Saturday, January 7, 2012

Sambal organ dalaman

Organ dalaman ayamlah, takkan manusia pulak...nanti jadi macam Amy Mastura si penanggal tu, jilat jari tuh ;))...........

Aku dah lama teringin nak masak ni. Jumpa menu nih masa gatheringlah. Tapi manalah nak cari internal organ pulak. Kebetulan, jumpa pulak chicken liver and gizzards at red lea masa p westfield haritu....Apalagi, I bought a handful of each lah :)....Masalahnya, bila call tuan empunya resipi, memanjang tak angkat phone. Takpelah....

Maka on 4/1/2012, aku bantai je resipi sendiri for sambal hati n pedal. Memula lumurkan organ tersebut dgn garam kunyit dan goreng. Tutuplah fry pan kan, nanti tak pasal2 berlaku loncatan hati ayam, kalau tak hati kita yg sakit coz tangan n muka bertanda melecur kena percikan minyak hehehe...Sambil tuh tumbuk bawang besar sebiji dan kemudian tumis. Masukkan 1tbsp minced garlic, 1 tbsp ginger powder and 1/2 tbsp lemon grass powder. Kacau sehingga naik bau. Masukkan bancuhan 4 tbsp chili powder+1/2 mug air. Hah tumislah sampai pecah minyak. Masukkan 1/4 tbsp serbuk belacan, 1 tbsp oyster sauce dan gula dan garam secukup rasa. Nak lebih kick..tambah 1 tbsp honey. Kacau perlahan hingga masak or kuah pekat. Sambil tu hiris hati n pedal yang dah digoreng dan finally gaulkan dalam sambal.....

Apa rasanya????
Pada aku dah cukup sedaplah. Rasa hampir nak sama macam yang aku pernah makan. Tapi terpulanglah pada taste bud memasingkan. Kot kalau korang buat guna resipi ni, korang tak suka pulak kan....Kalau guna fresh garlic n ginger n lemon grass, pasti hasilnya lebih sodap. Orang malaskan...banyak guna yg powder, takpun ready minced hehehe. Tak boleh bagi sukatan garam, coz garam Oz ni pelik sikit...kurang masin kot.

Sebelum tu on 02/01/2012, aku teringin nak makan sup panas. Malas nak menumbuk bagai, maka aku guna je la pes soto segera. Indo mari....Tapi rasanya pelik...so aku adjust tambah serbuk fennel, cumin, black n white pepper hehehe...Esoknya, nak kasi meriah utk lunch pack, maka aku tambah sawi.....siap buah kuah kicap tuh

Tapi sesudahnya aku tak pi uni pun hehhee......Bila rasa dah kembang tekak asyik makan sup, maka malam tuh aku masak asam pedas ikan yellow tail.....abaikan je la ikan yg hampir hancur aku kerjakan

Tapikan...pes segera adabi tu dah expired. Luckily tak sakit perut....Psst siap ada sambal belacan you. Mana dapat belacan? Guna serbuk belacan segera lah hehehe..........

2 comments:

  1. assalamualaikum..
    singgah sini tengok sambal organ dalaman tu.. hehehe nani pun suka gak wat sambal organ dalaman tu, kadang2 goreng tepung or wat masak kicap, sedap gak.. :D eheheh

    selamat berkenalan.. :)

    ReplyDelete
  2. salam fairylily..nanti balik bercuti leh aa ke uss tu..byk duit lebih kan
    banyaknya virus R kamu masak macam-macam

    ReplyDelete