Monday, April 24, 2017

My weekend

Should I say lazy Saturday
No exercise and house chores in the morning?
Anyway at nearly noon
I attended two events
The first event for our customer
The second event for future generation

I just dropped by a few minutes at the first even
What a wonderful remark by my second boss when she mentioned about my sacrification in attending the event knowing that my customer was not there.
Well...I came as a support...

I spent most of the time at the second event
It was very interesting events with many new knowledge and ideas.

Yes...
I went to both events all by myself
Alone....
If no one bother about me
So why I should bother about that?
Why I should make it as an obstacle?
Why should I feel sad or dissapointed?
Just go and enjoy it...

Later I had my favourite lasagna for lunch


Then, I had laksa for dinner....Nampak tu kepingan isi ikan


Definitely I had to take all these for my allergy.


On sunday off I went for brisk walking
Enjoy the view and the fresh morning air 😍😍

I had the leftover laksa for lunch
And leftover fritters during tea time...


Makan beria, tang exercise berat vontot
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚







Sunday, April 23, 2017

Halangan berbuat baik 3.0

Hari jumaat ada yg mengadu
Sudahlah mereka terdesak
Pihak yg menguruskan sangat cerewet
Susah sangatkah
Dokumenkan dah cukup
Tak kisahlah sumber berbeza
Cuba jelah majukan
Usahakanlah

Wakil kami pula bila pengadu maklumkan
Katanya ikut je lah
How ????
The documents are not with them
In their situation how they gonna get it
What????
Itu bukan masalahnya?
Semua dokumen lama you simpan
Hello!!!
You tak faham situasi merekakah???
Mereka ni amanah utk you.
Tanggungjawab you.
You are paid to look after them.
So kalau dah wakil kami buat camtu
What else can I do?
Cakap/buat lebih nanti dikata menyibuk kerja orang
Jika belakangkan dia dikata tak ikut tertib pula

Hari ini I dapat aduan lagi
Salinan mesej pihak yg menguruskan
Yalah tu you all sedaya upaya uruskan?
But why when you was attending a training you just ignore the problem without deligating it to others?
Then, your boss did the same on the second week?

When I forward the message to pembantu wakil
Katanya tak tahu nak cakap apa

You see .... semua lepas tangan
Even though, this is not my responsiblity
I have done my best
So to those who suppose to settle this
If something happen to them, all of you should be responsible!!!!








Membazir

Adakalanya niat kita baik
Sumbangan kecil untuk yg memerlukan
Tapi tiba2 ada halangan
Misalnya tidak sihat dan perlu ambil cuti
Hari seterusnya terlupa dan terlepas pandang...
Akhirnya telah melebihi tarikh....
Jadilah pembaziran...😭😭😭😭


Saturday, April 22, 2017

Marah tanda sayang

Kerja takkan habis
Semalam kalut update justification projek baru
Minta my trainees buat ringkasan
Then discussion with my trainee's supervisor
Jadi tourist guide

During lunch hour
Sambung lagi dengan projek baru
Appointment with my customers around 3.30pm to 6pm 😱😱😱
Fenin ....😭😭😭😭
Tapi kena layan dulu customer from other unit
Hmm...they didnt see their main purpose to come here
Ada juga yg datang nk beri justifikasi lewat
long list of excuses....
Mengharapkan mereka orang sakit boleh mati
Yg pasti masalah sikap kan....
Semua buat I 😠😠😠😠

Tapi yg buat I terkejut...
My customer cakap at the end of discussion
Marah tanda sayang πŸ˜πŸ˜πŸ˜™

Thursday, April 20, 2017

Terpinggir 3.0

Tak tahulah nak gelak
Atau nak nangis
Bila fikir I selalu terpinggir

Last month I attend an event
Even I was of the main guest
Tapi terpinggir
The organiser
did not greet me
Or even bother me
I felt like I disturb their function
I yg terhegeh pergi ke mereka
The people who sat with me
Alhamdulillah most of them were ok
But this one senior
Made a complaint and synical remark about her workload etc

This week
I attend a program
to produce something that we are lack of
I am the one who propose that we should do something to overcome that prob
But not a single word about that came from the chairman
Yes!!! No credit at all
This program was group activities
But I was left out
Alone....
Yes...at first I just do my other work
Due to urgent matter.
I was my fault not to join them at the beginning
But the people who suppose to be in my group could not be bothered about me
They didnt ask me to join them
When I asked the organizer...
Then only someone wanted to work with me
But then she left  me alone for quite long time
The most hurtful
People at who shared table with me
Treated me like I am not exist there
They really good and excell in their work
But they prefer to work together among the good people
Could not be bothered about others who may need help and guidance
Where is that together we excell principle?
Yes...they only invited the people who they think is good?
But this people has already excel in their own work as well?
What is that?
Someone arrogantly said it is not about member chemistry it is about be available when other members need them.....
Hmm...buatlah
It your rights...
If one day you are asked why do not want to help others....then just answer it ....

As for me
I must try to think positive
Yes I was really sad
I was in tears
I feel humiliated
But no one understand
People who were not in my shoes blaimed I am negative...
They are not me...
Maybe they never had any difficulty like me
Maybe they never be at the bottom
So to whom that I should turn to?
ONLY ALLAH....
O...ALLAH PLS LET ME SEE THE GOODNESS IN EVERYTHING THAT HAPPENED ME
PLS GIVE ME PATIENT AND STRENGH......





Sunday, April 16, 2017

acah2 #nonasi 3.0

Semalam timbang berat I turun sekilo you.
Dari 57.5kg ke 56.5kg ...hasil dari 5 hari tanpa nasi πŸ˜….
Menu Isnin dan selasa, tgk previous post ya.
Menu lunch Rabu ikan bakar n sayur ler
Menu lunch khamis tak roti coklat je...tak sempat keluar lunch, tapi malam ikan bakar lagi


Menu lunch jumaat vegetarian lasagnia.
Tu baru acah2 nonasi tanpa jaga sangat calorie intake and without exercise...
Cuba kalau buat both...mau pakai kebaya raya ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Takpelah angan2...
Harap jadi kenyataan 😍😍😍



Thursday, April 13, 2017

Acah2 #nonasi 2.0

Tulah membebel lagi
Konon nak puasa
Alih2 pi teguk air πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Hari selasa meneruskan misi nonasi
Sarapan pagi choc milk+biscuit

Lunch with vegies+egg


Tapi balik petang hujan lebat...
Sedapnya menikmati πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Maka, mission #nonasi #jomkurus total failure....

orang hanya tahu komen je ...

Sedihnya...
Geram ada...
Kecewa apatah lagi

Di kala kekalutan
Bila merancang asyik tertangguh
Tapi I nekad nak siapkan last nite
Alih2 waktu maghrib ada minah meroyan
Patutnya bila orang senyap dia faham
Hmm...lagi galak meroyannya πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Dey...kalau org tak buat hebahan terbaharu
Maksudnya hebahan lama masih terpakai

I dah pulun buat
I dah stay up till midnite
Whatsapp info to customer
Dapat respons ada silap sikit
Hah! Baikilah sendiri

I terjaga 4.30am
Check WA....
Alamak!!! Dia silap ubah.
So, I baiki lagi
Emel info pada collegue juga
After all my hardwork and sacrifice
Alih2 bukan ucapan terima kasih yg diterima
Tapi pertikaian
Hello...yg haritu ko tak semak tu kenapa?
Kalau perempuan meroyan maghrib tu I tak hairan sangat...
Ni ko lelaki...dah atok pun meroyan pagi hari 😠😠😠
Ko pikir ko punya kecik hati je
Haish...pencenlah cepat2...

You see I yg kaki bebel pun meroyan gak ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.
I takde tempat nk luah...sini jelah 😭😭😭.





Tuesday, April 11, 2017

Halangan berbuat baik 2.0

Salahkah I jika org cari I bila dia ada masalah?
Kenapa dia selalu cari I walaupun I pernah bawa dia jumpa my second boss?
Kenapa dia tetap cari I walaupun dia tahu no hp second boss dan pembantu2nya?
Kenapa dia masih cari I bila I dah pernah pesan anything about them tanya coordinator?

Cuba fikir ...korang ada layan dia?
Korang ada rasa simpati?
Korang terus bertindak?
Korang sanggup call sana sini?
Bila I dah maklumkan, korang buat apa?
Dah dimajukan?
Jika dimajukan ada follow up?
Bila I dah inform kali ke2 kenapa korang senyap?
Bila pihak sana dah respon hanya dengar dan pasrah je?
Habis tu tiada jalan penyelesaian?

Yg I sakit hati
Ada orang yg sunyi sepi di hari Isnin
Tetiba di pagi selasa tanya ni semuanya tugas siapa?
Kenapa nak persoalkan?
Kalau ko rasa tugas ko, ko uruskan walaupun ko cuti.
Kita pun faham ko cuti, tak suka diganggu.
Boleh je nak keluar arahan, tapi kesian.
Tapi begini pulak jadinya
Ni jangankan nak ucap terima kasih, nak bising2 pula.
Kalau bahagian ko bagus sangat buat keroje, idok le jadi gini kan
Minggu lepas dah inform...
Awat minggu ni sama je....






Acah-acah #nonasi

Isnin semangat waja
Brekky with susu kurma+a mini pack of biscuits
Lunch 12.30pm without nasi


Hmm...plan je la
2.30pm dah lapor 😱
3pm pi meeting
3.30 makan bubur πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Balik rumah makan kerepek pisang
Dinner hadap ni


You see acah2 nonasi
Tapi pi makan biskut, bubur dan kerepek
Bila dicampur kalorinya baiklah mkn nasikan
Konyang laie mkn nasi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Isnin tu di ofis pepagi lagi dah mengamuk
Minta my staf print dan fotostat bhn for customers
Ada byk tables
Guess what ?
Table header totally cant be seen
Tu info penting...what if customer salah faham
Lepaas tu salahkan photocopy machine
Habis tu awatlah tak check sebelum release
Habis tu awatlah tak test a copy before making many copies
Takkah kena buat copy lagi
Takkah membazir
Satu hal pula nak panggil customer yg dah ambil bahan....

Penatlah nak tegur
PERLU CATAT
KENA SEMAK
K3NA PEKA
PERLU FIKIR
PERLU GUNA COMMON SENSE
IF ANYTHING, PLS UPDATE
DAH BUKAN MCM BOSS TAPI SECRETARY PULAK 😠😠😠

Tu belum uruskan mereka yg ada masalah pembiayaan
Dah inform pada pihak sepatutnya senyap
Aku is hangin kalau org tanya lagi
Call pihak pertama
Staf yg uruskan pi kursus
Pengganti kata nk call semula
At last I yg call
Pulak dah info dari pbiaya pelik
Mesti silap kumpulan customer
Pi jumpa pembantu second boss
Katanya haritu dah forward masalah tu
pihak kedua terlibat juga
Call coordinator pasal pihak kedua
Tapi tak pasti mereka dah dpt senarai or not
Pi jumpa staf department
Check emel pihak kedua dh dpt senarai kami
Oklah ...call pula pihak ketiga
Katanya mereka hanya menerima bukan menguruskan....pulak !!!
Habis tu nak tanya siapa???
Naya kat orang je
Orang pulak cari I
Staf sepatutnya tak dicari
Sorang lagi staf sepatutnya bila dah dimaklumkan senyap...

Oklah sekian bebelan pagi
Jom masak for lunch πŸ˜…πŸ˜…











Sunday, April 9, 2017

Nasi dagang on weekend

Pagi ni plannya seawal 6am
Tapi dok menatap handphone
Nak kemas sikit pulak
Sort baju pulak
Sesudahnya 8.15 baru p briskwalk

Konon nak pi pasar cari sayur dan nasi lemak
Tapi singgah kedai makan
Rambang mata
End up beli nasi dagang
Barulah pi pasar

Balik rumah
Buat sikit acar timun and let's dig in


Sambil makan kita melawat korea
Sedar2 rupa2nya dah terlelap πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Tertengok pulak Movie Money Monster.
Best pulak...
Maka tertunggaklah segala plan...

Tapi seriously...this is weekend
Rehat and buat kerja rumahlah
Takpun siapkan kerja opis yg tertangguh tu
Itu hal sendirilah

Tapi yg agak 😠😠😠
Korang nak cuti just apply it online
Tak perlulah nak inform me during weekend
Korang nak tahu bila due date
Tunggulah ofis hour...I pun perlu check juga
Korang nak tahu info
Fikirlah logik...tu dokumen sulit
Bukan I ingat semua
Korang nak tangguh hantar lagi?
Kali ke berapa?
Suppose hantar last week
Ok...fine you not around
Boleh tangguh till esok
Then ada hati minta tangguh lagi
Memang tak tahu malu
Takkan tak tahu
Buat2 tanya pula
Tanggungjawab ko
Sendirilah sahkan
Awat nak guna wakil or bp???
Memanglah family problem
Tapi agak2 lah not really your immediate family pun
Tulah lenkali buat kerja tu elok2 lah
Dokumen kena lengkap
So bila jadi camni ko jugak yg susah.
Bukan tak kasihan
Kasihan gak...
Tapi klu dah macam2
Hati I yg kering ni makin keringlah...






Saturday, April 8, 2017

Lebih sudu dari kuah 2.0

Kisah jumaat lepas...

Haritu dah bebelkan
Pasal orang yg over
Memandai2 letak nama agihan kerja
Dah tegur
Katanya faham
Utk next plan kena minta lagi senarai dari dia
Sekali lagi memandai2 letak nama 😠😠😠
Apa yg dia faham???

Then orang lain pun begitu
Kita meeting utk discuss
Bukan kerja seorang
Ni tak, nak juga guna sistem ko
Nak guna nak bantu oklah
Kang tak benarkan, terasa pulak
Kang tak respon, merajuk pulak
Hati senior perlu dijaga
Hmm...fikir dia jelah kan
Tapi pun memandai2
Tak tanya pun
Orang cuti lama pun dimasukkan
Yg kami plan utk org baru dibuangnya
Pulak tu paksa2 kita nak senarai baru

Hello!!!
Lupa ka???
Siapa ketua??
Tak sabarnya lahai....
Cuba BERTAHAN...


Friday, April 7, 2017

Bila dihalau

Macam2..
Trainees punya kisah

Yang di sini
Awalnya kita tertanya2
Apa skop?
Apa tugas?
Semua tak tau
Rupanya ada je panduan di halaman awal
penulisan tak ok...
dah mcm cikgu Bi pula I, walhal sendiri tak betul
adakalanya memandai set tarikh sendiri
adakalanya dah nampak kita bz, nak gak jumpa
Konon dah buat fyp...tapi mcm tak tahu apa
Slow, tunggu lama I blah
Gedik, sekali I hamun πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Cepat panik...62-18 pun tetiba tak tau kira πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Yang di sana pula
Dah diberi panduan dan briefing
Seminggu lebih senyap 😠😠😠
Bila ditanya baru nak cakap
Sangatlah mengejutkan
Ada ramai...ada byk kepala...ada byk otak
..tapi takkan sorang pyn tak boleh fikir
Cakap, pesan dan terang byk kali tak faham2 😠😠😠
Bodoh sombong juga 😠😠😠
Kita dah list things to do
Tak buat gak 😠😠😠
Bila disuruh discuss dgn pihak sana
Terangkan, beri suggestion, minta pendapat
Tak reti diplomasi agaknya
Meminta2 sangat
Hah! Kan dah kena dengan pihak sana
Kan dah kena halau
Kalau tak nak teruskan, boleh keluar
Tempat kami unit bla...bla...
Takde kaitan dengan bla...bla...
Seriously???
Pihak sana pun satu hal
Banyak je kaitan..korang yg tak faham dan tak tahu
Kami dah beri panduan semasa permohonan
Ko tak nak..ko reject awal2
Eh! Pandailah ko jawab...
Luckily ngaku silap sendiri
Apa? Tak perasan?
Habih dah ko tak perasan dari awal
Janganlah sombong
Janganlah menghina
Janganlah menghalau
Dengan my trainees ko buat
Dengan aku pun ko buat
Kang guna title orang kata berlagak
Bila tak guna nilah padahnya...
Tadah telinga kena sound dan dihina juga

Bila fikir balik
Padan gak muka aku
Aku buat kat trainee orang lain
Org lain buat kat trainee aku 😭😭😭
Geram/marah/tengking pun pd mereka,
I tetap terasa bila org lain hina mereka
Kalau I marah mereka takpe πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…




Tuesday, April 4, 2017

Manggo and chili flakes

Haritu corn and chili flakes
Kali ini manggo and chili flakes and asam boi πŸ˜…....


Tu gambar last weekend.
Actually tadi senja buat ni lagi.
Masa di ofis teringin something sour.
Korek2 fridge jumpa this mango...maka apa lagi 😁....

Sebelum tu ada gak buat manggo and asam boi


Monday, April 3, 2017

Amboi! Hadap sangatkah?

Now I am really furious
Upset as well
When the coordinator did something without my knowledge
I just need the list not the people in charge
The work plan is my task
My responsibility
I was paid to do that
But she did that
Ok fine
Maybe she wanted to help me
But why did she tell others about the plan?
The main committee have not discussed it yet
But why did she entertain certain people request?
Is it fair to others?????
Does she really want my position?
Can't she wait for her turn?
If you want it...just take it..please do not giving excuses tak sanggup...takut tak tahan....but what you said contradict with what you did...




Sunday, April 2, 2017

Corn and chiliflakes

Tetiba semalam teringat spicy corn at The Rock Market, Sydney.
Since my ground chili has expired, so I have to be creative. Yes...just use Domino's Pizza chili flakes.....
Just cook the two handful of frozen corn in microwave, then add one tsp butter and one sachet of chili flakes...


Yummy....

Itu for afternoon tea.

For dinner I had rice, sambal bilis and sup suhun+telur...


For brekky and lunch today I had fried rice...made from the leftover rice...


Hari ini dalam malas2 tu...
kuatkan hati dan kaki pi brisk walk.
Balik bersihkan porch
and masak nasi goreng....
Then dok ngadap recorded movie
and  korean drama The Great Wives,
Sambil brekky...
Cuci toilet bawah, bersihkan fridge dan juga dapur. Rehat lagi...tonton JJCM, MELODI
and Sambung ke korea lagi.
Sambil makan nasi goreng
And later aiskrim
Then, barulah terhegeh-hegeh buat hand washing...
Bersihkan tahi cicak dan menyapu.
Berhenti pulak tengok Ariana Rose.
Sambil makan mangga....
Then mop lantai,
Berhenti pulak tengok Cik Serba Tahu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

You see banyak distraction ....
Ni keroje opis yg dibawa balik tak siap2 lagi
Plan for Jun and Sept?
Plan for presentation in 4 weeks time....
Not even pi menjemur pakaian from machine washing....


Thursday, March 30, 2017

Generasi kurang ajar

Generasi X, Y, Z
Dan kini alpha
Lahir 2010
But now nak cakap pasal gen Y

Bila dulu datang bertanya
Kita layan
Tapi bila kita tiada program tu
Kita cakap takde
Eh...tempat lain ada
Kite nak buat guane
Dah memang tiada
Nak sgt...mu pi tempat lain

Giler nak jadi pemimpin
Bila menang
Eh..ke sebab tiada lawan
Lansung tak jenguk tempat bernaung
Terpaksa dipanggil

Giler nak jadi pemimpin
Kita minta tolong tengok adik2 yg bermasalah
Dia Endah tak endah
Satu ketika tiada respons
Alih2 tiba2 hubungi kita
Jika perlu pertolongan boleh maklumkan pasa dia
Hmmm...very fishy
Patutlah....nak sokongan kita
Nak pi overseas for free kan...
Banyak cantik....
Ingat I balaci tukang jadi informer

Giler nak jadi  pemimpin
Janji macam2
Bila dah dapat jawatan
Senyap
Bila diketuk
Baru nak beri penjelasan

Terkini...
Pengumuman dan bahan dah diberi
Lagi mahu tanya
Awatlah malas memnyemak dan membaca
Bila kita suruh semak
Katanya faham
Cuma nak tau perlu sambung sept nanti or not
Ok fine...
Use your critical thingking, logic and common sense...
Kalau tiada september...how la you penuhi syarat
Tiba2  katanya
Mereka keliru coz tiada dlm panduan
Siap sound kami untuk betulkan kesilapan
Ko yg tak faham baca nak tegur2 kami pulak
Siap salahkan my colleague who is clueless
Bila ditanya
Senyap
Girl... that is rude.



Wednesday, March 29, 2017

Ngidam petai

Hari Isnin puasa
Balik lewat tak larat masak
So beli at mamak je


Dah sakit serba serbi
So tak jadi pun nak puasa seminggu direct
Hari selasa terpaksa took a leave to get a treatment
Sakit pun makan tak hingat
Sedapnya petai 😍😍




Contributor or Customer

In planning something
In discussing something with people outside our unit
Sometimes I am in dilemma
The cross between listening to others
Or defending and fighting for the contributor..
my staff who first came out with the main idea of that something...

However one of the people from othee unit
Bashing me with his synical smile
"You want to cater individual need or customer need?"
It's hurt but I cannot deny his words really make sense

And today that dilemma happened again
When we have discussed nearly for nearly 1.5 hours
Suddenly the contributor came and against us
Our ideas contradict with his plan
Yes...we appreaciate and grateful for his previous contribution
But Hello...
This is discussion
This is teamwork
We have to cater the current trend and demand
What the customers and stake holders want
Not just for the sake of an individual




Tuesday, March 28, 2017

Sapi dapat nama

Sometimes bila kita bersusah payah buat something
Alih2 ada orang fikir
Kita tak terlibat
Kononnya orang lain yg pulun buat
Memang ada yg tolong

Tapi takkan I nak pi kecoh
Certain orang buat ada lompong
Ada merah2 perlu disemak
Tak organize
Tak standardize
Justifikasi tak kukuh
Data tiada

Takkan I nak kecoh
Terpaksa ambil cuti untuk fokus dan siapkan

Takkan I nak kecoh
Dikejar dek boss banyak kali
I tak tidur nak menyiapkannya
Sampai stress dan sakit

Sekarang baru I nak kecoh πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚




Sunday, March 26, 2017

My weekend foodies

Hari jumaat
Memang macam2...
Banyak keroje
Tapi tak boleh gerak due to technical problem

After lunch hour I pelik where is my trainee
Katanya lunch hour...
Giler apa dah 2.15pm...lunch hour apanyer
Tengok phone
Eh jumaatkah 😱😱😱
Terus I tak respon mesej kerana malu πŸ˜πŸ˜…

Petang tu tak larat nk stay di ofis
Kita poie pokan
Beli barang
Bayar bil
Beli kfc slider box
Bila sekali sekala dikongsi
Rasa terharu sangat bila yg mendoakan murah rezeki

For saturday brekky I had this kfc zinger slider


For lunch I had the leftover nasi tomato


For sunday brekky I had leftover laksa


For dinner I had this roti john meleleh melimpah πŸ˜…πŸ˜…


Blacklist

Hmmm...
Pelik...
Mampu travel secara konsisten bertahun-tahun
Tapi tak mampu bayar pinjaman

Pelik...
Bila dah tersekat sebab blacklist
Tiba2 mampu pulak bayar banyak pula

Pelik..
Viralkan bila syarikat penerbangan tiada usaha nak tolong...
Yang korang tiada usaha nak bayar tu apahal?

Pelik...
Bukankah tu kira hutang?
Hutang perlu dibayar....
Bukankah ko dah sign borang perjanjian?
Sanggup mungkir perjanjian demi nak berseronok...

Pelik...
Tak fikir apa keutamaan?
Antara tanggungjawab dan keseronokan

Pelik...
Ko boleh risau ko punya kerugian
Ko boleh fikir ko punya komitmen lain
Tak fikirkah akibat dari kelewatan bayaran?
Tak fikir ke hak orang lain pula?

Pelik...
Ko kata orang tak faham
Lenkali jangan byk bunyi
Apa sebenarnya nak dikongsi?
Menuding jari ke pihak lain akibat kesilapan sendiri?

Jangan haraplah nak dapat simpati
Maki itu pasti
Opppss.....



Halangan berbuat baik ...

Semalam selepas maghrib
Saya teringat seseorang
Sudah lama dia tak menghubungi saya
Apa khabar dia?
Mungkin hidupnya dah stabil

Perlukah saya hubunginya?
Hmm...keluarga sendiri pun saya jarang hubungi
Perlukah saya terus transfer duit tanpa dia minta?
Hmm...keluarga sendiri  pun saya tidak transfer duit, diberi hanya bila saya balik/ziarah...
Bukankah dia ada 4 anak bujang berusia 18-22 tahun?
Apa yg mereka buat?
Mereka semuanya bukan menyambung pengajian pun....

Banyaknya saya fikir
Macam2 yg difikirkan
Susahnya nak buat baikkan

Tiba-tiba dalam pukul 9.40pm
Saya terima sms
"Boleh tak nk mintak duit sikit?...singgit pun dah takde. Nak buat beli lauk esok dan lain-lain tu."

Ko rasa ?
Apa aku rasa ?
Sedih?
Rasa bersalah?
Rasa berdosa????



Friday, March 24, 2017

Amanah Allah

Pada minggu ini saya belajar sesuatu
Hasil dari pemerhatian orang disekililing
Dan juga perbualan
Bagaimana reaksi mereka?

Apabila rakan mendapat lantikan besar di dalam
Katanya AMANAH ALLAH

Apabila rakan mendapat lantikan kecil diluar
Dia bersyukur dan berterima kasih atas kepercayaan
Katanya AMANAH dan tanggungjawab itu akan dilaksanakan sebaiknya

Apabila rakan bercerita ingin meletak jawatan
Meminta pendapat orang atasan
Rasa tak sesuai
Rasa kerdil
Pesan si atasan...
Anggap ia sebagai jawatan
Sebagai sumbangan

Jelas dua yg di atas menerimanya dgn baik
Mereka bersyukur
Dan anggapnya sebagai Amanah
Dan akan berusaha sebaiknya

Bila reflek diri
Aku rasa terkejut dengang lantikan
Rasa bengang...kenapa saya?
Rasa beban....
Maka, tidak hairanlah rasa tertekan

Harapnya selepas ini
Saya akan melihat kebaikan dalam sesuatu yg mendatang
Seperti kata2 rakan2 lain sebelum ini
Di kala dia dalam dilema
Untuk terima atau tolak
Pesanan ayahnya
Anggaplah ia untuk pembangunan kerjaya
Ya betul...
Sampai bila kami nak statik sahaja
Dengan adanya jawatan itu
Kami lebih bertanggungjawab
Perlu berusaha untuk mengambiltahu
Berjumpa dan kenal lebih ramai orang
Sedikit sebanyak mendidik diri supaya lebih yakin
Dan cekap berfikir menyelesaikan sesuatu.

Thursday, March 23, 2017

Avocado and breadstix

I really love avocado
It is not tasty but I like the creamy and buttery taste
I bought it for RM5 each at Night Market
This was what I had for brekky yesterday


Leftover Domino Pizza's breadstix and mashed avocado

Or just eat it with strawberry and nutella


Yummy.....

Or with mango and promeganate


Wednesday, March 22, 2017

Terpinggir 2.0

Bersabarlah duhai hati
Bila rakan2 memohon
Cadangan mereka ditolak
Bila kita berusaha nak dapatkan untuk mereka
Walaupun malu tapi kita tebalkan muka
Walaupun ramai tak setuju kita beri justifikasi
Walaupun ramai kata ada risiko berulang
Akhirnya dapat juga
Alhamdulillah

Bersabarlah duhai hati
Jika setelah kita penat berusaha
Akhirnya kita dilupakan
Tidak di bawa berbincang untuk memilih

Bersabarlah duhai hati
Bila kita mohon nak bawa orang tambahan
Sebab kita tahu takkan ramai
Katanya tak boleh
Bila kita dah sampai
Katanya boleh pula sebab tak ramai orang
Bila kehadiran kita dibiarkan
Bila tiba waktu puncak kita terus dipinggirkan
Walhal kita atasan mereka
Bila banyak lebihan
Katanya tak boleh sebab ada yg belum datang
Walhal lagi 5 minit waktu tamat
Walhal kita pun ada juga buat sesuatu....
Bunyinya memang macam mengungkit
Tapi bukan sekali ini berlaku
Banyak kali?
Kerap kali

Bersabarlah duhai hati
Janganlah sensitif sangat.....


Sunday, March 19, 2017

Malu besar

Pagi pi brisk walk
Tangkap2 gambar
Masukkan hp in my pocket
Tiba2 dapat call dari boss
Awkard moment when I asked him "ada apa?"
OMG..... I am the one who called him accidently
Tertekanlah tu...
Video call pulak tu 😭😭😭
Macam nak tunjuk dgn boss yg I pi exercise ek 😁
Malu besar ....
Lagi2 bila nak off call dengar boss gelak2

Balik brekky with this as a starter 😁




The sad truth

It is so sad to know that when the so called profesional anonymously bashing, attacking and humiliating other profesional publicly.

It is so annoying to see muslims accusing others on something without asking personally or discussing through proper channel in this fast moving hi-tech 21st century.

If they are really sincere and have good intention why they are not doing it profesionally and ethically?

They are doing it anonymously to secure their job, but have they ever thought that due to their act it will ruin other people reputation, career, families, colleagues, company etc?

If their accusation is true than that people should admit their mistake and stop with whatever they are doing currenly.
But what if their accusation is false???

Life is a cycle...
Allah is fair to all of his slaves
What you did you will get it back
What goes around comes around
If you ruin other people life due to your rushing act
It may happens to you as well...
If it is not you...it may happen to your family




Friday, March 17, 2017

Hadap sekali tiga

Hari ahad lepas teringin gorpis
Dah sampai gerai ada cekodok
So ambil dua2

Dah pusing2
terjumpa pula keria gula melaka yg lama diidamkan
So ambil juga


Lepas tu kecoh pulak makin merendang kan 😁

Rasa nak nangis...

Semalam kecoh2 ada yg tak faham
Request itu ini

Pagi tadi lagi teruk
Ada yg tak tahu lansung

Maka, I pun berusahalah
minta bantuan pihak yg berkaitan untuk beri penerangan lanjut

Petang tadi masuk mesyuarat orang besar
Disindir2 pula...dalam senyuman dan kelembutan
Them dah sampaikan
Sepatutnya tugas kami/wakil yg buat hebahan
Tapi masih berharap bantuan mereka
Habih tu dah penyampaian korang tak jelas
Camnolah kami nak buat hebahan
Dah maklumat yg korang beri orang tak faham
Camnolah kami nak bergerak dan guna

Seriously memang rasa nak nangis
Semalam tak tahan dengar rakan sekerja bising2
Harini pihak berkaitan menyindir2 pulak

Seriously memang rasa nak nangis
Kita nak mudahkan rakan sekerja yg perlu bantuan
Tapi pihak yg patut membantu  mengungkit2 dan complaint pulak..walhal tu tanggungjawab.

Seriously memang rasa nak nangis
No matter how many times I have conveyed the message either via whatsapp or email
And yet there are certain people could not be bothered to check it and blaiming us for mot telling them
And even worse  the so called staf representative supports them
We should not angry with this type of people who are too lazy to browse old messages/emails
It is their nature...
We should keep on giving them info
WOW GREAT !!!
LET US KEEP ON PAMPER THEM
AND YES...GIVE THEM A BIG SMILE OKAY !!!



Thursday, March 16, 2017

...err human

Other people or us
We are just the same
....err human
Sometime we do make mistake

That people....
They felt it was so burdening
They have asked the unit in charge
Then they asked us to confirm it by contacting that unit
We checked the latest memo by that unit
We checked our announcement regarding that memo
It just the same πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
So they actually did not understand that something
So why did they instruct other people and seems like accuse them for giving misleading info?
Burdening huh???
They forgot that they suggested that something while they were in that unit πŸ˜…πŸ˜…
They are chasing for appreciation and yet burdening others and themselves.

That people...
We have informed if they need any help they can let us know
No one give any response
But out of sudden now they are chirping after a week

That people ....
They knew you are on leave
We told them if anything we will check or give response once we were back in office
But they kept on sending us private message or via whatsapp group or other wa group 😠😠
Is it so hard to understand and get the message?

That people...
They prefer to send message to one person via whatsapp group
Not once but so many times
What are their intention?
Attention seeker?
To show they are the busiest people on earth?





Tuesday, March 14, 2017

Craving satisfied

Yeay...
Finally I got my craving on farm fresh dates milk satisfied...
Telah lama ku cari
Jumpa hari Ahad lepas
Ada rasa macam cendol terlebih gula merah πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Sedap di makan bersama rolled oat


Sedap juga di minum begitu sahaja
Pagi tadi ambil segelas susu kurma for brekky
Menjelang 11am I am still full
Biasanya kalau dah brekky around 8am, mesti lapar around 10am...
So susu ni memang mengenyangkan


Bila orang tak suka...

Last time while I was in dilemma to accept or not
Suddenly I heard that I was actually the second choice
The first choice acted fastly
secretly met the boss knowing that she was the popular choice as well as the boss choice to be promoted
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then when I asked people to make a guess
None of them mention my name
Yes..I know I am not qualified

Then somebody said while selecting me the top people kinda doubt about my ability because I was still not good in my previous post.
I felt so down at that time even though I didnt want that post

Then I met a collegue from another unit
He wonder why I got that post
Yes..I know I am not qualified

Early this year
Without plan I had lunch with the first choice
She reminiscated the meeting with the boss that is she got the offer she will it turn down.
Even though it is just few months left, I am still feel so low...

Today
After teasing someone who may replace me,
My PA said that he told her ...the boss has already given him hints to take over
Again...I feel so low
The boss can't wait to kick me out
Even though I had planned with my kwn sekapal to meet the boss to discuss about replacement thingy by the end of this month
Suddenly I cant wait any longer
I called the boss PA to met him ...he is around
But my teman sekapal is not around
So I have to wait till friday....

Is it ego or honour ???
Entahlah...
The most upsetting when I wanna share my feeling with my close friend...she asked me to think positive
How???
Easier said than done...
So who else I wanna turn to
I am totally alone 😭😭😭....




Sunday, March 12, 2017

Tak tanya tak tahu

Last friday I had the opportunity to talk with my senior colleague regarding my customer who prefered to work with her. I explained to her if she took my customer I will not have any senior customer this year. In addition to make this thing worse my other senior customer just applied to quit that morning due to her other commitment. Since this customer from another different level, how would I gain any experience if never got a chance to deal with this type of customer. Alhamdulillah she understood my problem and willing to co-operate. However, she kept on highlighting that she should be the leader. It is ok...as long as I can get involve and get the opportunity to learn. Anyway...I learnt something....
Never give up
Fight for our right
Instead of feeling miserable
No harm in asking

So stop about work....
Eh!!! Tak boleh stopp
Nak buat around 9pm, mata tak nampak
So rehat dan tidur dulu.
Then pulun buat kerja from 1-3am
Punyalah malas...sambil baring πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
This morning pun susun kerja tu

Anyway...Let us see what is for brekky this morning


Gigih tu buat half boiled egg πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Dah kenyang pi bersihkan dapur
Buang sawang

Then, Handwashing....
Next I had break by watching k-drama and having this 😍😍😍


Ok....dah2 lah tu
Pi nyapu dan sambung buat kerja opis ya πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰




Saturday, March 11, 2017

Hidup tanpa belacan

Hilang satu nikmat bila sekarang tidak boleh makan belacan 😭😭😭.
Makan ulam tanpa belacan masih ok, tetapi tidak umpph

Tu menu semalam. Tapi rasanya sambal ikan tu ada belacan coz after makan rasa semacam dan menambah kesan yg ada. Apapun syukur masih boleh makan yg lain dan mampu untuk membeli makanan.

Lately, kerja di office sangat memenatkan. Byk kejar deadline, byk isu dan byk meeting with colleagues and appointment with customers. Terganggu pula dengan kekerapan migraine dan sakit tengkuk dan bahu. Konon nk sambung kerja di rumah...Hmmm pengsan awal πŸ˜…πŸ˜….

Hari Isnin after meeting with new big boss, I lari kejap for massage during lunch hour. Semua keras 😱😱. The whole body....dari bahu ke kepala, ke lengan, peha hingga ke bawah....Sakit giler urut. Selalu tak gitu.

Hari Selasa perlu bertugas tempat lain. Penat sangat. Berkejar ambil dokumen,  then pusing sana sini, turun naik tangga...dah settle kena hantar pula. Then ada pula org timbulkan isu...dah suruh semak bahan tak mau. Satu lagi lain kali datanglah meeting untuk tahu perkembangan. Jangan asyik dok menyalak dan melayan adu domba si pemalas. Susahlah kalau mentor sama naik dengan si mentee. Orang buat sesuatu untuk kebaikan bukan untuk membebankan. I bukan hadap nk uruskan tugas. Sebab kesiankan collegue maka I sanggup pikul. Patutlah hangin je rupanya Peod kan πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….

Malam, mcm pelik tiba2 dihubungi seseorang yg mcm tak layan I sebelum ini....katanya if I need any help I can let her know. Hmm.... Owh....ada udang sebalik batu. It is the other way round actually. She is the one who need my help and fikir I terlibat. Ke overseas for free kan sape tak mau πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….

Hari Rabu teringin sangat nak makan roti titab....sedap je nampak dalam TV. Takpe kita buat versi segera for brekky....


Pi office ada meeting to settle the issue....Penat nak soal jawab. Sometimes kena bertegas. Lantakla nak kata aku rude and keras kepala. Yang aku nampak sebenarnya sebelum ini  the kepochi tak ambil tahu dan semasa perbincangan tak nak buat kerja lebih dan berkira. Jangan sibuk nak tanya bila mula kalau sebelum ni semua dah setuju. Jangan kata susah nak kumpul semua if ko tak tanya mereka dan tak tahu apa aku dah buat. Walhal orang2 tu boleh je πŸ˜…πŸ˜…. Ye idea ko suruh asing2 tu pun salah satu solution awal yg aku cadangkan pada mereka πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….  Eh! alih2 korang yang overkan...macam2 plan pulak πŸ˜‘πŸ˜…πŸ˜…. Apapun syukur dah settle.. sometimes kena juga jaga hati mereka ni kan. One day I will be in their place as well πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…....

Hari khamis rezeki murah ada yg belanja. Petang belanja my customers pulak. For me I just ordered spageti and that whatever chicken for dinner....


Tu pun actually tak boleh ambil...ada kesannya jugak. I had beef burger for dinner last night pun ada kesannya. Dah tua ni...antibodi kurang kot πŸ˜….....



Sunday, March 5, 2017

Sarapan pagi ahad

Wah! Jagung bakar dan lepat pisang for brekky


Sambil membaca latest gossip on home wrecker who used to have #saynotohomewrecker hashtag ...
Kagum dengan kipas susah mati
- tuduh mangsa buat fitnah
- yg menyalahkan mangsa tak pandai menjaga pasangan
- mangsa mengaibkan pasangan
- malah mcm ada bunyi...jika itu jodohnya
- ....itu takdirnya.
- sunnah kahwin janda.
Habih tu masa kesayangan kononnya jadi mangsa dan pernah mengaibkan dan meroyan tu, awat tak kata gitukan....Opss kesayangan never done anything wrong πŸ˜‰πŸ˜œπŸ˜œπŸ˜œ
Donia...owh Donia ...

Udah ler tu...
Apa yg dapat dgn baca gossipkan
Pi kemas rumah, bersihkan dapur dan sawang yg keriangan tu ....
Psst...tu kerja setimbun pun perlu buat

Thursday, March 2, 2017

Rebutan atau rampasan

Malam tadi dan pagi tadi, I prepared untuk appointment with my senior customer.
Baca her proposal, google itu ini, call sana sini....

The moment she was apoligising, I smelt something fishy and suspected something....
Yes...just like a nightmare when she said she prefer to work with my senior colleague.
No matter how I tried to be cool about that I definitely I could not hide my frustation

Pelik la my colleague ni
Apa lagi yg dia nak????
Apalagi nak kejar?
Dah senior kan
Dah nak retire pun
Gaji dekat RM20k kot
Last time complain ...
customers dah ramai tak boleh cope
Konon byk projects....
Sangat busy
Now kenapa nak rampas customer I
Pulak tu tak mau ada co worker
Yelah dia x cakap....
Bila customer cakap tak mau pening
I know it actually came from her
I ni baru first time nak dpt customer higher level
Kalau tak mula dan diberi peluang sampai bila I nak timba pengalaman?
Nanti dia juga yg pertikai kredibiliti kami
Yang nak dengki tu apsal
Haritu pun i dah rasa lain
Bila this customer cakap she asked her to ensure about my qualification  πŸ˜ πŸ˜ πŸ˜ 

Inikah balasan dosa yg I buat?
😭😭😭😫😫
O...Allah please forgive my sins ....



Wednesday, March 1, 2017

Makcik goutkah?

Meh keep track on what I eat...
Tengahari semalam makan nasi goreng kampung dan telur
Malam tadi makan lauk kari daging
Nak pi kerja pagi tadi sakit lutut kiri
Tengahari tadi makan lauk ayam goreng dan terung
Duduk bersila
Bila bangun berjalan
Lutut makin sakit
Balik senja tadi
Pergelangan kaki kiri sakit
Dinner tadi makan cheezy omelete and leftover chicken drumette


Sekejap tadi bawah siku kiri pula sakit
Then...jejari kanan sakit
Paha kiri pula rasa semacam
Hmm...gout ek???
Makan telur pun gout jugakkah ???
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚...mengarutkan
Kalau bilis dan daging tu logik ler.





Nak cari orang

Memang susah nak deal dengan orang
Tapi I still perlu cari orang baru
Maka petang semalam sesi melihat dan menyemak

Siri pertama jun dulu
Ramai yang mohon
Tapi kurang layak/penuh syarat
Kami perlu tunggu mereka settle everything
Yang kroni colleague pun ada mohon
Hmm...idok le nanti ke mana2 bersama
Buat apa pun bersama....
Tak dengki...tapi buat apa nak galakkan kronisme
Lagipun this kind of pairs dah ramai

Siri kedua nov dulu
Hmm...tak layak lansung tetap nak mohon
Terlebih layak pun ada
Tapi I am sure boss tak suka
Bukan pasal kelayakan
But who they are
Sekali dah masuk
Berjujuk2 lah masuk
Ada yg kepala angin
Ada yg tak peduli apa
Abaikan mereka yg susah nak control
Ada juga colleague cuba mencucuk
Bagus ke apa ke
Sayang ke apa ke
Ko kena fikir siapa dia...yg jenis boss tak suka
Aku pun tak suka
Attitude fail....tak hormat orang
Kalau apa dia buat sama dengan ko buat
Untuk apa ambil dia
Melainkan ko resign πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Siri ke3 last week
Ok...ada perkembangan
Semua layak
Tapi....ada yg sama macam yg dah ada di sini
Ada yg lagi lagi 4 tahun separuh abad
Ada yg aktif di sana, demand lebih di sini
Ada yg dah mohon dulu, hmm...dok mohon lagi

Apapun kena check
Kekosongan
Kesesuaian
Tapi I lupa satu
Why they want to come here?
Luckily, my male colleague asked me that
He volunteered to ask around....
Well...he got something...
Tommorow ya...


Bodoh jika resign

Ya....
Begitulah gosip pagi hari
Di kala aku sibuk nak taip emel
Tiba2 dapat panggilan menggosip

Ya...
Jika ada orang tu dah byk kali jumpa boss
Coz dah tak hingin jawatan itu
Maka boss dan geng sekapalnya terpaksa layan

Ya...
Jangan ingat kami berdua senyap
Kami tak pi jumpa
Kami ok
Tunggu jelah sebulan lagi 😁
We want rotation as well !!!

Ya...
Kami bukan macam orang lain
Berebut2...
Surat sana sini....
Dari awal kami tak hingin
jangankan orang lain, kami pun terkejut
Sebulan stress...
Nak buat surat tak terbuat
Apakah alasan
Tanya situ sinun
Sampai satu masa I stop
I tak larat
Bila tiba masanya
Terpaksa hadap

Ya...
Biarlah kami banyak kerja
Biarlah kami terpaksa ambil EL berkali2
Semata2 nak fokus siapkan kerja
Sound crazy huh...
Biarlah apapun....
Tapi bukan menghadap orang
Bukan mengurus orang
Bukan mengarah orang
Bukan melayan karenah orang
Bukan menerima pelbagai tuduhan orang

Ya...
Kata2 kawan ko tu betul...
Bodohlah resign hanya kerana
SEORANG PUNYA HAL
Selagi boleh bertahan aku cuba bertahan
Kalau ikut hati dah lama resign
Kalau ikut fizikal
dan  emosi hari Rabu lepas pun nak resign πŸ˜…




Tuesday, February 28, 2017

earthquake.....

Haritu terasa kesan earthquake in the hostel....
Tiba2 last night berlaku lagi ...
Ada bangunan merekah dan dinding bersepai berteraburan
Alhamdulillah sempat lari dan selamat
Dan kami kembali ke hostel
Entah macam ada yg perasan ada org pasang camera dalam bathroom.
Apa????
Habislah....semuanya org tu dh nmpk
Ok...cabut dan buang
Kena hati2...jgn sampai dia tahu kami yg buat
Sedang berehat...
Tiba2...earthquake berlaku lagi
Lari......
Eh where is my mum
Kenapa relax je
Panggil buat tak tahu je
Takkan nak pasrah je
Kuatkan hati
Lari semula and grab her
Alhamdulillah semua selamat

Celik mata ...dah 6am.
Apada....punya mimpi...
Ada sambungan hari berbeza πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sunday, February 19, 2017

Avocado for brekky ...

Pagi tadi semangat waja
7.30 pi brisk walk for 3 round
Balik sapu porch
Then had brekky....


Guess what...this brekky really fullfilling. I really love super creamy avocado...
just eat like that or as guacomole

Then definitely I have to push myself to do house chores. Sawang byk. Penyapunya dah beli. Tapi idok le larat today. I am still down with flu but I am trying not to think about it. So in between doing house chores I watched tv or updating this blog. Dapur tu asyik sepah le. Padahal bukan masak pun πŸ˜‰πŸ˜‚πŸ˜‚ dan semalam dah kemas. Luckily harini kuat semangat nak hand washing my clothes πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚...selalu kumpul 1-2 weeks 😁😁😁. Eleh...tenyeh2 dan celup2 je..

Kerja ofis byk. Nak pi ofis tak larat today
Semalam lewat pi ofis
I have to tidy up/clean my super mesy and dusty house
Anyway...
Yes sometimes I go to office on saturday
But I can only stand for 1 hour only yesterday
It was so hot and that made me got headache
So I just packed my things
And off I went for lunch πŸ˜‚


Stopped by at the furniture shop
I was looking for a small sofa like this


But the taukeh was busy with another customer. So I  just left without asking the price.

Then pi beli barang dapur dan buah.


Memang dah lama teringin nak makan avocado dan dragon fruit. Lately cari di pasar tiada ...hmm biasa senang je cari.

Last night I should updating very important document for a program that need approval. Unfortunately, my body said no and my eyes did not co-operate as well. I was not sleepy but everything was blur....So I just watched Cooties. However, I managed to force myself  to check my customers' work while watching Pride and Prejudice and Zombies πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….




Saturday, February 18, 2017

The culprit

I had nasi goreng kampung+paprik ayam for dinner on Thursday.
When I wake up I can feel something at my face....
Yup allergic reaction...red rashes.

So definitely it came from the anchovies+chicken from the Thai restaurant. And for thai food they must be using fish sauce that definitely make the allergic reaction worse. So, no more food from that restaurant. When I went to see the doc on thursday she said there is a patient who claimed that she/he got allergic reaction due to unfresh food. My friend also said the same thing happened to her relative....

Hmm...tu pun I tak sedar dirikan
Masaklah wei....
Awatlah beli food
Oppssss....


Thursday, February 16, 2017

My ting tong days

Hari selasa
Kalut...
Ada meeting
Tapi sempat singgah memborong di mamaks
jumpa customers, ramai yang sok sek
Within 15 minutes, tiba-tiba I rasa semacam
Minta paracetamol from my staf
And I had to cancel my second meeting
Tapi sakit pun...lunch itu perlu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Next kalut pula lengkapkan bahan to our junior customer
My colleague dah siapkan
Tapi it is not enough
And for me it is lack of something
soul?
Connection with reality?
The story behind it?

Eh!!! Tetiba ada yg datang beri ni pulak


Alhamdulillah rezeki...
Pagi kita share mamak's food
Petang kita terima dari orang lain pula

Malam tu telan ni pulak


Hari Rabu
walaupun tak larat
Kena kuat pagi itu
Perlu menghadiri perbincangan perubahan etc
Susah nak buat jika tiada makluman terperinci dan contoh
Sukar nak tambahbaik jika kita tak tahu siapa yg simpan dokumen asal dan siapa yg uruskan

Then baru tahu ada meeting with new customer
Perlulah siapkan bahan 😱😱😱
Kalut cari sana sini
Update itu iniπŸ’†πŸ’†πŸ’†

Then lama pulak dengar speech
Ngantukkkk
Meeting with new customer
Ada hangin gak
Ye la dah senior kan....
Pendapatan boleh tahan...
Ada degil πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Then selak sana sini cari bhn utk junior customer lain
Balik nearly 7pm
Cari lagi....
Then from 10pm-3.15am buat keroje lain
Sebelum tu telan panadol juga
Updating presentation slides for another new customer
Tambah photos dan tables juga
Eh!!! Oh! No!!!!
I realised something is really wrong
This is due to the fact that when the boss prefer not to follow other department...
But from my checking this time we really have to follow them...
So how?
Meroyan sensorang tengah malam....
Sent email to boss n rakan sekapal
So buat dua version

Konon nak pi ofis 8am
Sedar2 dah 8.45 😱😱😱
Check email boss suruh tukar
Call boss untuk confirm
Hmm...
Baiki lagi...
Sempat minum milo+mkn sekut sekpg
10am kalut pi opis
Print and photocopied...
And off I went to meet the customers
Jumpa boss
Jumpa rakan sekapal
Hah!!! Berdebatlah ko
Which one to follow?
Ikut B, tak ikut turutan
Ikut P, mcm dah terlambat n bebankan pihak lain
Boss terkejut when I said it is our fault
Dah B suruh ikut P tapi kita yg degil πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
So beginilah...
This time yg awal ikut B, berikutnya ikut P
Faham???
A bit terkilan
Bila boss kata my unit selalu bermasalah
Pulak
I nampak masalah tu awal
So I shared to all
Why i share to them?
Coz them turut terlibat
Tak pasal2 tiba I digelar ketua geng sekapal πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Kalau sape baca sampai sini
Memang ko gigih πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Ni rekod I ya
Senang nak check for later purposes
Satu lagi nak release πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dah jumpa new customer
Ada lewat juga due to tech prob
Kalut balik ofis
Ada colleague nak jumpa
Pulak dah... kena ubahsuai agihan kerja
Hmm...dulu pun dh sikit
Ni bila dah dpt sesuatu pun nak sikit ya...
Malas nak fikir...
Biarlah jika itu rezeki dia
Atau jika dia menipu atau mendiamkan
Maka, jawablah di akhirat nanti
Anyway tu lepas
Kita fikir sekarang
Oklah if she got suggestion
But still kena fikir kes lain pulak
πŸ’†πŸ’†πŸ’†πŸ’†
Ada orang nak ringan
Ada orang rela berat coz tak mau berkongsi
Bukan senang to satisfy everybody

Nak rehat pun tak sedap hati
Lapar....makan biskut je
Whatsapp reminders itu ini
Sedar2 dah 3pm
Kalut pi jumpa commisioner of oath
Kalut pi klinik panel tp doc belum sampai
Pesakit menunggu pun ramai
Off I went to gomen clinic
Lantaklah kalau ramai pun
I was ting tong at the clinic
I kata demam, MA kata flu
I lupa pasal nombor, nurse hairan
I lupa pasal farmasi, sampai doc kena keluar and remind
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Anyway ....tu dia hadaplah


Confirm flu +sinus +allergic
Patutlah ting tong pakej with sakit sendi

Semasa di klinik orang cari I
Minta data yg due esok
Keluar klinik I pula cari my staff
Minta uruskan data customer yg masih belum ditetapkan
Belum lagi nk settlekan my staff yg nak jumpa I
Adoilah macam2....
Dalam keadaan ting tong
Kuatkan hati
Pi town
Pi lawyer firm
Pi tukar bateri car key

5pm balik opis
Dah ada customer tunggu
Tak sempat nak buka pintu, dia dh cakap 😭😭😭
Jumpa my staff
Melambak keroje
Kemas barang dan balik
Eh singgah beli .....


Malam ni banyaklah nak buat
So how nak mkn ubat 😳😳😳
Takpe mkn ubat dan tidur
Then bangun awal ya...













Monday, February 13, 2017

Ayam halia

That was my dinner tonite


Ayam halia, tapi macam ayam kunyit πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Tabur almond flakes
Walhal petang dah hadap gorpis πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Tula bila stress, fikir makan je

Pagi tadi kalut pi kerja
Ada bengkel
Adoilah my colleague asyik minta bahan je
Sabarlah...

Then meeting with customer
Opps...I ran amok
Why why why??
You never change...
Awatlah idok sedar diri....
Alasan agama
Alasan ibu
Alasan kakak
😱😱😱😱
😠😠😠😠

Sambil meeting
Dok melayan senior colleague yg byk songeh
Tak mau hari itu
Nak hari ini
Ko pikir diri ko je kan
Tapi lupa tanggungjawab to customer
Nak decline ek...
Just make an application
Later do not ever blaim me
Well...you knew the trick huh
What???
You wanna focus on something else
Then, org lain tak perlu buatkah???
Why did you so selfish???

Sambil meeting
Dok melayan junior colleague
Tak selesa dengan tempatlah
Ramai pulaklah
Adoilah πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

After lunch hour nak cepat2 sambung keroje
Ada pulak ex-customer datang.
Lamanyer....
Takkan nak halau πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
After 1.5 hours I need to be strong and said
"Oklah ya...thank you for coming. Saya nak prepare bhn utk meeting"
He seems shocked but understood πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Dah update name list and sent email to the relevant party
Ada discussion with another colleague
Perlu fahamkan dan buat hebahan
Nanti dituduh bukan2 lagi

Then sambung another discussion
Customer owh customer
Awatlah ada masalah tak mau inform awal2
Kan dah susah sekarang
Harus bagaimana?
Nak percaya siapa?
πŸ’†πŸ’†πŸ’†
Oklah kita siasat
Ask both parties
And give improvement opportunity...

Kena forward reminder email
Haish semua I kena buat
Nak buat yg I punya tak boleh lagi
Tertangguh since last week
Why la di kala crucial time ada je tech prob????
😠😠😠😠😠







Kah Kah Kah

Kalau semua orang faham
Idok le orang bertanya
Kalau semua maklumat disampaikan dengan jelas dan terperinci
Idok le orang minta buat taklimat lagi
Bukan satu tapi ramaiiiiiii
Kalau semua maklumat memang TELAH disampaikan
Idok le I tertanya2 di petang Jumaat
My coleague sekapal tertanya2 di senja jumaat
Even my boss tertanya2 di pagi minggu

Tak perlulah di ulang sebut dah buat itu ini.
Mai jawap soalan saya je
Ada keluarkan arahan rasmi ?
Pada siapakah?
Bilakah?
Bagaimanakah?
1. Melalui memo bercetak?
2. Semasa mesyuarat bersama boss?
3. Semasa taklimat bersama kami?
4. Direct email?
5. Cc email?
Betulkah ko ada buat
Ada BUKTI???
Kalau TIADA...
Just admit your mistake and apologise!!!!

Psst...kalau perkara penting melibatkan perubahan besar...
1. cukup dengan taklimat yg tak jelas tukah?
2. Cc email je???
Seriously????
Berkualitilah sangat kan
KAH...KAH...KAH...










Sunday, February 12, 2017

Nasi hampir jadi bubur

Asalnya kosong je.
And more like nasi berair
Then, hasil khidmat google I upgrade letak bawang dan halia dan lenyek sikit kasi hancur
Korek fridge jumpa leftover plain soup dan curah
So ada rasalah macam bubur
Dan rupanya hampir macam bubur
Cuma agak pekat

Then buat bawa goreng
Masak terung+bilis kicap
Hasilnya.....for my dinner



Yummy!!!!!

Tapi pelik
After an hour
I feel something stucked at my throat and pain in my chest....
Musykil ek...
Adakah I memang confirm dah tak boleh makan bilis atau I kunyah ayam tak hancur.
Yg kedua tu pelik...biasanya ok je
Angin kot πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Anyway in that condition I forced myself to check my customers' work...gerak la sikitkan.

This morning Off I went for a 4km brisk walk.
Then, I made these cheezy egg breadstick sandwich...


Breadstix from wednesday πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Ok...jom basuh basuh, kemas rumah, hantar email dan buat kerja opis...


Saturday, February 11, 2017

Nasi tak jadi bubur ..

You see...
Pizza dan kawan-kawannya yg dibeli pada hari Rabu masih ada.
So pagi tadi I had breadstix and salad for brekky


Disebabkan selalu tonton k-drama, maka teringin nak makan bubur or nasi lembik...
Maka, tadi cubalah buat...
TAPI NASI TAK JADI BUBUR PUN πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Lambat na nak tunggu, maka ceduk je le nasi berair tuh πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Padankan dengan ayam goreng kunyit
Tu sebenarnya marinated chicken breast yg dibeli 2 minggu lepas. I am sure rasa marinated tu dah hilang...so buat ayam kunyit je la...