Wednesday, January 9, 2013

Tekak besar si orang sakit

Huish semalam di OZ, mesti ramai yang mengeluh di sana sini. Aku keluar pi uni around 4.30pm. Keluar je rumah terasa sangat udara panas membahang, walaupun langit berawan....


Sungguh ramai orang bersidai tepi pantai, selain lelaki yang berlenggeng dan wanita yang memakai pakaian seminimum mungkin berjalan ke sana ke mari.

Sampai ofis...manalah ada aircond kan. Bangunan lama kan...so pasang kipas laju gilerlah. tak cukup dengan itu, my opismate pun pasg mini cooler. At one time, I told my opismate rasa nak pakai bra aje hahhahha............Balik lebihkurang 10pm pun rasa panas membahang. Jenguk ke laut ramai orang dok berendam dalam rock pool ni...


Dah tengah malam pun panas lagi. Inilah kali pertama I buka tingkap memalam buta dan siap pasang kipas lagi. Konon pagi tadi bangun 3am, nak pulun buat kerja. Tapi pi buat benda ngarut. Then 6.30am baru belek thesis....Tapi biasalah terlelap, Sedar-sedar dah 7.45 hehehhe. Semalam punyalah panas, harini dingin je tergigil2 ditiup angin waktu tengahari semasa tunggu bas. Oz weather...we can't complain ;)

Owh...nak cerita pasal foodkan, tapi intro takde kaitan lansung hahhahah. Hah! nilah antara menu orang sakit. Either masak, leftover food, instant food atau beli

Egg noodle and bbq chicken


instant mashed potato, leftover peanut sauce+taupok+chicken liver n pedal


Sticky chicken wings+mixed beans salad+kale+boncocini


leftover Sup daging+instant mashed potato+rojak buah...


Murtabak sardin

Thai food

Baked chicken+mixed bean salad+stir fried kale


Opps...macam tak sakit je kan ;)))

Hari jumaat lepas teringat sangat nak makan ikan dan nasi goreng Thai. Tapi beras kan dah habis. Belek purse, sekali lagi duit ada AUD15...:(. Terpandang pulak AUD10 atas rak buku. Balancenya korek2 la plastik duit syiling. Alhamdulillah tertunai hasrat tekak hehehhe.....

Macam biasa, mesti ada orang menyibuk :P. Kalau I beli takeway food, ada je la yang tak kena. Ni I order yg free delivery pun pepaham je la...."Eh! mahalkan.". "EH! bukan ke minimum order for delivery AUD40". Hello! yang ko tengok tu entah mana-mana katalog. Kenalah pandai cari harga termurah, food yang best dan yg pasti HALAL....I bukan membazir ya atau belanja boros. Lagipun, I boleh makan ikan dan nasi tuh banyak kali...YA! ENAM KALI TAU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  Yang egg noodle tu harga aud12.50 kot, tapi I boleh makan EMPAT kali ya. Sometimes orang ni tak sedar, walaupun dia jarang beli take away food, tapi dia beli bahan yang mahal takpun menggunakan sesetengah bahan dengan banyak. Contohnya sayur brocolini yg aud2.98 secekak kecil je tuh..yg hanya boleh dimakan satu atau dua kali sahaja. Lepas tu, bila beli barang banyak sangat, sampai tak nampak...at last buang je sayur/buah yang dah layu/busuk. Sekali masak, habis sebijik bawang besar...kalau masak sambal ok jugaklah nak guna bawang banyak tuh. Kalau dia makan di Fishmarket, sensorang je sekali makan boleh habis nearly or more than AUD35.  I habis aud13 je hehhehe....Tapi duit dia, lantak dialah kan....Tapi yg dia dok nyibuk dengan apa I belanja, apahal............


8 comments:

  1. salam... kak sakit lg ke? ce try ubat cool flu namanya... utk demam, selesema, sakit tekak n batuk.. sy biasa mkn ubat tu mmg lagi ok dr panadol... just pendapat.... hopefully akak cepat sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. Akak dah ok :). Thanks bagi suggestion :)

      Delete
  2. amboi! makanan orang sakit, sedap nampaknya, siap ada delivery lagi, bestnya, saya makan pon berjimat, kalo lebih $15 tu, pikir 10 kali, haha. Tassie kesejukan, suhu drop last 2 days, today pon still sejuk, itu lah OZ! sukati dia je kan, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. macm tak sakitkan hehheh. Tulah memang kena berjimat, dah namanya studentkan. Tapi jangan pulak jimat, sampai jadi stress, sebab tu kalau tak sempat akak beli je food hehehhe. Tassie sejuk ek walaunpun haritu ada bush fire kan. Macam2...NSW getting hotter. 46 degree two days ago.....

      Delete
  3. wohhooo... drooling here tengok semua food yg sedap tu..!!

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. hahahha...ada gak org miss my bebelan hahahha

      Delete