Friday, October 31, 2014

Teruk sangatkah

I was surprised when my colleague from other unit congratulated me on Thursday noon. Then she told me that I was appointed as a 'leader' for a task. She just heard it in the meeting. I knew nothing about it nor received any appointment letter or email. Then, a customer came to ask me something and he told me that my other colleague told him that I am the one who responsible for his inquiry. That colleague later admitted via whatsapp that she heard a rumour about that post. I tried not to believe all these unless I received the appoint letter. And if did receive it I will try to reject it. Can I????

Later in the afternoon, the previous leader of that task sent whatsapp messages stating that she will hand over all the related documents for that task to me. I am not happy with all these when people know something about me that I totally clueless. After all I don't like that task because this sounds small task comes with big responsibility. And I felt INSULTED and HUMILIATED when the previous leader said that our HOD prefers the other candidate compared to me. seems that they have to choose me not because I qualified for that task but because of I joined the organization earlier than the other candidate. Does not matter right? Senior or junior...more experience or not. If all of you prefer that candidate by all means appoint her.

She even highlighted that the deputy HOD does not like me. Yes I know that I am not in good term with that deputy since last year. But I don't understand why she reminds me of that. She said that I can reject the post if I don't want it. it can be easily done. WHAT ABOUT MY REPUTATION? WHAT ABOUT the reminder from the top management about never object my boss instruction? Being calculative on work is a BIG NO NO. The way she repeated that for several times seems that she encourage me to do so. Why? You cannot believe that I have been chosen??? To make matter worst she even said that the other candidate is more eligible compared to me since I often come late to the office. So my dear if you know right from the start that I am not a suitable for the post why did you suggested me as one of your replacement to the management? COME ON. Let the management find and decide who the suitable replacement is without your interference. Once the management decided to chose me why did you tell me about all these?

Why did you do all these???? To make me feel BAD????? I should hold you solely responsible for all these chaotic feeling...You are the one who resign from that post and they have to find the replacement. You are the one who kept on saying to me that the other candidate is suitable as your replacement. And I did notice that is kinda like a test to see my respond. Not even once you mention my name. Owh no, you did. You asked me that insulted question " Ke you nak? Like seriously? Do you think I desperately want that post??? Then out of sudden you told me that you have suggested the other candidate and ME as your replacement to the management. The next thing you mentioned that I am not the preferred candidate and not to forget the unsuitable one.

Now, I am totally UPSET !!!!!! Can I do something that I do not like while thinking that I am only the second choice and not the preferred candidate?

Update  3 Nov:
The previous leader asked me whether I have received the appointment letter or not. I have not checked my pigeon hole yet and hoping that the post is not for me. Suddenly she uttered that she hope that my wish is granted. Hmm... now only you feel guilty for resign from that post and I have to be your replacement...not for suggesting my name????

Update 12pm:
I peeked through the small opening of the pigeon hole. Hmm...Not a surprise news anymore  :(((((. So the letter just stay there for a while. I don't want it to worsen my already unstable mind.

update 4 nov:
I arrived at the office around 10.40am this morning and came across the deputy HOD. Surprise surprise my so called enemy congratulated me with a big smile. I don't know why but I acted like I puzzled and uttered "la ye ke". She said that she received the copy of the appointment letter and wonder whether I have received it or not. Once a liar always a liar...I said I haven't check my pigeon hole yet....oppps. The most tricky one when she doubted that I knew nothing at all. This time I told the truth that I did heard from certain people ( but I chose not to believe it). The most unexpected thing when she said THE MANAGEMENT TRUST YOU. Oh God these words make me in difficult situation. To ACCEPT or NOT. But it is not an OFFER letter it is an APPOINTMENT letter.

Wednesday, October 29, 2014

Tupperware...YES you can

I went to a supermarket to buy storage boxes on Deepavali 22 oct. Out of sudden I became a Tupperware member.

So...Tupperware YES You Can easily persuade a new customer to join you....Good bye my RM70.

Saturday, October 25, 2014

Jeruk epal-cayenne

ADOYAI....minggu ni I tengok sana sini orang dok tayang jeruk mangga asam boi. Walaupun mouth watering....salivating....I hanya mampu tengok je la. Mana nak cari mangga muda? Semalam I minta kawan yg balik kampung utk bawakan buah mangga muda jika ada. So i will wait until monday.

Tapi pagi tadi rasa teringin sangat. Dalam peti sejuk ada epal merah cinonit, cili api dah kering pulak. Teringat pulak si cayenne pepper. Asam boi memang ada. Maka bermulalah eksperimen.....

SEDAP jugak my liking lah.
Tapi next time nak guna epal hijau dan hiris tebal sikit.

Friday, October 24, 2014

Bila pi meeting : Part 1

Bila menghadiri mesyuarat :

1. Perlu buat catatan.
Supaya anda tidak terkejut apabila disoal dengan tiba-tiba oleh pihak atasan, lansung terlupa semua yang telah anda faham dan dengar. Akibatnya anda bukan sahaja memalukan diri sendiri, malah ketua jabatan  anda dan mungkin juga dipandang rendah oleh ahli-ahli mesyuarat. That is what happened to me last monday.

2. Sila fikir tentang orang lain juga bila tiba waktu makan. 
Kalau pun anda kebulur sangat dan antara orang yang paling awal beratur mengambil makanan, ia bukanlah alasan untuk anda mengaut segala bahan-bahan dalam kuah sehingga penuh mangkuk dengan bahan-bahan itu dan menenggelamkan bahan utamanya. Akibatnya orang belakang cukup beruntung jika dapat secebis kecil bahan tersebut.  Dan orang yang sama-sama di belakang pun, jika sudah dilihat kuah itu hanya mempunyai cebisan kecil yang terapung, tak perlulah cuba nak mengorek menggali sehingga hampir 10 kali mencari-cari. Sikit sama dikongsi. Bukannya pentingkan diri juga dan membuat orang lama menanti. Sangat memalukan apabila anda tidak perasan bahawa ketua anda antara orang yang paling akhir mengambil makanan. Hmm....belajar tingggi-tinggi, gaji ribu-ribu pun buruk makan jugak ek. That happened yesterday.

Wednesday, October 22, 2014

I Got my life back

After 8 days feeling like someone else, changing my daily routine, wearing uncomfortable attire at home, lost my weekdays and my weekend....
Alhamdulillah finally today I got my life back.
Well....since last nite to be exact.
So today I can do whatever I want to do and whenever I feel like to do it without worrying about other people and definitely without any hard feeling....Definitely taking a rest or watching tv without any disturbance. Can't wait to wear my comfy home attire: nightie, sleeveless mini dress or legging.

I feel like to do the chicken dance....
Hmm....the star jump maybe....

Sunday, October 19, 2014

Before and after

Finally ....
BEFORE and AFTER using the beauty product and facial treatment.

How I wish that I can write that as the caption for the above collage.
Hmmm...In My Dreams....

Sebelah kiri penuh dengan pigmentation, parut jerawat, liang pori yang besar dan jerawat yang sedang membesar.

Sebelah pikirlah sendiri....
Jangan sampai tertipu....

So kawan2 / adik2 jika tidak mahu muka anda seperti gambar yang di sebelah kiri tu ....
1. silalah jaga muka anda dari awal.
2. Jika muka keluarga anda semakin bermasalah seiring dengan peningkatan usia, maka anda perlu lebih berhati2.
3. Jangan biarkan muka anda tidak dicuci pada waktu malam, tanpa sunblock di siang hari dan tanpa toner selama 4 tahun di kediaman tepi pantai di negara yang panas yang mempunyai kes kanser kulit yang tinggi.

Friday, October 17, 2014

Rasa nak pergi JAUH

I feel like to go far far away..............
To the place where no one knows me
Let me be alone and do whatever I want.
After all here I am all alone and lonely.

I miss living in Australia
I miss my study life
Nothing to think except my study
Just put aside that housemate from 'hell'.

 I am tired of caring for people
They find me when they need something
They do not need me
 I am tired of thinking about OTHER people
Do they think about me when I am really need their understanding?

I am sick of listening to OTHER people
They just want me to lend my ears
They do not want to hear my problem

I feel really really small compared to others
Happy perfect family
Successful career
Financial free
Own several houses, shoplots and bussiness

Can I be heartless????
Hati kering la..........

Hmm ....what have I done????
Rambling nonsense due to hormonal imbalance????
What am I looking for?
Dunya or the hereafter?
Astaghfirullah .........

Desktop folder hilang

Adoyai... I am not a computer geek.
Sedang kalut menyiapkan kerja, alih2 my desktop folder hilang.
I called the technician, unfortunately he was not in the office.
I surfed the internet, unfortunately I don't understand any of info provided.
Moreover, definitely I don't have the guts to hit any key....nak troubleshoot manalah tau tetiba pi hilangkan all files pulak. Lagi parah....
Lepas tu baru perasan, I should use the right keyword to search in the internet.
Opps....not Desktop icon la hahahha...

Hmm...then barulah terfikir, daripada dok search internet mencari perkara yang tak pasti keywordnya and kalau jumpa pun tak berani nak buat apa2, search je la dalam laptop tu.....
Then, click sana sini, jumpalah....

Tuesday, October 14, 2014

Shopping sana sini

Hmmm...idokle shoping ribu2 atau ratus2 ya

My junior kata kita perlu ada namecard dan pen yg sesuai supaya orang 'nampak' kita or else people tend to bolayan once they met us. Iyoko?
Bukankah how we carry ourselves ka?
Tapi I beli jugaklah pen walaupun ballpen haha.
I tak pandai guna yang ada ink basah tu....selalu tercalit sana sini. Tapi berdasarkan pengalaman lepas I pasti pen yg agak costly ni hayatnya tak panjang bersama I...tak rosak, hilang takpun kena kidnap grrrr....

Bila umur meningkat perlulah deodarant yg kononnya lebih sesuai utk mengelakkan kegelapan, begitu juga cream for puffy panda eyes....Macam biasa senanglah dipujuk rayu membeli benda yg tidak perlu dan membazir demi kononnya melengkap syarat pembelian rm100++ to get the membership. That mini shower gel costs rm15 grrr....Pssst nak gelak pulak ada label vegetarian pada rak at this outlet. Macam food pulak.....

Suka pulak tgk this free can

Jika membeli 

Sekian sebahagian hasil membeli on 8 okt

Aku jugak yang kena

Sejak semalam I call sana sini nak tahu sama ada mereka yg terlibat sudah menerima permohonan my customer or not. Customer I terpaksa menangguhkan sesuatu kerana satu masalah kecemasan.

Semalam saya call officer unit yg terlibat katanya customer perlu hantar permohonan kepada unit mereka thru our department. Saya call customer katanya dah hantar pada s/u officer tu dan juga our big boss on 3 oct. I call tanya staf lain katanya tak terima sebrg permohonan grrrr....I cuba call s/u big boss tak angkat pulak.

Harini I call customer sekali lagi. Memang dia dah hantar kepada s/u officer. In fact semalam dia pi ke unit tersebut, s/u tu tiada pula. So, harini i call pula s/u officer tu. Katanya dah terima surat tu, tapi dia simpan la grrrrr.....Habis tu buat apa? Buat pekasam? Officer ko kata lain....Pulak tu katanya kami yg perlu uruskan and inform them. Bukankah the other way round?

So I pi pula office our department. Menurut staf yg terlibat mmg kami yg perlu uruskan and they are waiting for me. Pulak dah. How can I proceed with anything if there is no memo from them? Katanya dah hantar surat pada my unit. Second boss kata tak baca peraturan ke. Mana bukunya? I check dlm internet there is no info about that.

Pi cari staf@myUnit ....not around. Dah call ofc byk kali x angkat, sms pun x respond after 4pm barulah that staf call me. Ok memo dh sampai....
Bagus!Permohonan 3 okt, memo bertarikh 8 okt. Sampai di unit kami 14 okt. SUCH a QUICK PROCESS kan. Lagi bagus everything I should arrange by myself....grrrrrrr.....Penat dan stress call sana sini, pergi situ sinun atas rasa concern terhadap customer ....End up aku juga yg kena.

Beginilah nasib seorang yang mengikut prosedur.
Mana boleh buat sesuatu tanpa mengikut prosedur atau tanpa ada hitam putih. Bila x ikut, if something happen kami jugak yg dipersalahkan. Bila ikut mmg menyusahkan coz such a long process n masing2 tak kisah. Boleh je buat macam my colleague buat tanpa hitam putih. Lepas tu mengata I yg kononnya x buat kerja. Sayang...baguskah cekap buat kerja tapi tak ikut prosedur????? Selalu rasa hebat dan bagus compared to others...

Monday, October 13, 2014

Bukan berubah jadi baik tapi makin teruk

Adakalanya sedih melihat/mendengar/membaca tentang orang yang telah dewasa atau mungkin juga telah berumur berperangai yang bukan-bukan.

Berkelakuan seperti remaja
Tidur lewat malam kerana menonton tv
Bangun subuh lewat hampir 7am
Tak puas tidur sambung lagi sehingga matahari terik
Tidak pun menjalar menyarap mengadap tv sepanjang hari
Pasal artis dialah juara
Tidak boleh ditegur, mulalah suara meninggi
Tidak puas hati, barang dihempas
Hanya dia sahaja yang betul
Suka menyampai dan mengadu domba...

Lain orang lain perangai
Ada juga yang Hanya ingat DUIT
Hanya ingat HARTA
Hanya ingat DIRI
Hanya dia seorang sahaja yg SIBUK
Tipu sana sini
Cakap putar belit
Tidak ditolong, merajuk
Tidak dibantu, mengungkit
Tidak adil dalam tanggungjawab....

Sunday, October 12, 2014

Ternak LEMAK

Yang mana satu???
Pi out station atau ternak lemak?
Tolong sedar diri berat dah naik ke 51kg.
Tapi bila timbang di rumah kawan terpapar 53kg.
Terkejut, risau dan membebel.
Tapi kenapa masih tidak jaga makan dan bersenam????
Hmmm...bila berurusan dengan orang yg entah apa2 saya I need comfort food.....

Lunch on wednesday:
Fish and garlic butter rice@The Manhattan Fish Market

Very late lunch on thursday:
Roasted chicken and side dish@Kenny Rogers

Lunch on friday:
Onion ring n hotdog@Burger King

Lunch on saturday:
Dried noodle and chicken curry@Paparich

pics from google

Dinner on saturday:
Take away pizza set

As a result I can't fit in the newly bought M size girdle huhuhu...

Friday, October 10, 2014

Penakut dan Pelupa

Awal bulan 9 kalau tidak silap I pergi ke Palm Mall Seremban buat pertama kalinya. Pelik juga bila masuk ke toilet yang tidak dipasang cermin muka. Ada terfikir entah2 ada 'sesuatu' sebab tu toilet tiada cermin. Fikir dua kali mesti pengurusan tak sempat pasang cermin, ya lah tempat baru kan.

Then saya pergi ke sana pada 22/9. Owh kali ni cermin sudah dipasang di toilet. Bila balik rumah tiba2 my sis bercerita yg kawannya orang seremban cakap toilet di situ memang ada sesuatu sebab tu cermin tak dipasang. I tak percayalah coz I kan baru balik dari sana, I siap dah membelek2 muka di cermin toilet. Anyway I surfed internet regarding that issue.....Alamak!!!! Memang ada cerita. Khabarnya si pemasang cermin terlihat dari reflection cermin ramai yang memerhatikannya...Nak tahu sila google sendiri.

Tadi I pi lagi mall tu. Adoiii...tiba2 jadi seram bila tengok cermin. Cermin tu macam tinted je. Lagilah I fikir bukan-bukan. Pulak tu sensorang. Sunyi pulak. Toilet tu pulak memang jauh tersorok di belakang lot kedai...lagilah I yg penakut jadi lebih takut. Pulak tu kerap pulak nak ke toilet grrrrr. Tak selesa betul nak "berurusan".....

Nak solat pun satu hal. Jenuh cari surau. Bukannya dalam Mall tapi di parking lot. Itupun tanda arah mengelirukan. Satu lagi memang bahaya jika kita berseorangan di dalam surau kerana kedudukannya di sudut yang agak terpencil walaupun mungkin ada kenderaan yang lalu berdekatan surau itu. Di Sogo pun suraunya di parking lot tetapi tidaklah terpencil. Dari takut jadi bimbang pula. Bimbang ada yang menyerang atau mencuri. Ruang solat wanita dan lelaki hanya dipisahkan oleh langsir nipis yang kepam dan tidak dijahit sempurna. Telekung memang menyedihkan; kotor, kepam dan ada yang lusuh. Pelik!!! New mall tetapi telekung di Giant Nilai jauh lebih baik. Memang tak capai la standard telekung R&R ataupun AEon Seremban 2. Bimbang bertukar menjadi geli pula. Sangat menyesal kerana tidak membawa telekung sendiri.

Owh selain penakut, bimbang dan penggeli, I ni pelupa juga. I ingatkan I buat facial treatment early sept tapi rupa-rupanya on 22 sept. Baru 18 hari berlalu tapi I buat second treatment tadi. HMM...wasting money huh....

Wednesday, October 8, 2014


Apakah maksud laku keras?
Perkataan ini bukan sahaja terdapat pada kulit hadapan buku yang dijual di salah satu rangkaian kedai buku yang terkenal di Malaysia malah diletakkan sebagai penanda bahagian/rak buku.

Adakah ia sama maksudnya seperti terlajak laris?
Itu saya masih boleh terima.
Tetapi saya memang tidak boleh terima laku keras.
Memang saya membebel pada juruwang tadi.
Yang peliknya tak mungkin tiada seorang pekerja Melayu di situ yang tidak perasan/nampak/tahu?
Sudah berapa lamakah ia dibiarkan berlarutan?
Susah sangatkah untuk menulis "laris" ataupun "mendapat sambutan hangat atau permintaan yang tinggi". Or just write it in English as best seller.

Tuesday, October 7, 2014

Anak seorang pun tak terjaga

I don't understand why CERTAIN parents just ignore their children. Kalau anak 6-12 orang tu lain ceritalah. Ni anak seorang. Mak sibuk OT atau kalau cuti sibuk dengan OCDnya. Bapak pulak kalau tak tidur, sibuk dengan wife baru dan anak tiri takpun balik kampungnya.

Anak terbiar dok membuang masa mengadap gadjet setiap pagi sebelum ke sekolah petang. Akademik anak terabai kerana kononnya mak ayah tak faham bahasa inggeris or subjek yang dipelajari. Kalau tidak faham pun takkan tak boleh semak buku anak baca komen guru or paling malas pun cukup setakat bertanya anak dah buat kerja sekolah ke belum. Bertanya ada projek atau tugasan sekolah or not? Boleh buat or not? Kalau anak kata boleh buat sekali pun, susah sangatkah  nak sit together and monitor his work? Sesudahnya anak punya hasil kerja memang teruk. Kasar, senget benget, supik sana sini dan comot satu hal.
Ni Salah Potong !!!! Salah pasang!!!!!
Kalau dibuka semula buat sekian kalinya mahu hancur terus benda tu. Si anak pulak tak tahu tak nak bertanya. Tak tahu tapi tak ikut arahan yang diberi .....

Friday, October 3, 2014


Terkejut apabila dihubungi oleh seseorang di organisasi kami menjelang waktu zuhur siang tadi. Katanya risau akan diberhentikan dari organisasi kerana masalah prestasi dan meminta pengesahan saya mengenai syarat-syarat yang berkaitan. Dia tidak mahu pisang berbuah dua kali. Saya sedih kerana dia kedengarannya terdesak. Saya juga geram dan terkilan kerana dia tidak belajar dari pengalaman lalu. Tersentuh juga hati bila dia meminta maaf kerana selama ini dia tidak datang bertemu saya selepas kesnya yg pertama dulu, malah melarikan diri jika ternampak atau terserempak dengan saya. Tidak dapat dinafikan hati terguris apabila dia buat2 tidak nampak, tapi .....itulah realitinya, itulah kebiasaan orang2 di sini..

Setelah disemak syarat yg berkaitan, saya menghantar maklumat tersebut kepadanya menggunakan whatsapp. Saya fikir dia akan berasa lega tetapi sebaliknya katanya dia jadi bingung. Saya rasa mungkin dia salah faham dengan maklumat tersebut. Maka, selama satu jam saya study kes dia berdasarkan maklumat tersebut. Saya sediakan juga jadual untuk memudahkan kefahamannya. Jenuh juga memberi motivasi kepada orang yang telah hilang semangatnya. Sekali lagi hati saya tersentuh bila dia berkata dia bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Saya memang tidak senang duduk memikirkan masalahnya. Sesudahnya dari pukul 5pm sehingga 6.15pm saya study kes dia semula dengan teliti dan terperinci. Alhamdulillah berdasarkan kefahaman saya dia masih mempunyai peluang untuk terus bersama organisasi. Dia pun terkejut dengan berita baik ini. Terasa lega dan gembira apabila dia kedengaran bersemangat untuk meningkatkan prestasinya. Semoga dia diberi kekuatan dan dipermudahkan urusannya. Yang paling penting dia perlu ubah sikap demi masa depannya.

Thursday, October 2, 2014

Gurauan maut di sekolah

Sebak dan geram bila membaca whatsapp message dari rakan mengenai pelajar form 3 yang maut terjatuh dari siling dewan sekolah yg hampir 30 kaki tinggi kerana mengambil pencil case yg disorokkan rakan. Dan yg paling mengharukan dia masih menggengam pensil case nya.

Memang sudah ditentukanNya.
Tapi apa dah jadi kepada remaja masa kini sehingga sanggup membuat gurauan yg terlampau?
Apakah didikan yang diterima tidak mencukupi?
Tiadakah pemantauan dari pihak sekolah?

Semoga aruah ditempatkan dalam kalangan org yg beriman dan semoga peristiwa ini menjadi pengajaran untuk semua pihak terutamanya pelajar, ibu bapa ataupun pihak sekolah.

Update 3/10/2014 -4.39PM :

KELIRU JADINYA...........................

Sumber dari Sinar Harian :

Muhammad Hakimi bukan dibuli

KANGAR - Polis meminta orang ramai menghentikan spekulasi mengaitkan kematian pelajar Tingkatan 3 yang jatuh dari siling dewan sekolah kerana dibuli rakan-rakannya.

Ketua Polis Daerah Kangar Superintendan Abdul Rahman Mohd Noordin berkata, laporan mengenai kejadian mangsa Muhammad Hakimi Zukefli, 15, jatuh dalam keadaan tertiarap bersama kotak pensel miliknya adalah tidak benar.

“Apabila polis sampai, tidak ada kotak pensel di tempat kejadian. Bagaimana pula ia boleh dikaitkan dengan kes buli sedangkan rakaman percakapan guru-guru dan rakan-rakannya juga mendapati tiada unsur buli berlaku.

“Tak mungkin ada orang sanggup panjat dan meniti siling bumbung itu semata-mata untuk menyembunyikan kotak pensel, malah kalau ia dilambung pun tak akan sampai kerana ketinggiannya hampir 40 kaki (12 meter),” katanya.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pelajar maut jatuh dari siling dewan sekolah]

Jelas Abdul Rahman, dakwaan mengatakan mangsa cuba mengambil bola takraw juga tidak berasas kerana bola takraw dipercayai hanya melantun di atas atap anjung di hadapan dewan.

“Dia dan rakan-rakan bermain sepak takraw sebelum waktu rehat pada 10.30 pagi, ada dua biji bola melantun ke anjung tersebut tetapi guru tidak benarkan pelajar bermain naik mengambil bola itu.
“Selepas dua kali bola takraw melantun ke anjung, mereka bersurai tetapi Muhammad Hakimi tidak bersama rakannya yang lain sebelum ditemui maut di dalam dewan itu pada jam 11.15 pagi,” katanya.
Siasatan awal mendapati mangsa menaiki tangga di bahagian pintu belakang berhampiran pentas tidak dikunci, namun polis masih menyiasat bagaimana mangsa meniti siling ke lokasi dia jatuh.
Sementara itu, Ketua Unit Pembangunan dan Pendaftaran Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perlis, Yusuff Man yang melawat tempat kejadian, berkata JPN bersedia memberi kerjasama kepada polis untuk menyiasat.

Kelmarin, Muhammad Hakimi ditemui maut di dalam Dewan Sekolah Kebangsaan Syed Alwi di sini.

 Sumber dari Harian Metro :

‘Arwah mengadu wang diperas’

Kangar: “Kami mahukan keadilan dan percaya arwah dibuli kerana arwah pernah menceritakan beberapa kejadian buli yang menimpanya kepada saya,” kata Zally Ismandy Ismail, 30, abang ipar kepada Muhammad Hakimi Zulkifli, 15, yang maut selepas terjatuh dari siling dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Syed Alwi, di sini, kelmarin.
Katanya, dia kecewa dengan tindakan sesetengah pihak yang menafikan kejadian buli menimpa arwah kerana mangsa pernah diperas wang oleh pelajar di sekolah terbabit.

“Bukan sekali, malah pernah beberapa kali sejak tahun lalu dia mengadu sering dibuli rakannya termasuk ditarik baju dan dilondeh seluar oleh rakan yang tidak bertanggungjawab.

“Saya tidak percaya kejadian ini tiada unsur buli kerana tidak munasabah jika dia hanya memanjat siling tanpa tujuan. Saya berharap arwah menerima keadilan yang sewajarnya. 

“Malah, sesiapa yang waras juga mungkin mempersoalkan tindakan mangsa naik ke atas siling tanpa tujuan melainkan ada perkara lain cuba disembunyikan,” katanya yang ditemui di rumahnya di Behor Lateh, di sini, semalam.
Zally Ismandy berkata, adik iparnya yang juga anak bongsu daripada empat beradik itu tinggal bersamanya dan isteri, Norliana Zulkifli, 28, sejak 2010 selepas kematian ibunya ketika mangsa berusia lapan tahun.

“Arwah seorang yang lurus dan lembut kerana tidak pernah menimbulkan masalah di sekolah selain dikenali sebagai pelajar yang ringan tulang kerana sering membantu guru dan rakan sekolahnya.

“Sehari sebelum kejadian itu, arwah tidak menunjukkan sebarang perubahan dan dia ada beritahu saya akan hadir pada program bacaan Yassin, hari ini (semalam), di sekolahnya sempena Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga,” katanya.

Menurutnya, dia terkejut apabila dimaklumkan sekolah supaya datang ke sekolah berkenaan bagi membuat pengecaman.

“Saya tidak mengesyaki apa-apa sebelum menerima panggilan daripada sekolah pada hari kejadian supaya hadir ke sekolah bagi membuat pengecaman. Selepas datang ke sekolah, saya mengecam muka jenazah selain melihat bekas pensel kain yang digunakannya diletakkan bersama dalam beg mayat.