Saturday, November 3, 2012

Apa yang berbau sedap

Pagi semalam selepas memasak,


tiba-tiba my  Lesbi American housemate bertanya
What you just made?
It smells good

Tidakkah anda tertanya-tanya apa yang sedap baunya itu?????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.

.




jap ya
.
..
.
.
.

.
.
.
so annoying ek kena scroll down :P
.
..
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.

Nampak?


La kobis goreng telor ajor hahahhahahhahah.

Katanya :
It reminds me of food in chinese takeway in my hometown.....

 Hmmm...setakat kobis goreng je pun dah sedap bau ek, belum lagi I masak rendang ke, sambal goreng jawa ke hahahha.......Hmm...tapi camno ek...semuanya berminyak ma....Kalau setakat tengok ayam goreng pun dah groase katanya....OZ bbq pun dok ewww....greasy and oily katanya. Yelah orang yang kononnya live with healthy lifetyle...eat healty food an exercise regularlykan, mana nak makan masakan kita yg berminyak dan berlemak hahhaha...tapi jadi lesbi boleh pulak...healthy sangatlah tu....Eh ada kaitan ke hahahahha...So kerana not so healthy foodlah, maka tak kuasa I nak offer my kobis goreng to her, lagipun tidaklah pernah dia offer her food such as pizza mahupun pinwheels yang dia buat melainkan secebis/secubit bread crumbs hahhaha............

Anyway nilah my lunch pack with sayur kobis yang berbau sedap selain sambal udang kering dan serunding ikan :)


Setakat kobis goreng pun nak tunjuk ek. Buat malu je kan :P...Dan segala benda nak cerita ek. Well, perlu ke di explain, it is not about the food, it is about the story behind it. So, bila kembali ke Malaysia nanti...bolehlah I mengimbau kembali kenangan di bumi kangaroo denagn membaca catatan ini ;)

Semalam pi uni, konon nak jumpa spv,takde pulak...Tengok dari jauh, pintu bilik dia tutup. Kalau dia ada biasanya, pintu terbuka. Sebelum ketuk better pi check pigeon hole kot dia dah ambil draft yang I hantar semalam...huhhu tak ambil. maknanya tak datang uni lah tu. Nyesal betul tak hantar email the day before kata nak jumpa.

Then bila nak baiki certain result in my thesis. I tak jumpa filenya huhhu..punyalah banyak file, I tak ingat yg mana. Akhirnya jumpa gak. Tapi ntah kenapa...otak rasa tepu. End up borak dengan opismate pasal lagulah...Dia tak suka Indonesian Islamic singer, dia lebih suka Raihan. Tapi bertudung labuh/bulat pun dia minat Bon JOvi, Gun n Roses and Scorpion hehe. . Lepas tu kami sesame dengar lagu Gone with the wind  Wind of change by Scorpion.....For me the rhythm of this song is so touching. Dia sukakan lyrics pulak...So, I pun carilah video with lyrics...............
             August summer night.......................
Then terpandang lagu Gun n Roses on the side list.....
            November rain................
Shall we make our own song....
            November sometimes cool spring sometimes hot summer..............
Yelah my tragedy october dah berlalukan hehhehe....how time flies so fast...................
        
Then kami borak pasal kuih pulak dari kuih seri muka ke kuih bakar. Masa kami dok tengok bahan kek lumut dayang jack, dia tanya apa seri kaya. Di Indo dipanggil sari kaya. Kalau seri kaya tu buah la....custard apple

click image for source

Pernahlah nampak kat woolies, I tengok macam durian belanda=sour sop je hahahhaa... Alamak mengidam pulak soursop ice blended....

Lepas asar pi city, pi asian groceries store, membeli junk food lah. Then ngidam nak makan benda crispy and crunchy...either nak beli pakora or pi beli ayam goreng. tetiba teringat satu kedai baru yg ada logo halal-macam kedai lebanese. Lagipun last 2 weeks pernah nampak perempuan bertudung parking nearby that shop dan masuk kesitu bawa telekung, mungkin wife to the owner. Anyway, bila masuk macam menu ada..sanger=sandwich, slouva, ada bangin' burger..musykil apa dia..tanyalah...katanya ada beef patties, egg, cheese, lettuce, onion and tomato. Walaupun ada logo halal diluar, I tetap tanya is it halal. Of courselah halal katanya. Tetiba dia kata he will put bacon. pastinya i terkejut...dan caakp No. He seems serious, tak tahu sama ada dia gurau atau cakap betul. yelah based on my observation CERTAIN muslim kat sini bukan boleh dipercayai, lagi-lagi those with thick OZ slang. Haritu masa I beli chips di satu kedai halal ni orang tu tanya nak chicken salt or plain salt. Bila I tanya chicken salt tu halal ke tidak, dia tak tahu. Dia tanya a guy there, pun macam tak tahu. Malas nak tunggu, I cakap guna je la plain salt. Tetiba another staff yang bertudung cakap, I am sure it is halal, many muslim eat that. After all it is derived from chicken stock not chicken. Fenin kapla I...bukan chicken stock tu datang dari chicken ke............

Anyway, berbalik kepada banging' burger ni, tetiba the owner tunjuk kat menu...owh turkey bacon...chet..malu I dengan customer yg lain hahahha...Tau apa dia cakap
 who do you think I am. I'm a muslim too......... 

Nilah my bangin' burger set


 Patutnya kalau ada turkey bacon, harga bertambah sikit. Tapi dia tak charge pun hahahha...alhamdulillah rezeki..



owh yang bagusnya, bila ada customer bawak bawak masuk their own alcoholic drink, dia tak benarkan pun........

Balik rumah, memang pulun makanlah kan heheh...Wah macam tak percaya setelah hampir 2 minggu surfing the internet looking for Aku terima nikahnya fullmovie..akhirnya ketemu jua. Rupanya dah 6 hari diupload. Macam biasa...I selalu have high expectation based on film review, sekali bila dapat macam biasa2 aje...tapi at least better than Untuk 3 hari movie...Biasa-biasa je pun, I tetap ada drama air mata gak ahhahah............

Psst..punyalah I kemarok nak tengok whales, tapi asyik ada halangan ke waterfront/beach. Last week, my friend saw it several times in one day grrrrrrrr. sesudahnya malam tadi I mimpikan whales berlompatan depan mata hahahhaha........


4 comments:

  1. Really impressed! Everything is very, very clear, open is a description of the problem. It contains the information.Gemstone Beads

    ReplyDelete
  2. tetiba i masak kobis goreng dgn telur...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. opsss... tetiba i NAK masak.....

      Delete
    2. hehehe...sila-sila masak, cepat dan sedap ;)

      Delete