Saturday, March 20, 2010

Den ngidam ni...

Den teringin nak makan tembikai, yang merah nyalo cam ni ha....

Korang teringin tak ? Poie boli la yo...e..eh..buek sendiri lah yo. Camno lakkan nak buek tembikai sendiri kan. Kalau den kata buleh camno...apo nak cakap? (anak buah den selalu cakap camni, tak suka tau !!!!). Iyo..buleh, nengok ni

Tembikai apo nih ? Den buek ni hari sabtu lopeh. Selain ngidam, boleh gak sebagai jadi stress therapy semasa membuat n membakarnya n juga boleh di kongsi bersama rerakan semasa aktiviti bbq n potluck. Mari kita tengok kek lapis tembikai tapi tek berperisa tembikai dalam pose yang berbeza hehehe...
Psst...abaikan lah tembikai berkulit tobal dan isi berongga n bijik coklat hanguih to yo hehe. Den ambik ni dari blog bro Rozzan. Once again TQVM bro :). Macam biaso den selalu tak setia ngan resipi yang diberi. Den baru tau yang tepung hongkong=tepung kek (Pembetulan 23/03/10-hehe malu je bila ditegur dek kak ina tepung hongkong bukannya tepung kek tapi tepung pau. Haha..patutlah kek den tak berkilat cam kek bro Rozzan. Lain kali korang jangan jadi cam den, tak tahu tanya, jangan sesuka hati buat kesimpulan sendiri bila baca di internet. TQVM kak ina for sharing the info. Kok sesape masih conpius sila la surf internet -jenis jenis tepung) . Tapi memandangkan raising flour banyak lagi, takkan den nak boli tepung cake lak..kalau semata2 nak buek sebiji kek jo. Lagipun den ingat topung ni sama jo. Rupo eh kawan cakap tepung kek ni ringan lagi...yo ko? Dio cakap dio biaso boli jenamo Anchor (hehe saja bagitau kek sini untuk rujukan den akan datang). Ni ha resopi yg den sesuko hati ngubah ngikut apo yg ado. Mintak maaf yo bro.

Kek lapis water melon cheese

3 biji telur 600gm (Den raso elok tambah jadi 4 bijik)
50gm (1/3 mug) gula
60gm (2/3 mug) tepung naik sendiri
30gm horlicks.....den lotak biskut marie (2/3mug)
150gm mentega ( Tapi kalau nak moist lotak 200gm kot)
1/2 tin susu
90gm cream cheese
chocolate chips sesuka hati.

Cara :
1. Telur,gula,tepung,horlicks dipukul sehingga kembang+pekat.
2.Mentega,susu,cheese dipukul sehingga putih
3. Satukan adunan 1 dan 2, gaul sebati
4. Bahagi kepada 3 bahagian.
a) hijau 3 lapis (1lapisan 5 sudu...raso eh utk loyang kocik 3 sudu cukup)
b) putih 2 lapis
c) merah lapisan seterusnya (setiap lapisan tabur choc chips)

Perasan tak lapisan hijau den tu toba bona. Lopeh tu tak nampak lapisan. Tu akibat ngikut kato housemate indo tulah. Dio kato, samo je kalau terus curoh semuo warna hijau sekali, tak payah lapis2 haha...kesimpulannya buat je apa yg kito dah rancang..jangan biarkan org nyibuk, ganggu konsentrasi kita semasa memasak. Kok makin sodap n cantik takpo haha....Kalau tak sodap n tak cantik tak pasal2 depa jadi mangsa kito meletakkan kesalahan kita hehe...

Niha...bokal den 2 minggu lopeh.

Den memang suko boto sambal ikan bilih ni. Hari2 pun takpo. Tetibo teringin nak makan tolo masak kicap.
Haha...kuah sudah koring. Koring2 pun den ngap yo.

Minggu tu minggu sodih kan, den makan ntah apo2 yo. Makan maggi la, makan roti nan ngan sambal bilis lah.....Bilo stress tak hilang gak, den poie window shopping jap hari sabtu. Macam best nengok orang berurut n berefleksologi di kala stress ni...tapi biaso lah bilo poie ngan kakak itew, dio nak copek balik coz takut terboli n terboli baju, jeans etc. Pado den, memanglah kalau kito teringin sangat..pikir gak pasal budget dan keperluan barang tu. Biaso eh kalau bab makan den tak kisah bayar lobih sikit jolah, coz takut kempunan hehe...Tapi bilo cam pakaian tu..kena ada banyak pertimbangan. Pado den tak guno boli pakaian bebanyak terutamonya jeans, lainlah kalau memang selalu dipakai n tahan lama. Lagipun kalau skinny jeans ok kot nak pakai kek sini, kok balik Malaysia mesti sogan nak pakai...habih nak buek apo..buek pekasam? takpun makanan tikus? Tapi lantaklah kan..duit orang kan, duit dio banyak...orang yang dah kojo dlm 22 tahun, tak tahu nak buek apo kot ngan duit yo. Tapi yg polik eh haritu den boli makanan kek uni aud7 dio kato mahal....padahal kadang den boleh simpan sampai dinner gi. Den boli cream cheese aud 4 pun dio kata mahal....Hmm..memacam.

Minggu ni minggu serabut/geram n sewaktu dengannya..mako den hanya masak suhun goreng, defrost bolognese sauce 3 minggu lopeh+spiral. Hari rabu order nasi lomak ngan kawan, sodap gilo. Hari Khamis lak, my spv belanjo makan kek Thai restaurant. Semalam lak den menikmati fish n chips di tepian pantai...sambil main nyorok2 makanan ngan seagulls hehe...Kalau setakat beberapa ekor datang dekat ok gak kan.

Kalau camni ...Anda berani ????
Kesian kan burung tu takleh terbang sebab menentang arah angin..kesian ada, lawak pun ada hehe....

5 comments:

  1. Salam lily,
    mengancam gak nengok kek lapis tu ya. kalau org yg kaki makan, dapat makan pun boleh release stress

    ReplyDelete
  2. salam kak aidah,
    nampak agak mengancam sobab kaler merah ngan hijau tu kot hehe..Tang rasa, saya kena usaha lagi. hehe lain kali jgn sesuka ubah resepi.
    Bab makan bila stress ni,..sayalah tu. Tu sobab badan makin mencanak2 naik huhu..

    ReplyDelete
  3. salam...torliur den nengok kek tu ha..
    ~makan megi pun ok ape...hehe...

    ReplyDelete
  4. mak aiii....aku raso mcm nk buat kek tombikai tu jo jah...sodap bona nampak ea...Kalau ko nk tahu jah, kwn aku lelaki belaja kat obersea, bilo balik mesia...dia lagi terer masak dr gf dio...wah..aku respect ko jah..!!!muaaahhh...

    ReplyDelete
  5. hisham, maggi mmg best tambahan kok lotak tolur ngan banyak sayur...cumo poning la byk MSG.

    Daela, bueklah..sonang jo, cumo maleh nak nyiapkan adunan jo. Memang duk jauh ni, kalau teringin memang kono rajin masak sendiri kan. Dulu boleh la, mak ado..kodai pun ado haha. hehe harap kerajinan akan diteruskan :)

    ReplyDelete