Sunday, March 7, 2010

Kalau korang tak percayo, den lagi lah hehe...

Korang nampak tak apo bondo nih, kalau nampak tahu tak apo bondo nih?

Ok den kasi zoom sikit.
Sapo buek ni. Den ko ?? mustilah...first time in my life baking layered cake-kek lapis masam manis on Monday 01/03/2010. Kalau korang tak percayo den lagi tak cayo haha...Remember this layered cake that I've been craving for so long and because of it I fell in love with blogging world. At last I managed to bake hawflakes layered cake, eventhough tak secantik dan sesedap orang lain buat, lagipun tak larat n ngantuks nak pukul butter sampai betul2 kembang n melapis n membakar dari 9pm-12pm. Sambil nunggu setiap lapisan tuh masak boleh lah ngemas dapur then baca journal. Actually, I used bro Rozzan recipe. Thank you very much bro. But as usual I have to modify it to small portion n to whatever ingredient I have hehe.

Here's the modified recipe for 5x9 inch bake ware/mould

KEK LAPIS HAW FLAKES (MASAM MANIS)
Bahan-Bahan
3 biji telur (sebiji-700gm)

1 cawan gula halus

150 gm mentega
140 gm biskut Marie–tumbuk halus (saya guna cream cracker-satu baris je)

secukup haw flakes
1/2 tin susu pekat manis
1/2 cawan sekaya

(buat sendiri hehe...1 cwn santan, 1/2 cawan gula, 1 biji telur, 1 sudu perasa pandan)
1 sudu teh vanilla
Cara:
1. Pukul gula dgn mentega hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji, kacau rata2.
2. Masukkan biskut tumbuk tadi dan kacau lagi hingga rata. Kemudian masukkan susu pekat, sekaya dan esen vanilla.
3. bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian dan warnakan dgn warna pilihan anda
4. sapukan marjerin di dalam loyang. Ambil 5 sudu adunan, ratakan dalam loyang dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira2 180-190 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 7-8 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan genap atau alternate layers.

Opps...actually I still got the balance for the batter, so i just baked it in mini muffin tray/pan and got 10 pieces of these kek lapis malas n hangus.

Haha letak adunan warna merah, letak hawflakes letak adunan warna hijau..terus bakar 20-30 minutes, tak ingatlah hehe. Tak larat nak bakar lapis demi lapis . Hangus pun totap sodap gak, bila dibelah dua, ada manis sikit lah rupanya hehe...

I brought this layered cake to my friends house on tuesday, lawaklah pulak bila ada yg berminat nak belajar buat kek ni. Nak belajar ngan orang baru hehe...Yg bestnyer dinner kat rumah kawan ni dapatlah makan nasi lemak+sambal udang+ayam goreng brempah..yummy. Makan bertambah-tambah tuh..tak pandang tuan rumah tuh hehe.

Maklumlah for my lunch I just had ayam sambal yg tak bersambal

and on Monday I had half of hash brown (separuh g dah makan masa breakfast), two small slices of pancake or lempeng haha(separuh lagi dah makan masa lunch on sunday) and my sardine curry.
Then, on wednesday, I had the same menu ayam sambal for my lunch plus dapat makan donut buatan kengkawan di booth Malaysian student.

Rabu malam makan kari sardin and masak nasi goreng for thursday lunch. Ingat hari khamis malam nak masak spagetti..opps actually fettucinni with bolognese sauce. tp dah ngantuk sgt, just prepare the ingredients, so that on friday I have to cook it early in the morning. Malas nak amik gambar lak. Lagipun memang takde mood coz sedih ngan spv..yg tu nanti lah cerita.Pulak tu dia cam tak interested ngan my result, n bengang with my ideas. Dia suruh buat benda lain which is bila aku buat n buat comparison resultnyer tak sama huhu...lagi stress. Maka makan n makan byk coklat. Malam, plan nak study...tap ended up watching movies Wedding Planner and The wedding date. Eh dedua ada wedding...

On saturday afternoon I went out for stress therapy which is shopping ..opps window shopping for clothes. Haha, memang nak kuar survey for the cheapest and higher capasity of external hard drive n shopping for toiletries n fruits n groceries too. Later on the evening we had bbq in our uni accomodation...hanya mampu memandang sosej n beef ngan sayu je, sambil terkulat-kulat memakan roti burger..

Dah alang kepalang mengupload my first layered cake, kena lah jugak upload gambar my first butter cake yg tak jadi sobab salah sendiri tuh. Kesian gak ngan kek tuh, takut dio kocik ati lak kok den ni pilih kasih kan... Tapi tolong jangan gelak.

Korang tak aci tau...den tau korang golak. Macam lotak kek tuh ateh mejo tanpa alas kan. Malas punya pasal, letak atas penutup food container je haha...

4 comments:

  1. salam..chaiyoklah adik akak ni dah pandai buat kek lapis..terror jugak..
    org tak pandang ruper tau...org rasa sedap ker idak..klu lawa pun rasa tak sodap tak guna jugak.

    ReplyDelete
  2. salam kak ina...akhirnya tertunailah hasrat dihati saya nak makan kek lapis buatan sendiri..wpun 6 lapis je n setiap lapisan tebal lak tuh hehe..

    ReplyDelete
  3. rajin boto ekau buek kek lapis yo....respek plus suspek aku kek ko nok....hahahaha....syabbas betteh....kek lapis tu nampak moist n sedap lah....terliur i...

    ReplyDelete
  4. kaklia..teringin n tensen punya pasal maka terbuatlak kek lapih tu dalam keadaan tersengguk-sengguk hehe.

    ReplyDelete