Sunday, June 12, 2011

Ayam berempah bercili bermadu bersos

Haritu tak tahu nak masak apa. Tetiba teringin nak makan kari ayam. Tapi terfikir ayam madu pun best jugak. So goreng dulu lah ayam dan kentang. Then tumislah bawang besar dan bawang putih. Curahkan bancuhan serbuk kari. Tapi nak pedas pulak. Maka letaklah serbuk cili. Jangan lupa madu. Tapi bila dah masak kari kenalah masam-masam sikit. Malas nak potong tomato, maka curahlah sos tomato. Garam sikit. Bila dah pecah minyak, Masukkanlah ayam dan kentang yang telah di goreng. Then, baru masukkan karot. Maka jadilah Ayam berempah bercili bermadu bersosSedap ke? SEDAPPPPPPPPPPPPPP...........to my tastelah :P. Walaupun hanya guna serbuk kari ikan hehehe. Carrot pun sedap coz still crunchy hehehe. Saya masak tu last thursday, june the 9th....Then for dinner esok nya ada sikit lagi lauk tuh. Tapi sikit sangat. So, saya tambah air, kicap, aku serbuk ginger, curah frozen baby beans. Sedap jugak bila di makan bersama telur goreng hehehe.

Telur masak kicap pun ada tau. Tu last wednesday, 1st June hehehe.


Malam tu pulak masak ayam kicap berlengkuas berjintan. Senang cerita macam masak dendeng je hahaha.
Jangan tak tahu, lengkuas tu adalah frozen blended galangal saki baki dari bulan Mac haritu for dendeng daging hahaha. Luckily tak sakit perut ;))....

2 comments:

  1. fai...akak pun pernah masak kari ikan tapi guna serbuk kari ayam...hahaha....sama je rasanya kan...as long family makan dah ok lah tuh. galangal tu kalau tak simpan dalam freezer mesti dah rosak dah kan, good idea lah fai, lenkali akak nak simpan lengkuas dlm freezer. kadang2 tu beli simpan dlm fridge tempat sayur tuh, bila nak guna dah tak elok dah...sayang je...

    ReplyDelete
  2. tak isahlah serbuk kari apa kan, janji boleh telan hahhaa. Lengkuas seketul tu kalau letak kat bawah or tengah fridge memang cepat rosak. Takpun macam berkulat kelabu tuh. Tu yg blend bebanyak then simpan kat freezer. Bila nak guna, thaw je

    ReplyDelete