Sunday, November 13, 2011

Rumah idaman

Gara-gara stress, banyak kerja....on Monday the 7th, aku tergedik2 surfing for white kitchen lah, space under stairs lah. Tetiba terpikir nak cari software for kitchen. Sebab free bolehlah download. So, aku sajalah, renovate rumah yg aku pernah stay masa kerja dulu. Best jugak boleh buat floor plan. Then I discovered that we can play around with the fabric, carpet, tiles etc....Apalagi sungguh gigih aku mengerjakannya dari petang sampai 10.53pm. Dan inilah hasilnya.........
La, ingatkan free software, rupanya free trial for 7 days. Tak kisahlah, nanti aku cari software lain. Hahhaha saja je letak material kitchen cabinet maple color, actually I prefer white kitchen.



Tepi tingkap letak topiari cantik ek

Teringin nak ada counter bar,
teringin juga nak ada breakfast nook hehhehe....

Kuat berangan ek. Biasa orang buat utility room as store or maid room kan. Aku teringin nak jadikan ia ruang rehat lah takpun bilik tetamu. So nak lapang dinding kasi pecah. Buat folding door. Hari biasa kasi bukak itu pintu. Kalau ada tetamu nak berehat or stay overnight, tarik je la folding door tu.


Tapi kalau yang lutsinar, kena pasang blind or curtain lah. Sofa tu mestilah sofa bed kan.....Buatlah new door to back yard garden from utility room and tingkap ala2 rumah Melayu tradisional. So kita or tetamu boleh menikmati keindahan back yard garden.........

Macam mana dengan living room????
Konon nak letak wingchair or chesterfield nearby the bay window. Tapi the choices of chair and fabric in the software is limited lah. Itulah sesudahnya rumah tu dah macam play ground pulak colourful gitu hehehhe...............

Apa nak buat dengan ruang bawah tangga ni?

Dulu bila berangan, aku prefer nak buat reading corner macam ini

http://1.bp.blogspot.com/_4Hwo4yp_oek/TClqBJdtg7I/AAAAAAAADB8/KODkkOe-_1U/s400/reading-nook-l.jpg

http://coloursdekor.blogspot.com/2010_04_01_archive.html

Tapi bila dah berangan nak jadikan utility/stor room as guest room, mana pulak nak letak barang2 dari situ. We need storage, so why not we do like this ;)).....

http://st.houzz.com/simages/53222_0_8-7392-traditional-staircase.jpg

http://farm1.static.flickr.com/191/507447183_e223b1ce98.jpg

http://www.wood-mode.com/NEWSLETTER-ARTICLES/INSIDE-CABINET-ARTICLES/Wood-Mode-APR08-enews/images/TrTalk%20UnderStairs.jpg

http://blog.insideoutcolouranddesign.com.au/wp-content/uploads/2010/06/Under-Stair-Storage-Cupboard.jpg

http://www.trendir.com/interiors/maximize-space-understairs-storage-1.jpg

http://www.decorativehomeinterior.com/wp-content/uploads/2011/10/Space-Saving-Ideas-under-staircase.png

Punyalah berangan, hampir pukul 11pm baru aku mandi and masak dinner/supper -Mee goreng lado hitam. Ni tengok kat rumah LG lah....Cuma masa aku buat tu aku tak berapa ingat sangat resipinya. Tak kuasa aku nak bertenet bila dah lapo hehhehe. Kali kedualah aku buat ni. . I just used Hokkien noodle bought from Woolies. Perap daging with white pepper and soy sauce. Memula tumis bahan tumbuk-black pepper+onion+garlic+ginger, then add in beef. Lepas tu masukkan kicap kipas udang, cili sos maggi and oyster sauce. Bila daging dah masak, maka masukkan lah mee dan karot. Bila dah gaul sebati baru masukkan sawi....yummmmmmmmmmmm....Thanks LG for the recipe walaupun banyak derhaka kot hahhaha..........

Korang tau kenapa aku stress tuh...Memang banyak kerja. Pulak tu lewat pagi senin aku email my spv. Korang abaikan lah my english grammar ek...yg penting spv aku faham hahhaha

Dear Dr. N,

May I know when is the suitable time to meet you
i) to discuss about Uni Progress report
ii) I need your comment and signature for
a) one year report ......
b) 6 months report ......
iii) to dicuss about my study plan.............

is this wednesday or thursday ok ?

I want to focus writing my thesis this month, so I hope you don't mind if I start the next project on December.....

Rasa nak pengsan bila dia balas

NOW!

Alamak, camna nak jumpa, borang pun tak isi lagi. Lainkali isi dulu, baru tanya tau!!!!!!. So aku reply

Opps, I am really really sorry .....I still not finish fill in the form

Lagi cuak bila dia balas......

Please come if you are here now.

Padan muka aku. Kan aku biasa prefer to work at home on Monday...Aku tak larat nak kalut2 pi uni masa tu, nak mandi lagi, nak naik bas lagi, nak isi form lagi, nak print lagi. Macam mana ek....just tell her the truth. Dengan takutnya, aku reply

I am still at my accomodation.

Dia balas

Ok then, I will see you on Thursday at 9.30 am.

Logo Acik!!!! Alhamdulillah.....

Maka bermula, dari 12am sehinggalah 5.30 am, aku dok ngadap lappy typing the letter and the supporting document. But still on tuesday I didn't manage to finish it. Dalam pada tu aku terperasan yg my housemate tak balik pun. Kalau selama ni selalu pulang lewat. Rupa-rupanya memang tak balik lansung. Manalah dia tidur. Risau jugak. Tapi at around 11am dia balik ambil baju kot, then she left.............Hmm baru aku tau camna rasanya jika housemate tak bagitau mana depa p n mana depa tido. What you did, you get back....padanlah muka aku. I learned my lesson....


2 comments:

  1. akak selalu berangan nak ada dapur siap breakfast nook tu fai....best nya lah kan...

    ReplyDelete
  2. berangan seronok...mudah-mudahan tercapai impian kita...walaupun rumah idaman saya konsepnya caca marba hehhehe

    ReplyDelete