Tuesday, June 11, 2019

Kutuk kerjaya orang lain

Adoilah
Di kala seminggu Syawal
Maka hari ini kembalilah ke tempat cari rezeki
Mood kerja masih ke laut
Hujan mencurah pula di tengahari
Lagilah jadi lautan dalam 😅
Bila malam
Hati mcm nak meletop pula

Nak kita dengar
Masalahnya
Luahannya

Tapi
Sesuka hati kutuk kerjaya kami
Selamba buat generalization hanya kerana beberapa individu

Habih tu
Selama ni kenapa beria2 benar nak dapatkan sesuatu
Bukankah ke arah kerjaya yg dipertikai itu

Bila fikir semula
Memang susah nak bincang dengan org peel gini
They only see what they wanna see
Semuanya negatif
Semuanya salah
Semua orang salah
Tak perform pun sebab salah orang lain
Complaint tak tahu how nak buat
Tapi marah pula bila boss nak hire org luar
So nak apa sebenarnya?
Pastikah akan dapat kerjaya/tugas/boss/colleague/persekitaran yg semua ikut kehendak sendiri?
Bagaimana jika tak dapat?
Nak lari lagi?
Sampai bila?

Minta pendapat kawan
Tapi dikatanya kawannya menghina
Bila I lihat ayat kawannya ok je
Lagipun memang betul orang tu cakap
Tapi dikatanya berlagak pulak
Mmg benar bagai dikata
Atau cemburu si kawan dapat kerjaya idaman?

Walaupun sakit hati
I biasa layankan je
Dah kawan kan
Siapa lagi nk dengar luahannya

Bila kesabaran menipis
I pun berkias-kias lah
Takpun beri analogi
Cakap terus terang risau kecil hati

Bila kesabaran hilang
Barulah cakap terus terang
Apa yg tak kena
Sebagai kawan perlu tegur

Bila masih nak tegakkan benang basah
Eloklah I senyap
Tak perlu respon apa2
Hanya bebel di blog 😂🤣
Dan lupakan




1 comment:

  1. resam manusia suka kutuk walau tak tahu apa2..suka berkata walau tak faham apa2..bertabahlah ;D

    ReplyDelete