Wednesday, January 20, 2010

Minggu lopeh cakap lain, minggu ni cakap lain lak !!!

Psst...semalam den poie uni. Sajo nak tunjuk muko, setelah lamo cuti2 mesia n disambung lak cuti2 sakit. Lagipun sesajo nengok my second spv n my group member practise for their presentation. Hish...ingatkan start pukul 11, rupo eh 10.30 am. Ingatkan kek bilik yg biaso, rupo eh kek dewan lak...malu bosar den. Harap sympthom amnesia ni hanyo setakat minggu ni jo...Tu ar kono kurangkan makan bondo2 masam ni...Hish, raso eh den dah lamo tak makan bondo masam ni. Takkan setakat makan asam podeh boleh kurangkan dayo ingatan....

Ko tau kak jah, sib baik lopeh diorang present tu den tak cabut balik. Den buek kojo sikit, cari bahan via online database n semak my programming code. Tup2 pakcik datang...

"Fey...You want to talk ?"
Yolah pakcik, sure..dalam hati gubra den.

what are your working on rite now ?
Remember the bla...that...i bla2. So, now i still checking the code.

How was your presentation? Did u get any question?
Oh, they asked about bla2....I dont remember the other two questions.

You should stay at home.
Mulut den poie cabul cakap..I don't want to just stay in bed doing nothing. Dalam hati...yeeha!!!!

Tetibo pakcik cakap ...you should work at home.
Hah sebijik sebijon den kono...no more mengular, no more rest. Den pun dah lamo soda diri, sobab tu den poie uni nak cari bahan, wpun kenkadang sakit kapla...den ada sikit sok sek...n erm..erm. Tapi haritu suruh den stay in bed for couple of weeks. Ni baru a week..hish...pakcik ni pun ado symptom amnesia ni...

Did you go to the clinic?
Den cakap lah ramai orang..poie boli ubek kek farmasi jo.

How long have you been like this?
About two weeks

Is it since you at Malaysia?
Yes...tak tercakap lak kat mesia, tak teruk pun. Biasalah fenin2, sakit kapla n sore throat je. Dah sampai Oz bru toruk....

Tetiba...dio cakap..you shouldn't be here, work at home... sambil bangun poie kek mejo dio.
Ok..ok...haha...I'll be away from you, so you won't get infected. That's why I already searched the articles about bla2..to read at home.

Apara pakcik ni...takut aku bawak flu dari tanah air ku yang tercinta ke. Tolong sikit...Kat sini lagi banyak kes H1N1 dulu, cuma tak diwar-warkan je.

Today, since I have to work at home and not reall fully recover from 'sakit konon je la' ...so i just work slowly...starting with gear satu lah kan. Hmm, at least i manage to read 3 articles and categorized important points....Hopefully, tonite I can change to gear duo lah...copek sikit.

Psst...semalam den dapek duit kutu...alhamdulillah. Ingat nak bukak satu akaun lain lah kek sini. Senang nak budget, lagipun boleh simpan for emergencykan..almaklumlah hidup kek tompek orang. Kalau sakit, boleh claim insurans..tapi ado limitlah. Contoh kono bayar aud80 (aud50 for consultation n aud30 for medication). Tapi insurans cover aud5o je..so nak tak nak ubek bayar sendirilah kan. Tu guno eh emergency saving tuh. Dan manalah tau kot2 kono tinggal luar, nak cari umah bukan sonang. Dahlah kono bayar 2-3 months bond. Boleh pokai ma..Kalau seminggu dah aud180...sebulan ? 3 bulan ????

Tu ar...simpanan emergency perlu, simpanan berkala pun penting. Korang tau tak sekarang, kito dah buleh masukkan duit ASB via maybank2u. Sanang baitu..dengan dunia teknologi ini. Tak yah menapak n tercangok kek bank kan..jimat masa n tenaga n duit minyak hehe...So apo laie, lobih duit gaji tu wpun RM50 pun..bolehlah boli unit ASB. Eh...jap, ado ko tak charge atas perkhidmatan ni. Korang check la sendiri.

3 comments:

  1. salam fairy..demam rindu lah tu..belajar rajin-rajin..kang kono marah dek cikgu besar.

    ReplyDelete
  2. salam kak ina...ha ah domam rindu. hari2 nak call kg huhu...Tima kacih kak. Memamg kono rerajin...

    ReplyDelete
  3. sore throat is not a lot of fun its just uncomfortable and difficult to swallow.

    usually, i would take the Nim Jiom Cough Syrup (www.geocities.jp/ninjiom_hong_kong/index_e.htm ) which has a thick consistency formulation. it coats the throat and includes herbs that are particularly good for that application.

    ReplyDelete