Thursday, March 17, 2011

Dendeng daging ala Omak

Tiba-tiba I was craving for daging dendeng. So, I cooked this dish using my mum's recipe on wednesday afternoon.

Dendeng daging ala Omak
by Fairylilly
-utk sorang makan ( 4 kali makan la :P)

Bahan :
200-250gm daging
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci halia*
1 1/2 sudu cili kisar( atau 2 sudu cili serbuk)
1 1/2 sudu kicap
1 1/2 sudu gula (saya guna gula kabung)
2 keping asam gelugor ( saya guna 1/2 sudu teh pes asam jawa adabi)

*dikisar

Cara:
1. Hiris nipis daging dan rebus sampai empuk
2. Ketuk daging dan perap dengan kicap (Kalau rajinlah nak mengetuk)
3. Goreng daging sampai separa garing
4. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
5. Masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
6. Masukkan kicap, asam dan gula
7. Masukkan daging
8. Masukkan air rebusan daging dan kacau sekali sekala sehingga masak

Disebabkan daging sedikit, maka saya tambahkan hirisan tipis kentang selepas cili pecah minyak. For lunch pack semalam aku tambah tomato pulak :).

Resipi ini hampir serupa dengan resipi yang boleh didapati di internet. Kelainannya hanya pada penggunaan lengkuas.

I cooked this bubur kacang on tuesday.



Tak tahu nak masak apa, tiba-tiba teringatkan bubur kacang. Disebabkan kacang ada sedikit sahaja, maka aku buat ala omak juga iaitu tambahkan bebola tepung. Kali ini aku gunakan tepung wholemeal dengan sedikit campuran tepung pulut.

Kelakar je pagi selasa tu kononnya nak pi uni, so aku buatlah spicy scrambled egg wrap. Tetiba rasa nak buat kerja kat rumah. So, that noon I recheck previous literature and modified programming code based on their work. Done. Then, I recheck my main formulation.
During night, sambil buat kerja sambil tengok Trilogy versi radio. Eh! Ada ke cerita tu versi radio????? Habih video yg aku download takde gambar hanya keluar suara je hahahaha.

Then bukak youtube, entah macam mana tertengok cerita khurafat.


Tapi takut pulak nak tengok habis malam2 buta. So aku sambung tengok cerita tu on wednesday while continue checking
-the main formulation
-how to combine all equation
-half of the parameter-atomic density
and typing all that for future references.

Lepas tu tertengok pulak cerita lawak nih



Sakit perut I gelak bila tengok depa nyanyi n menari, bab bunuh diri pun pun cam kelakar waalupun tak logik hahaha. Then ketawa besar bila tengok Awie pulak. Make sure you watch it till the end


Sekurang-kurangnya video nih boleh juga menceriakan hatiku yang duka lara dan hidup yang penuh drama dan airmata :(. Tak larat nak menangis hari-hari. Bermula dari hari Isnin semasa dalam bas untuk pulang ke rumah, air mata tak boleh ditahan-tahan...itu kisah my studies pulak.
Semalam, my friend came to my office. Rasanya dia nak luah perasan, tetiba aku pulak yang sebak dan luah perasaan aku pulak :(. Semoga kami beroleh kejayaan dan terus diberi kekuatan, kesabaran dan redha dalam menghadapi segala dugaan. Amiin.............

Terkeluar tajuk pulak. Sebenarnya aku nak cerita gara-gara hari Isnin aku balik 9pm, tak pasal2 aku ponteng sekolah dua hari. Tapi aku ponteng pun buat kerja tau.

Apa2 pun bila pi uni semalam, my office mate told me one of our lecturer just passed away on wednesday. What a shocking news to hear that such a young, brilliant and energetic guy died in his sleep. We still don't know what is the cause of his death but it was suspected as heart attack.
Tetiba rasa takut sangat. Mungkin malam ini, esok atau lusa kita pula. Risau juga, kalau tiba-tiba spv saya pergi. Ajal tiba tanpa mengira waktu, bila sampai masanya...jadi, maka jadilah ia. Semoga dipanjangkan umur kami, keluarga kami, guru-guru dan sahabat kami dan hidup dalam keimanan dan keberkatan. Amiin

5 comments:

  1. Hi Fairylilly, I love your this dengdeng daging omak, though never heard before, or tried. First time see these name too.
    But I can imagine the lovely scent of the spices you used.
    Requires dexterity, delicacy, finesse, coordination and patience not to mention that special ingredient called 'love'.

    I have not eaten bubur kachang for a long time, and yours looks so delicious. love it.

    You mind if I copy your daging dengdeng pic? Bila I naik angin and post about food will display yours, credit to you of course.
    No need sign surat lawyer, kan? Ha ha.
    Outang you teh tarek lambong tinggi.
    You have a pleasant weekend and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. salam fairLily,wahhh sedapnya nampak and salute ni,di perantauan pun ada dendeng;)terus teringat dendeng kat sari ratu,tapi yang tu kena makan pakai tukul besi;)p.s you org nogori ke?macam2 cerita bukit putus kan..now dah ada LEKAS hiway tak lah payah lalu situ lagi,tengok dari atas ajer:)

    ReplyDelete
  3. jangan sedih2 lilly

    moga Allah mudahkan segalanya

    ReplyDelete
  4. nampak sedap sgt dendeng daging ala omak tu...
    nanti nak cuba resepi ni ya..

    ReplyDelete
  5. Uncle Lee,
    I love this dish hehehe
    But of course need lots of patience since it require several cooking step: boil, marinate and fry
    Yes, sure you can copy the pic
    Hehehe no surat lawyer ;)

    MamaTiaMia,
    Yup den org nogohilah
    Owh dah ada highway baru ya kat bukit putus
    Hahhaa baru tau

    Cikgu,
    Saya cuba bertahan
    Trimas, atas doa tuh, Amiin

    Yati,
    memang sedap pun hahhaa
    cubalah buat, tapi kalau tak cukup rasa tambah garamlah ya :)

    ReplyDelete