Monday, November 30, 2009

Ya Ampun, Kok bisa jadi begini...Kejam kah aku

Korang sedih tak bila baca mesej di bawah

Wa'alaikumsalam warokhmatullohiwabarokaatuh, Maaf sekali Kak kalau apa yang saya lakukan membuat Kak Marah. Dan trimakasih banyak atas masukannya, hanya Alloh SWT yang tahu apa yang ada dalam benak saya dan insyaAlloh tidak ada sedikit pun niat jelek saya untuk menyakiti orang lain, apalagi mengusik barang orang lain. Saya disini sendir dan tidak punya Familii, tidak akan ada gunanya bagi saya memiliki niat jelek sedikitpun pada orang lain, apalagi pada orang-orang di rumah ini. Nanti, besuk atau lusa saya meninggal pun, saya tidak tahu. Yang saya maksud kotor, tempat biru yang disibelah pojok, tadi banyak lalat yang disana dan maaf sekali saya tidak tahu sama sekali kalau brg itu milik Kak . Yang saya tahu itu belum sempat dibuang saja, jadi saya ereskan. Sekali lagi saya mohon maaf dan saya berjanji mulai saat ini tidak akan menanyakan apapun lagi (hal-hal sekecil apapun) dirumah ini pada teman-teman di sini termasuk kak . Sekali lagi saya mohon maaf yang sebesar-besarnya jika selama ini apa yang saya lakukan salah bagi teman-teman semua. Sekali lagi saya mohon maaf yang sebesar-besarnya. Astaghfirullohal'adziim 33X Wassalamu'alaikum ww

Kesimpulannya

Dia salah sebab buang barang aku tanpa bertanya dulu.
Aku salah sebab pi letak barang kat situ.
Dia salah sebab tak minta maaf
Aku salah sebab cepat terasa hati.
Dia salah sebab tidak ambil peduli perasaanku dan tidak rasa bersalah
Aku salah faham apa yang dia cakap dan cara dia menyampaikannya

Aku salah sebab terburu-buru meluah perasan.
Dia pulak salah faham apa yang aku maksudkan.

Aku salah sebab menulis ayat yang mungkin mengelirukan
Dia salah sebab tidak boleh menerima kritikan.
Aku salah sebab menulis tanpa memikir perasaannya dan akibatnya
Dia salah sebab melibatkan orang lain

Kami berdua memang saling salah faham dan salah. Cara kami tak sesuai, walaupun niat kami baik...kami hanya insan biasa.

Moral of the story

FIKIR DULU SEBELUM BERBUAT SESUATU.
PERLU PERTIMBANGKAN BURUK BAIKNYA KESAN DARI TINDAKAN KITA.
PERASAAN DAN HUBUNGAN SESAMA MANUSIA PERLU DIJAGA, WALAUPUN ADAKALANYA IA MENYAKITKAN BILA TERPAKSA MEMENDAM RASA MENANGGUNGNYA. ITULAH KESABARAN, KETABAHAN DAN PENGORBANAN.
MAAFKANLAH MEREKA...SUPAYA HATI KITA BERSIH DAN MENDAPAT HIDAYAH DAN KEBERKATAN.
LUPAKAN APA YANG TELAH BERLAKU, TAPI....
We can forgive what people have said and done to us, but it's hard to forget what people made us feel.
THEN WE SHOULD LEARN HOW TO FORGIVE AND FORGET.
REMEMBER ALL THE SWEET MEMORIES, THEIR KINDNESS. DON'T LET IT BE SPOILED BY JUST ONE SMALL MISTAKE....THIS IS FOR BOTH OF US.

YA ALLAH, bukalah dan lembutkanlah hatinya untuk maafkanku. Berilah kami kesabaran, kesejahteraan dan keharmonian. Amin...




Sunday, November 29, 2009

Aku memang jahat ....

Salam hmate ind,
I'm really sorry if the way I speak to u just now hurt your feeling.
But, you hurt my feeling too...
I don't mind if people want to touch or use my thing without my permission, but I do mind n care if people throw away my things without my permission.
Not only that, if that people don't even feel guilty.
And don't even say sorry for doing so.
In fact, it's really annoying if the same people ask what i'm going to do with my things just to cover their mistake.
Why must i keep the things if I don't have intention to do something with it.
What most hurt is if people don't want to hear my explanation?
It seems that this people look down on other people and think that they better than other people.
Do you think that you are the only one who care about the cleanliness and tidiness of the house.
Of course i want to clear my things there before going home.
You said that the things dirty in my plastic case, but yet you said it's not dirty when you took it from the bin (and put it back in my plastic case). Which one is dirtier?
I know your intention is good but the way is not right.
I'm really sorry if whatever i write here, hurt your feeling. But, I don't want to talk behind your back or just keep it in my heart until it burst. It's for our own good as housemate and friend.

Funny, tetiba bila sesi luah rasa...tetiba tercakap omputih. Walaupun, amat ketaranya betapa teruknya my English haha...Well, sometimes it's better to say it in english to express our feeling. DBP tolong jangan gam saya. Yolah, kok cakap melayu kan..terbabas-babas, sorang cakap lain, sorang faham lain. Lagipun ayat di bawah cam pelik je kan. nak kata formal, tak jugak, nak kata ayat buku tak jugak...minta maaflah, aku bab menulis ni ada kureng...
Salam hmate,
Saya minta maaf jika saya menyakitkan hati awak tadi.
Tapi awak menyakitkan hati saya juga...
Saya tak kisah kalau orang nak usik atau guna barang saya tanpa kebenaran, tapi saya memang kisah dan ambil peduli jika orang buang barang saya tanpa kebenaran.
Bukan itu sahaja, jika orang itu tidak rasa bersalah pun.
Dan tidak meminta maaf .
Malah, amat mengjengkelkan jika orang itu bertanyakan apa saya nak buat dengan benda itu untuk menutup kesalahannya.
Kenapa saya simpan barang itu, jika saya tidak saya tiada niat untuk berbuat sesuatu dengan benda tersebut.
Apa yang paling menyedihkan adalah bila orang tidak mahu mendengar penjelasan saya.
Rasanya orang sebegini memandang rendah pada orang lain dan fikir mereka lebih baik dari orang lain.
Adakah awak fikir awak seorang sahaja yang mengambil berat tentang kebersihan dan kekemasan rumah?
Memang saya mahu mengemaskan barang saya di situ sebelum saya pulang.
Kamu kata benda dalam bekas plastik saya kotor, tapi sebaliknya kamu kata benda itu tidak kotor bila kamu mengambilnya dalam tong sampah dan meletakkannya kembali ke bekas saya. Yang manakah lebih kotor?
Saya tahu niat awak baik, tapi caranya tidak betul.
Saya mohon maaf jika apa yang saya tulis, menyakitkan hati awak. Saya tidak mahu bercakap di belakang dan simpan dalam hati sehingga akhirnya "meletup'. Ia untuk kebaikan kita bersama sebagai teman serumah dan rakan.

Yolah sorang msian, sorang indon...kenkadang cakap bahasa melayu tak paham, cakap english bru paham. Memang banyak perkataan kita tidak sama maksudnya dalam bahasa mereka, selain memang tiada dalam vocab bahasa mereka.

Ringkasnya, cerita harini :
Actually it's not about the things, but about attitude and how do you deal with something.
Aku memang emosional. Aku patut bersabar dan tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kata-kata. Terlajak perahu boleh diundur...

Tapi kenapa sampai jadi begini...esok jelah

Saturday, November 28, 2009

Aktiviti masak-masak, bercanda n beli belah...salam aidil adha


Malam raya
Pulun membuat dua puding, resipi dari blog noorana (thanks noorana). Akibat menderhaka sikit dan mungkin agar2 serbuknya tak sama ngan di malaysia, maka hasilnya agak keras...pudingnya lansung tak bergoyang, tekstur sgt kasar coz telur putih timbul...sehingga terpaksa ditapis . Rasanya tetap sedap, cuma kureng ummph mungkin coz segala telurnya tinggal dlm tapisan, rasanya masa memuda dulu buat lagi menjadi. Moralnya, ikut je resipi yg diberi, jgn pepandai ubahsuai melainkan ko mmg selalu n pandai masak mcm noorana tu. Anyway, hikmahnya puding tu senang dipotong n tak berubah bentuk bila dibawa jln jauh.


Hari raya Aidil Adha
Pi uni, return buku library dulu. Then, jalan kaki pi umah pelajar malaysia untuk jamuan raya potluck. Pelbagai hidangan, ada rendang pelbagai warna n cara masak, ada lemang, nasi lemak, nasi tomat, ada laksam, mee n bihun goreng, popia n kek coklat opps..my puding too. Balik pun jalan kaki...susut ke???Ingat nak pi opis, tpi cam tak, larat balik umah...tido. Petang, pi tangkap ikan dan picnic....Tangkap ikan??? saja je....umpannya maruku hehe. Best main air sambil menikmati keindahan alam ni.
saja tepek gambar haritu...tp tempat main harini takde rumpai

Sehari selepas raya-pagi
Pi mandi manda di laut. Konon nk mandi di rock pool, pesisir laut yg disekat menjadi kolam. Tp ombak jahat..opps ombak kuat dengan air pun dlm. At last mandi je tepi rock pool..which is kawasan berbatu semulajadi yg kedalamannya tak lebih 1m. Konon nak belajar float...tp penakut n nafas pun pendek. Anyway, akhirnya tertunailah hasrat dihati nak mandi laut setelah 9 bulan mengidam..sorry kak ina guna keyword akak hehe.

Tengahari-petang
Saja pi shoping complex yg jauh sikit, naik bas. Byk sale...rmbg mata. Pekenan satu baju tanpa lengan, suitable for summer. Cam comel je klu pkai. Bila dah try, tp menurut adik hmt, kakak hmt pun bru pi cuba...terkilan nya. Padahal, i yg cuba dulu. Rasanya utk seorang kakak mmg tak sesuai pakai and in fact she never wear that type of blouse before. Nak ubah style kot. Lantaklah, ada hikmah aku tak beli, lagipun a bit large for me, especially at the armpit part. Best lagi beli ni...

Biasa kt msia fererro roche je. Here, we got fererro rondnoir-dark choc and fererro garden-coconut...it's good...

Wednesday, November 25, 2009

Berito dah basi....Lokehlah milah woi...copek sikit jang !!!!

  • Kak Jah : Apo bondo eh, nak copek na tu....?
  • Milah : Ade lah..
  • Kak Jah : Ko nak penampar? Ngengado bona. Tadi yo yo lah panggil den.
  • Milah : Cubo toko?
  • Kak Jah : Lokeh la...den nak anyam ketupek dan siapkan bahan nak buek rondang niha. Takdo maso nak tunggu ko bikin drama doh.
  • Milah : Best lak ai...Kami takdo nak masak bagai. Hari Jumaat pun kono pi Uni gak. Den nak buek CONTEST SESUKO HATI lagilah
  • Kak Jah : Apo laie...ko ni dah amnesia? Ken dah buek minggu lopeh. Ko dah takdo kojo dah ko.
  • Milah : Eh, kojo melambak. Ni kebotulan ado baju t-shirt niha. Saiz X-L. Adik den mesti tak muek. Sorang tolobih saiz, sorang terkurang saiz. Sepupu ramai na lak. Tu yg nak bagi kek kengkawn yg berminat tu. Untuk anak2 lelaki atau boyfren kot.
  • Kak Jah : Tak baju reject, baju second hand lah tu. Goli den..he...Ntah mamat mano dah pakai. Dahla..gambar kasut, macam mintak penyepak atau nak bagi penyepak jo...tak manislah org kito pakai.
  • Milah : Amboi..jangan buek cerito !!!. Ni baju baru tau. Converse lagi tu. Tapi, sobona eh..den memang tak perasan pun gambar kasut tu. Ingat an corak abstrak...balik rumah baru porasan. Nak buek camno.
  • Kak Jah : Eleh converse jo. Kat Msia bersepah baju tu, tak yah pi OZ. Tapi, kalau nak bagi free sapo tak nak kan. Mesti kono buek something dulu tu, bukannya toruih dapek ken ?
  • Milah : Amboi banyak cekadak, org nak bagi free pun sompek ngato g. Yolah, nanti den bagi sekali la ngan satu beg OZ yg murah tu. Yo boto la tu...mesti ado bondo kono buek. Ala sonang yo..Ni nak suruh orang teka negeri tompek dek belajar dulu, ikut susunan dari mulo.
  • Kak Jah : Apo nogori eh ?
  • Milah : Kelantan, NS, Pulau Pinang, Kedah, Melaka, Selangor, Pulau Pinang.
  • Kak Jah : Kalau camtu akak lah dapek tshirt tu, dah ikut turutan nogori tu.
  • Milah : Apo lak ? Memanglah nogori dah boto, susunan eh tak boto. Kono senaraikan negeri tu ikut susunan dari tompek den mulo2 belajar sampai yg terkemudian. Hontam jo, bantai jo...dah namo eh cubo toko...
  • Kak Jah : Ko rabun ko apo, tu Pulau Pinang kuar duo kali tu.
  • Milah : Ha..ah la. Kojap, nak kiro balik...boto lah tu, memang duo kali.
  • Kak Jah : Apo syarat eh?
  • Milah : Sanang baitu...opps silap lak, sonang yo. Tulis jawapan eh diruangan komen di bawah. Setiap orang dibenarkan mencuba 3 kali sahaja. Contest ni berakhir pada 03/12/09 pukul 9mlm Msia. Insya allah, pemenang akan diumumkan dan dihubungi pada 07/12/09 dan T-shirt akan dipos pada 19/12/09. Sesilap tahun dopan baru dapek...jangan marah ha...takut bz bz.
SALAM AIDIL ADHA ...

Bilo la nak insaf ni...

Kak Jah : Ko ni nak jadi apo?Dahlah dokek pukul duo boleh baru sampai opis. Bilo kek opis sibuk bertenet lak.

Den : Yolah, den nak pulun buek kojo bermulo dari sekarang. Dah set target kono siapkan kojo harini gak. Harini pun den nak balik lambek tau.

Kak Jah : Dah tu apo tunggu laie, poie lah buek kojo tu

Den : Tapi den musykil la, kenapo status blog den tak di hadpate kek blog orang lain. Ntah status zaman bilo dah. Biaso eh, automatik. Minggu lopeh pun jadi jadi camtu.

Kak Jah : Ntah den tak roti bobonda ni. Tanyolah kengkawan blog ko

Den : Ado sesape tau, what's wrong with my blog post/entry ? What should I do????

Tuesday, November 24, 2009

Oh Aaron jangan tinggal daku...

Sayu bila melihat Aaron mengemas barang. Kenapa harus jadi begini Aaron, kita masih boleh berbincang. Kalau merajuk dengan aku janganlah sampai tinggalkan aku keseorangan. Kadang-kadang, dia menghempas barang-barangnya. Tidakkah dia tahu, hempasan barang itu umpama tusukan tajam ke hatiku. Satu-persatu kotak barangannya diangkat keluar, begitulah juga air mataku, setitis demi setitis membasahi pipiku. Kenapa...kenapa jadi begini akhirnya, bukankah selama ini kita begitu bahagia, berkongsi suka-duka...Please Aaron, don't leave me. Never say good bye !!!




Apo kona ko milah woi...laki orang tu !!! Kok laki ko nak sodih2 sampai nangih tu, takpo lah jugak. Takdolah sampai nangih doh, tapi den memang sodih n sayu sobab room mate den opps...ofis mate den mamat oz ni, dah habih belajar. Tu yg ngomeh barang, memang line clear habis...Dio pun dah dapek kojo kek Melbourne. Gonna miss him...his kindness, jokes, etc.. Lagi terharu, bilo dio bagi kato2 semangat kek den, sebelum poie tadi...Oh Aaron, Jangan ko ucap selamat tinggal!!!




Memang dio tak ucap Good bye pun, he just said "See yea"...Hehe, memang pun tahun dopan dio nak datang laie. Dah diposan eh, jangan bagi sesapo bawak lari komputer dio, coz he will come back...


Psst...cam sayu lak donga lagu shades tu, tambahan bilo my ex zaman dedolu bagi mesej dalam fesbuk tadi
"... tak pe aku doakan ko bahagia dan berjaya"

Sesayu pun, soru jangan miss ha...Ni jolah my dinner tonite, my hash browns

Monday, November 23, 2009

Woi, Encik Mood poie la sinun..asyik ngacau jo

Nyampah betul ngan Encik mood ni. Asyik mengganggu je. Bila, orang nak buat kerja, dia mula datang...tak suko tau. Bonci lah !!!! Pasal dek ko, sampai satu hari den dok melukis si protein tu. Padahal gambar tu cinonit jo. Ko ajak den ponteng sekolah, bertenet lah, poie makan lah, buat benda ngarutlah. Nilah akibatnya bila Encik Mood malas dan bosan yang datang. Harap Dato' Mood baik dan rajin akan segera datang menyelamatkan aku....helep helep !!!!

Amboi...Perdano Montori pun ber fesbuk...


Kalau korang tak cayo, silo bukak link kek bawah

http://www.facebook.com/najibrazak

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1123&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_03.htm

Bagus jugak yo, bolehlah rakyat berhubung terus ngan PM. Montang2 lah PM berfesbuk ni, korang janganlak sesuko hati berfesbuk waktu kojo lak...nak ikut jojak langkah PM konon. PM punyo wall post pun maso dio dalam kapal torbang tau...bukan maso dio kek opis. Apo tak pueh hati ko...yolah, yolah, peringatan tu untuk den sekali la tuh..hehe

Tetibo ...sudah tukar....

Polik bona cuaco kek sini, semalam paneh berdonting dan suhu cocah 42 degree. Tetibo harini hujan la pulak ngan suhu 20 degree. Such an unpredictable weather, memang sukar nak ramal.
Tapi baguslah hujan ni, harapnya boleh membantu memadamkan kebakaran...bushfire n grass fire.
Kita pun rasa lebih selesa compared to feeling hot and stuffy like yesterday.

Sunday, November 22, 2009

Paneh...paneh..Den dalam sauna ko????

Paneh bona harini....suhu mencecah ramalan 40 degree. Memang bilik cam sauna. Dahla bilik ni takde ceiling fan. Kalau ada pun kipas cinonit tu, memang cam tak berfungsi yo. Walaupun berangin di luar, masih terasa bahang panasnya. Bila jenguk kat luar siang tadi..berjerebu, tak nampak dah kebiruan laut dan langit. Rasanya pasal bush fire. Khabarnya banyak kawasan dalam New South Wales ini mengalami kebakaran, sehingga 100 kes. Ada jugak grass fire yg bergerak pantas disebabkan angin yg kuat. Memang bahaya, the fire is burning from bush then boleh melarat ke kawasan penempatan. Penduduk di kawasan yang terlibat pun telah diberi amaran kecemasan/berjaga2. Malah terdapat arahan untuk mengosongkan hospital di kawasan yang terlibat.

Pihak berkuasa sedang berusaha memadamkan kebakaran sama ada dengan pancutan air di darat atau dengan menggunakan water bomb dari udara. Malah, mereka bersama penduduk juga menjalankan langkah pencegahan dengan menyembur/menyiram air di keliling rumah penduduk. Macam2 bencana kat sini haritu dust and hail storm, then flood, la ni bush fire lak.

Yang peliknya, walaupun suhu di Sydney dah 42 degree, tapi sekarang ni terdapat sekumpulan rakyatnya yang sanggup nak berkerumun dan berasak-asak macam gambar bawah nun.

Acara apa tu ? Australian Idol Grand final di Sydney Opera house. Psst...nampak tak Sydney Harbour bridge tu, teringin nak mendakinya tapi tak mampu lak $200 tu. Wah nampaknya the hot nite getting hotter...phew....Padahal kalau hari biasa camni je rupanya, a bit dull.

But tonite...it's really happening...fantastic view. Haha..cuma gambar je tak berkualiti, kamera tak oklah ni...bukan pasal jurugambar ya.

Dan baru tadi, diumumkan pemenangnya adalah si Setan opps...Stan Walker

Sapo lah yang pemaleh ni....


Ni bilik sapo yang lintang pukang cam di sorang garuda, tongkang pocah pun tak cam ni. Tak tahu nak ngomeh(kemas) ko ? Pemaleh bona.


Kan elok barang tu tersusun rapi cam ni ha. Sojuk mato memandang bilo dio nonggok ontok2 dalam shopping bag tu.(nonggok ontok2=duduk diam...betul ke??? lama tak guna word ni).

Barang duduk diam dlm bag, tuannya pun pulun tido dalam train. Ngantuk giler. Nilah penangan minum coke memalam buta. Sesudahnya pukul 2.30 pagi masih terkebil2. Selain ngantuk giler, dan syaitan yang bertenggek kat atas mata tu...susah bona nk bgun pukul 5pagi. Pepagi gi mana? Tu la pi jalan2+shopping... haha takdelah awal mana pun kuar umahnya. Psst tadi aku makan kat Joy cafe, an Indonesian restaurant. Minum ais durian + makan ayam penyet. Sebut betul-betul, ayam penyet ya, bukan ayam pendet ya. Jangan suka-suka sebut pendet, nanti kita kena sweeping pula kalau kita selalu klaim opps sebut itunya si pendet...Apapun kok pedes bangat si ayam penyet tu. Housemate ku yang Indonesian tu pun siap ketepikan sambelnya. Sekurang-kurangnya aku mencuba juga makan sambel itu. Tapi lepas makan, mmg perut pedihlah. Haha, org Ns tak kuat makan lado....Balik semalam terus pekena macaroni bakar lebihan dinner Hari Jumaat, first time buat tu...

Tau apa jadi semalam? Takde apa pun...tapi apa ko rasa bila orang tanya " Are you from China?". Cina sangatkah aku ??? Buto apo mamat tu, kok mato den sepet n den ni putih melopak or pinky kegebuan gitu logik gak. Tetiba teringat dialog kat Penang dulu "Lu Melayu ka? serupa cina la lu". Rasanye kami takdelah keturunan cina, keturunan jowo adalah. Macam2 diaorang ni. Mula2 sampai kat OZ ni, masa pi solat di surau uni, minah arab ingat aku from Indonesia coz dia ingat orang Malaysia semuanya pakai tudung. Lepas tu lak " Are you vietnamese?", huh...mamat vietnam nak cuba ngurat aku lah tu. Ada gak " oh! you are from Malaysia, I thought you are from Thailand. Kenapa lah, tak terus tanya aku dari mana berbanding main serkap jarang cam gitu. Tapi pelik gak...dialog dedulu masa darjah 3 lain pulak

Makcik apatah namanya : Ekau anak sapo?
Aku : Anak si......
Makcik apatah : La yo ko. Kenapo lain bona...hitam.
Aku : Camano tak hitam eh, berpaneh berbaning balik sekolah tongahari buto jalan kaki jauh wo. Apo makcik doso ko kalau hitam? Hitam ini menawan apo...hitam pun manihkan.


Masa darjah 6 kat jabatan pendaftaran seremban, nak buat IC...tetiba sudah tukar kulit

Lelaki : Anak dia ke? Anak cam cina bapak hitam?
Perempuan : Anak angkat kot.
Aku : Wei, korang takdo kojo ko. Hitam2 pun bapak den tau. Tak pahamlah orang-orang ni, kalau kulit putih, hati hitam cam korang tak guno gak kan. Apo ado kek warno kulit?? hehe selain ada bintang2 atau parut masa zaman kekanak riang dulu.
Orang putih pun berlumbo nak menghitamkan diri/menggolapkan kulit. "Tan skin" kato eh...sampai ado yg kono kanser kulit kalau guno "tan spray" berbanding pi berjomur kek tongah paneh nun aka "sun bathing".


(apa korang ingat den berani jawab cam semuo tu ko...huhu, tak baik tau. den kan polombut dan pemalu...kua kua)

Friday, November 20, 2009

Tidak! Aku bukan pembunuh...

Di kala tengah malam dgn ribut di luar, aku masih berjaga dengan tiba-tiba muncul satu makhluk berkulit gelap dengan bau tengit. Semakin lama semakin dekat dan dia terus menyerang ku. Perlukah aku berdiam diri atau melarikan diri ?? Ya Allah selamatkan hamba mu ini. Tiba-tiba aku diberi kekuatan untuk melawan makhluk itu. Tapi dia begitu tangkas sewaktu aku menyerang balas. Dia begitu mudah meloloskan diri. Setelah bertarung hampir 15 minit, akhirnya aku berjaya menewaskan makhluk itu. Aku tidak sampai hati untuk menghentamnya lagi, lalu aku biarkan sahaja ia lemah dalam kelemasan. Tidak! aku bukan pembunuh. Aku hanya mempertahankan diri.

Hei..mano lak datang makhluk ni, tetibo yo muncul...bosar godang lak tuh. Selamo ni tak ponah jumpo pun. Polik bona, negara maju ado makhluk ni.Hei memacam bona musim panas ni, dah lah mmg paneh sampai sakit kapla...lalat banyak, lipas pun kuar jugak. Banyak na belaan dan peliharaan kami, termasuklah ulat dlm tong sampah haritu. Oh No!!! dah 1.53am....kena tido, esok nk bgn awal 5am....

Ha jangan sogan, pilih mano yg bokonan....




Pado sesapo yg jadi pengunjung ke 222 dan 255, anda boleh pilih salah satu dari beg di atas + hadiah misteri yg murah jo. E..eh....di hari Jumaat yg mulia ini, saya terlembut hati nak tambah satu gi nombor ...333....kalau boleh tercapai la hehe.

Syarat eh cam kek bawah nun :
1. Sila tunjukkan bukti nombor tersebut dan publish gbrnya diblog anda.
(Pstt..hanya gunakan gambar saiz kecil je, tak payah tulih apa2, nanti cam I giler glamerlak)
2. Sila maklumkan pada saya pada ruangan komen di bawah beserta pilihan beg dan alamat anda.
3. Tarikh tutup : sebelum pukul 9 mlm harini.
(Kono tidur awal, sobab esok pepagi buto nak kuar poie boli beg ni)
4. Hadiah mungkin akan dipos pada 19/12/2009.


Peringatan :
Counter tu bengong sikit, so nasib la yo....Selamat mencuba.
.
Mungkin beg tu dah kehabisan stok. elok gak lotak 3 pilihan (tapi dapek satu jolah).

To kak Ina kl, Kak Lia n Naz Ilyn, sila pilih salah satu dr beg di atas n sila berikan alamat anda...pilih jangan tak pilih!!!

Thursday, November 19, 2009

Ada apa pada nombor, tapi bagaimana dengan perasan?


Hah dpt nombor 12 ??????

Darjah 1 dpt nombor 2.

Bagus! Kalau boleh dapatkan nombor 1.

Darjah 2 dpt nombor 7.
Kenapa? Tu la asyik sakit je.

Darjah 3,dpt nombor 12.
Kenapa? Tak study ke ?
Dah mula besar kepala? Pengawas banyak kerja.

Prestasi makin merosot atau orang lain makin pandai?

Apakah perasan murid yang prestasinya dinilai dari kedudukan dalam kelas dan kedudukannya makin jatuh walaupun setiap tahun purata markahnya lebih kurang sama tak pernah kurang dari 80 ?


Cik A :
Bagus ada nombor kedudukan dalam kelas, supaya pelajar bersaing dan bersemangat belajar untuk mencapai kedudukan yang lebih baik.

Cik B :
Pelajar cemerlang sama ada akan bersemangat mengekalkan
atau meningkatkan prestasi atau berasa tertekan. Pelajar lemah sama ada lebih berusaha untuk meningkatkan prestasi atau terus patah semangat setelah banyak kali mencuba atau lansung tidak mahu mencuba.

Cik A :

Kenapa perlu berfikiran negatif ?

Cik B :
Bukan soal positif atau negatif. Kita tidak boleh menafikan perkara ini
berlaku. Soalnya perlu atau tidak?

Cik A :
Apa? Menjaga perasan? Penting sangatkah?





Tuesday, November 17, 2009

Noritake sekotak $9 aje...

Hah..noritake sekotak $9~RM27? Bukan kah satu set noritake damask gold cam kek atas tu harga ribu2 kat malaysia. Ha, kak Jah dongki la tuh. Awat dapat murah? yelah dah toke kedai tu minat kat den, nk buek camno...dah org suko, kito amik peluang la....haha. Mmg den boli sekotak pun. Cam yang kat bawah tu la hehe...jgn marah ha.



Sekotak/sebiji mug...jadilah buek kenangan. Nipun kojap2 den joling2 manjo kek mug tu. Ala2 bangga gitu. Belum boli satu set 53 pcs, mau tak tido seminggu asyik dok merenung dan menatap dio. Tp kwn ckp memang murah set kek ateh tu $299~RM900. Harga asal eh $1000~RM3000, tetap lagi murah dari kek Malaysia. Ado yang cakap dio pi Labuan paling murah pun RM7000. Ado kwn tu boli marble red set 33 pcs $200 yo.



Tp napo mahal na....mmg la mahal oi..disalut omeh. Sobab tu den boli sekotak yo...nanti terkilan lak kan. Selain takdo budget, den takut gak nak boli. Sobab den ingat2 lupo maso sekolah dulu ustaz kato tak buleh mkn dlm bekas dr emas. Den check gak internet, haram hukumnya makan dari bekas emas/bersalut emas. Tapi, kalau sesape ada info atau pembetulan pasal ni, tolong bagitau ya.

Eh! Cam kona yo. Noritake pun ada corak 'Kobe' ko ? Pembongaklah!!!..Dah torang2 si corelle tuh. Depa kata murah $60. Yo ko??? Den pun tak tahulah. Mintak maaplah, tak roti bab pinggan mangkuk ni. Den makan guna melamin yo. Aish...bukan ko bahayo guna menatang tu. Disobabkan tu and supayo tak nak nyosal den pun terpaksolah boli set Kobe ni.

Disobabkan den dah terboli brg tak perlu cam disebut di atas, budget lari manyak wo, mako den kono lah berpuasa shopping 3 minggu. Boleh ko ? Ok ok seminggu..mkn pun apo yg ado kek umah yo...padon muko den kan. Tapi sobonar eh, plan tingga plan yo. Semalam den bantai boli ayam tandori+avocado. Siang tadi chips. Ntah napo tak larat bona masak, start dari Sabtu lagi..order pizza jo. Ahad, masak maggi. Tadi barulah den masak...Thai Red Curry Chicken+Ikan masinlah...

Sumber noritake: http://www.noritake.com.au

Monday, November 16, 2009

Memang salah orang tuo ko...

Dialog 1
Ak: Angah balik nanti nak apa?
A : Nak pi CC.


Hish...budak 9 tahun pandai nak pi Cyber Cafe. Siapa yang ngajar???Ikut kawan???.
Sapo laie, eden lah. Alkisah haritu kek umah takdo internet, tapi den kona submit abstrak pado pakcik. Nak tak nak, kono poie CC rebut2 ngan bebudak remajo. Sogan ado gak, tu yang ajak si kocik ni toman, lagipun nak gak dio tau dunio IT. Kesian ado gak, selalu dio cakap kawan eh poie CC, so nak dio tau menatang apo si CC. Tapi si kocik ni, dah ala2 ketagih lak nak main game kek CC bukannya nak surf internet cari bahan2 berpaedah. Niat den baik, tapi mungkin kurang memantau.

Dialog 2

Ak: Bukan, nanti Angah balik nak pesan apa?
A : Tak tahulah. Semua dah ada.

Logo den, sib baik tak mintak psp. Terharu lak bilo bebudak kocik, tak pandai nak memintak dan raso barang2 eh dah cukup. Tapi bilo pikir balik, dah insaf kot patutlah tak tau nak apo laie. Yolah, apo mainan yang dio takdo. Satu lemari ponuh ngan koleksi kenderaan darat, laut n udara. Ateh almari ponuh dek garfield, teletubies, bob span, pooh etc. Sekotak bosar mainan McD, sekotak bosar mainan KFC, duo kotak bosar mainan cecampur, tu tak masuk scooter bosar, beskal dan mainan yang bosar2 tu. Boli tu berpado-padolah, jangan ngaja bebudak sonang nak dapek apo yang dio nak. Jawapan eh...kesian kek A. Memanglah ko boleh cakap camtu, dah anak ko sorang. Agak eh duit tu kalau dikumpul, dah boleh buek downpayment boli rumah. Selalu gak den sound si A dah kalau mak eh dogil,

"omak ko ponek2 kojo cari duit tp ekau ni maleh belajar, tak pandai jago mainan n maleh nak komeh mainan."
"Ko patut bersyukur. Anak org lain, ado dapek mainan cam ko? Ado dapek makcik eh bawak poie makan 2 n jalan2 ? "
"Mainan ko dah banyak, kalau nak boli pun boli buku yo, buku naruto tak leh"

Psst...den tau den patut masuk kelas cara berkomunikasi ngan kekanak n psikologi kanak2...

Saturday, November 14, 2009

Panduan Haram Additives

Memang menjimatkan tenaga dan masa apabila saya menikmati spiral bolognese untuk 3 kali hidangan iaitu dinner hari khamis, lunch dan dinner hari Jumaat.


Semasa memasak spiral bolognese ini kelmarin, rakan serumah telah bercerita mengenai satu jenama sos pasta produk dari luar negara yang dijual di Malaysia, mengandungi "meat". Setelah membuat semakan mereka mendapati "meat" tersebut adalah "pork". Kebetulan, pagi semalam saya membaca komen dari rakan blogger mengenai cerita yang berbeza tetapi masih berkaitan isu halal haram makanan. Justeru, untuk entri kali ini saya merasa terpanggil untuk menulis dan berkongsi pengalaman mengenai isu ini.

Bila tinggal di luar negara ini, barulah saya begitu teliti menjaga pemakanan dari segi halal haram. Memang di Malaysia pun saya agak prihatin, cuma saya selalu mengambil mudah berdasarkan apa yang saya selalu makan sejak kecil, apa yang saya lihat di iklan media cetak/elektronik ataupun mengikut rakan-rakan sahaja. Justeru, pasti ramai yang tersentak dengan artikel muka hadapan Harian Metro mengenai jeli kulit babi yang bukan sahaja mudah didapati malahan seringkali disajikan semasa hari Raya. Mengikut pengalaman sendiri, misalnya semasa ke Langkawi saya hanya mengikut rakan2 membeli coklat tanpa memikir kandungannya dengan pandangan bahawa rakan saya banyak pengetahuan dan pengalaman, tidak mungkinlah dia mencadangkan sesuatu yang tidak baik. Tambahan pula mengikut pengetahuan saya hanya bahan yang berkod E471 sahaja yang diharamkan. Pada lawatan entah kali ke berapa ke Langkawi, saya membawa bersama anak saudara lelaki yang berusia 5 tahun. Saya telah memilih satu coklat yang saya biasa beli sebelum ini. Tiba-tiba anak saudara saya terus bertanya "Angah, halal ke?" Saya terkejut dan saling berpandangan dengan seorang customer yang berhampiran. Kedua-dua kami tersenyum malu apabila ditegur oleh si kecil, lantas terus membaca isi kandungan coklat tersebut. Alhamdulillah tiada yang meragukan.

Bila sampai di Australia, saya selalu pening kepala semasa membeli makanan seperti roti, biskut, sos, produk tenusu dan sebagainya. Seperti biasa, saya hanya membeli apa yang orang Malaysia biasa beli. Bila bertanyakan rakan2 yang sudah lama di sini, jawapannya adalah bacalah label kandungan. Alhamdulillah terdapat juga produk di sini yang mempunyai perakuan sijil halal Australia. Malah, kebanyakan produk buatan Malaysia yang terdapat di pasaraya di sini juga mempunyai sijil halal JAKIM. Tetapi, adakalanya saya pun tidak mengetahui apakah bahan yang tercetak pada label. Tambahan pula dengan tulisan kecil yang sukar dibaca. Akibatnya, pilihan makanan saya terhad memandangkan saya keberatan untuk membaca dan menyemak lebih lanjut. Alhamdulillah ada rakan yang rajin menyemak bahan2 tersebut di internet, dan juga rajin menghubungi pihak perkhidmatan pelanggan. Saya juga telah cuba mempraktikkan cara begini bukan sahaja untuk diri sendiri tapi untuk berkongsi info dengan rakan-rakan. Misalnya, saya dimaklumkan oleh rakan bahawa terdapat franchise makanan ayam panggang dan burger ayam di sini hanya ayam panggang sahaja yang halal tetapi tidak burger ayam dan kentangnya yang dikatakan disalut dengan minyak babi untuk mengekalkan kesegarannya. Alhamdulillah, setelah dihubungi, berikut adalah respon syarikat tersebut :

"Thank you for taking the contact us here at Op...
All our stores purchase all chicken and chicken meat products from Halal certified plants in Australia in accordance with Australia Food Safety Standards. Our delicious chicken is supplied by Cordina, Bartter Steggles, Red Lea/Fresh Poultry. Halal certificates are available in request and are kept in the store information folder under each counter.
All marinades and sauces are also safe to consume on a halal diet.
The chips are blanched in vegetable oil, frozen and supplied to stores ready for cooking. We then cook our chips with a vegetable oil that also makes them suitable for a Halal diet.
Should you have any further queries, please do not hesitate to contact me. Thank you once again for your enquiry."

Ada juga rakan yang memberikan saya senarai kod bahan yang haram yang memang saya sentiasa letak di dalam purse untuk memudahkan menyemak semasa membeli barang dapur.

Haram additives with “E” prefixes
E120, E140, E141, E252, E422, E430, E431, E470, E471, E472(a), E472( , E472©, E472(d), E472(e), E473, E474, E475, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E494.

Haram additives without “E” prefixes

120, 141, 160(A), 161, 252, 300, 301, 422, 430, 431, 433, 435, 436, 441, 470, 471, 472(a, e), 473, 474, 475, 476, 477, 481, 482, 483, 491, 492, 494, 542, 570, 572, 631, 635, 920.

Namun, janganlah berasa risau. Adakalanya walaupun sesuatu produk itu mengandungi E471 tetapi ada juga yang melabelkan E471(soy based). Ada juga yang hanya melabelkan E471, tetapi setelah menghubungi syarikat tersebut ternyata ia berasaskan sayuran/tumbuhan. Konsepnya di sini, mengikut kefahaman saya terdapat dua jenis iaitu pertama dari sumber yang memang haram dan kedua dari sumber yang diragui iaitu jatuh hukumnya haram jika kita memakannya. Kalau merasa ragu, jangan dibeli selagi tidak mendapat kepastian. Untuk makluman lanjut anda boleh layari

http://special.worldofislam.info/Food/numbers.html
http://handzolah.blogspot.com/2009/09/makanan-halal-haram-kod-e.html
http://otam67.blogspot.com/2009/10/makanan-halal-haram-kod-e.html
http://www.halalfoodguide.com.au/whats_halal.php
http://www.halalaustralia.com.au/HalalAuthorities_Details.asp?OrgID=2
http://www.cookeryonline.com/Vegetarian/halal.html
http://www.halaal.co.uk/main.php

Satu tips lagi, saya lebih suka membeli barang yang mempunyai label suitable for vegetarian. Namun, perlu juga membaca kandungannya dengan teliti misalnya terdapat coklat yang sesuai untuk vegetarian tetapi mengandungi "wine". Selain itu kami di sini juga perlu berhati-hati untuk membeli yis, walaupun ia telah disenaraikan halal dalam salah satu laman web di atas, namun apabila dibaca labelnya, terdapat satu bahannya yang mempunyai kod yang tersenarai di atas. Mungkin ia diperbuat dari tumbuhan, tapi untuk mengelakkan keraguan seeloknya kami hubungi syarikat pengeluar yis tersebut untuk mendapat kepastian.

Selain dari tips di atas, kita juga harus berhati-hati dengan sebarang produk seperti yang dipaparkan dalam imej dibawah yang boleh didapati dari
http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/comment.php?comment.news.765.


Sebarang komen/pendapat/pembetulan dan penambahan info mengenai perkara ini amatlah dialu-alukan.

Tak ko polik bona...why I'm so serius???? Sobab tak menganyam ketupek kot....

Thursday, November 12, 2009

Apo??? Misteri tong sampah hilang…..

Den pagi tadi teringin na nak makan cucur jagung. Ntah, apo kona eh tah, tersilap langkah ko, tersilap pegang, terlambak lak den punyo jagung itew. Kono la den kutip. Tetibo, mano lak poie tong sampah ni…takdo kek dapur. Pueh lak then cari..carik kek bilik air takdo, manolah tau kok ado yg rajin cuci. ngintai kek luar takdo gak. Takkan kek bilik Tv, takkan ado yang ngangkut poie bilik eh…dahlah sampah dapur. Misteri la pulak…Den tak pueh hati, poie tinjau kek luar lagi, kali ini mmg den bukak pintu. Osah boto, kek luar sinun ha dio. Sapo lak poie angket eh ke luar. Agak eh ado yg protes, tgk ponoh dah sampah dlm tong..takpun berulek. Habis nak buek camno, klu ponoh…kebotolan ni turn adik tu…tapi dio bz nak exam. Nanti dio buanglah, kang kocik ati kalo kito buek camtu. Tapikan kok memang iyo berulek. Maleh den nak piker…

Tetibo lopeh tu, housemate yg Indonesian tu kuar. Mako terbongkarlah misteri tong itew…Hah! Pengetuo buek hal lagi. Alkisah eh..maso dio masak pagi tadi, apo ke jadah eh poie bukak plastic kocik dalam tong sampah. Rupo eh mmg dlm plastic tu berulek..dicampak eh lak plastic tuh. Mako..bertaburan lah ulek tu, tergodik2 dari dapur nak melawat serato dapur sampai ke bilik hmate Indonesian tu. Pengetuo jorit mintak tolong Indonesian tuh. Lopeh tuh, bukannya dio nak borsihkan n buang ulek tuh, yg Indonesian tu yg buek. Pulak tu bilo Indonesian tu mintak tolong angket sekali tong tuh keluar…tak nak dio doh,banyak na alasan dio bagi. Ado gak manusio camtuh. Berkiro!!!! Memanglah bukan turn ko buang sampah…tapi ekau yang menyobabkan ulek tu tersebar. Ntah2 eh ulek tu dari sampah dio. Dahlah tak nak borsihkan, org mintak tolong angkek tong kuar pun ko tak hingin…Polik bona, bilo nak berubah. Dahlah kalu jomor kain dalam bilik air tak porah. Meleleh la air tu n bertakung kek lantai. Bilo dikobaan, marah, kato camlah dio tu budak2. Habih tak perangai bebudak ko camtuh..wpun umor dah 40an (hehe..pandai ngato org den nikan...mcmlah mudo laie) Bukan apo, selain menyomak pandangan dalam bilik air, bahayo pun ado..klu terpijak air tuh, tergelicik, terjatuh, tercedera, terpatah camno. Kok dio yg kono, lantak eh lak…kalau kami niha???? Mintak dijauhkanlah...tp malang tak berbau. Sesudah heh, kami maleh nak gaduh2, mop jolah lantai. Tapi, sampai bilo kito nak ngalah/sabar/bertolak ansur kalau dio pun makin bosa kapla. kito pun banyak kojo lain…Dahlah sesamo belajar, tak pasal2 jadi bibik dio. Tapi biasolah kan, dah tinggal serumah. Time dio ok, kita ok. Kang kalau pulaukan org yg busy body n berkiro cam dio tuh, kesian pulak. Dio nak cakap ngan sapo…dahlah mmg ramai tak suko dio. Tulah, kami ni ngumpek2 gak, tapi raso belas kasihan ado laie…adakah dia begitu pada kami??????Tapikan tadi, maso den balik..bilo dio sonyum, cair hati den. Yolah, takkan bilo org sonyum kito nak poie tampar lak..kito sonyum lah balik.

Tapi satu yang den musykil..eden baru bersihkan tong sampah haritu. Takkan klu org buang sampah dalam tong tu..copek berulek. Tapi tak tahulah. Nanti den kono surf internet jangka maso proses pereputan n perulatan hehe....

Tau den buek apo tongohari tadi??? Den tido !!!!Alah setakat tido yo, apo nak diherankan, mmg eh kito tido hari2..tak cukup tido malam, tido siang pun jadik. Tu pun nak masuk ko dalam blog, buek ponek org baco yo...(haha..baik ngaku kot ado yg terpikir camtu, sonyum2 tuh boto lah tu...kantoi ekau). Eden tido kek opis lah,..ngantuk bona harini. bukan hari2 den ngantuk ko. (Ala setakat terlolop sekojap kek mejo biasolah...tu pun nak cakap ko...hah! apo Kak jah, ngato den laie yo). Eden tido landing baik punyo. Siap bontang sejadah berbantalkan tolokung tuh. Bukannya nak semayang zohor dulukan....Sib baiklah si Aaron takdo, hehe..buleh gak den tido camtuh. Tapi rasa bersalah gak..hehe. tak sampai sotongah jam..den bangunlah.

Tadi den kuar awal dari opis...5.15. Kek sini kodai copek tutup. kalau senin-rabu, jumaat kodai pukul 5.30 dah tutup kecuali supermarket eh. Hari Khamis barulah bukak sampai 8mlm, tupun pasal org sini gaji..maklumlah gaji setiap minggu. Hari Sabtu tutup pukul 6ptg. Hari Ahad lagi awal ..4ptg.Patut eh weekendlah tutup lambek. Nak kato nak ngelakkan masalah sosial tak jugak. Kang klu lambek balik sikit, pukul 7mlm dah ado yg mabuk. Ngan bebudak eh yg mcm polosit. Selalu ngacau kami Asian people ni. Tadi siap ado yang nak mengepau duit..."Mam, do you have any change for homeless people?". Nak duit, boli arak lah tu. Jangan ingat negara maju takde peminta sedekah. Kabar eh, pengganggur kek sini, kerajaan bagi duit..habih tu yg poie mintak duit org kenapo??? Satu g, bukan best shopping baju kek sini, kebanyakan made in China. Klu made in Australia, susah nak jumpo. Eh! banyak cekadak ko..yang ko tergodik2 nak poie Australia tu buek apo? Bukannya nak bersyukorkan..Yolah, bukan semuo yang tak best kek sini, byk gak yang menarik n best. Yolah poie tompek org ni, kita ikut apo yang baik...sok balik msia boleh praktikkan. Byk berjalan luas pemandangan, rajin belajar...tambahkan pengetahuan, selalu praktis..tingkatkan kemahiran.

Poie boli buah tdi, tapi boli epal ngan pear yo. Cherry ngan nectarin peach mahal lagi $9~RM27/sekilo...buah awal kot. Jangan tak tau tadi ado rambutan..tapi dah kocut pun dijual $20~RM60/sekilo...gilo apo. Mahal bebona. Durian siam $6~RM18..cam tak sampai hati nak boli. Agak eh, klu teringin nk mkn tompoyak buleh la boli. teringin lak makan sambal tempoyak daun kayu. Tau ko? Ala..sambal tempoyak yang lotak pucuk ubi/pucukpaku/daun kunyit sorai/potai/ikan bilih. Nak lagi sodap lotak udang. Cam gambar kek bawah nun...lawan ngan pekasam. Osah, kalau makan ni, mak mentuo lalu den tak perasan...Korang tolan air liur jolah yo


Dinner mlm ni den masak macaroni. takdo minced meat, den cincanglah sendiri.... Gambar eh esok jolah yo. Sibuk borak+makan...maleh nak naik ateh pi amik kamera.

KAK LIA & SESAPO YG LINK NGAN BLOG DEN NI TIMO KASIH LA YO. BULEH LA KITO SELALU SALING SINGGAH MENYINGGAH. UNTUK PUAN NAZ ILYN, TIMO KASIH LA JADI first FOLLOWER BLOG DEN YANG TAK SEBERAPO NI. TERHARU BONA DEN..

Wednesday, November 11, 2009

Biar boto…status den menjadi sensasi..kontroversi… hangek berapi!!!!!

Haha ha..dek kerano den tergodik-godik bona nak lotak status dlm facebook ala2 tajuk blog sobolum ni pasal JAGO KAIN tuh…ramai na bgi komen. Ponoh lah inbox mail den. Yang kelakar eh, ado lak poie tanyo housemate den, sampai 3 org lak tuh, takut nak tanyo den la tuh…tapi suko nak tau. Tapi ado gak yg tanyo dlm YM semalam...lelaki lak tuh. Ado lak yag tanyo harini...lamo boto penangan status tuh. Padahal den lotak kat fb hari ahad. Tak pasal2 den glamer jap. Hairan gak kenapo org berminat n ala2 kepochi gak…Ponek la den torangkan yang bondo tuh kocik jo..tapi mungkin pasal den guna loghat n9, tu ado kwn kato polik nengok den cakap camtuh, den kan pendiam n pemalu..Ulang balik PENDIAM n PEMALU…Goli bona den…tak sesuai kak jah woi. Oh iyo ko? (Nyanyi ala2 kumpulan A to Z). Den camtu ko? Den memang tak byk cakap…tp kalau kek org yg den tak biaso…klu dah biasaq, depa tak dak peluang nak cakap no. Che’ cakap tak henti2…bebel2 lagi. Kasi pusin kapla depa…eh..salah loghat pulak. Biaq pi la no….janji korang paham…Mu pehe ko apo ambo kecek ni…

Apa2 pun sib baiklah org yg dimaksudkan itu tiada dlm friendlist den. Haha, tapi ramai dapat mengagak siapakah yg den maksudkan. Actually ramai tak suka this busy body person. Den panggil dia pengetua..yg kelakarnya kengkawan den pun guna nama yg den bagi ni. Dalam sesi anyam ketupat pagi tadi, baru ku tahu ofismate dia pun tak tahan, sampai minta tukar bilik. Yelah sape tahan klu dok asyik tak puashati pasal supervisor lah, tak puas hati pasal org menang pertandingan di jabatan mereka lah, sibuk ngan projek org konon susah nak collect data, berisiko, payah nk dpt bahanlah. Kenapa sibukkan hal org lain, jaga jelah hal sendiri..dah takde keja ke????Yelah kenapa spv bising sebab ko degil..ikut jelah klu org tu suruh baca A, ko baca jelah..yang pi baca B buat apa. Bukan sekali dua..ko buat camtu, marahlah org tuh. Klu spv ko tak nak bincang pasal laporan ko, nak buek camno..agak eh nyampah nengok muko kau. Bilo spv ko dok puji senior ko jealous..dah ko tak ikut cakap dio…tu yg dio compare tuh. Rupo eh ado beberapa org nyampah bilo first time jumpo dia ni. Yolah, baru pertamo kali jumpo , dah berbanggo cerito pasal flight bisnes class lah, pi Egypt la, Dubai lah, Us lah. Masalah eh bukan sekali, banyak kali ulangan bondo yang samo. Org lain yg tinggal lama kat situ pun tak kepochi cam dia..nak tunjuk dia hebat la tu. Bila borak pasal kami pi Floriade festival di Canberra, tetiba dia nyampuk..masa I di Amsterdam dulu bla2…..Bila cakap pasal gelang ku hilang…dia pun cakap gelang I bla2….matching ngan jam I bla2…Tak boleh org lain lebih dari dia. Eh..eh..aku pulak klon kepochi cam dia…dahlah nyibuk tulis entri khas utk dio harini haha…

Mengambil kata2 sahabat dalam fb, mungkin ada baiknya di sebalik apa yg berlaku, mungkin kita ada silapnya, so bila dia sibuk2 cam tuh, elok gak kita tengok balik apa yang kita dah buat dan hentikan n jgn ulang apa yg tak elok n betulkan apa yg silap n lebih berhati2. Yelah ada hikmahnya jugakan….Kita pun kena muhasabah diri jugak kan. Takkan benda2 kecik sikit2 nak melatah. Tapi tulah, klu kecik2..bila dikumpul lama2 menggunung n meletus. Sebab tu lah, kalau dia susah atau tak nak berubah, kita lah yg kena berubah n mohon supaya kita lebih sabar, tabah, kuat selain dari tak putus berdoa supaya lembutkan hatinya utk berubah ke lebih baik.

Tadi pakcik dtg menjenguk..I lambai je hehe. Dia tanya “ are you still ticking off ?“ (tengok dlm kamus cam ‘marah’..ntahlah tak sure ntah2 kicking off). Aku tanya “ what does that mean?”. Dia gelak “ are you still in control?”. Aku gelak n cakap “ yeap”..ala2 slang Oz kan. Haha npk den ni dah tak terkawal ke haha.. Yang terharu eh si ofismate den Si Aaron ni, Australian yg hensem ni (sayang dah kawin la), ajar den camno nak link software to produce better quality graph plotting. Dia ni mmg selalu tolong org..klu kita tak minta tolong, dia yg tanya apa progress…bagi idea camna settlekan my prob. Wujud lagi manusia yg baik di sini…..

Masuk harini dah 3 hari den tak makan nasi…hehe…tapi cam tak sesuoi yo menu harian ni gaya makan sihat..ni tak masuk makanan selingan tuh…

Isnin : Bfast-3 biji anngur; Lunch-Kebab daging(separuh;
Dinner-Kebab daging (separuh)+Ayam kunyit satu sudu..nak rasa je
Selasa: Bf-Roti canai+sambal kosong; L-Ayam kunyit+garlic bread 1 ½ keping
D-Sambal tempeh+coke
Rabu: Bf-Milo suku mug+roti ½ keping; L-Sambal tempeh+roti 1 ½ keping
D-Sambal tempeh+ikan stim

Pelikkan sambal tempeh + coke….teringin lah. Biasa cam nilah…agak2 nak bendera merah, mesti ngidam nak minum coke. Tak elok minum air yg boleh buat pencuci toilet nih…maksudnyer apatuh..Coke ada kesan pelunturlah tuh.Mau tinggi kandungan asid dlm badan n menghakis apa2 dlm tubuh kita..mungkinkah tulang2? Penyebab Osteoporosis? Lagi?...satu tin coke 9 sudu gulo...nak koncing manih?Tu lah dah tahu, tapi minum gak. It’s all about self control….. Ha kat bawah nun gambar dinner den hari salasa ngan rabu….

sambal tempe lemau...tak garing cam haritu


yellow tail steam...kocik bona ikan eh...

KEPADA RAKAN2 YG TELAH MENJENGUK BLOG NI TRIMAS YA….TERHARU GAK ADA GAK YG SUDI BERKUNJUNG BALAS SETELAH MENERIMA KOMEN ATAU “JERITAN” DARI DEN. SELALU2 LAH JONGOK DEN YO…KAK CHIK, KAK AIDAH, KAK LIA, NAZ ILYN DLL.....

Monday, November 9, 2009

Kalau kain den koyak pun, ko pedulik apo....

Susah boto kalu org sibuk jago topi kain kito, lopeh tu pi cerito ngan org lain..Apo pekdah heh kek ko tah. Kok kain den kuyak, ko nak jait an boleh gak...kok kotor, ko nak basuh dialu2kan, kok melambak, ko nak lipek dipersilokan.... Tak cukup ngan tu..tanyo kito lak pasal topi kain org lain. Apo tujuan eh tah...Padahal ekau memandai cerito yg ekau pun tak pasti kek org lain... Kalu dah tau, apsal tanyo den. Kadang bukannya boto pun cito yg ko sampaikan tu...Nanti tak pasal2 org salah faham kat kami dek angkaro mulut ko. Jago yolah kain sendiri. Agak eh ko tak cukup kain, tu yang tak buleh kalu org ado kain lobih pulak tu cantik...tu yang asyik nyibuk n tak puashati. Den, bukan apo, bondo ni kocik jo...tapi kalau lamo2 den simpan bagho ni kang kok molotuih jadi gunung berapi kang....begitulah cerito den potang semalam. Siang yang indah di spoil kan oleh mulut yang tak berinsurans di sonja kalo...

hah..tutup buku lah pasal cito ni. Baik den cerito pasal apo yang gumbira semalam. Potang semalam, den poie laie bercanda di pasiran pantai...Really enjoy it, wpun tetiba hujun turun. Layan jolah gambar blur kek bawah ni...Eden ni pomalu...auw!!!



Harini, ntah napo paneh laie..sampai 37 degree. Tu yg sakit kepalo, badan pun paneh dalam. Nak berfikir n bercakap pun susah nak fokus. Agak eh, den susah sikit nak menyesuaikan diri ngan cuaco yg tak menontu ni..kojap sojuk, kojap paneh...nak summer lah katakan. Patutlah duo tigo harini tak sodap badan terutama menjolang potang. Macamlah kek Malaysia tak panehkan...tapi paneh sini lain bonar. Hawa n bahang panas..maybe due to our location nearby the sea.

And to Cik Min dungun, terima kasihlah berkunjung. Baca tak paper harini, kerana segelintir penyokong yang buat hal, tak pasal2 memalukan Kelantan n KAFA mungkin dikenakan tindakan. Siapa yang rugi ??? Siapa yang kena menanggung akibatnya??? Pulak tu ada org dalam forum mana tah melibatkan nik aziz sekali. Tok guru pun tak merestuinya..bak kata dia takde semangat kesukanan.....
(psst..Cik Min, saya suka pi ganu, cantik betul pantainya..seronok betul menyusuri pantai ...(tak ingat) makan satar...then pi pantai kemasik, makan kepok).

And for dinner tonite...layan jelah gambar ayam goreng kunyit ku (syhhh..ni lauk semalam). Konon bermula harini tak mau makan nasi seminggu..boleh ke hehe...

Saturday, November 7, 2009

Weekend oh weekend

Seronok bila tengok kak ina THD berkunjung lagi. Yelah blogger fofular berkunjung ke rumah i yg baru je siap ni. Alamak notice tak dah 4 kali aku dok borak pasal kak ina THD. Masuk entry ni 5 kali la….hehe mcm nak bodek promosikan blog kak ina pulak kan. Nampaknya kak ina kena belanja I yg baru berkecimpung dalam world of blogging ni. Sekurang-kurangnya kenny rogers ya kak Ina he.hehe.sorry la kak ina, I gurau2 manja je. So,apa aku buat pepagi buta harini. Lepas subuh…bertenet. Then 6.00am pi jogging ngan housemate. Jgn terkezut..dah terang benderang dah waktu ni. Saja pusing2 dapatkan fresh air early in the morning sambil menikmati sea view and sea breeze…really refreshing. Jauh gak kami jogging harini rasanya lebih 6km. Before balik rumah, kami pi main air tepi laut je la..seronok gila...first time main air laut, wpun dah dekat 9 bulan kat sini.

Selain exercise for health reason, nak juga badan fit n berstamina. Yg plg penting utk kurangkan berat badan sebelum balik msia….Tak nak org kata, kata homesick…makan makanan yg dah berhari2 tapi..badan bukannya susut paling tidak pun maintain tapi makin bertambah2 ‘comel’ lak…Habih, ada org homesick susah hati tak lau makan, aku lak yang klu stress/sedih lagi lah kuat makan. Mmg makan byk..tapi tak menikmatinya coz makan tanpa perasaan..tau2 sebungkus besar chips aku habiskan sekali dua kali hadap. Mcm rugi pulak kan makan tapi tak menikmatinya..lain kali beli chips yang murah2 je tau…tapi tak sodap lak. Camno lak kan, kato tak menikmati..tapi tau pulak sodap tak sodap. Wokay wokay..maksud eh camnilah macam tak puas kot.

Balik jogging, another hmate..cakap ada pesta di city. So, lepas sarapan aku bersiap lak pi city...ala jalan kaki 10min je. Rupanya ada art festival. Tapi disebabkan awal lagi belum pun pukul 10, maka tak ramai org n gerai pun ada yg bru nak setup. Huhuhu..tak dapat tengok org ber belly dancing. Tapi oklah dpt bergambar ngan dora, ladybird n pokok berbaju.Pokok berbaju???? silalah nengok gbr eh. Then, biasalah hari Sabtu...kami pi window shopping baju/perfume, then pi beli groceries n buah. Kira murah la mangga ni dapat $2.00~RM6/sebiji. Haritu telan air liur je masa harga dia $3.84/sebijik..tapi yg buah besar kot.





Bila balik cam tak larat nak masak, wpun lapar giler..at last makan chips je. Badan pun rasa tak sedap, so lepak atas katil je. For dinner I just cooked sambal sardin+carrot+tomat. Tak larat nak buat kerja, so tengok tv je la. Nak tengok tv3 thru internet..offline lak. Apalah agaknya keputusan bola NS vs Kelate. Harap jang hobenkan si kijang...

Friday, November 6, 2009

Copek eh lak maso toghobang..dah jumaat

Hah..it's already friday. Time flies so very fast...Tapi yang best nyer, wpun jumaat hari kerja..mood cuti dah mula menjelma. tu yang dok opis, tak buat kerja tp bertenet n nyembang...bukanlah mengular, tapi sambil run program..sambil buatlah aktiviti di atas he..he.

Bila check facebook cam tak best lak..coz takde sape pun nak tulis kat wall atau bagi komen. Tapi, memanglah aku pun dah lama tak update status. Bukan apa, dulu aku suka gak update status..macam2 kisah..sedih/bengang/seronok punya cerita. Tapi lama2 takut org bosan lak n kata aku menggedik lak. Pepaham je la org yg kiut miut cam aku ni..afraid that people will misinterpret/misperception. So ada pekdahnya ada blog ni, senang nak curah perasaan...ke perasan hahaha...

Tadi nyembang ngan bebudak hongkong ni. Dahlah sibuk ngan research, they also taking bussiness n admistration subjects to get the certificate.Berpandangan jauh..so once they finished with their studies boleh dapat 2 certificates..postgrad n B&A. So, klu rasa2 susah nak dapat keja in our field they can change to B&A field. Why I never think about this before..just terpikir nak amik paper science/math/comp which is relevant to me.

Ternyata org muda sekarang memang advance regarding their future. Mcm haritu terbacalah satu blog pasal financial. Bagus betul org kita sekarang,muda2 lagi dah ada rumah+bangunan kedai+homestay. Yang aku paham, for example first they aim to have at least 40k saving in ASB..dgn apa cara sekali pun. Then, guna 10k buat deposit beli rumah, 10k for emergency, 20k pi convert jadi sijil. Sijil ASB tu ble dicagarkan utk buat overdraft di bank. Dapatlah 95% dari 20k which is 19k. Dengan 19k tu depa boleh bayar part of housing loan, secara tak langsung mengurangkan kadar faedah bank bila pinjaman perumahan berkurangan. Habis, mana nak dapat duit bayar overdraft? Kita masukkan duit gaji dalam tu, biar nampak akaun tu aktif. Jgan la pi guna semua duit gaji tu, nanti tak terbayar lak duit overdraft tu. Duit ASB yang 10k kan adalagi, lagipun sijil ASB 20k tu masih dapat dividennya. So gunalah duit dividen tu mempercepatkan menghabiskan bayaran overdraft. Katalah, kalau kita sewakan rumah tadi, duit sewa rumah tu pun boleh la bayar pinjaman bank tu. Yang pentingnya, we know how to roll the money...(kalau silap info, mintak maap la ya..tolong betulkan juga).

Satu lagi, tengok org muda kita ngan internet bisnes..contoh jual pakaian. Seronok je tengok adik2 yang masih di uni mencari extra income. Bila tengok, memang bisnes ni bole cari duit, ramai pembeli n follower. yang penting u buat betul2 n know who you target market n tahu the latest trend n customer demand....Eh! Ni dah lari jauh dari tajuk entry ni...

Banyak lak nak cito harini. Pagi tadi masa naik bas, aku kena berdiri..jarang kena berdiri ni. Akupun tak kisah. Tetiba ada sorang man around 50s, gave his seat to me. Bila sampai kat satu stop tu, naik pulak a lady with her 3 year old daughter. So, I gave her my seat. The man said that I'm nice person, so I said you being nice to me so I should be nice to other person too. Bila sampai satu stop, ada grandma around 80s ngan her shopping trolley. Tempat kat depan tu khas utk org tua/disable/baby stroller dah penuh. One of the guy ngan baby stroller tu dah bangun, nak suruh grandma tu duduk, tapi grandma tak nak. In fact ada lady yang kat seat tengah pun dah bangun, tapi grandma ni cam takut je nak tinggalkan trolley dia.Ada sorang old lady ni macam marah2 kat lelaki tu, in fact ada sorang lelaki lain on the aisle pun kena marah coz tak bagi laluan. Habih dah grandma degil tak nak duduk..nak buat guano. Yang kelakarnya bila sampai kat corner tu, ada sorang guy ni kena pegang grandma ni, takut jatuh. drama ni berakhir bila sampai another stop, the father n stroller got off the bus so that the grandma can seat at the front seat. Yang another old lady to siap membebel kat grandma tu..you should speak up. Macamlah org lain yg salah, padahal grandama yg degil...

Thursday, November 5, 2009

Sebelum jam berbunyi..dan aku gumbira

Macam pelik lak I woke up early at 4.48 this morning sebelum alarm clock berbunyi. Apalagi terus subuh la...nasib baik tak tarik selimut bila dengar hujan kat luar.Mcm susah nak tido, saja surf internet, sedar2 dah 6am tp kat luar mmg dah terang benderang...mmg cepat siang sekarang. Wait till summer pukul 3 lebih dah subuh.Tp why susah nak study pepagi ni..biasa org lain choose this time to study, aku buat kerja ngarut. klu ngaji ke zikir ke ada pekdah..dpt pahala lagi...bila la nak insaf.

Ha semalam aku post entry pasal si Mr Rpino tu kan...dia baru add aku dlm facebook mlm tadi. confirm aku perasan kata dia suka kat aku hehehe, padahal bila nengok status dia dlm fb..in relationship...adakah aku frust..haha takde makne pun. Sape yg suka sape ni. Gaya cam takde awek je..cis.. Tp rupanya dia sebaya aku..ingatkan older than me. oklah tu kan daripada muda dari aku kan. No matter what, aku tatap takleh ngorat dia hahaha....Lagipun susah bila we came from different background-religion,culture,life style. nak tido jap la..kang kat opis ngantuk lak.

Hi..nyambung balik. Tu lah mmg tak elok tido lepas subuh. Bgun dah dekat pukul 10am.Kalut la bersiap nak pi opis. Tetiba cam malas nak pi coz hujan.Dah dua hari hujan. Such an upredictable weather coz dua hari lepas panas gile mencecah 37 degree...dengan hawa panas n bahangnya. Depa kata klu summer nanti mau 40 degree..waduh. So, back to the main story...nak tak nak pi gak opis coz dah email pakcik semalam kata nak discuss pasal progress report. So, terpaksalah meredah hujan pi tunggu bas. Dah la terlepas bas yg awal, so I have to wait for another 20 min dalam kesejukan. Sampai opis, nampak pintu bilik pakcik terbuka, bila tinjau semula tutup pulak...cam magik lak. Kecik ati lak, agaknya pakcik ni memang tak suka aku pun. Tapi tak baik berburuk sangka coz mungkin dia pi makan2 kat tea room, coz normally hari khamis, memang lecturer ada ala2 potluck. Dulu I join gak, tapi dua kali je ...segan lagipun cam tak yakin je nak makan2 kek2 depa wpun teramatlah menyelerakan.

At last at 1.40pm, I managed to see pakcik to discuss about my progress report not from this uni, but from my two sponsor too. Hahaha..pakcik puas hati ngan report this uni, then when it comes to another two report yang dia kena isi..dia tanya aku camno nak isi, aku pun tak tau..dia kata mesti org stat yg buat that report form. Almaklumlah banyak berskala 1-5 for each statement. When it comes to English proficency, ada ke patut dia pi letak 5..bukan 5/10 tau, tp 5/5.Apa maksudnya tu...excellent lah. Hahaha..korang tengok je lah my english yang lintang pukang ni..tak sesuai. Apa2 je la pakcik oi...janji my mission accomplished...

Whatever happen today...yang pastinya I'm really happy today. Why coz kak Ina aka Kakak tertunai hasrat dihati yang pofular tu, jenguk ke blog aku...siap tinggal comment lagi dan lagi..link dgn my blog. Tima kacih kak..Not only that another blogger fofular yg dgn masakan yang mengancam n kadang2 ada buat ala2 restaurant review which is cik noorana, nilai pun singgah blog I..lots of thanks.

Wednesday, November 4, 2009

I'm feeling sad and being left out

Hmm..at first I'm really excited coz I managed to numerically prove that my solution with this new model is the same as the old model with certain fixed parameter. But suddenly when I tried different parameter, it didn't seems correct physically or in real life state. When I show this result to my supervisor, he didn't remember what I'm doing that I have to explain all over again to him. Then, he also seems dunno what's wrong and asked me to check my calculation coding...pelik!!! kalau dah buktikan guna parameter tertentu, dapat result yang sama mcm dulu...takkan silap coding..adus....

The most saddest part was he seems that he didn't interested with what I'm doin and while I'm still in his room he turned his attention to my friend who came later than me. Tau la..budak tu dah habis belajar, banyak produce paper n datang pun pasal nak diskus pasal his paper..tapi janganlah dibiarkan I yang baru lagi ni....rasa dipinggirkan. Mau aku nyanyi lagu sekadar di pinggiran ni, tapi tak ingat lak lirik nye..melodi pun tak hingat dah huhu... Pelik jugak, pakcik ni dulu tak camtu. Dulu hari2 datang jenguk bilik aku..tapi la ni..jarang sangat...sebulan sekali pun payah kalau bukan aku yg jenguk dia. What is happening....

Nak balik tadi jumpa minah thai yg brilliant ni, datang semula ke oz ni nak buat research je, dia dah dapat pun phd. Yang tak best nyer, dia kata nak apply tinggal di penginapan universiti sama cam aku. Alamak, harap2 dia tak jadi apply atau tak dapat. Buatnye tinggal serumah, mau aku hidup terkonkong...kotnye dia jadi spy supervisor aku. Lemas ku...rimas ku.

Balik tadi jumpa Mr R, mamat filipino...Hah sudah tergagap-gagap aku nak jawab, bila dia tanya aku ni muslim awat tak pakai tudung. Bila aku kata tak ready wpun harap one day god will open my heart to wear it, dia boleh tanya kenapa tak ready...hah sudah. aku cakap depends on people, deep inside my heart mmg nak pakai..cuma takut tak pakai sungguh2..kejap buka kejap tutup. Pulak tu dia tanya kenapa kena pakai tudunglah. Kalau nak lelaki bukan Islam nak kawin dgn kita kena convert ke..mestila. Aku rasa mamat ni dari dulu suka kat aku..tu yang dia tanya soalan ni..chet banyak perasan la ko. KOt2 dia saja nak tanya...bukan pasal minat ke, nak kawin dengan ko ke... Lagi apa yek..ha dia tanya pasal poligami. Bila dia tanya apa festival muslim november ni..puas aku memikir. Malu pun ada...ha baru teringat Eid Adha...bila dia tanya untuk apa..tergagap lagi aku nak jawab..pasal pengorbanan..Susah na nak ingat english word nya. Nasib baik gak aku cakap pasal sacrification nabi ibrahim...Nasib baik betul coz dia kata nak cari di internet. Yang bahaya nyer dia ni Katolik, mestilah skeptical..in fact pada agamanya sendiri. Dia boleh kata agama tu dah mcm ritual lak. in fact dia rasa sometimes moral lagi ok dari beragama coz ada yg religious, tp buat jahat gak... ada yg baik wpun tak percaya agama...Tapi dia kata bila dia tak pi Sunday mass macam bersalah lak...Tu yg dia kata dia pun confuse. Aku pun mula cucuk jarum, tanya dia baca bible tak. Then aku cakap aku baca Quran, boleh tenangkan hati etc. Sembahyang pun selain dari kewajipan kita, pergerakannya pun baik untuk kesihatan. Tu la, kalau la aku ni banyak pengetahuan agama, insya-allah aku boleh tarik dia sikit2 ke arah Islam. Lepas ni aku memang kena mendalami Islam untuk memudahkan berdiskusi dgn org bukan Islam n secara tak lansung menceritakan kecantikan Islam yg membuatkan mereka tertarik dgn agama kita ni...Insya allah.

Balik tadi, aku pun terus membuka my fav blog. Oh no..Salam Dua Benua, bakal sibuk..tak best la. Wah rupanya kakak Tertunailah Hasrat Di hati, menyambung ulangtahun blognya...tahniah kak. Baru setahun rupanya...ingatkan dah lama, tambahan bila tengok follower, counter pengunjung n keakraban dengan kawan2 blog. Teruskan berblogging kak

Tuesday, November 3, 2009

Mood and sambal tempe ku

Ntah apa2 je my title nun di atas. Lately ni tak tau la nape. Takde mood nak buat keja kat opis, ngantuk bosan n asyik lapar je. Bila rasa bersalah, dah petang baru pulun buat keja..tu yang kena balik lambat. cheh konon rajin la tu sampai umah 7 lebih..tapi org tak tau produktiviti ku teramatlah kurangnyer...Dahla pi opis lambat. Yang kelakarnya masa tunggu bas pagi tadi, adalah sorang Indian guy yang peramah ni..borak punya borak, he asked my age coz he said that I'm so young to be postgrad student. kalu dia tau umur aku maunye terkejut beruk...tak sesuai ...Anyway, no matter how funny it was, it makes me smile and ala2 on cloud nine for few minutes on the bus..Kalau org nampak aku sengih2 sensorang..kang diingat nyer another crazy lady...

Bila balik dah senja tu...teringin nak makan sambal tempe, so dengan gigihnya aku menggoreng tempe/kacang/ikan bilis...nearly 1 hour baru solosai...Den raso sodap bona sambal tempe tu...wpun first time membuek eh. Di makan lak ngan pajeri noneh ku yg dah tigo aritu...umang ai licin, sib baik tak jilat pinggan.Konon rancang nak study...sesudah e pi tengok tv n borak2..sodar2 dah 11.45. Pulak tu bukan nak tido awal..sibuk nengok internet pasal si Dr. Asri tu. Buek malu yo...malu nengok org agamo gaduh2, sesuko hati tuduh org/tangkap orang. Malu ngan agamo lain..agak e..bertopuk tangan dio tengok ulama kito berpocah. banyak bondo ponting lain nak dipikirkan cam kes org buek maksiat, kes murtad n camno nak tarik org masuk Islam daripada melarang orang nyampaikan ilmu agamo ni. Mudah mudahan akan ado jalan penyelesaian...Kalau berbeza pendapat takpo, yang ponting e..bermuzakarah la domi kopontingan umat Islam bukan utk pihak totontu yo.

Then, melompat ke several of my fav blog. Antaranya http://tertunailahhasratdihati.blogspot.com/ yg memang aku ikut setiap hari, wpun tak register jadi follower. Seronok je nengok kakak tu dapat hp blackberry free...boto la tu kak oi...sapo kato berblog ni tak berfaedah..he..he untung apo..ribu2 lak tu. Tahniah la kak oi..murah rezeki akak.