BIla menggunakan khidmat google, kuahnya semuanya guna petis takpun belacan. Aku manalah ada petis/belacan. So aku guna sos tiram, sos cili, sos tomato, cili serbuk dan gula perang. SEdap jugak tau...lepas ni boleh buat lagi....
Actually sebelum tu aku buat kuih bakar=tugas orang bujang untuk projek penghantaran barang kami on Friday....Tengok tu bijan, rugi kalau meniaga tau ;))
HIsh my housemate pun satu, aku dah bagitau several days before aku nak buat kuih bakar, dia pulak tetiba bila aku balik dia dah blend pandan leaves. Luckily dia nak buat seri muka. Tapi aku bengang jugaklah, of course warna hijau jugak. Tak menariklah nanti kan, dahlah dua2 kuih manis. Tapi manis2 pun habis jugak hehhee.
Dan dua kali aku fill in ruang yang kosong, aku notice orang makan kerak tepi itu dulu hehehe....Luckily aku dah makan sikit kerak tu kat umah. Kalau dapat semasa masih panas dan rangup lagi sodap..............Resipi from myresipi dengan sedikit penambahan cinnamon :)...
Oklah aku nak sarapan and kemas tongkang pecah ni....Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa......................
fai, lembut tak sotong tu bila dah rebus? Kalau elok lembut nanti kalau akak nak buat sambal akak rebus je lah daripada guna ubat lembut kan sotong tu. Kuih bakar u tu mcm lori bijan baru lepas terbalik kat atas kuih tuh...punya lah mewah bijan nya...hahaha....kalau buat jualan mcm tu punya mewah mmg tak ada untung lah jawabnya...hehehe...apa pun lepas tgk gambar kuih bakar tu tetiba akak teringin lak nak makan kuih tu...adoyaiii...
ReplyDeleteKaklia, liat sikitlah. Tapi mungkin saya rebus lebih 10 minit kot-kiranya terlebih masa.
ReplyDeleteSakit perut saya gelak tau pasal lori bijan terbalik tuh :P. Saya buat ikut suka hati n selera sendiri je kan. Padahal buat untuk orang makan, rasanya ada yg tak suka bijan banyak. Tak suka pun habih gak hehhee....Akak buatlah kuih tu, senang je. Saya guna santan serbuk je dan since malas nak guna butter saya guna oil spread tetap sedap n lembut hehehe. Nak lagi sedap tambah serbuk kayu manis....