Monday, November 29, 2010

Kempunan nak makan nasi lemak

Pagi semalam my housemate si kakak masak nasi lemak jemput kawan kami makan.Setelah 1 jam aku turun pi basuh baju. Serba salah jugak either nak pi tegur tetamu atau takut dikatakan nak ngendeng nasi lemak. At last, aku pi tegur tetamu. My housemate offer nasi lemak. Rasanya terpaksa, ajak2 ayam gitu…takkan tak ajak housemate depan tetamukan. Coz kalau betul dia nak ajak aku, mesti dia ajak banyak kali dan dengan nada yang bersungguh-sungguh. Kenapa tak ajak masa aku sibuk goreng cekodok awal pagi tuh? Takpun, kenapa tak ketuk pintu bilik aku masa kawan kami sampai. Sedih tau…

Lagi sedih, mereka kuar tengahari tu tak ajak aku pun. Memanglah aku nak kuar dengan another housemate. Aku biasanya kuar kalau dengan kawan yg lain, aku akan ajak my housemates jugak. Bila depa balik, aku sedang tengok tv dan baru habis makan nasi. Then, tetamu pun join aku tengok tv. Yang menambah sedih, dia ajak tetamu makan kuih pulak dan lansung tak ajak aku. Bila tetamu balik, siap bekalkan dengan nasi lemak dan kuih lagi. Lepas tu, terhegeh-hegeh pulak datang join aku tgk tv. Bila stress cari aku, bila happy tinggalkan aku ya???

For dinner, biasanya dia makan sambil tengok tv dengan aku. Tetiba last nite dia makan sensorang perabih nasi lemak dia kat dapur. Biasanya kalau dia sibuk pun, dia mesti jenguk sekejap cerita apa kat tv. Ni, lansung tak jenguk dan lansung tak tegur aku…Hmm…something fishy is going on. ..Apsal yek? Harap, dia tak dengar masa aku ngumpat pasal dia dengan another housemate hehehe…Bukan apa, the previous nite dia ada cakap dia masak banyak, tapi kalau tak habis me and another housemate ada. So, kami ni hanya layak untuk saki baki aje ya? Rupa-rupanya, untuk saki baki pun tak layak huhuhu…

Memanglah teringin nak rasa nasi lemak dia, tapi bukanlah nak sangat coz aku pun boleh buat sendiri walaupun tak sedap. Tapi sedih dengan sikap dia yang sampai hati lansung tak pelawa kami housematesnya, tapi boleh pulak ajak orang luar makan. Yelah, kami dok menatap sambal marinara dan ayam goreng berempahnya dalam tudung saji atas meja makan since the previous nite. Harap kami tak kempunan coz tak dapat rasa nasi lemak dan lauk pauknya itu. Rasa sedih dah jadi bengang pun ada. Takkan kita nak paksa orang pelawa kitakan…Kalau orang nak bagi kita makan, biarlah dengan hati yg ikhlas. Tetiba aku ni sensitif sangat pulak…perangai cam bebudak saja, simpton peod lah tuh. Apa hak aku nak bengang dan sedih kalau housemate tak pelawa makan nasi lemak kan. Sorrylah, buat korang pening saja baca entri ni. Korang layan je lah gambar masak lemak cili api udang + nenas ni ...

I cooked this dish for dinner on saturday. Kuahnya cairkan, susah sikit nak guna santan serbuk ni. Whatever it is, memang puas dapat makan udang gemuks ni. Jom tengok gambarnya yang lebih montoks ;)...

Makan sekor pun konyang...hehehe...nampak na pembongak eh. I bought it for aud5.50 per 400gm. Ada lagi 5 ekor udang yang belum dimasak tuh. Buat sambal udang+nasi lomak sodap jugak kan. Hm..but I'm craving for udang goreng kunyit...korang tunggu jelah nanti. Teringin jugak nak makan ikan keli, takpun ikan sembilang. Malam tadi dah termimpi-mimpi makan ikan keli sambal. Ni gara-gara last nite anak buah cakap dia makan gulai ikan sembilang...

What a weird and unpredictable weather here. Cold weather in summer ??? Now it is 16 degree celcious and the rain pouring outside. Tu pun nak complaintkan. Orang lain yang below -6 degree C, tak membebel pun.

update:

It's freezing cold tonite...i have to turn on the heater on summer night :(...

2 comments:

  1. Fey, nanti den masakkan ekau nasi lomak...:)

    ReplyDelete
  2. daela..timo kasih kerana memahami

    ReplyDelete