍😍.




Sunday, May 21, 2017

Jumpa macam-macam

Rasanya minggu ni sangat tak aktif dan produktif. Memang tak larat especially semalam. Hari ini konon nak buat macam2 tapi hmm....camtu jugak. Konon nak lipat baju. Tapi lipat sikit pi dapur pula. Basuh pinggan sikit teringat peti sejuk. Hah! Oklah bersihkan peti sejuk dulu. Ternampaklah pulak rak sebelah. Ok kemas juga. Barulah sambung basuh pinggan dan bersihkan stove and table top. Tapi hangin je tengok tahi cicak sana sini 😠😠😠. Then sambung lipat kain sambil tengok Melodi. Then melepak dan melepek depan tv 😅😅😅. Oklah tu kan ada juga perkembangan jugalah 😅😅😅. Sat gi menyapu downstairs, jemur kain dan kemas upstair pulak ya....

Masa mengemas jumpa macam2. Bekas ikea yg tak pernah dibuka plastik dan diguna, bekas almond yg jatuh terbalik belakang tumbler. Mug kitkat yg tak pernah dikeluarkan dari kotak. Hah! Yg ini saja gandingkan dengan kitkat tray 😍😍😍


Nihah beli mahal2 tapi lupa nak makan.


Tapi pelik dua2 dah berubah warna. Tapi yg protein drink tu expiry datenya 2018....



So, lepas ni kena fikir sebelum beli. Hmm...doktor kliniklah ni. I yg bendul mengikut je 😅😅😅.

Dah nak puasa ni eloklah review my lifestyle and time management. Luckily all recorded kdrama yg I suka dah habis tengok....Greatest love dah habis tengok masa cuti 2 minggu lepas. Great wives hari khamis lepas kot...But how la...tiba2 esok malam ada Hati Seorang Cinderalla ek...








Ketam???

So funny watching a tv program this afternoon
Someone who had slapped somebody else
But now he is talking about adab sopan
And people should think before taking action
Worse...he arrogantly said he did not regret about his action...

Wednesday, May 17, 2017

Tak faham

Saya tak faham
Bila orang tak faham2
Walaupun dah diingatkan banyak kali
Perlukah semua benda masuk dalam group whatsapp
Menggangu ketenangan pihak yg tak berkaitan
Apa tujuannya?
Nak aibkan orang tertentukah
Jika ada masalah ruang
Hubungilah staf yg uruskan
Jika ada masalah kunci
Hubungilah unit yg simpan master keys
Jika ada masalah dengan program tertentu hubungilah penyelaras

Saya tak faham
Bila orang tak faham2
Walaupun dah diingatkan banyak kali
Bila perlukan sesuatu
Perlulah melalui pihak yg sepatutnya
Ni tak
Sampai pihak sepatutnya jadi keliru
Ko ingat dia tunggul

Saya tak faham
Adakalanya kita perlu teman nak meluahkan
Or nak share something interesting or terrible
Tapi dia tak respon
Takpun sepatah perkataan je
Kita cuba fahamkan
Mungkin dia sibuk
Kalau dia perlukan kita
Bila2 masa kita layan je
Awal pagi
Dah malam....
Kecuali waktu kerjalah



Sunday, May 14, 2017

Croissant for brekky

Bolehlah tahan croissantnya


Lupa pulak brand apa.
Apapun definitely I prefer freshly baked croissant at Quality Hotel 😍😍.

Semalam brekky ni...


Setakat itupun nak tunjuk ek 😛😛
Kering rentung frankfutternya 😂😂.
Apa taknya defrost dalam microwave dan grilled on pan...

Dah dua hari ni memang tak aktiflah
Banyak buang masa.
Gossip terbaru pun tahu 😂😂.
Senyum je la tengok kipas susah mati bergaduh
Takut pun ada dengan obses mereka
Moral of the story ....
Tak tahu hujung pangkal jgn cepat kecoh
Jangan aibkan orang
Kenapa keluarkan hashtag yg mengundang kontroversi dan sakit hati
Kalau ko ada masalah dengan orang tu janganlah libatkan famili dan fizikalnya
Tang mana profesionalnya.
Eh...macam biased pulak 😅😅😅

Perlu berubahlah
Perlu bijak urus masa
Perlu buat jadual
Perlu disiplin

Malulah pada orang yg berkeluarga dan ramai anak
Kerjaya cemerlang,
program berkaitan kerja sana sini,
pegang jawatan
Pejabat kemas dan bersih
Rumah terjaga
Ada bisnes
Rumah sana sini
Tapi
ada masa terlibat dengan program amal dan sosial
Menyertai sukan
Sempat balik kampung
Sempat jenguk anak di asrama
Sempat melancong

Aku?????

Sendiri mau ingat dan fikir?
Sabtu pagi just beri makluman to customer and arahan kerja to colleague via whatsapp.
Then entah apa yg I buat.
Kemas dapur pun tak habis
Dah 7am baru terhegeh keluar cari susu tp takde.
Tiba2 melencong pi thai restaurant
Dah malam baru terhegeh monitor customer progress. Hantar whatsapp tak reply pun 😠.

Pagi ni konon nak start early morning.
Tapi dah pukul 11 baru keluar dan bersihkan porch.
Oklah nak pi handwashing jap.
Sesilap tengok melodi 😉😉😉😉





Saturday, May 13, 2017

Bangi Central Part 1

Yeay akhirnya tercapai hasrat nak makan butter prawn last weekend


We had this kam heong chicken as well.


Where?
At this chinese muslim restaurant.


Full house even though it was nearly 3pm.

These dimsum are so good.



Love it....
I am sure I will come again 😋


Friday, May 12, 2017

Lift

Tengahari tadi cari air, tapi machine tak hairan my money.
Dengan kehausan dan muka ketat melangkah longlai ke lift
Tika menunggu lift muncullah 2 orang di sebelahku
Ku toleh ku pandang mukanya ku cuba senyum
Tiada reaksi dari dia
Masuk lift kecohlah dia
Eh....I invisible kah?

Hmm...bila ku keluar
Aku terfikir hmm...sombongnya
Teringat keluhan second boss
Yg mereka ni tak macam kita dulu
Kena tegur sikap mereka
Memang pun jenis selamba
Info penting tak maklumkan
Salah tak minta maaf
Rasa mereka hebat
Berani menjawab
Baiklah....
Teringat lagi kisah...
Golongan ini berani juga sound boss mereka 😱😱
Golongon ini juga pun pernah dapat peringatan akibat tindakan tak jaga nama

Malam ni ku dengar
Si dia telah membebankan my colleague kerana kecuaiannya...
Geram pulak mendengarnya ....




Nonstop n nak meletop

Seriously penatlah
Asyiklah out station
From 28 april to 4th may
Kena pergi macam2 tempat
Yang waze bawa ke ceruk mana
Pusing keliling memang tak hairan
Yang susah nak cari parking tak perlu cakaplah
Tempat yg ada kawalan keselamatan ketat pun ada
Kereta kena parking luar
Dah tu guano aku nak jln jauh dan mendaki bukit
Dalam keadaan panas, debu dan lecak?

Bila balik ofis definitely piling of work
And appointment, meeting, workshop definitely not included....
Dalam semput...
Tiba2 semalam dapat info kena pi outstation lagi 😭😭😭
Perlu cari peserta lain juga
I memang tak suka keluarkan arahan
Lagi2 last minutes
Habis ko ingat orang suka?
Dah inform ada info yg tak diketahui pun ada yg tanya juga
Ada gak konon ada aktiviti lain
Dah lama approve
Ko tak dapat pi ko cari pengganti
Ko tak dapat cari pengganti ko boleh pula suruh boss assign sesape
Cantik muka ko...
Senang cerita ko siapkan kerja awal

My trainee dah la takde rasa tanggungjawab dengan diri sendiri
Biar je...tak kisah je....
Akibatnya rugi masa dan duit
Banyak kali nasihat dan pesan
Banyak kali tolong dan habiskan masa untuk dia
Tapi tak berubah
Dah ku hamun last monday
Pulak semua kerja perlu terangkan betul2
Tiada common sense
Perlu buat demo
Perlu tunggu dia buat satu sampel
Kena pantau
Jika tak buat semua tu...akibatnya kena ulang byk kali
Habis tu bila kerja aku nak siap
Suppose them membantu kami
Bukan menyusahkan...
Kerja mudah je tapi tak boleh fikir
Yang terbaru ...ada pihak beri dokumen yg dimasukkan dalam banyak envelope yg tertera nama banyak companies. Tapi tiada nama penerima. So di suruh tulis nama penerima di bahagian ATAS alamat. Aku cakap dan aku tunjuk.
Alamat tak lengkap semak dan baiki.
Guess what ???
Petang tadi ada envelopes yg dipulangkan
Kenapa???
Kerana alamat tak lengkap
Guess what apa aku nampak???
Nama penerima di bawah alamat
Dengan tulis entah apa2
Senget benget 😠😠😠😠
Aduhai malulah kami pada companies tu
You see why I bebel even benda kecik?
Benda kecik pun dia tak boleh fikir dan buat
Even aku dah cakap dan tunjuk
Belum lagi kerja yg aku tak tunjuk 😭😭😭
Ni baru satu contoh
Belum lagi yg lain
Perangai gini rasa2 ada orang nak terima kerja?
Kalau dapat pun, silap haribulan tak sampai seminggu dah kena terminate....
What is happening to our younger generation?
The sad truth 😰😰😰😰






Monday, May 8, 2017

Hati Sayu....

Pagi tadi sampai ofis around 9.30am
Tapi hati macam tak tenang
Fikiran adakala buntu
Adakala fikir macam2
Kerja tertangguh dan yg mendatang

Apa yg penting
Dahulukan yg perlu segera
Apa yg patut ditandatangan
Apa yg patut disahkan
Senaraikan semua yg perlu dibuat

Pi mesyuarat tp kurang fokus
Balik ofis semak minit mesyuarat unit kami
Rasa nak hangin je
Ni minit mesyuarat atau laporan perbualan

Di kala serabut
Ada pihak yg perlu bantuan kami
Tapi demand itu ini
Asyiklah datang mengganggu
Senang ada kabel besar
Arah itu ini
Tak faham2 terang byk kali
Baguslah aniaya kami
Kerah kami
Ambil masa kami
Tapi yg dapat nama hanya ko
Tapi yg dapat mata hanya ko

Bila balik rumah
Seperti ada sesuatu yg terbuku di hati
Bila rehat
Tontonlah Saimdang
Episod akhir.....



Perpisahan yg sukar
Bergugurlah air mata
Berselang seli....
Antara tragisnya kisah mereka
Dan kisah diri sendiri.....

Apapun rasa lega
Bila dapat melepaskan
Sesuatu yg tak diketahui
Yg bikin hati sayu.....
Fikiran kosong ....

Kerana itulah aku kurang suka ke mana2
Atau beramai2
Masa di sana hingar berborak
Atau hanya jadi pemerhati
Masa di sana seronok bagai nak rak
Atau rasa terpinggir
Apapun yg berlaku
Bila balik mesti rasa ITU datang

Apapun hidup perlu diteruskan
Syukur dengan apa yg ada
Dan nikmatilah....






Sementara belum tetap

Ya kita minta jadi wakil je
Buat sementara waktu sahaja
Mohon sampaikan dalam mesyuarat
Masalah berlarutan yg menimpa customer

Tapi rupa2nya dia pi bincang dgn officer yg tak berkaitan terlebih dahulu
Hmm konon tak nak keruh keadaan
Konon macam nak blaim dan tuju pd orang tertentu
Apa ko ingat tujuan aku macam tu?
I nak pastikan semua pihak tahu masalah customer
I nak tahu apa status terkini
I nak tahu apa tindakan pihak sepatutnya
I ikut saluran yg betul
I ikut hierarki aduan
Dah org yg sepatutnya tak kisah dan slow
Maka, kita ikut saluran seterusnya

Tulah...
Belum pegang jawatan tetap lagi
Pun dah tak ikut arahan kita
Rasa hebat dari kita
Rasa kita ni teruk sangat
Kalau pegang jawatan nanti tak tahulah
We will see ....



Sunday, May 7, 2017

Pulut ketam for brekky

Semalam menikmati pulut kuning+kari ketam jumaat for brekky 😅


Pulut dan rendang daging+kerang tu sebenarnya cooked by actress you.



You all boleh beli dari dia atau agen di tempat masing-masing ya.



Friday, May 5, 2017

Jering in the house 😂😂

Belek2 gambar
Terjumpa gambar di cuti keputeraan YDP Agong


Tengok tu ada jering, ada kacang botor dan telur kicap
Nasi tu leftover nasi arab 😅😅😅

Entah apa angin malam tu pi masak walaupun dah lewat
Entah apa angin siang tu pi ofis mengemas 😅😅😅
Tapi sebelum tu pi mamak dulu





Didiklah dan jalankan tanggungjawab

Orang kata buat apalah benda kecik nak heboh
Habih tu benda kecik pun susah nak ikutkah?

Orang kata biarlah mereka nak berseronok
Ya faham itu hak mereka
Tapi takkan nak dibiarkan sejak awal tak ikut peraturan
Tak hormat orang lain
Membelakangkan pihak yg terlibat
Akhirnya berterusan begitu
Biarlah dibenci sekarang kerana menegur
Daripada disoal apa peranan kita kelak?
Kenapa tak dididik?

Orang minta macam2 info dari kita by today
Kita walaupun di luar kawasan berusaha menghubungi sana sini
Alih2 kata untuk simpanan 😠😠😠
Apa?????
Haritu tak ramai wakil kami
Habih tu kenapa haritu tak cari?
Awat tak promosi?
Setakat forward emel je huh...
Kasihan pada yg layak
Kasihan pada yg beri kerjasama
Kasihan mereka yg berharap


Thursday, May 4, 2017

Halangan berbuat baik 4.0

Siapa yg tak mahu berbuat baik?
Siapa yang tak mahu membantu orang yg memerlukan?
Siapa yang tidak kasihan?

Adakalanya kita pun agak terdesak
Bukan tak mampu
Bukan tiada sumber lain
Cuma yg mudah digapai itu tiba2 terhad
Tiba2 banyak yg perlu dibayar
Di kala itulah perlu balik kampung
Di kala itulah ada yg perlu dibaiki
Di kala itulah ada yg perlu dibeli
Sabtu lepas ada yg nak pinjam bayar sewa rumah
Hari ini ada yg memerlukan untuk balik menziarah orang sakit

Pilihan kita
Nak beri atau tak?
Jika beri, takut tak cukup yg tinggal
Jika tak beri, kasihan

Fikiran kita
Mereka berkata benar atau bohong?

Terlintas juga di hati
Betulkah seperti dikata rakan sekerja?
Masih terngiang2 senyum dan tawa mereka
Masih terasa pedihnya hati dibuat begitu
Adakah saya mudah jatuh simpati?
Adakah saya mudah percaya kata2 org?
Atau senang cerita saya mudah ditipu?

Fikir kali kedua
Kita bantu kerana Allah
Kerana kita memang nak bantu
Kita puas dapat ringankan beban orang
Kita seronok untuk gembirakan orang
Tak perlu risau cukup tak cukup
Cubalah menguruskan sumber yg ada sebaiknya
Perlu percaya pada rezekiNya
Dalam sibuk buat kira2...tiba2 ada rezeki yg datang misalnya passive income....
Nikmat yg manakah nak kita dustakan
Dan jika mereka menipu biarlah mereka tanggung akibatnya
Kita cuma perlu berhati2...




Monday, April 24, 2017

My weekend

Should I say lazy Saturday
No exercise and house chores in the morning?
Anyway at nearly noon
I attended two events
The first event for our customer
The second event for future generation

I just dropped by a few minutes at the first even
What a wonderful remark by my second boss when she mentioned about my sacrification in attending the event knowing that my customer was not there.
Well...I came as a support...

I spent most of the time at the second event
It was very interesting events with many new knowledge and ideas.

Yes...
I went to both events all by myself
Alone....
If no one bother about me
So why I should bother about that?
Why I should make it as an obstacle?
Why should I feel sad or dissapointed?
Just go and enjoy it...

Later I had my favourite lasagna for lunch


Then, I had laksa for dinner....Nampak tu kepingan isi ikan


Definitely I had to take all these for my allergy.


On sunday off I went for brisk walking
Enjoy the view and the fresh morning air 😍😍

I had the leftover laksa for lunch
And leftover fritters during tea time...


Makan beria, tang exercise berat vontot
😂😂😂😂







Sunday, April 23, 2017

Halangan berbuat baik 3.0

Hari jumaat ada yg mengadu
Sudahlah mereka terdesak
Pihak yg menguruskan sangat cerewet
Susah sangatkah
Dokumenkan dah cukup
Tak kisahlah sumber berbeza
Cuba jelah majukan
Usahakanlah

Wakil kami pula bila pengadu maklumkan
Katanya ikut je lah
How ????
The documents are not with them
In their situation how they gonna get it
What????
Itu bukan masalahnya?
Semua dokumen lama you simpan
Hello!!!
You tak faham situasi merekakah???
Mereka ni amanah utk you.
Tanggungjawab you.
You are paid to look after them.
So kalau dah wakil kami buat camtu
What else can I do?
Cakap/buat lebih nanti dikata menyibuk kerja orang
Jika belakangkan dia dikata tak ikut tertib pula

Hari ini I dapat aduan lagi
Salinan mesej pihak yg menguruskan
Yalah tu you all sedaya upaya uruskan?
But why when you was attending a training you just ignore the problem without deligating it to others?
Then, your boss did the same on the second week?

When I forward the message to pembantu wakil
Katanya tak tahu nak cakap apa

You see .... semua lepas tangan
Even though, this is not my responsiblity
I have done my best
So to those who suppose to settle this
If something happen to them, all of you should be responsible!!!!








Membazir

Adakalanya niat kita baik
Sumbangan kecil untuk yg memerlukan
Tapi tiba2 ada halangan
Misalnya tidak sihat dan perlu ambil cuti
Hari seterusnya terlupa dan terlepas pandang...
Akhirnya telah melebihi tarikh....
Jadilah pembaziran...😭😭😭😭


Saturday, April 22, 2017

Marah tanda sayang

Kerja takkan habis
Semalam kalut update justification projek baru
Minta my trainees buat ringkasan
Then discussion with my trainee's supervisor
Jadi tourist guide

During lunch hour
Sambung lagi dengan projek baru
Appointment with my customers around 3.30pm to 6pm 😱😱😱
Fenin ....😭😭😭😭
Tapi kena layan dulu customer from other unit
Hmm...they didnt see their main purpose to come here
Ada juga yg datang nk beri justifikasi lewat
long list of excuses....
Mengharapkan mereka orang sakit boleh mati
Yg pasti masalah sikap kan....
Semua buat I 😠😠😠😠

Tapi yg buat I terkejut...
My customer cakap at the end of discussion
Marah tanda sayang 😁😁😙

Thursday, April 20, 2017

Terpinggir 3.0

Tak tahulah nak gelak
Atau nak nangis
Bila fikir I selalu terpinggir

Last month I attend an event
Even I was of the main guest
Tapi terpinggir
The organiser
did not greet me
Or even bother me
I felt like I disturb their function
I yg terhegeh pergi ke mereka
The people who sat with me
Alhamdulillah most of them were ok
But this one senior
Made a complaint and synical remark about her workload etc

This week
I attend a program
to produce something that we are lack of
I am the one who propose that we should do something to overcome that prob
But not a single word about that came from the chairman
Yes!!! No credit at all
This program was group activities
But I was left out
Alone....
Yes...at first I just do my other work
Due to urgent matter.
I was my fault not to join them at the beginning
But the people who suppose to be in my group could not be bothered about me
They didnt ask me to join them
When I asked the organizer...
Then only someone wanted to work with me
But then she left  me alone for quite long time
The most hurtful
People at who shared table with me
Treated me like I am not exist there
They really good and excell in their work
But they prefer to work together among the good people
Could not be bothered about others who may need help and guidance
Where is that together we excell principle?
Yes...they only invited the people who they think is good?
But this people has already excel in their own work as well?
What is that?
Someone arrogantly said it is not about member chemistry it is about be available when other members need them.....
Hmm...buatlah
It your rights...
If one day you are asked why do not want to help others....then just answer it ....

As for me
I must try to think positive
Yes I was really sad
I was in tears
I feel humiliated
But no one understand
People who were not in my shoes blaimed I am negative...
They are not me...
Maybe they never had any difficulty like me
Maybe they never be at the bottom
So to whom that I should turn to?
ONLY ALLAH....
O...ALLAH PLS LET ME SEE THE GOODNESS IN EVERYTHING THAT HAPPENED ME
PLS GIVE ME PATIENT AND STRENGH......





Sunday, April 16, 2017

acah2 #nonasi 3.0

Semalam timbang berat I turun sekilo you.
Dari 57.5kg ke 56.5kg ...hasil dari 5 hari tanpa nasi 😅.
Menu Isnin dan selasa, tgk previous post ya.
Menu lunch Rabu ikan bakar n sayur ler
Menu lunch khamis tak roti coklat je...tak sempat keluar lunch, tapi malam ikan bakar lagi


Menu lunch jumaat vegetarian lasagnia.
Tu baru acah2 nonasi tanpa jaga sangat calorie intake and without exercise...
Cuba kalau buat both...mau pakai kebaya raya ni 😂😂😂
Takpelah angan2...
Harap jadi kenyataan 😍😍😍



Thursday, April 13, 2017

Acah2 #nonasi 2.0

Tulah membebel lagi
Konon nak puasa
Alih2 pi teguk air 😅😅😅

Hari selasa meneruskan misi nonasi
Sarapan pagi choc milk+biscuit

Lunch with vegies+egg


Tapi balik petang hujan lebat...
Sedapnya menikmati 😂😂😂


Maka, mission #nonasi #jomkurus total failure....

orang hanya tahu komen je ...

Sedihnya...
Geram ada...
Kecewa apatah lagi

Di kala kekalutan
Bila merancang asyik tertangguh
Tapi I nekad nak siapkan last nite
Alih2 waktu maghrib ada minah meroyan
Patutnya bila orang senyap dia faham
Hmm...lagi galak meroyannya 😅😅😅
Dey...kalau org tak buat hebahan terbaharu
Maksudnya hebahan lama masih terpakai

I dah pulun buat
I dah stay up till midnite
Whatsapp info to customer
Dapat respons ada silap sikit
Hah! Baikilah sendiri

I terjaga 4.30am
Check WA....
Alamak!!! Dia silap ubah.
So, I baiki lagi
Emel info pada collegue juga
After all my hardwork and sacrifice
Alih2 bukan ucapan terima kasih yg diterima
Tapi pertikaian
Hello...yg haritu ko tak semak tu kenapa?
Kalau perempuan meroyan maghrib tu I tak hairan sangat...
Ni ko lelaki...dah atok pun meroyan pagi hari 😠😠😠
Ko pikir ko punya kecik hati je
Haish...pencenlah cepat2...

You see I yg kaki bebel pun meroyan gak ni 😂😂😂.
I takde tempat nk luah...sini jelah 😭😭😭.





Tuesday, April 11, 2017

Halangan berbuat baik 2.0

Salahkah I jika org cari I bila dia ada masalah?
Kenapa dia selalu cari I walaupun I pernah bawa dia jumpa my second boss?
Kenapa dia tetap cari I walaupun dia tahu no hp second boss dan pembantu2nya?
Kenapa dia masih cari I bila I dah pernah pesan anything about them tanya coordinator?

Cuba fikir ...korang ada layan dia?
Korang ada rasa simpati?
Korang terus bertindak?
Korang sanggup call sana sini?
Bila I dah maklumkan, korang buat apa?
Dah dimajukan?
Jika dimajukan ada follow up?
Bila I dah inform kali ke2 kenapa korang senyap?
Bila pihak sana dah respon hanya dengar dan pasrah je?
Habis tu tiada jalan penyelesaian?

Yg I sakit hati
Ada orang yg sunyi sepi di hari Isnin
Tetiba di pagi selasa tanya ni semuanya tugas siapa?
Kenapa nak persoalkan?
Kalau ko rasa tugas ko, ko uruskan walaupun ko cuti.
Kita pun faham ko cuti, tak suka diganggu.
Boleh je nak keluar arahan, tapi kesian.
Tapi begini pulak jadinya
Ni jangankan nak ucap terima kasih, nak bising2 pula.
Kalau bahagian ko bagus sangat buat keroje, idok le jadi gini kan
Minggu lepas dah inform...
Awat minggu ni sama je....






Acah-acah #nonasi

Isnin semangat waja
Brekky with susu kurma+a mini pack of biscuits
Lunch 12.30pm without nasi


Hmm...plan je la
2.30pm dah lapor 😱
3pm pi meeting
3.30 makan bubur 😅😅😅

Balik rumah makan kerepek pisang
Dinner hadap ni


You see acah2 nonasi
Tapi pi makan biskut, bubur dan kerepek
Bila dicampur kalorinya baiklah mkn nasikan
Konyang laie mkn nasi 😂😂😂😂

Isnin tu di ofis pepagi lagi dah mengamuk
Minta my staf print dan fotostat bhn for customers
Ada byk tables
Guess what ?
Table header totally cant be seen
Tu info penting...what if customer salah faham
Lepaas tu salahkan photocopy machine
Habis tu awatlah tak check sebelum release
Habis tu awatlah tak test a copy before making many copies
Takkah kena buat copy lagi
Takkah membazir
Satu hal pula nak panggil customer yg dah ambil bahan....

Penatlah nak tegur
PERLU CATAT
KENA SEMAK
K3NA PEKA
PERLU FIKIR
PERLU GUNA COMMON SENSE
IF ANYTHING, PLS UPDATE
DAH BUKAN MCM BOSS TAPI SECRETARY PULAK 😠😠😠

Tu belum uruskan mereka yg ada masalah pembiayaan
Dah inform pada pihak sepatutnya senyap
Aku is hangin kalau org tanya lagi
Call pihak pertama
Staf yg uruskan pi kursus
Pengganti kata nk call semula
At last I yg call
Pulak dah info dari pbiaya pelik
Mesti silap kumpulan customer
Pi jumpa pembantu second boss
Katanya haritu dah forward masalah tu
pihak kedua terlibat juga
Call coordinator pasal pihak kedua
Tapi tak pasti mereka dah dpt senarai or not
Pi jumpa staf department
Check emel pihak kedua dh dpt senarai kami
Oklah ...call pula pihak ketiga
Katanya mereka hanya menerima bukan menguruskan....pulak !!!
Habis tu nak tanya siapa???
Naya kat orang je
Orang pulak cari I
Staf sepatutnya tak dicari
Sorang lagi staf sepatutnya bila dah dimaklumkan senyap...

Oklah sekian bebelan pagi
Jom masak for lunch 😅😅











Sunday, April 9, 2017

Nasi dagang on weekend

Pagi ni plannya seawal 6am
Tapi dok menatap handphone
Nak kemas sikit pulak
Sort baju pulak
Sesudahnya 8.15 baru p briskwalk

Konon nak pi pasar cari sayur dan nasi lemak
Tapi singgah kedai makan
Rambang mata
End up beli nasi dagang
Barulah pi pasar

Balik rumah
Buat sikit acar timun and let's dig in


Sambil makan kita melawat korea
Sedar2 rupa2nya dah terlelap 😅😅😅
Tertengok pulak Movie Money Monster.
Best pulak...
Maka tertunggaklah segala plan...

Tapi seriously...this is weekend
Rehat and buat kerja rumahlah
Takpun siapkan kerja opis yg tertangguh tu
Itu hal sendirilah

Tapi yg agak 😠😠😠
Korang nak cuti just apply it online
Tak perlulah nak inform me during weekend
Korang nak tahu bila due date
Tunggulah ofis hour...I pun perlu check juga
Korang nak tahu info
Fikirlah logik...tu dokumen sulit
Bukan I ingat semua
Korang nak tangguh hantar lagi?
Kali ke berapa?
Suppose hantar last week
Ok...fine you not around
Boleh tangguh till esok
Then ada hati minta tangguh lagi
Memang tak tahu malu
Takkan tak tahu
Buat2 tanya pula
Tanggungjawab ko
Sendirilah sahkan
Awat nak guna wakil or bp???
Memanglah family problem
Tapi agak2 lah not really your immediate family pun
Tulah lenkali buat kerja tu elok2 lah
Dokumen kena lengkap
So bila jadi camni ko jugak yg susah.
Bukan tak kasihan
Kasihan gak...
Tapi klu dah macam2
Hati I yg kering ni makin keringlah...






Saturday, April 8, 2017

Lebih sudu dari kuah 2.0

Kisah jumaat lepas...

Haritu dah bebelkan
Pasal orang yg over
Memandai2 letak nama agihan kerja
Dah tegur
Katanya faham
Utk next plan kena minta lagi senarai dari dia
Sekali lagi memandai2 letak nama 😠😠😠
Apa yg dia faham???

Then orang lain pun begitu
Kita meeting utk discuss
Bukan kerja seorang
Ni tak, nak juga guna sistem ko
Nak guna nak bantu oklah
Kang tak benarkan, terasa pulak
Kang tak respon, merajuk pulak
Hati senior perlu dijaga
Hmm...fikir dia jelah kan
Tapi pun memandai2
Tak tanya pun
Orang cuti lama pun dimasukkan
Yg kami plan utk org baru dibuangnya
Pulak tu paksa2 kita nak senarai baru

Hello!!!
Lupa ka???
Siapa ketua??
Tak sabarnya lahai....
Cuba BERTAHAN...


Friday, April 7, 2017

Bila dihalau

Macam2..
Trainees punya kisah

Yang di sini
Awalnya kita tertanya2
Apa skop?
Apa tugas?
Semua tak tau
Rupanya ada je panduan di halaman awal
penulisan tak ok...
dah mcm cikgu Bi pula I, walhal sendiri tak betul
adakalanya memandai set tarikh sendiri
adakalanya dah nampak kita bz, nak gak jumpa
Konon dah buat fyp...tapi mcm tak tahu apa
Slow, tunggu lama I blah
Gedik, sekali I hamun 😅😅😅
Cepat panik...62-18 pun tetiba tak tau kira 😂😂😂

Yang di sana pula
Dah diberi panduan dan briefing
Seminggu lebih senyap 😠😠😠
Bila ditanya baru nak cakap
Sangatlah mengejutkan
Ada ramai...ada byk kepala...ada byk otak
..tapi takkan sorang pyn tak boleh fikir
Cakap, pesan dan terang byk kali tak faham2 😠😠😠
Bodoh sombong juga 😠😠😠
Kita dah list things to do
Tak buat gak 😠😠😠
Bila disuruh discuss dgn pihak sana
Terangkan, beri suggestion, minta pendapat
Tak reti diplomasi agaknya
Meminta2 sangat
Hah! Kan dah kena dengan pihak sana
Kan dah kena halau
Kalau tak nak teruskan, boleh keluar
Tempat kami unit bla...bla...
Takde kaitan dengan bla...bla...
Seriously???
Pihak sana pun satu hal
Banyak je kaitan..korang yg tak faham dan tak tahu
Kami dah beri panduan semasa permohonan
Ko tak nak..ko reject awal2
Eh! Pandailah ko jawab...
Luckily ngaku silap sendiri
Apa? Tak perasan?
Habih dah ko tak perasan dari awal
Janganlah sombong
Janganlah menghina
Janganlah menghalau
Dengan my trainees ko buat
Dengan aku pun ko buat
Kang guna title orang kata berlagak
Bila tak guna nilah padahnya...
Tadah telinga kena sound dan dihina juga

Bila fikir balik
Padan gak muka aku
Aku buat kat trainee orang lain
Org lain buat kat trainee aku 😭😭😭
Geram/marah/tengking pun pd mereka,
I tetap terasa bila org lain hina mereka
Kalau I marah mereka takpe 😅😅😅




Tuesday, April 4, 2017

Manggo and chili flakes

Haritu corn and chili flakes
Kali ini manggo and chili flakes and asam boi 😅....


Tu gambar last weekend.
Actually tadi senja buat ni lagi.
Masa di ofis teringin something sour.
Korek2 fridge jumpa this mango...maka apa lagi 😁....

Sebelum tu ada gak buat manggo and asam boi


Monday, April 3, 2017

Amboi! Hadap sangatkah?

Now I am really furious
Upset as well
When the coordinator did something without my knowledge
I just need the list not the people in charge
The work plan is my task
My responsibility
I was paid to do that
But she did that
Ok fine
Maybe she wanted to help me
But why did she tell others about the plan?
The main committee have not discussed it yet
But why did she entertain certain people request?
Is it fair to others?????
Does she really want my position?
Can't she wait for her turn?
If you want it...just take it..please do not giving excuses tak sanggup...takut tak tahan....but what you said contradict with what you did...




Sunday, April 2, 2017

Corn and chiliflakes

Tetiba semalam teringat spicy corn at The Rock Market, Sydney.
Since my ground chili has expired, so I have to be creative. Yes...just use Domino's Pizza chili flakes.....
Just cook the two handful of frozen corn in microwave, then add one tsp butter and one sachet of chili flakes...


Yummy....

Itu for afternoon tea.

For dinner I had rice, sambal bilis and sup suhun+telur...


For brekky and lunch today I had fried rice...made from the leftover rice...


Hari ini dalam malas2 tu...
kuatkan hati dan kaki pi brisk walk.
Balik bersihkan porch
and masak nasi goreng....
Then dok ngadap recorded movie
and  korean drama The Great Wives,
Sambil brekky...
Cuci toilet bawah, bersihkan fridge dan juga dapur. Rehat lagi...tonton JJCM, MELODI
and Sambung ke korea lagi.
Sambil makan nasi goreng
And later aiskrim
Then, barulah terhegeh-hegeh buat hand washing...
Bersihkan tahi cicak dan menyapu.
Berhenti pulak tengok Ariana Rose.
Sambil makan mangga....
Then mop lantai,
Berhenti pulak tengok Cik Serba Tahu 😅😅😅

You see banyak distraction ....
Ni keroje opis yg dibawa balik tak siap2 lagi
Plan for Jun and Sept?
Plan for presentation in 4 weeks time....
Not even pi menjemur pakaian from machine washing....


Thursday, March 30, 2017

Generasi kurang ajar

Generasi X, Y, Z
Dan kini alpha
Lahir 2010
But now nak cakap pasal gen Y

Bila dulu datang bertanya
Kita layan
Tapi bila kita tiada program tu
Kita cakap takde
Eh...tempat lain ada
Kite nak buat guane
Dah memang tiada
Nak sgt...mu pi tempat lain

Giler nak jadi pemimpin
Bila menang
Eh..ke sebab tiada lawan
Lansung tak jenguk tempat bernaung
Terpaksa dipanggil

Giler nak jadi pemimpin
Kita minta tolong tengok adik2 yg bermasalah
Dia Endah tak endah
Satu ketika tiada respons
Alih2 tiba2 hubungi kita
Jika perlu pertolongan boleh maklumkan pasa dia
Hmmm...very fishy
Patutlah....nak sokongan kita
Nak pi overseas for free kan...
Banyak cantik....
Ingat I balaci tukang jadi informer

Giler nak jadi  pemimpin
Janji macam2
Bila dah dapat jawatan
Senyap
Bila diketuk
Baru nak beri penjelasan

Terkini...
Pengumuman dan bahan dah diberi
Lagi mahu tanya
Awatlah malas memnyemak dan membaca
Bila kita suruh semak
Katanya faham
Cuma nak tau perlu sambung sept nanti or not
Ok fine...
Use your critical thingking, logic and common sense...
Kalau tiada september...how la you penuhi syarat
Tiba2  katanya
Mereka keliru coz tiada dlm panduan
Siap sound kami untuk betulkan kesilapan
Ko yg tak faham baca nak tegur2 kami pulak
Siap salahkan my colleague who is clueless
Bila ditanya
Senyap
Girl... that is rude.



Wednesday, March 29, 2017

Ngidam petai

Hari Isnin puasa
Balik lewat tak larat masak
So beli at mamak je


Dah sakit serba serbi
So tak jadi pun nak puasa seminggu direct
Hari selasa terpaksa took a leave to get a treatment
Sakit pun makan tak hingat
Sedapnya petai 😍😍




Contributor or Customer

In planning something
In discussing something with people outside our unit
Sometimes I am in dilemma
The cross between listening to others
Or defending and fighting for the contributor..
my staff who first came out with the main idea of that something...

However one of the people from othee unit
Bashing me with his synical smile
"You want to cater individual need or customer need?"
It's hurt but I cannot deny his words really make sense

And today that dilemma happened again
When we have discussed nearly for nearly 1.5 hours
Suddenly the contributor came and against us
Our ideas contradict with his plan
Yes...we appreaciate and grateful for his previous contribution
But Hello...
This is discussion
This is teamwork
We have to cater the current trend and demand
What the customers and stake holders want
Not just for the sake of an individual




Tuesday, March 28, 2017

Sapi dapat nama

Sometimes bila kita bersusah payah buat something
Alih2 ada orang fikir
Kita tak terlibat
Kononnya orang lain yg pulun buat
Memang ada yg tolong

Tapi takkan I nak pi kecoh
Certain orang buat ada lompong
Ada merah2 perlu disemak
Tak organize
Tak standardize
Justifikasi tak kukuh
Data tiada

Takkan I nak kecoh
Terpaksa ambil cuti untuk fokus dan siapkan

Takkan I nak kecoh
Dikejar dek boss banyak kali
I tak tidur nak menyiapkannya
Sampai stress dan sakit

Sekarang baru I nak kecoh 😂😂😂




Sunday, March 26, 2017

My weekend foodies

Hari jumaat
Memang macam2...
Banyak keroje
Tapi tak boleh gerak due to technical problem

After lunch hour I pelik where is my trainee
Katanya lunch hour...
Giler apa dah 2.15pm...lunch hour apanyer
Tengok phone
Eh jumaatkah 😱😱😱
Terus I tak respon mesej kerana malu 😁😅

Petang tu tak larat nk stay di ofis
Kita poie pokan
Beli barang
Bayar bil
Beli kfc slider box
Bila sekali sekala dikongsi
Rasa terharu sangat bila yg mendoakan murah rezeki

For saturday brekky I had this kfc zinger slider


For lunch I had the leftover nasi tomato


For sunday brekky I had leftover laksa


For dinner I had this roti john meleleh melimpah 😅😅


Blacklist

Hmmm...
Pelik...
Mampu travel secara konsisten bertahun-tahun
Tapi tak mampu bayar pinjaman

Pelik...
Bila dah tersekat sebab blacklist
Tiba2 mampu pulak bayar banyak pula

Pelik..
Viralkan bila syarikat penerbangan tiada usaha nak tolong...
Yang korang tiada usaha nak bayar tu apahal?

Pelik...
Bukankah tu kira hutang?
Hutang perlu dibayar....
Bukankah ko dah sign borang perjanjian?
Sanggup mungkir perjanjian demi nak berseronok...

Pelik...
Tak fikir apa keutamaan?
Antara tanggungjawab dan keseronokan

Pelik...
Ko boleh risau ko punya kerugian
Ko boleh fikir ko punya komitmen lain
Tak fikirkah akibat dari kelewatan bayaran?
Tak fikir ke hak orang lain pula?

Pelik...
Ko kata orang tak faham
Lenkali jangan byk bunyi
Apa sebenarnya nak dikongsi?
Menuding jari ke pihak lain akibat kesilapan sendiri?

Jangan haraplah nak dapat simpati
Maki itu pasti
Opppss.....



Halangan berbuat baik ...

Semalam selepas maghrib
Saya teringat seseorang
Sudah lama dia tak menghubungi saya
Apa khabar dia?
Mungkin hidupnya dah stabil

Perlukah saya hubunginya?
Hmm...keluarga sendiri pun saya jarang hubungi
Perlukah saya terus transfer duit tanpa dia minta?
Hmm...keluarga sendiri  pun saya tidak transfer duit, diberi hanya bila saya balik/ziarah...
Bukankah dia ada 4 anak bujang berusia 18-22 tahun?
Apa yg mereka buat?
Mereka semuanya bukan menyambung pengajian pun....

Banyaknya saya fikir
Macam2 yg difikirkan
Susahnya nak buat baikkan

Tiba-tiba dalam pukul 9.40pm
Saya terima sms
"Boleh tak nk mintak duit sikit?...singgit pun dah takde. Nak buat beli lauk esok dan lain-lain tu."

Ko rasa ?
Apa aku rasa ?
Sedih?
Rasa bersalah?
Rasa berdosa????



Friday, March 24, 2017

Amanah Allah

Pada minggu ini saya belajar sesuatu
Hasil dari pemerhatian orang disekililing
Dan juga perbualan
Bagaimana reaksi mereka?

Apabila rakan mendapat lantikan besar di dalam
Katanya AMANAH ALLAH

Apabila rakan mendapat lantikan kecil diluar
Dia bersyukur dan berterima kasih atas kepercayaan
Katanya AMANAH dan tanggungjawab itu akan dilaksanakan sebaiknya

Apabila rakan bercerita ingin meletak jawatan
Meminta pendapat orang atasan
Rasa tak sesuai
Rasa kerdil
Pesan si atasan...
Anggap ia sebagai jawatan
Sebagai sumbangan

Jelas dua yg di atas menerimanya dgn baik
Mereka bersyukur
Dan anggapnya sebagai Amanah
Dan akan berusaha sebaiknya

Bila reflek diri
Aku rasa terkejut dengang lantikan
Rasa bengang...kenapa saya?
Rasa beban....
Maka, tidak hairanlah rasa tertekan

Harapnya selepas ini
Saya akan melihat kebaikan dalam sesuatu yg mendatang
Seperti kata2 rakan2 lain sebelum ini
Di kala dia dalam dilema
Untuk terima atau tolak
Pesanan ayahnya
Anggaplah ia untuk pembangunan kerjaya
Ya betul...
Sampai bila kami nak statik sahaja
Dengan adanya jawatan itu
Kami lebih bertanggungjawab
Perlu berusaha untuk mengambiltahu
Berjumpa dan kenal lebih ramai orang
Sedikit sebanyak mendidik diri supaya lebih yakin
Dan cekap berfikir menyelesaikan sesuatu.

Thursday, March 23, 2017

Avocado and breadstix

I really love avocado
It is not tasty but I like the creamy and buttery taste
I bought it for RM5 each at Night Market
This was what I had for brekky yesterday


Leftover Domino Pizza's breadstix and mashed avocado

Or just eat it with strawberry and nutella


Yummy.....

Or with mango and promeganate


Wednesday, March 22, 2017

Terpinggir 2.0

Bersabarlah duhai hati
Bila rakan2 memohon
Cadangan mereka ditolak
Bila kita berusaha nak dapatkan untuk mereka
Walaupun malu tapi kita tebalkan muka
Walaupun ramai tak setuju kita beri justifikasi
Walaupun ramai kata ada risiko berulang
Akhirnya dapat juga
Alhamdulillah

Bersabarlah duhai hati
Jika setelah kita penat berusaha
Akhirnya kita dilupakan
Tidak di bawa berbincang untuk memilih

Bersabarlah duhai hati
Bila kita mohon nak bawa orang tambahan
Sebab kita tahu takkan ramai
Katanya tak boleh
Bila kita dah sampai
Katanya boleh pula sebab tak ramai orang
Bila kehadiran kita dibiarkan
Bila tiba waktu puncak kita terus dipinggirkan
Walhal kita atasan mereka
Bila banyak lebihan
Katanya tak boleh sebab ada yg belum datang
Walhal lagi 5 minit waktu tamat
Walhal kita pun ada juga buat sesuatu....
Bunyinya memang macam mengungkit
Tapi bukan sekali ini berlaku
Banyak kali?
Kerap kali

Bersabarlah duhai hati
Janganlah sensitif sangat.....


Sunday, March 19, 2017

Malu besar

Pagi pi brisk walk
Tangkap2 gambar
Masukkan hp in my pocket
Tiba2 dapat call dari boss
Awkard moment when I asked him "ada apa?"
OMG..... I am the one who called him accidently
Tertekanlah tu...
Video call pulak tu 😭😭😭
Macam nak tunjuk dgn boss yg I pi exercise ek 😁
Malu besar ....
Lagi2 bila nak off call dengar boss gelak2

Balik brekky with this as a starter 😁




The sad truth

It is so sad to know that when the so called profesional anonymously bashing, attacking and humiliating other profesional publicly.

It is so annoying to see muslims accusing others on something without asking personally or discussing through proper channel in this fast moving hi-tech 21st century.

If they are really sincere and have good intention why they are not doing it profesionally and ethically?

They are doing it anonymously to secure their job, but have they ever thought that due to their act it will ruin other people reputation, career, families, colleagues, company etc?

If their accusation is true than that people should admit their mistake and stop with whatever they are doing currenly.
But what if their accusation is false???

Life is a cycle...
Allah is fair to all of his slaves
What you did you will get it back
What goes around comes around
If you ruin other people life due to your rushing act
It may happens to you as well...
If it is not you...it may happen to your family




Friday, March 17, 2017

Hadap sekali tiga

Hari ahad lepas teringin gorpis
Dah sampai gerai ada cekodok
So ambil dua2

Dah pusing2
terjumpa pula keria gula melaka yg lama diidamkan
So ambil juga


Lepas tu kecoh pulak makin merendang kan 😁

Rasa nak nangis...

Semalam kecoh2 ada yg tak faham
Request itu ini

Pagi tadi lagi teruk
Ada yg tak tahu lansung

Maka, I pun berusahalah
minta bantuan pihak yg berkaitan untuk beri penerangan lanjut

Petang tadi masuk mesyuarat orang besar
Disindir2 pula...dalam senyuman dan kelembutan
Them dah sampaikan
Sepatutnya tugas kami/wakil yg buat hebahan
Tapi masih berharap bantuan mereka
Habih tu dah penyampaian korang tak jelas
Camnolah kami nak buat hebahan
Dah maklumat yg korang beri orang tak faham
Camnolah kami nak bergerak dan guna

Seriously memang rasa nak nangis
Semalam tak tahan dengar rakan sekerja bising2
Harini pihak berkaitan menyindir2 pulak

Seriously memang rasa nak nangis
Kita nak mudahkan rakan sekerja yg perlu bantuan
Tapi pihak yg patut membantu  mengungkit2 dan complaint pulak..walhal tu tanggungjawab.

Seriously memang rasa nak nangis
No matter how many times I have conveyed the message either via whatsapp or email
And yet there are certain people could not be bothered to check it and blaiming us for mot telling them
And even worse  the so called staf representative supports them
We should not angry with this type of people who are too lazy to browse old messages/emails
It is their nature...
We should keep on giving them info
WOW GREAT !!!
LET US KEEP ON PAMPER THEM
AND YES...GIVE THEM A BIG SMILE OKAY !!!



Thursday, March 16, 2017

...err human

Other people or us
We are just the same
....err human
Sometime we do make mistake

That people....
They felt it was so burdening
They have asked the unit in charge
Then they asked us to confirm it by contacting that unit
We checked the latest memo by that unit
We checked our announcement regarding that memo
It just the same 😅😅😅
So they actually did not understand that something
So why did they instruct other people and seems like accuse them for giving misleading info?
Burdening huh???
They forgot that they suggested that something while they were in that unit 😅😅
They are chasing for appreciation and yet burdening others and themselves.

That people...
We have informed if they need any help they can let us know
No one give any response
But out of sudden now they are chirping after a week

That people ....
They knew you are on leave
We told them if anything we will check or give response once we were back in office
But they kept on sending us private message or via whatsapp group or other wa group 😠😠
Is it so hard to understand and get the message?

That people...
They prefer to send message to one person via whatsapp group
Not once but so many times
What are their intention?
Attention seeker?
To show they are the busiest people on earth?





Tuesday, March 14, 2017

Craving satisfied

Yeay...
Finally I got my craving on farm fresh dates milk satisfied...
Telah lama ku cari
Jumpa hari Ahad lepas
Ada rasa macam cendol terlebih gula merah 😅😅😅

Sedap di makan bersama rolled oat


Sedap juga di minum begitu sahaja
Pagi tadi ambil segelas susu kurma for brekky
Menjelang 11am I am still full
Biasanya kalau dah brekky around 8am, mesti lapar around 10am...
So susu ni memang mengenyangkan


Bila orang tak suka...

Last time while I was in dilemma to accept or not
Suddenly I heard that I was actually the second choice
The first choice acted fastly
secretly met the boss knowing that she was the popular choice as well as the boss choice to be promoted
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then when I asked people to make a guess
None of them mention my name
Yes..I know I am not qualified

Then somebody said while selecting me the top people kinda doubt about my ability because I was still not good in my previous post.
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then I met a collegue from another unit
He wonder why I got that post
Yes..I know I am not qualified

Early this year
Without plan I had lunch with the first choice
She reminiscated the meeting with the boss that is she got the offer she will it turn down.
Even though it is just few months left, I am still feel so low...

Today
After teasing someone who may replace me,
My PA said that he told her ...the boss has already given him hints to take over
Again...I feel so low
The boss can't wait to kick me out
Even though I had planned with my kwn sekapal to meet the boss to discuss about replacement thingy by the end of this month
Suddenly I cant wait any longer
I called the boss PA to met him ...he is around
But my teman sekapal is not around
So I have to wait till friday....

Is it ego or honour ???
Entahlah...
The most upsetting when I wanna share my feeling with my close friend...she asked me to think positive
How???
Easier said than done...
So who else I wanna turn to
I am totally alone 😭😭😭....




Sunday, March 12, 2017

Tak tanya tak tahu

Last friday I had the opportunity to talk with my senior colleague regarding my customer who prefered to work with her. I explained to her if she took my customer I will not have any senior customer this year. In addition to make this thing worse my other senior customer just applied to quit that morning due to her other commitment. Since this customer from another different level, how would I gain any experience if never got a chance to deal with this type of customer. Alhamdulillah she understood my problem and willing to co-operate. However, she kept on highlighting that she should be the leader. It is ok...as long as I can get involve and get the opportunity to learn. Anyway...I learnt something....
Never give up
Fight for our right
Instead of feeling miserable
No harm in asking

So stop about work....
Eh!!! Tak boleh stopp
Nak buat around 9pm, mata tak nampak
So rehat dan tidur dulu.
Then pulun buat kerja from 1-3am
Punyalah malas...sambil baring 😅😅😅
This morning pun susun kerja tu

Anyway...Let us see what is for brekky this morning


Gigih tu buat half boiled egg 😅😅😅

Dah kenyang pi bersihkan dapur
Buang sawang

Then, Handwashing....
Next I had break by watching k-drama and having this 😍😍😍


Ok....dah2 lah tu
Pi nyapu dan sambung buat kerja opis ya 😉😉😉