Monday, April 19, 2010

Makan dan makan dan makan lagi .....

Hmm....den ni makan ke menketedarah melantak ha ?????

Hari Selaso lopeh, kalut masak pepagi untuk boka tongahari den...spicy scrambled egg.

Hari Rabu lak, teringin bona nak makan beef kebab.

Apo lak kan, ni bukan eh kebab....hehe..beef lasagna. Daripado tahun lopeh den ngidam...at last dapek gak. Tapi rupo eh diorang guna sliced beef instead of minced beef

Malam tu den masak tomyam pacat pucat niha....

kurang la kehijauan eh. Tomyam ni jugak menjadi lunch n dinner for thursday.

Jumaat lak iyo iyo lah den nak buek omelete utk boka lunch...agak eh banyak bona aksesori eh, maso proses balikkan..toruih terbarai, mako jadilah vegies scrambled egg hehehe...

Sesudah eh...tak poie uni pun hmm....

Malam tuh, den conpius...kojap nak masak ayam madu berompah, kojap nak buek ayam goreng madu petaling cam kek blog umie. At last masak gak lak ayam madu berompah ni konon nak ado kuah.

Hahaha...cam biaso lah den kalau masak, tak tahu poie mano kuah eh. Selero boto den makan lauk ni, tambah lak ado kailan sos tiram....slurp....
Psstt...sobona eh ayam ni semuo tinggal tulang jo. Kiro eh si kopak nilah yang plg banyak daging. Daging ayam ni semuo dah dikikis buek tomyam haritu hehehe...Sayur kailan tu lak..ihsan kawan kami yg balik Malaysia hari kamis lepas....
Actually ayam madu berompah ni memulo den makan dulu kek Penang. Kek kodai mamak nearby roundabout tak jauh dari kompleks bukit jambul tu. Agak eh dah tak wujud dah kodai tu sekarang ni hehehe...Den ngan kengkawan memang makan jilat pinggan jari la. Punyolah sodap..sampai kami tergilo bayang. Tu yg kawan den Puan S ni, cari resepi eh. Simple sesangat....Goreng ayam dulu. Then, tumis daun kari dan rempah+cili, campak bawang bosa, lotak madu. Last, baru lotak ayam. Tapi kali ni den sajo lotak sos tomat sikit n lotak bawang goreng. Dulu ponah tengok rancangan masakan kek TV, mami Penang habaq kalu mau kasi kari sedap, letak la bawang goreng....

Hari Sabtu, menu yang sama gak ler utk dinner. Actually pagi tu pi asean groceries store...dari kedai china membeli perencah brahim, ke kedai vietnam membeli santan kara + bawang goreng, ke kedai bangla membeli ayam...sedih tak do daging huhuhu. Bukan apo haritu nampak kawan buek steak...den hanyo mampu pandang2 joling2 jolah...dah dio tak pelawo kan. Den nak cito apo tadi sobona eh....Ha, maso kek kodai vietnam ni, maso den mencarik2 bawang goreng, tetibo ado sorang pompuan ni ronung muko den n cakap ...$#@....Osah boto, sekali lagi orang ingat den sedaro maro eh dari vietnam ....kali ke berapo tah...ke ompek ko limo ????

Ni lak lunch den hari ahad n harini.... masak kicap ikan, as usual kuah dah hilang :)

Psst..pepagi dapek makan raisin toast ngan melting butter+sprinkled cinnamon..so yummy....

Konyang..sampai tongahari tuh...

2 comments:

  1. Salam Fairy,
    wah bersusun menu dia dari Isnin sampai Ahad. Betul lah orang selalu cakap makan untuk hidup, hidup kena makan, hehehehe.Tentang kereta akak tu kadang leceh gak kalau nak tinggalkan dia kat bengkel. Tapi masa beli memang include sistem tu sekali nak buat camne. Walaupun dah lama tapi dari segi safety rasanya Ok lah tak risau tinggalkan walaupun pintunya tak berkunci.

    ReplyDelete
  2. salam kak Aidah...menu orang malas hehehe...dahla malas tapi nak makan kan, tapi cam hidup untuk makan pulak hish...
    keta akak tu mmg canggih bebeno bunyinyer. Bagus jugak utk safety..org godek camna pun, selagi takde pasword selagi tulah can't start the engine. Maka, memang confirm hak milik kekal tuanpunya keta hehehe..:)

    ReplyDelete