Monday, July 16, 2012

Kawe demam pantai timur

Saya sangat mengantuk, so layan je la entri basi from the draft.

When Negeri Sembilanese cooked east coast dish in land down under.


Wah, kali ni ada solok lada tuh. Nasi kerabu in the house again :) on Wednesday, 27 June. That nite, Kanda asked me "Sedap sangat ke?". So I just replied that I like this dish, makanan fevret kononnya. Dia kata kahwin je la dengan orang Kelantan. Habis dah tiada Kelantanese yang masuk merisik kan ;)).......Lgipun, susoh nok kelik rayo, jale jem ;)). Apara, kalau kita suka sesuatu cuisine tuh, apahal nak kahwin dengan orang negri asal cuisine tuh. Nasib baik aku tak suka lamington, if not kenalah kahwin dgn orang OZ hehehe. Kanda pelik bila aku makan dengan daging kunyit yang aku terlupa nak goreng daging tu terlebih dahulu. Dia kata biasa dia beli kat pasar malam bangi takde pun. Entahlah, aku pernah je pi Pasar malam Penang, Perak, Bangi dan kawasan Sepang. Ada je daging kunyit tuh...Mana pulak aku dapat idea nak makan dengan daging kunyit kalau aku tak nampak kat pasar malam hahaha. Agak-agaknya tahun berapalah my kanda pi pasar malam bangi tuh?

Sekali lagi ada comment from my so called judge ;) :

"Thank a lot for nasi kerabu..Mkan dgn F lps maghrib td kt opis..mmg menjadi nasi kerabu nogori kali kedua..Mmg lengkap dgn solok dan daging goreng  sayur lg!! F suka solok lada dan kerisik ikan tue!!!bagi saya kuah kuning dan sambal tue yg sodapp dan menyengat!!! appearance nasi hijau trut memberi klainan...kedua2 juri berpuashati dgn prestasi kli ini.."

Dan ini pulak comment from my Philipines housemate



My mode is ...KEMBANG dan boleh TERBANG di awangan hahhaha. Bukanlah kita suka dipuji whatsoever, so rajin nak masak-masak. It just that I feel happy when I can share with my family or friends the food that I like or have been craving for quite sometime and they enjoy it too plus they wanna share it with their loves one too......See, how from sharing one dish we can spread happiness.......

Masa dok merasa lebihan kuah rebus solok lada tuh, e...eh macam rasa kuah laksam pulak hehhee.........Maka, keesokan harinya terjadilah laksam suka hati.


Sanang baitu. Hanya tambahkan santan dan serbuk lada hitam ke dalam lebihan inti solok lada. Tapi takde tepung beras, nak call kanda minta ihsan sedikit tepung beras takut pulak. Maka bancuh 3 sudu tepung jagung dan 1 sudu tepung ubi, kukuslah dalam loyang dan dapatlah 2 gulungan kecil. Hahha...jernih je rupanya sebelum digulung, rasanya umpama makan tepung sagu hahhaha. Tapi sedap je aku telan laksam suka hatiku. Yang penting kuahnya kan ;), cuma terasa pulak serdak kelapa hehehe. Yelah nak buat filling solok ladakan kena letak kelapa parut. I pi letak kelapa kering hehhee.........Hah lebihan sambal belacan tu la aku makan dengan masak lemak harituh.

I used this recipe for nasi kerabu and this recipe for solok lada.Of course with slight modification with whatever ingredient I have.

Nasi kerabu perantau
source : yani@myresipi.com

Nasi
  • 4 cwn beras-my rice cooker only fit for 3 cups only hehhee........
  • 1 sudu kecil garam
  • 4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa.. nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air
  • 2-3 titik pewarna kuning-I used green color
  • 2-3 helai daun limau purut(optional)
  • 1 btg serai-diketuk(optional)-I didn't use this 
Sambal tumis santan
  • 5-10 biji lada kering
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
  • 200ml/ 1/2 tin santan pekat
  • 2 btg serai-I used one only
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan-substitute with 2tbsp oyster sauce and 1tsp shrimp paste
  • garam dan gula melaka 
Cara
  1. blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
  2. Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak
Sambal ikan 
  • 1 ekor ikan kembung saiz besar-I used mackerel in can
  • 1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
  • 1 batang serai
  • 1cm halia
Cara
  1. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
  2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
  3. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
  4. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
  5. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
  6. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.
Kerabu
Kobis/Taugeh/Timun etc

Solok lada
Source : http://www.myresipi.com/top/detail/5473
 
Bahan-bahan ( 5-8 biji -bergantung saiz cili )
  • 5-8 biji cili hijau
  • 3-4 ekor ikan kembung- rebus ambil isinya
  • 1/2 cawan kelapa parut putih
  • 3-4 biji bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 cawan santan
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Cili hijau dibelah tengah dan rendam dalam air.
  2. Tumbuk lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam cili. Buat hingga habis.
  5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam periuk dan tuangkan santan. Rebus hingga cili agak layu.
  6. Angkat dan bolehlah dihidangkan

Sambal lada
 Source : http://resipicitarasawan.blogspot.com.au/2010/09/nasi-kerabu-biru-sambal-tumis-sambal.html


50g cili padi
100gm cili merah
5 biji limau kasturi-I used limau nipis
1 tbsp cuka
gula garam
belacan-I added

cara-kisar lumat

2 comments:

  1. senangkan nak masak cari je kat internet.

    ReplyDelete
  2. Nieda..so true, asalkan ada kemahuan memasaknya hehehe

    ReplyDelete