Thursday, January 19, 2012

Lagi lagi kambing.....

Scheduled post :P...

E...eh ni bukan kambing ek...beef fried rice


Alkisahnya, sekali lagi aku tak sempat nak siapkan bekal pi uni. Pi cafe yang dekat dengan school semua tutup, kalau yg bukak pun setakat ada muffin, tak tertelan, hamburger memang haram ditelan kan...Then, pi cafe yang jauh sikit ada thai cafe n subway tapi tak terbeli pun...yang Thai tuh, macam kembang tekak, Subway pulak long queue selain tak pernah torai pun OZ Subway. Next, pi arah lain pulak cari cafe lain..tutup pulak. Geram punya pasal, aku pi city..cerdik sangatkan....selain macam baki elaun ada ratus-ratus lagikan....So aku pi Thai restaurant

....HALAL tau...dan sedap.....Kalau nak jimat masa and duit, better balik umah, and makan maggi ek...


Hah ni barulah kambing ....Macam biasa bahan perapan lamb=oyster sauce, honey +black pepper. For mushroom too sanang baitu...curah susu dalam fry pan yang ada saki baki lamb juice+kicap, jika kurang rasa tambah garam lah hehehhe..........jangan lupa letak mushroom ek....Percayalah kos masak this food dari segi tenaga, masa dan duit memang jimat sangat...Menu sihat kan kan kan ;)))))).....

What is the difference between mutton and lamb????
Sila google sendiri...aku baru tau hahahha...
Selama ini aku ingat mutton =daging kambing Pak Dollah yang kat kampung tuh= meat of goat je, lamb =daging kambing biri2=meat of sheep....Tu la pepandai buat andaian sendiri.

Aiyoo..baru tau juga veal=meat of calf...aku ingat sepupu sepapat pork. Bertahun tengok Masterchef Australia pun tak nak ambil tahu..ish...ish....ish....

Pst...pst...Aku ada terfikir nak bela kambing la. Apa kelas bela kambing biasa...Kambing Boer lah. Bebiri ok ke ? Mesti banyak untung ternak Kambing nih. Yelah meh aku listkan
1. Kambing dah cukup umur boleh
a) dieksport ke luar negara
b) dijual di pasaran tempatan bagi memenuhi permintaan harian (orang awam, peniaga/pengusaha makanan, caterer etc), semasa perayaan( Hari Raya Aidil Adha/Aidilfitri, Deepavali), majlis kenduri kendara (Kahwin, Aqiqah, etc).
c) disimpan/dijual sebagai goat breeders.

2. Kambing tak cukup umur tuh pun boleh dijual jugak kepada sesape yang baru berminat nak berjinak-jinak dalam dunia ternakan nih hehehee............


3. Jika penternak cukup modal, berdaya saing dan kreatif boleh

a) mengusahakan produk dari kambing berjenama sendiri or sebagai supplier for
i) makanan
- fresh meat
- frozen lamb goat slices, minced, burger, sosej,
- smoked lamb
- Instant food-lamb korma, mutton curry...apa2 je la....
- goat's milk, goat's cheese
ii) baja tahi kambing
iii) calf leather for handbag etc....
iv) kok bela sheep ...wah boleh dapat wool tuh hahhaha..........
v) uri kambing untuk kecantikan ...uwekssssssssssssssssssss
vi) kuku kambing for handcraft :))))))))))))))))))))))))))))))))))

b) membuka perniagaan
i) gerai kambing panggang di Pasar Malam atau kenduri kahwin ;))....
ii) restaurant yang menu utamanya kambing dari ladang sendiri hahhaa...

Tu dia..tu dari fikiran aku je. Belum lagi aku google and buat research tau :P...
Kalau korang ada idea, sumbangkanlah jugak kat sini.....

Sudah-sudahlah kita cakap pasal kambing....nanti ada yang bau kambing coz tak mandi lagi :P......Jom kita sarapan ;)))))

Ni sarapan kembang tekak...tu la ingat perut besar boleh habih sepinggan


Ada pajeri nenas tuh...guna canned pineapple+pes pak berahim yg dah expired hehehe...ada sambal belacan harituh punya+ ikan sepat masin..mesti my germany house penin dengan bau ikan tuh....tu yang bukak tingkap living room walaupun tingkap dapur dah terbuka luas

No comments:

Post a Comment