Tuesday, May 24, 2011

My first ever chicken rice....

Yeeehaa!!!!.........At last I fulfill my craving for nasi ayam madu cooked by myself last sunday hehehe.........


Yummy!!!!!!!!!! I got the recipe from Hana. TQ Hana. It took less than one hour for preparation and cooking :). This recipe is a keeper for sure and of course slight modification base on whatever ingredients that I got :). Here's the recipe :

NASI AYAM MADU-source from Hana

Bahan-bahan

UTK NASI
Beras
Air rebusan ayam (next time ambil kuah sup je )
secukupnya rempah tumis adik beradik(aku guna mixed spices)
1/2 biji bawang besar - dihiris
1-2 inci halia (aku guna serbuk)
1 sudu serbuk pati ayam knorr
daun pandan
garam
(nanti nak letak kunyit-kasi kaler)

UTK SUP
1/2 ekor ayam
1/2 biji bwg besar - dhiris
2 ulas bwg putih
secukupnya rempah tumis adik beradik
1-2 inci halia (aku guna serbuk)
1 sudu serbuk pati ayam knorr
myk utk menumis
garam
daun sup(tak letak)
bwg goreng(tak letak)

UTK AYAM MADU
ayam rebusan td
3 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar madu

UTK SOS
3-4 batang lada merah*
2 ulas bwg putih*
2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri (tak letak)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos chili (aku guna sweet chili sauce)
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar gula (aku tambah madu)

Cara-cara

> Rebus ayam n halia dahulu. angkat ayam n ketepikan. air rebusan bhg 2. utk sup n nasi.
> UTK NASI - tumis bwg,rempah tumis hingga naik bau. masukkan air rebusan ayam,halia, serbuk pati ayam,daun pandan,garam.kacau rata.then masukkan beras n masak seperti biasa.
> UTK SUP - tumis bwg, rempah tumis sampai naik bau. masukkan air rebusan yg satu bhgn td. n masukkan serbuk pati ayam knorr n garam skit. matikan api. ketika menghidang taburkan daun sup n bwg goreng.
> UTK SOS - blend yang bertnda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.
> UTK AYAM MADU - ayam yg dh direbus td campurkan ngan kicap manis n madu. Gaul rata. Perap dlm 10-15 minit. Panaskan minyak boleh la menggoreng. ati2 kadang meletup2 sbb ayam nih agak berair. bleh juga dbakar menggunakan oven. alaskan plate ngan aluminium foil n masak smpai kehitaman sedikit ayam tuh.jgn smpai hangus sudah! :P
> SOS KICAP - lebihan perap ayam madu jgn buang. amik n masukkan sedikit sup ayam td. kacau. dah siap! masa nk mkn sos kicap nih n sos merah leh curah kat ayam td.

Bersemangat sungguh makan nasi ayam dan sup panas in chilly night. Punyalah tak sedar diri, lepas lunch makan chips. Memanglah nipis, tapi kalorinya sangat tinggi tau. Sebelum dinner, pi kudap wafer dan shapes pulak.

Semalam lagi teruk, dah la dinner awal pukul 5.45pm. Pukul 7.50 pm dah mula munched the wafer and shapes dengan banyaknya. Sesejuk ni memang craving for junk food je. Kalau takde, teringin. BIla dah ada, susah nak stop huhuhu. Sepatutnya cuba maintain or reduce weight. Pagi semalam timbang-hanya lose 0.5 kg ke 45.5kg. Harapnya tak naiklah dengan all these junk food. Boleh ke? Exercise pun dah seminggu tak buat.

1 comment:

  1. alahai...sedap nya lah nasi ayam. oo nak bagi nasi tu kuning letak kunyit ek...akak baru tau...hehehe..nti bila2 buat nasik ayam akak nak taruk kunyit...tq fai....kaklia

    ReplyDelete